Bursa Construcţiilor
Revista Bursa Construcţiilor nr. 5 / 2024

Fose septiceSistemele ecologice de tratare a apelor uzate sunt destinate zonelor în care lipseşte canalizarea

F.A. Amenajări /

Sistemele ecologice de tratare a apelor uzate sunt destinate zonelor în care lipseşte canalizarea

Ce puteţi face dacă aţi cumpărat un loc de casă sau chiar o casă într-o locaţie ce nu are un sistem de canalizare? Este o întrebare pe care şi-o pun proprietarii sau viitori proprietari de case şi vile din diverse zone ale ţării care nu sunt racordate la sistemul de canalizare.

"Sunt mai multe metode de a rezolva această problemă, printre care aceea de a săpa, la propriu, o groapă în spatele curţii. Totuşi, dacă doriţi ca totul să fie legal, cea mai eficientă şi eficace metodă este aceea de a folosi un sistem bazat pe o fosă septică ecologică", ne-a declarat domnul Alex Mureşan, directorul societăţii arădene "Tecnotre" SRL.

Fosa septică reprezintă un sistem ecologic de tratare a apelor uzate şi reprezintă cea mai bună soluţie pentru locuinţele aflate în zonele neracordate la sistemul centralizat de canalizare. Reprezintă un sistem mai avantajos comparativ cu sistemul clasic din beton datorită costurilor mai mici de achiziţionare, instalare şi întreţinere.

Domnul Cristian Pomîrleanu, directorul general al societăţii "C&O Leader" SRL din Iaşi, ne-a declarat că pe piaţa românească există o gamă de modele extrem de variată, la fel şi materialele din care sunt fabricate fosele.

O persoană neavizată este bulversată de multitudinea de informaţii, de cele mai multe ori contradictorii şi cu caracter comercial găsite la o simplă căutare pe internet. De aceea specialiştii societăţii ieşene ne prezintă mai jos principalele criterii de care trebuie să ţinem cont atunci când achiziţionăm o fosă septică.

Volumul fosei este în funcţie de numărul de persoane

Dimensionarea fosei septice se face foarte simplu. Cunoscând faptul că o persoană consumă între 150-200 litri de apă pe zi şi că timpul de staţionare a apei menajere în fosă (necesar sedimentării materialului grosier şi particulelor în suspensie), trebuie să fie de trei zile, rezultă un volum de 500 l/zi/persoană. În concluzie, volumul fosei septice se stabileşte înmulţind numărul de persoane deservite cu 500 litri.

Sfatul specialistului: Alegerea unor volume mai mari nu va afecta funcţionalitatea fosei septice, ci din contră va prelungi intervalul dintre două vidanjări. Trebuie avut însă în vedere faptul că alegerea unui volum mai mare atrage costuri de achiziţie mai mari. Alegerea unor volume mai mici va afecta grav funcţionalitatea fosei septice. Un volum mai mic nu face decât să reducă timpul de staţionare (decantare) a apelor uzate în fosă. Acest fapt are drept consecinţă antrenarea materialului grosier şi particulelor în suspensie în drenaj şi colmatarea drenului. De asemenea, volume mai mici înseamnă capacităţi mai mici de stocare a materialului grosier şi deci vidanjări mai dese.

Un alt aspect important în alegerea unei fose septice este volumul trapei de nămol sau a compartimentului de stocare grosier. Practic, acest volum determină frecvenţa vidanjărilor. Cantitatea de material grosier provenit de la o persoană (după mineralizare şi descompunere sub acţiunea microorganismelor anaerobe) ajunge la 80-90 l/an. Astfel pentru o perioadă de vidanjare de un an se înmulţeşte cu 100 litri numărul de persoane deservite.

Fosele pot fi din beton, polietilenă, poliesteri armaţi cu fibră de sticlă

Fosele septice sunt, în general, fabricate din beton, polietilenă, poliesteri armaţi cu fibră de sticlă. Cele din beton au costuri mari de fabricaţie date nu neapărat de preţul materialelor, ci de manopera mai costisitoare. Polietilena şi poliesterii armaţi cu fibră de sticlă sunt materiale plastice rezistente la coroziune, variaţii mari de temperatură, cu greutate redusă şi durată de viaţă foarte mare.

Sfatul specialistului: materialul din care este confecţionată fosa reprezintă un alt aspect important care trebuie analizat cu mare atenţie, deoarece în funcţie de acesta depind condiţiile de instalare/montaj.

Adâncime de îngropare a foselor este de 30-60 cm

Majoritatea modelelor de fose septice existente pe piaţă sunt fabricate pentru o adâncime de îngropare de 30-60 cm (strat de pământ deasupra fosei). O adâncime de îngropare mai mare determină deteriorarea produsului datorită presiunii pământului. Adâncimea ţevii de canalizare variază în general între 50 cm şi 1 m sub cota zero a solului.

În cazul în care vreţi să montaţi fosa la o adâncime mai mare este necesar să realizaţi un cămin din beton sau să folosiţi o fosă ce poate fi îngropată la adâncimi de 100 cm.

"Montajul unei fose implică groapa pentru fosă, racordurile de intrare/ieşire şi sistemul de drenaj prin care apa se dispersează în sol", ne-a declarat domnul Alex Mureşan.

Apele uzate tratate, provenite de la fosele septice trebuie să respecte prevederile legislative în vigoare privind încărcările limită ale poluanţilor în apele reziduale.

Agenţia de mediu solicită includerea în proiect a unui sistem de colectare şi tratare a apei

Autoritatea de mediu nu eliberează avize pentru acest tip de produse. În momentul în care construiţi, agenţia de mediu vă cere să aveţi prevăzut în proiect un sistem de colectare şi tratare a apei sau de stocare în vederea vidanjării (în cazul în care nu aveţi canalizare) nefiind precizat tipul produsului (acesta poate fi fosă septică betonată, bazin vidanjabil din fibră de sticlă, ministaţie epurare etc.).

"În cazul foselor septice construite in situ din beton, este nevoie de un proiect de execuţie. În cazul foselor prefabricate nu este necesar acest tip de proiect. Ele se montează conform instrucţiunilor de montaj din cartea tehnică furnizată de producător odată cu livrarea produsului", ne-a declarat domnul Mircea Hârţescu, director tehnic în cadrul societăţii "Criber Net" SRL din Piatra Neamţ.

"Este bine de ştiut că, indiferent de sis-temul achiziţionat în vederea colectării şi tratării apei uzate, acesta trebuie să respecte prevederile legislative în vigoare privind încărcările limită ale poluanţilor în apele reziduale, sintetizate în două acte normative: NTPA 001/2002 şi NTPA 002/2002", ne-a declarat domnul Cristian Pomîrleanu.

Sfatul specialistului: Pentru a nu avea surpriza neplăcută să cumpăraţi o fosă septică pe care să nu o puteţi folosi din cauză că nu respectă normele legislative, este foarte important să vă asiguraţi că produsul este în conformitate cu prevederile legale. Odată cu intrarea ţării noastre în Uniunea Europeană suntem obligaţi să respectăm standardul european SREN 12566. Acest standard reglementează şi diametrele conductelor, încărcările, etanşeitatea la apă, marcarea şi controlul calităţii şi a fost adoptat prin metoda confirmării având statutul de standard român. Dovada faptului că produsul este conform se face prin certificatul de conformitate eliberat de Institutul Naţional de Cercetări în Construcţii.

Locul ideal de amplasare

Sistemele de epurare nu se montează oriunde şi oricum. Trebuie avute în vedere un minim de avize: certificat de urbanism, respectiv autorizaţie de construire. "În general, fiecare amplasare este prin condiţiile pe care le pune suprafaţa disponibilă, tipul şi textura solului, prezenţa şi adâncimea apei freatice etc", ne-a declarat domnul Pomîrleanu.

"Pentru alegerea locului de amplasare a fosei trebuie ţinut cont de operaţiunile de vidanjare care sunt făcute periodic şi care să nu fie împiedicate sau îngreunate de starea sau natura terenului. La alegerea amplasamentului fosei septice trebuie să evitaţi versanţii cu pante abrupte, nestabili sau care îşi pot pierde stabilitatea prin lucrările de execuţie. Solul în care se va executa drenajul trebuie să nu fie excesiv nisipos pentru a nu permite infiltrarea imediată a apei tratate în pânza freatică, dar nici excesiv argilos pentru că infiltrarea apei în acest tip de sol este destul de dificilă, ceea ce ar putea duce la blocarea sistemului septic. Pentru a determina exact dacă solul se pretează pentru execuţia unui dren trebuie efectuat testul de precolare. Cu ajutorul acestui test se poate stabili exact şi lungimea drenajului în funcţie de calitatea solului", ne-a declarat domnul Hârţescu.

Ţineţi cont de vecinătăţi

În ţările europene distanţa faţă de vecinătăţi este de 15 m. În SUA, specialiştii de la Massachusetts Institute of Tehnology, cea mai reputată universitate tehnică din lume, admit că apele menajere, după ce ies din fose şi trec printr-un strat de pământ (argilă nisipoasă) de un metru adâncime pot fi considerate pure. Din măsurători s-a constatat că după ce trece prin fosă, eficienţa de epurare în reducerea materiei organice exprimate în CBO5, este de 90÷95%, iar din punct de vedere microbiologic se ajunge la un grad de reducere a bacteriilor de 99÷100%. Ordinul MS 536/1997 spune că fântânile de apă potabilă trebuie amplasate la minim 10 metri de orice sursă posibilă de poluare: latrină, grajd, depozit de gunoi sau dejecţii de animale, coteţe, locuinţă etc.

Din experienţa practică, specialiştii societăţii "Criber Net" recomandă respectarea următoarelor distanţe:

-distanţa fosei faţă de clădirile învecinate: 10 m

-distanţa fosei faţă de propria clădire: 5 m

-distanţa drenului faţă de surse de apă potabilă: 30 m

-distanţa liniei de drenaj faţă de nivelul pânzei freatice: 2 m

Preţuri de comercializare şi execuţie a lucrărilor la fose din materiale plastice

Domnul Cristian Pomîrleanu ne-a declarat că gama de fose şi staţii de epurare comercializate de "C&O Leader" este foarte largă. Preţul unei fose septice pentru patru persoane (2.000 litri) este de 595 euro; o staţie de epurare pentru şase locuitori (3.000 litri) costă 1853 euro, iar toaletele ecologice (vidanjabile şi nevidanjabile cu racordare la reţea) pornesc de la 720 euro. Preţurile sunt fără TVA, în schimb au transportul inclus.

Fosele septice comercializate de "Criber Net" Piatra Neamţ încep de la 593 euro+TVA pentru patru persoane (2000 litri). Cu o mică investiţie în plus puteţi opta pentru o ministaţie de epurare care costă 990 euro. Ţinând cont de faptul că montajul presupune doar execuţia şi astuparea excavaţiilor, precum şi achiziţionarea pietrişului pentru drenaj acestea revin în sarcina clientului, societatea oferind consultanţă tehnică gratuită persoanelor care întâmpină probleme în instalarea unui sistem de epurare indiferent de unde l-au achiziţionat, a menţionat domnul Hârţescu.

De asemenea, fosele septice comercializate de societatea "Tecnotre" Arad au preţuri începând de la 2.200 lei cu TVA şi transport inclus, la care se adaugă nişte cheltuieli suplimentare privind tubulatura pentru sistemul de drenaj.

Vidanjarea costă circa 200 lei

La o folosire corectă şi cu respectarea recomandărilor din cartea tehnică, vidanjarea se face la 14 - 18 luni. Pentru a nu avea surprize neplăcute este indicat ca la intervale de 8 - 9 luni să verificaţi nivelul depunerilor solide din primul compartiment prin introducerea unei tije de lungime cunoscută.

Costul vidanjării este stabilit de fiecare unitate care asigură acest serviciu. Astfel, "costul unei vidanjări este cuprins între 200 şi 250 lei, preţ ce diferă de la un judeţ la altul", ne-a declarat domnul Mircea Hârţescu.

După vidanjare fosele septice nu se spală şi nu se dezinfectează cu diverse substanţe, dar trebuie umplute cu apă. Semnele care indică necesitatea vidanjării sunt unele mirosuri grele, deranjante, eventual prezenţa unor materii solide în tubul de drenaj sau scurgerea greoaie a apei din canalizare. Este bine să chemaţi sau să sunaţi un specialist în acest domeniu.

La o fosă septică nu este necesară întreţinerea deoarece nu are în componenţă elemente mecanice sau electrice. "Acest sistem nu necesită mentenanţă ulterioară în afara vidanjării. Alte indicaţii nu ţin neapărat de fosa septică ci mai ales de o conduită de bun simţ care are ca scop protejarea întregului sistem de canalizare", ne-a declarat domnul Hârţescu.

Nu trebuie să dezinfectaţi (mai ales cu clor), cu soluţii de sodă caustică, nu este necesar nici să folosiţi acceleratori de digestie şi nici culturi bacteriene.

"Cererea de fose este într-o creştere continuă, determinată de ritmul în care se construieşte, canalizarea neajungând în majoritatea zonelor noi", afirmă domnul Alex Mureşan, directorul societăţii arădene "Tecnotre" SRL.

În timpul iernii apa din fosă nu îngheaţă, deoarece procesul de fermentaţie anaerobă din interior se desfăşoară cu degajare de căldură; nici apa din dren sau drenuri nu îngheaţă, acestea îngropându-se sub adâncimea de îngheţ a solului (90-100 cm)

În cazul în care pe deasupra fosei se des-făşoară doar trafic pietonal nu se iau măsuri deosebite. Situaţia se schimbă dacă, datorită amplasamentului, se doreşte ca pe deasupra fosei să se treacă cu maşina în acest caz fiind obligatorie construirea unui cămin de beton în jurul fosei iar deasupra să se monteze un capac carosabil.

Apa rezultată din fosa septică trebuie obligatoriu evacuată în sol printr-un sis-tem de drenaj; dacă beneficiarul doreşte evacuarea în alt mediu (râu, lac, etc) este necesară achiziţionarea unei ministaţii de epurare cu aerare continuă sau cu alimentare secvenţială.

Ştirile zilei

Revista
BURSA Construcţiilor

Vreţi să fiţi la curent cu proiectele iniţiate sau în dezvoltare pe întreg cuprinsul ţării? Care sunt planurile autorităţilor locale în ceea ce priveşte investiţiile în construcţia de locuinţe, spaţii comerciale şi de birouri, infrastructură?

Vreţi să aflaţi noutăţile pe piaţa materialelor de construcţie?

Peste optzeci de pagini cu informaţii utile în revista "Bursa Construcţiilor"!

În exclusivitate - devize pe proiect, preţurile medii ale materialelor şi serviciilor de construcţii.

Aflaţi care sunt cele mai bune plasamente imobiliare ! Ce şi unde se va construi, care sunt proiectele în curs de execuţie şi toate informaţiile necesare unui investitor pe piaţa imobiliară (preţuri, tendinţe din Bucureşti şi din întreaga ţară).

Locuinţe

Piaţa Imobiliară

Amenajări

Materiale

Fotoreportaj

Preţuri

Finanţare

Investiţii

Legea

Internaţional