Bursa Construcţiilor
Revista Bursa Construcţiilor nr. 8 / 2024

CraiovaPrimăria Craiova şi-a planificat investiţii cu fonduri europene de aproape 700 milioane de lei

F.A. Investiţii /

Primăria Municipiului Craiova

Primăria Municipiului Craiova

Bugetul investiţional propriu din acest an este de circa 78 milioane de lei

Primăria Municipiului Craiova dispune, în acest an, de un buget de investiţii de peste 78 milioane lei (circa 18 milioane de euro), cu aproape 7% mai mare decât cel alocat în 2008. Printre principalele obiective aflate, la finele lunii octombrie, în curs de execuţie se numără amenajarea Parcului Lunca Jiului, în valoare totală de 31 milioane lei. Potrivit datelor furnizate de primărie, termenul de finalizare a lucrării este ianuarie 2010, iar antreprenor general a fost desemnat "Delta ACM 93" SRL Bucureşti.

Alt obiectiv important în curs de execuţie este reabilitarea şi modernizarea platoului şi grădinii Teatrului Naţional Craiova - etapa I. Valoarea totală a lucrării se ridică la 7 milioane de lei, termenul de execuţie este noiembrie 2009, iar antreprenorul general - "UTI International" SRL.

Foarte importantă este şi investiţia în fluidizarea traficului rutier pe axa de transport est-vest, prin reabilitarea bulevardului Decebal - Dacia, în valoare de 32,6 milioane lei. Antreprenor general este Asocierea "Domarcons, Colas Drumuri - Sorocam".

Oficialii Primăriei Craiova ne-au declarat că, pentru investiţiile noi planificate pentru următorii ani, suma totală necesară este de circa 700 milioane de lei (în jur de 163 milioane de euro). Sursa principală de finanţare vizată de primărie sunt fondurile europene.

Printre obiective se numără Centrul Multifuncţional Craiova - Pavilionul Central (studiul de fezabilitate a fost finalizat şi urmează licitaţia proiectului tehnic, valoare estimată de 80,224 milioane de lei), construirea unui pasaj subteran în vederea decongestionării traficului rutier din Zona Metropolitană Craiova (licitaţie pentru proiect tehnic, valoare estimată de 89,354 milioane de lei), construirea unui pasaj suprateran în vederea decongestionării traficului rutier din Zona Metropolitană Craiova (licitaţie pentru PT, valoare estimată de 31,835 milioane de lei).

Amenajarea Centrului istoric necesită 88 milioane de lei

Printre investiţiile vizate pentru anii următori este şi proiectul de amenajare şi revitalizare a Centrului istoric al municipiului Craiova - arie pilot, pentru care s-a încheiat contractul de realizare a studiului de fezabilitate (SF) şi a proiectului tehnic (PT). Valoarea preconizată a lucrării este de circa 88 milioane de lei.

Alte investiţii de amploare sunt reabilitarea infrastructurii rutiere din zona de Nord-Vest a Polului de Creştere Craiova, în vederea fluidizării traficului în Zona Metropolitană Craiova (a fost demarată procedura pentru proiectul tehnic şi cel de detalii de execuţie, valoare estimată de aproape 90 milioane de lei), reabilitarea infrastructurii rutiere pe relaţia Nord - Sud-Est a Polului de Creştere Craiova, în vederea fluidizării traficului în Zona Metropolitană (s-a demarat procedura pentru elaborarea expertizei, documentaţia de avizare, PT, proiectul pentru detalii de execuţie, valoarea estimată fiind de 89,29 milioane de lei).

Municipalitatea craioveană intenţionează să demareze şi reabilitarea şi modernizarea Serviciului public de Asistenţă Medico-Socială (expertiza tehnică, audit energetic şi documentaţie de avizare a lucrărilor), în valoare de circa 3,3 milioane de lei.

Credit de 20 milioane de euro

Consilierii locali au decis, în vara acestui an, contractarea unei finanţări rambursabile interne în valoare de 20 milioane de euro, pentru realizarea unor investiţii precum Centrul Multifuncţional Craiova - Pavilion Central şi ştrandul din Parcul Lunca Jiului. La finele lunii octombrie, se afla în derulare procedura de atribuire a contractului de finanţare.

Acesta nu este primul credit contractat de primărie pentru investiţii. În anul 2006, municipalitatea craioveană a împrumutat 70 milioane de lei pentru reabilitarea liniilor de tramvai, a unor străzi, dar şi pentru amenajarea, echiparea, dotarea şi finisarea Pieţei Prefecturii, esplanadei pietonale Unirii şi Pieţei Minerva din zona centrală a Craiovei. În plus, a fost amenajat şi canalul colector deschis în Parcul Corniţoiu.

Un alt contract de finanţare a fost încheiat între Ministerul Finanţelor Publice în calitate de împrumutat, Consiliul Local al municipiului Craiova în calitate de subîmprumutat şi Regia Autonomă de Apă în calitate de beneficiar final şi Banca Europeană de Investiţii. Acest contract a fost realizat în cadrul unui program de asistenţă financiară acordată pentru ,,Reabilitarea reţelei de canalizare şi furnizare de facilităţi pentru epurarea apelor uzate în municipiul Craiova, pentru protecţia fluviului Dunărea". Prin acest contract, s-a convenit ca Subproiectul Craiova să beneficieze de un grant ISPA în valoare de 52.783.500 euro. Din valoarea împrumutului, suma de 18,4 milioane euro a fost disponibilizată către Consiliului Local Craiova.

28 de străzi reabilitate în acest an

Primăria Craiova a alocat, în acest an, 7.273.000 de lei pentru reabilitarea străzilor. În program, au fost prinse, în total, 28 de artere, printre care se numără Henri Coandă şi Simion Bărnuţiu (cele mai mari investiţii).

Pentru reţeaua de apă şi canalizare, au fost prevăzuţi peste 14 milioane de lei. Alimentarea cu apă în cartierul Simnicul de Jos costă 742.000 de lei, iar canalizarea menajeră a localităţii componente a municipiului Craiova - Popoveni este în valoare de 3,45 milioane de lei. Investiţiile în reţelele de alimentare cu apă din străzile Calea Bucureşti, Gârleşti, centura de nord Calea Ferată Craiova - Bucureşti sunt evaluate la circa 9 milioane de lei, la finele lunii octombrie aflându-se în derulare faza de proiect tehnic (PT).

Fonduri pentru infrastructura ANL

Pentru anul 2009, în programul de inves-tiţii, sunt alocate sumele necesare realizării reţelelor de utilităţi pentru locuinţele ANL din strada Potelu. Este vorba despre 549.000 lei pentru "Reţele locuinţe ANL pentru tineri în cartierul Romanescu, strada Potelu, etapa I - execuţie", 40.000 lei pentru "Studiu de fezabilitate Reţele locuinţe ANL pentru tineri în cartierul Romanescu, strada Potelu, etapa III". De asemenea, este prevăzută suma de 65.000 de lei pentru "Reactualizare studiu de fezabilitate 128 locuinţe cu chirie pentru tineri ansamblul "Romanescu - Potelu", etapa III.

Fonduri de peste 100 milioane de lei pentru transportul public

Printre priorităţile autorităţilor craiovene sunt şi lucrări de amenajare parcuri şi grădini publice (59 milioane de lei), modernizarea infrastructurii de transport în comun (67 milioane de lei), dezvoltarea transportului cu troleibuzul (32,4 milioa-ne de lei) şi de amenajare de staţii de autobuz şi tramvai (8 milioane de lei).

Alte investiţii aflate în stadiu incipient de proiectare sunt amenajarea ştrandului în Parcul Lunca Jiului (42,29 milioane de lei), realizarea unor instalaţii de irigare automatizată în Parcul Lunca Jiului (2,35 milioane de lei), dar şi a unei parcări supraterane în zona bulevardului 1 Mai (3,7 milioane de lei).

Ştirile zilei

Revista
BURSA Construcţiilor

Vreţi să fiţi la curent cu proiectele iniţiate sau în dezvoltare pe întreg cuprinsul ţării? Care sunt planurile autorităţilor locale în ceea ce priveşte investiţiile în construcţia de locuinţe, spaţii comerciale şi de birouri, infrastructură?

Vreţi să aflaţi noutăţile pe piaţa materialelor de construcţie?

Peste optzeci de pagini cu informaţii utile în revista "Bursa Construcţiilor"!

În exclusivitate - devize pe proiect, preţurile medii ale materialelor şi serviciilor de construcţii.

Aflaţi care sunt cele mai bune plasamente imobiliare ! Ce şi unde se va construi, care sunt proiectele în curs de execuţie şi toate informaţiile necesare unui investitor pe piaţa imobiliară (preţuri, tendinţe din Bucureşti şi din întreaga ţară).

Locuinţe

Piaţa Imobiliară

Proiecte

Amenajări

Smart City

Materiale

Preţuri

Finanţare

Investiţii

Perspective

Companii

Internaţional