Germania scoate prima sa casă la imprimantă 3D
Perspective / 16 noiembrie 2020
În Germania se "tipăreşte" prima clădire rezidenţială, realizată cu ajutorul imprimantei 3D, în oraşul Beckum, Renania de Nord-Westfalia.
Casa, construită de PERI GmbH şi proiectată de MENSE- KORTE ingenieure + architekten, care s-a declarat încântat de libertatea de design oferită de noua tehnologie, va avea două etaje şi aproximativ 160 de metri pătraţi.
Noua tehnică de construcţie este folosită pentru prima oară în Germania după ce a trecut prin toate procesele de aprobare şi reglementare în ultimele luni, conform globalconstructionreview.
Constructorul care se ocupă de proiect a precizat că noua construcţie aflată în desfăşurare este dovada clară că tehnologia de imprimare 3D în construcţii estre pregătită să fie folosită în piaţa construcţiilor rezidenţiale.
Proiectul demonstrativ a primit o finanţare de 200.000 de euro din partea statului Renania de Nord-Westfalia, subliniind că imprimanta 3D este calea de urmat pentru construirea de case.
"Acest lucru face din Renania de Nord-Westfalia un pionier pentru Germania", declara recent ministrul guvernului local Ina Scharrenbach.
Construirea clădirii din Beckum este doar începutul utilizării tehnologiei imprimării 3D în domeniul rezidenţial în Germania, mai multe proiecte similare făcându-şi recent apariţia în această ţară, susţine directorul pentru inovaţie şi marketing de PERI GmbH, Thomas Imbacher.
În plus, Ina Scharrenbach a mai adăugat: "Nu mâine, nu într-o zi, ci astăzi. Alte proiecte sunt în bucla de imprimare".
Totodată, Leonhard Braig, director in cadrul PERI GmbH, a precizat, potrivit ArchDaily: "Imprimarea 3D schimbă în mod fundamental modul în care construim şi procesul de construcţie în domeniul rezidenţial. Fiind prima clădire de acest fel, o imprimăm intenţionat într-un ritm mai lent decât este posibil. Vrem să profităm de această oportunitate pentru a câştiga experienţă în operaţiunile de zi cu zi, acest lucru ajutându-ne să valorificăm potenţialul de a reduce costurile tehnologiei noastre în mai mare măsură cu ocazia următorului proiect".
Construcţia este realizată cu ajutorul unei imprimante BOD2 a producătorului danez Cobod, la care Peri a achiziţionat o acţiune minoritară în urmă cu doi ani. Imprimanta de tip portic permite capului de imprimare să se deplaseze de-a lungul a trei axe susţinute de un cadru şi poate construi un metru pătrat de perete în aproximativ 5 minute, potrivit site-ului ArchDaily.
Directorul de finanţe al Peri, dr. Fabian Kracht, şi-a felicitat compania pentru că a investit în întreprinderi pionieriste precum Cobod.
Operată de două persoane, imprimanta BOD2 urmează designul casei, lăsând goluri pentru conducte şi servicii. Lucrările manuale, cum ar fi instalarea conductelor, pot continua în timp ce se tipăreşte, potrivit Peri. O cameră monitorizează capul de imprimare şi straturile de ciment pe măsură ce sunt extrudate. Cu o viteză liniară de imprimare de un metru pe secundă, BOD2 este cea mai rapidă imprimantă de pe piaţă, potrivit constructorului.
Peri susţine, totodată, că proiectul ridicat astfel este format din pereţi cu cavitate triplă umpluţi cu un compus izolant şi a primit toate aprobările de reglementare cu ajutorul Universităţii Tehnice din München şi a inginerilor Schießl Gehlen Sodeikat.
Filiala HeidelbergCement, Italcementi, a creat materialul ciment, numit "i.tech 3D", special pentru imprimarea 3D. Clientul care se va bucura de proiectul inovativ este Hous3Druck, o firmă de design din Beckum.
Waldemar Korte, paretner MENSE-KORTE ingenieure+architekten, a afirmat: "Procesul ne oferă nouă, designerilor, un grad ridicat de libertate atunci când proiectăm clădiri. Cu metodele de construcţie convenţionale, acest lucru nu ar fi posibil decât cu mari costuri financiare".
Folosirea imprimării 3D în construcţii nu este însă o premieră. De exemplu, la începutul anului a fost finalizată în Dubai cea mai mare construcţie printată 3D din lume. Compania de robotică Apis Cor a reuşit să ridice o clădire administrative cu două niveluri, înaltă de 9,5 metri şi cu o suprafaţă totală de 64 de metri pătraţi, construită cu ajutorul unei singure imprimante 3D şi cu numai trei muncitori, factorul uman având însă o contribuţie semnificativă. De altfel, autorităţile din Dubai şi-au propus ca o treime dintre clădirile din oraş să fie construite prin tehnica imprimării 3D până în 2030.