Bursa Construcţiilor
Revista Bursa Construcţiilor nr. 7 / 2024

Europa, grăbită spre tranziţia la energia regenerabilă; România - obligată să o urmeze

Perspective /

Enel Green Power România - Calugăreni

Enel Green Power România - Calugăreni

  • document ataşat apasă aici pentru a descărca.

    Energia regenerabilă este una dintre ţintele către care Europa se îndreaptă cu paşi grăbiţi, iar România trebuie să urmeze această tendinţă. În ultima vreme, energia solară a câştigat teren şi în ţara noastră, iar estimările sunt dintre cele mai optimiste, acest segment îndeplinind toate condiţiile pentru o dezvoltare şi mai accelerată, în contextul costurilor ridicate din energie. De asemenea, există o serie de acte normative care impun construcţia de clădiri cu performanţe energetice foarte ridicate şi cu un consum aproape de zero.

    Există oportunităţi pentru energia solară, ţinând cont că este singurul tip de energie care poate fi produsă la faţa locului, aşa cum cere legislaţia actuală, arată Daniel Cateliu, Director Industrial & Logistics Services în cadrul CBRE România. Specialistul menţionează: "Aceşti factori externi favorabili, printre care reducerea TVA şi dinamica mai largă a întregului context, conduc la o cerere tot mai mare de sisteme fotovoltaice (PV). Mai mult, panourile fotovoltaice au ajuns să fie incluse în negocierile de închiriere comercială. Chiriaşii acordă tot mai des prioritate acestor sisteme, ce au devenit o cerinţă cheie".

    Sursa citată subliniază că, în România, dezvoltatorii au răspuns nevoilor companiilor chiriaşe. Drept urmare, noile proiecte de spaţii industriale şi logistice (I&L) includ acum, în ofertele standard, sisteme fotovoltaice.

    Între timp, şi la nivelul proiectelor mai vechi sunt explorate modalităţi de finanţare pentru instalarea unor astfel de sisteme. Legislaţia actuală permite utilizarea sistemelor fotovoltaice pentru a acoperi consumul de energie electrică şi chiar pentru a furniza energia în exces către reţea, transformând utilizatorii în prosumatori. Surplusul de energie poate fi stocat şi utilizat în perioadele în care alimentarea directă nu este posibilă, datorită schemei de compensare pentru consumul de energie, în vigoare până în 2030. În esenţă, pe termen lung aceasta transformă reţeaua naţională de energie într-o baterie. Toate aceste aspecte indică factul că ne aflăm într-un moment oportun pentru instalarea şi utilizarea de sisteme fotovoltaice.

    CBRE: România, printre ţările cu cel mai mare potenţial de energie solară din Europa

    Potrivit unui raport al SolarPower Europe, anul trecut au fost instalate, la nivelul UE, sisteme fotovoltaice cu o capacitate de 41,4 GW energie verde, cu 47% mai mult decât în 2021, ajungând la o capacitate totală de 208,9 GW. În timp ce Germania se află pe primul loc, cu o putere totală instalată de 68,5 GW la finalul anului trecut, România încă nu a intrat în top zece cu cei 1,8 GW ai săi.

    Ţinta României de energie solară pentru 2030, privind capacitatea instalată pe cap de locuitor, este la o treime din media UE pentru aceeaşi perioadă de timp, respectiv 279 W faţă de 758 W. Asta în timp ce datele arată că potenţialul de creştere pentru piaţa locală este unul uriaş, de top 3 în UE.

    Victor Răchită, Senior Director, Head of Industrial & Logistics Services, CBRE România, subliniază: "România are unul dintre cele mai mari potenţiale de energie solară din Europa. Ţinta naţională ar putea fi mult mai ridicată dacă am acorda mai multă atenţie sectorului spaţiilor logistice şi industriale, unde astfel de capacităţi pot fi instalate pe acoperişuri. Pe o piaţă în creştere, cu un stoc modern în T2 de 6,9 milioane mp, sectorul nostru oferă multiple soluţii logistice "verzi". Aşadar, pe lângă energia solară, infrastructura feroviară poate juca şi ea un rol major în asigurarea unui viitor sustenabil în România. Mai mult, terminalele intermodale, precum cele din Decea şi Aiud, sunt mai importante ca niciodată. În drumul spre neutralitatea emisiilor de CO2, eficienţa energetică este crucială, deoarece asigură o diminuare imediată a amprentei de carbon".

    Panourile fotovoltaice instalate pe acoperiş pot fi, de asemenea, răspunsul la una dintre provocările pieţei locale - dificultăţile pe care le ridică legislaţia în calea proiectelor fotovoltaice pe terenurile agricole, arată sursa citată.

    Fiind una dintre cele mai accesibile soluţii în obţinerea de energie verde pe segmentul I&L, datorită suprafeţelor generoase ale acoperişurilor, sistemele fotovoltaice vin cu beneficii de cost. Acestea pot reduce dependenţa de reţeaua naţională de electricitate cu până la 80%, compensând până la 95% din factura la electricitate a unei clădiri. Există, totodată, beneficii sociale, de mediu, de marketing şi nu numai, de exemplu obţinerea unei certificări de sustenabilitate (BREEAM, LEED etc.).

    Sondajul Global ESG al CBRE arată că, la nivelul Europei continentale, dotările care reduc consumul de energie erau citate de 88% dintre proprietari şi investitori, respectiv de 86% dintre chiriaşi, ca având cel mai semnificativ impact asupra deciziilor imobiliare. Mai mult de 30% dintre ocupanţii unei clădiri ar renunţa cu totul la o negociere dacă o clădire nu ar avea aceste caracteristici.

    Există, de asemenea, o mare disponibilitate în rândul proprietarilor, investitorilor şi chiriaşilor pentru costuri mai ridicate pentru clădirile care dispun deja de sisteme de energie regenerabilă şi, astfel, reduc impactul asupra mediului.

    Atingerea ţintei de zero emisii nete nu este posibilă până când clădirile nu sunt alimentate în întregime cu energie regenerabilă. Având în vedere acest lucru, eficienţa energetică a clădirilor, prin sistemele fotovoltaice, trebuie să devină o prioritate pentru ca proprietarii şi chiriaşii să-şi poată îndeplini angajamentele de mediu.

    Ţinta UE pentru 2030 privind energia regenerabilă a fost ridicată la un minimum de 42,5%, ca procent din consumul final de energie.

    Renovatio Solar: "Cererea de proiecte fotovoltaice va creşte şi în anii următori"

    Renovatio Solar, companie din ecosistemul Renovatio, unul dintre principalii jucători în domeniul energiei solare şi al tehnologiei verzi din România, mizează pe continuarea trendului crescător al cererii de proiecte fotovoltaice, atât în zona IMM, cât şi în zona persoanelor fizice, într-un context de piaţă în care preţul energiei a scăzut foarte mult.

    Horaţiu Regneală, directorul general al Renovatio Solar, subliniază: "În general, industria fotovoltaică a cunoscut o creştere semnificativă în ultimii ani, pe măsură ce tehnologia a devenit mai eficientă şi mai accesibilă, iar preţul energiei s-a majorat substanţial. Chiar dacă preţul energiei a scăzut foarte mult în 2023, considerăm că trendul crescător în ceea ce priveşte cererea de proiecte fotovoltaice se va menţine atât la nivel industrial, cât şi în rezidenţial".

    Potrivit acestuia, "la ora actuală, companiile internaţionale cu prezenţă în România şi care au mai multe puncte de lucru îşi păstrează interesul pentru implementarea proiectelor fotovoltaice, la fel şi cei care investesc în astfel de proiecte, pe care le văd ca pe o plasă de siguranţă pe termen mediu şi lung. Începând din acest an, cunoaşte o creştere şi numărul proiectelor mari implementate, cele cu o putere de zeci şi sute de MWp, datorită prezenţei pe piaţă a jucătorilor care mizează pe dezvoltarea strategică pe termen mediu şi lung, pe o creştere sustenabilă şi pe crearea de valoare, fără a se baza exclusiv pe factorul preţ".

    Unul dintre principalii factori care influenţează evoluţia pieţei locale de fotovoltaice este politica guvernamentală, care va trebui să implementeze programe pentru atingerea obiectivului României de eliminare treptată a energiei pe cărbune până în 2032 şi pentru atingerea obiectivelor de energie şi emisii, prevăzute în Planul Naţional Integrat în domeniul Energiei şi Schimbărilor Climatice (PNIESC). Aceste programe pot include scheme de sprijin, tarife de răscumpărare a energiei electrice, subvenţii şi stimulente fiscale pentru instalarea de sisteme fotovoltaice.

    Potrivit directorului general al Renovatio Solar, existenţa unui cadru legislativ stabil şi predictibil poate stimula încrederea în investiţii şi poate contribui la dezvoltarea sustenabilă a pieţei de fotovoltaice.

    "Costurile de producţie şi instalare a sistemelor fotovoltaice au scăzut semnificativ în ultimii ani, făcând tehnologia mai accesibilă. In prezent, celulele fotovoltaice sunt mai eficiente şi modulele mai durabile îmbunătăţind performanţa şi reducând costurile sistemelor", a mai spus Horaţiu Regneală.

    Un alt factor care va influenţa pozitiv piaţa atât în acest an, cât şi în anii următori, în opinia reprezentantului Renovatio Solar, este creşterea conştientizării şi a cererii publice pentru energie regenerabilă, atât datorită evoluţiei preţurilor energiei, cât şi preocupărilor legate de schimbările climatice şi de diminuarea dependenţei de sursele tradiţionale.

    Renovatio Solar activează pe piaţa locală de profil din 2010, construind peste 30 de proiecte industriale, atât la nivel de prosumator (de câteva sute de kWp fiecare), cât şi proiecte mai mari de peste 1MWp. Compan ia vizează o majorare substanţială a cifrei de afaceri şi în 2023, prin contractarea de noi proiecte, având ca obiectiv atingerea pragului de 100 MWp.

    Enel Green Power România a pus în funcţiune cel mai mare parc fotovoltaic al său

    Enel Green Power România a pus în funcţiune, recent, parcul fotovoltaic Lumina, în localitatea Călugăreni, judeţul Giurgiu, şi a finalizat preluarea acestuia de la compania MYTILINEOS. Cu o capacitate instalată de 63 MW şi o producţie de energie electrică anuală de aproximativ 99 GWh, centrala fotovoltaică este cea mai mare de până acum din portofoliul fotovoltaic al companiei.

    Noul parc dispune de cea mai nouă tehnologie fotovoltaică şi produce energie verde prin intermediul a aproximativ 120.000 de panouri bifaciale de tip monocristalin, model JA Solar 540 şi 535 W, cu o durată de viaţă de 30 ani, pe care o injectează în reţeaua naţională de distribuţie a energiei electrice cu ajutorul a 248 de invertoare.

    Parcul Lumina se întinde pe o suprafaţă de 88 de hectare şi are o lungime liniară de aproape 2 km. În acest perimetru au fost instalate şi 8 posturi de transformare dotate cu staţii meteo de monitorizare a parametrilor de mediu şi a gradului de împrăfuire a panourilor, precum şi o staţie de transformare dedicată, cu o capacitate instalată de 60 MVA, ale cărei componente sunt produse în România. În cadrul parcului sunt instalate peste 1.200 de dispozitive pentru monitorizarea resursei solare, care ajută şi la creşterea eficienţei în ceea ce priveşte utilizarea energiei solare.

    Centrala fotovoltaică este conectată la reţeaua de înaltă tensiune (110 kV) a operatorului de distribuţie concesionar E-Distribuţie Muntenia, iar producţia de energie estimată va contribui la reducerea emisiilor de CO2 cu 112.387 de tone pe an. Proiectul fotovoltaic permite şi adăugarea unor capacităţi de stocare a energiei.

    La construcţia parcului Lumina au contribuit aproximativ 300 de lucrători şi specialişti. Infrastructura din areal permite accesul locuitorilor comunei Călugăreni la drumurile de legătură care tranzitează parcul.

    În prezent, Enel Green Power România are un portofoliu de energie verde operaţional de aproximativ 600 MW, format din proiecte eoliene şi fotovoltaice. Compania operează parcuri fotovoltaice cu o capacitate de aproximativ 100 MW în judeţele Dolj, Giurgiu şi Prahova, şi are în lucru proiecte similare aflate în diverse stadii de dezvoltare. Enel Green Power România a investit 1,13 miliarde de euro de la înfiinţarea sa, în 2007. În 2022, Enel Green Power România a produs 1,24 TWh de energie regenerabilă.

    Rezolv Energy va dezvolta cea mai mare centrală solară din Bulgaria, chiar la graniţa cu România

    Rezolv Energy, producător independent de energie regenerabilă axat pe Europa Centrală şi de Sud-Est, Rezolv Energy, care deţine deja peste 2 GW de energie curată în curs de pregătire în România, inclusiv ceea ce va fi cel mai mare proiect solar din Europa, a achiziţionat drepturile de a construi şi exploata o centrală solară de 229 MW în localitatea Silistra din nord-estul Bulgariei, la mai puţin de 10 km de graniţa cu România de pe teritoriul judeţului Călăraşi. Denumită "Sfântul Gheorghe", construcţia urmează să înceapă la finalul acestui an şi se aşteaptă ca centrala să fie finalizată la începutul anului 2025. Odată construită, aceasta va fi cea mai mare centrală solară din Bulgaria.

    Rezolv a achiziţionat proiectul de la compania bulgară YGY Industries JSC, deţinută de Yavor Georgiev.

    Proiectul "Sf. Gheorghe" va fi construit pe locul fostului aeroport Silistra, un aerodrom dezafectat care se întinde pe 165 de hectare. Proiectul va cuprinde aproape 400.000 de panouri solare. Cu o producţie medie anuală de energie de 313 gigawaţi oră (GWh), proiectul va produce echivalentul a 13% din energia solară instalată în prezent în Bulgaria.

    Centrala va fi conectată la reţeaua principală de transport de 110 kV prin intermediul a două linii de conexiune independente cu o lungime totală de aproximativ 6 kilometri. Energia va fi vândută utilizatorilor comerciali şi industriali prin intermediul unor acorduri de achiziţie de energie (PPA) pe termen lung.

    Proiectul va crea un număr mare de noi locuri de muncă în faza de construcţie. Aproximativ 500 de persoane vor fi angajate atât pentru asamblare uşoară - activitate care poate fi efectuată şi de bărbaţi şi de femei, atât cu normă întreagă, cât şi cu jumătate de normă, cât şi în poziţii de ingineri, acestea fiind locuri de muncă cu înaltă calificare. Pe termen mai lung, centrala electrică va oferi locuri de muncă locale pentru forţa de muncă calificată şi semicalificată pe parcursul celor peste 30 de ani de funcţionare.

    Rezolv Energy a fost lansată anul trecut de Actis, un investitor global de top în infrastructură durabilă. Rezolv are deja în pregătire proiecte de peste 2 GW de energie curată în România, inclusiv proiectul Dama Solar de 1.044 MW, care va deveni cea mai mare centrală solară din Europa odată ce va fi operaţională.

    Alastair Hammond, Director de Operaţiuni Rezolv Energy, a declarat: "Anul acesta, energia solară va reprezenta aproape 13% din capacitatea totală instalată în Bulgaria, iar estimările sugerează că până în 2030 vor fi generaţi aproape 6 GW de energie solară. Proiectul Sf. Gheorghe va fi o parte importantă a acestei creşteri. Asta va ajuta Bulgaria să îşi atingă obiectivele privind energia regenerabilă. Aflat la nici 10 km de graniţa cu România, proiectul va deservi şi piaţa românească, contribuind la independenţa energetică a celor două ţări. În mod crucial, pentru sectorul de afaceri, va permite, de asemenea, să furnizăm energie curată extrem de competitivă, fără subvenţii, la un preţ stabil pentru utilizatorii industriali şi comerciali din întreaga ţară".

    Eurowind Energy începe construcţia parcului eolian de 48 MW de la Pecineaga

    Nici proiectele de parcuri eoliene nu se lasă aşteptate. Dezvoltatorul şi operatorul danez de proiecte eoliene, solare şi hibride, Eurowind Energy, a început în luna iulie construcţia parcului eolian de 48 MW de la Pecineaga, programat să devină funcţional în primul trimestru al anului 2025. Acesta va avea o capacitate de aproximativ 176.000 MWh / an, putând alimenta până la 48.000 de gospodării cu energie verde. Parcul eolian presupune o investiţie de 79 de milioane de euro.

    "Parcul eolian de la Pecineaga va fi cel mai mare proiect de acest fel pentru noi din România, demonstrând angajamentul şi încrederea pe care o avem în piaţa locală. Nu este doar cel mai important proiect în construcţie pentru noi în România, ci va fi şi o premieră la nivel naţional - cele mai mari turbine eoliene vor fi instalate pentru acest proiect. Suntem încântaţi să începem oficial lucrările pentru această construcţie complexă, după ceea ce a fost aproape o stagnare în acest sector în ultimii zece ani", a declarat Adrian Dobre, Country Manager România, Eurowind Energy (foto).

    Urmând să devină operaţional în primul trimestru al anului 2025, acesta va genera 176.000 MWh / an, având capacitatea de a alimenta până la 48.000 de gospodării, anual.

    Proiectul presupune o investiţie de 79 de milioane de euro din partea Eurowind Energy A/S, prin intermediul WEP Technology Investment SRL. După finalizarea construcţiei, Eurowind Energy va păstra în proprietatea sa parcul eolian.

    Eurowind Energy are un pipeline de proiecte concepute pentru România de aproximativ 4GW. Parcul eolian de la Pecineaga va completa seria de proiecte de energie regenerabilă dezvoltate de Eurowind Energy în România, printre care se numără parcurile fotovoltaice de la Halchiu, Măgurele (amândouă construite în anul 2013) şi Pufeşti (construit în anul 2012). Totodată, compania va începe în luna octombrie a acestui an, la Teiuş, construcţia unui parc agrovoltaic dezvoltat pe un teren de 80 de hectare, ce va deveni operaţional anul viitor, în 2024.

    Pentru realizarea proiectului eolian, vor fi instalate cele mai mari turbine eoliene construite până acum în România, furnizate de producătorul spaniol Siemens Gamesa Renewable Energy.

    ---------------------------

    Globalworth a finalizat un nou

    parc fotovoltaic

    Globalworth, principalul investitor din sectorul imobiliar de birouri din Europa Centrală şi de Est (CEE), îşi consolidează angajamentul legat de politicile sustenabile şi obiectivele de mediu şi responsabilitate socială, alături de chiriaşii săi şi anunţă finalizarea unui nou proiect fotovoltaic extins, de această dată montat pe acoperişul Industrial Park West din Oradea, unul dintre activele importante din portofoliul de parcuri logistice şi industriale ale Globalworth. Noua investiţie vine după instalarea cu succes a panourilor solare pe acoperişurile Globalworth Square, Globalworth Plaza şi Industrial Park Timişoara.

    Instalaţia din Oradea include peste 700 de panouri fotovoltaice furnizate de Canadian Solar, cu o capacitate totală de 297kWp.

    Marian Popa, Managing Director la Globalworth România, a declarat: "Acest adevărat parc fotovoltaic va reduce semnificativ consumul de energie din această locaţie şi costurile aferente. Integrând noi surse de energie regenerabilă pe proprietăţile noastre, reuşim pe de o parte să reducem costurile de operare pentru chiriaşi, iar pe de alta ne ajută să scădem semnificativ amprenta de carbon a portofoliului. Ne-am fixat drept obiectiv să avem o diminuare cu 40% a amprentei pană în 2030, ţinând cont de 2019, ca moment zero de referinţă, şi ne propunem să obţinem un astfel de rezultat dotând cât mai multe dintre proprietăţile noastre cu panouri solare în urmatoarea perioadă".

    Parcul fotovoltaic de la Industrial Park West din Oradea are o capacitate energetică remarcabilă, putând genera anual o cantitate considerabilă de energie electrică, de aproxativ 350.000-450.000 kW. În termeni mult mai practici, asta echivalează cu o cantitate de energie verde suficient de mare încât să alimenteze între 30 şi 37 de case obişnuite timp de un an întreg, demonstrând că astfel de proiecte au capacitatea să ofere beneficii tangibile şi substanţiale.

    Marian Popa a adăugat: "Datorită noii surse de energie regenerabilă, putem spune că Industrial Park West neutralizează cu eficienţă emisiile de carbon echivalente cu scoaterea de pe drum a aproximativ 90 de maşini pe combustibil fosil în fiecare an sau cu plantarea a 16.000 - 20.000 de copaci. Puterea combinată a tuturor parcurilor solare din portofoliul Globalworth din România este de circa 834 kWp. Cu două proiecte noi în desfăşurare, compania anticipează dublarea acestei capacităţi în perioada următoare.

    În opinia lui Andrei Ivan, Managing Director la 4ENVIGO, sistemele fotovoltaice reprezintă o modalitate excelentă de a reduce amprenta de carbon a proiectelor de acest fel, pentru că vor produce energie curată şi regenerabilă pentru cel puţin un sfert de secol. Pe măsură ce lumea se îndreaptă către un viitor cu emisii reduse de carbon, afacerile care utilizează energie regenerabilă vor fi capabile să-şi păstreze avantajul competitiv pe piaţă, a subliniat acesta.

    Ştirile zilei

    Revista
    BURSA Construcţiilor

    Vreţi să fiţi la curent cu proiectele iniţiate sau în dezvoltare pe întreg cuprinsul ţării? Care sunt planurile autorităţilor locale în ceea ce priveşte investiţiile în construcţia de locuinţe, spaţii comerciale şi de birouri, infrastructură?

    Vreţi să aflaţi noutăţile pe piaţa materialelor de construcţie?

    Peste optzeci de pagini cu informaţii utile în revista "Bursa Construcţiilor"!

    În exclusivitate - devize pe proiect, preţurile medii ale materialelor şi serviciilor de construcţii.

    Aflaţi care sunt cele mai bune plasamente imobiliare ! Ce şi unde se va construi, care sunt proiectele în curs de execuţie şi toate informaţiile necesare unui investitor pe piaţa imobiliară (preţuri, tendinţe din Bucureşti şi din întreaga ţară).

    Locuinţe

    Proiecte

    Amenajări

    Materiale

    Fotoreportaj

    Preţuri

    Finanţare

    Investiţii

    Perspective

    Internaţional