Grosul banilor este destinat drumurilor
Consiliul Judeţean Olt a reuşit să contracteze, prin Programul Operaţional Regional (POR), fonduri europene de peste 187 milioane de lei pentru infrastructura rutieră, educaţională şi de sănătate.
Preşedintele Consiliului Judeţean Olt, Paul Stănescu, ne-a declarat că, pe AXA 2 a POR "Îmbunătăţirea infrastructurii regionale şi locale de transport", s-a reuşit contractarea a cinci mari proiecte. Domnia sa ne-a precizat că este vorba despre Reabilitarea şi modernizarea DJ 604, în valoare totală de 28,5 milioane de lei. Lucrările se vor desfăşura pe o lungime de circa 38 km, iar la finele lunii octombrie proiectul se afla în stadiul de începere a execuţiei.
Reabilitarea şi modernizarea DJ 648, limită judeţ Vâlcea - Vitomireşti judeţul Olt este o altă lucrare în valoare totală de circa şase milioane de lei. Lucrările se vor desfăşura pe circa 4,6 km de drum, stadiul proiectului la finele lunii octombrie fiind de începere a execuţiei.
Proiectul de reabilitare şi modernizare a DJ 677, limită judeţ Vâlcea - Piatra Olt judeţul Olt costă, în total, 26,8 milioane de lei. Lucrările se vor desfăşura pe o lungime de 32 km, proiectul fiind în stadiul de pre-contractare la finele lunii octombrie.
O investiţie costisitoare este şi reabilitarea şi modernizarea DJ 643 A, Balş - limită judeţ Dolj, judeţul Olt, în valoare totală de aproape 18 milioane de lei. Lungimea de drum ce va suporta aceste lucrări este de 20,5 km. La finele lunii octombrie, investiţia se afla tot în stadiu de pre-contractare. Pe lista de rezervă a fost inclus proiectul de reabilitare şi modernizare a DJ 641, Caracal - limită judeţ Olt, în valoare de 18,7 milioane de lei.
19 milioane de lei pentru Spitalul de urgenţă Slatina
Pe Axa 3 a POR "Îmbunătăţirea infrastructurii sociale" - domeniu major de intervenţie 3.1. - Reabilitarea/modernizarea/dezvoltarea şi echiparea infrastructurii serviciilor de sănătate, CLO are un singur proiect, în valoare de circa 19 milioane de lei. Este vorba despre modernizarea, dezvoltarea şi echiparea ambulatoriului din cadrul Spitalului Judeţean de Urgenţă Slatina. În octombrie, investiţia se afla în stadiul de pregătire a semnării contractului de finanţare.
Potrivit preşedintelui CJO, Paul Stănescu, tot în cadrul Axei 3, vor fi atrase fonduri şi pentru infrastructura serviciilor sociale. Proiectele vizează modernizarea Centrului de Recuperare Persoane cu Handicap Cezieni (3,4 milioane de lei), dar şi a Centrului de Îngrijire şi Asistenţă Slatina (2,23 milioane lei).
Puţin peste 49 milioane de lei valorează proiectul de "Îmbunătăţire a sistemului regional integrat pentru situaţii de urgenţă prin achiziţionarea în comun a echipamentelor pentru intervenţii în regiunea Sud-Vest Oltenia". Beneficiar este Asociaţia de Dezvoltare Intercomunitară Sud-Vest Oltenia înfiinţată de consiliile judeţene Dolj, Olt, Gorj, Mehedinţi, Vâlcea. Investiţia se afla, la finele lunii octombrie, în etapa de pre-contractare.
3,4 milioane de lei pentru infrastructura şcolară
Paul Stănescu ne-a mai spus că, pe Axa 3 - domeniu major de intervenţie 3.4.- Reabilitarea, modernizarea, dezvoltarea şi echiparea infrastructurii educaţionale preuniversitare, universitare şi a infrastructurii pentru formare profesională continuă, au fost depuse două proiecte. Reabilitarea şi dotarea Şcolii Speciale Ajutătoare Balş, în valoare totală de 2,3 milioane de lei, se afla, la finele lunii octombrie, în stadiu de pre-contractare, iar reabilitarea şi dotarea Şcolii Profesionale Speciale Balş (1,1 milioane de lei) era tot în aceeaşi etapă.
Sediu administrativ pentru o bursă a cerealelor la Corabia
Axa 4 a POR "Sprijinirea dezvoltării mediului de afaceri" a creat CJO oportunitatea să contracteze fonduri europene pentru realizarea sediului administrativ al unei burse de cereale în oraşul Corabia. Valoarea totală a proiectului este de 8,1 milioane de lei, bani cu care va fi edificată o construcţie nouă în suprafaţă de 3.281 mp (parter, etaj şi mansardă). Proiectul se afla, la finele lunii octombrie, în faza de pre-contractare.
Patru milioane de lei pentru turism
Pe Axa 5 a POR, CJO speră să tragă aproa-pe patru milioane de lei pentru promovarea turismului. Proiectul vizează reabilitarea secţiilor expoziţionale la Muzeul Judeţean Olt şi amenajări peisagistice, lucrări decorative pentru evidenţierea clădirii şi a exponatelor. Valoa-rea totală a proiectului este de 3,93 milioane de lei. Acest proiect este inclus pe lista de rezervă în cadrul axei menţionate.
Proiect de reabilitare a sistemelor de apă şi canalizare de 73 milioane de euro
Unul dintre cele mai ample proiecte de reabilitare a sistemelor de apă şi canalizare, accesat prin Programul Operaţional Sectorial (POS) Mediu este derulat de judeţul Olt. Investiţia, în valoare totală de 73 milioane de euro, are ca beneficiari Consiliul Judeţean Olt şi Consiliile Locale Slatina, Scorniceşti, Drăgăneşti Olt, Piatra Olt, Potcoava, uniţi în Asociaţia de Dezvoltare Intercomunitară "Oltul". Beneficiarul final al lucrărilor va fi "Compania de Apă Olt" SA.
Paul Stănescu, preşedintele CJO, ne-a declarat că proiectul a fost aprobat de Comisia Europeană în 12 ianuarie 2009, iar contractul de finanţare a fost semnat în data de 31 martie 2009. La finele lunii octombrie, proiectul se afla în etapa de derulare a achiziţiilor publice pentru servicii şi lucrări. Este vorba desprea asis-tenţa tehnică pentru managementul proiectului, asistenţa tehnică pentru supervizare lucrărilor, reabilitarea şi extinderea staţiei de epurare Slatina şi execuţia unui foraj la staţia de la Scor-nicesti, dar şi lucrările la sursele de apă - staţiile de tratare apă din Scorniceşti, Drăgăneşti-Olt, Piatra Olt şi Potcoava.
Alte lucrări licitate sunt reabilitarea şi extinderea reţelelor de apă şi canal în Slatina, Scorniceşti, Potcoava, Drăgăneşti-Olt şi Piatra Olt, dar şi reabilitări la clădiri operaţionale şi ateliere, achiziţii echipament operaţional şi achiziţii sistem SCADA.
Împreună cu partenerii bulgari, CJO mai are în evaluare proiecte de aproape 20 milioane de euro
CJO mai avea, la finele lunii octombrie, foarte multe proiecte depuse pentru contractarea de fonduri europene, proiecte care se aflau în diferite stadii de evaluare. Potrivit datelor furnizate de CJO, pe POR se aşteaptă rezultatele pentru reabilitarea centrului de îngrijire şi asistenţă Şopîrliţa (2,9 milioane de lei), dar şi a Centrului de Terapie Ocupaţională Drăgăneşti-Olt (3,3 milioane de lei).
Pe programul Operaţional Cooperare Transfrontalieră România - Bulgaria, mai sunt în evaluare proiectele "Îmbunătăţirea accesibilităţii în zona de graniţă Olt - Pleven prin reabilitarea DJ 543 Corabia - Izbiceni şi a drumului III-3402 Slavianovo - Pordim" (opt milioane de euro), precum şi "Reabilitarea drumului III-3004 Trastenik - Orehovitza - drum III-137 şi modernizarea DJ 544 Urzica - Ştefan Cel Mare - judeţul Olt" (alte opt milioane de euro).
Tot în cadrul acestui program, CJO a depus proiectul "Managementul situaţiilor de urgenţă provocate de evenimente hidro-meteo periculoase şi de calitate a mediului" (4,5 milioane de euro), dar şi proiectul "Dezvoltarea unei identităţi socio-economice regionale distincte în regiunea transfrontalieră Olt - Pleven" (1,3 milioane de euro).
Proiect de 35 milioane de euro pentru managementul deşeurilor
Pe POS Mediu, CJO a mai depus proiectul "Sistem integrat de management al deşeurilor în judeţul Olt", care prevede construcţia unui depozit regional de deşeuri şi a patru staţii de transfer (Scorniceşti, Balş, Caracal şi Corabia). Astfel, a fost înfiinţată Asociaţia de Dezvoltare Intercomunitară "OLT ECO", au fost identificate amplasamentele pentru construcţia depozitului regional în comuna Bălteni, a celor patru staţii de transfer, dar şi puncte de colectare selectivă în 112 localităţi.
Studiul de fezabilitate a fost finalizat, dosarul aplicaţiei era în curs de finalizare în octombrie, iar până la finele anului 2009 va fi depus la Bruxelles. Valoarea estimată a proiectului este de 35 milioane de euro.
Pe Programul Operaţional Dezvoltarea Capacităţii Administrative 2007-2013, CJO a depus proiectele "Elaborarea strategiei de dezvoltare durabilă a judeţului Olt şi planificare strategică până în anul 2020", "Sistem informatic integrat pentru managementul fluxului informaţional şi al documentelor în cadrul CJO".
Proiecte în lucru pentru atragerea fondurilor europene
- Instruirea funcţionarilor publici din cadrul Consiliului Judeţean Olt - 720.569 lei
- Dezvoltarea unei soluţii de e-guvernare la nivelul Consiliului Judeţean Olt - 6.545.000 lei
- Sistem de monitorizare a deversărilor în reţeaua de canalizare - 6.000.000 de euro.
Valoarea totală a bugetului de investiţii programat de Consiliul Judeţean Olt în anul 2009 este de circa 4,6 milioane de lei (buget local şi fond de rulment).
Principalele obiective în curs de execuţie la finele lunii octombrie erau reabilitare, sistematizare verticală şi împrejmuire clădire Vilă protocol, str. Mânăstirii nr.1, Slatina, reamenajarea clădirii Centrului de Plasament Zorile - Slatina, amenajare corp Spălătorie - Spitalul de Psihiatrie cronici Schitu, extindere Pavilion nr.4 femei - Spitalul de Psihiatrie cronici Schitu.
Veniturile proprii ale CJO la 30 septembrie 2009 au fost de 29.299.000 lei, faţă de suma de 27.439.000 lei înregis-trată în perioada similară a anului trecut.
La taxele şi tarifele percepute de CJO se constată o scădere a încasărilor - la 587.000 lei la 30 septembrie 2009 faţă de 1.132.000 lei la 30 septembrie 2008.