Bursa Construcţiilor
Revista Bursa Construcţiilor nr. 6 / 2024

Hotelul Lido - emblemă a Bucureştiului readus la viaţă

Investiţii /

Hotelul Lido - emblemă a Bucureştiului readus la viaţă
  • document ataşat apasă aici pentru a descărca.

    Investiţie de 5 milioane de euro

    PHOENICIA HOTELS a scris un nou capitol din povestea hotelului emblemă al Bucureştiului interbelic - LIDO, reuşind să-l reintroducă în circuitul turistic după o investiţie de 5 milioane de euro.

    Situat pe Bulevardul Magheru, chiar în inima oraşului, hotelul Lido a fost unul dintre cele mai cunoscute şi mondene locuri de petrecere a timpului liber din capitală, care se mândrea încă din anii "30 cu un echilibru perfect între tehnologie, confort şi design. Din dorinţa de a reda strălucirea şi frumuseţea vremurilor de glorie ale României, grupul Phoenicia Hotels s-a făcut întotdeauna remarcat pentru readucerea la viaţă a unor hoteluri simbol, atât la malul mării, cât şi în Bucureşti.

    După un amplu proces de renovare prin intermediul căruia s-a îmbinat eleganţa perioadei interbelice cu ceea ce reprezintă confortul zilelor noastre, hotelul Lido şi-a redes­chis porţile, la sfârşitul lunii ianuarie, pentru a-şi primi oaspeţii.

    Hotelul este clasificat la patru stele şi poartă denumirea Lido by Phoenicia. Unitatea va avea o capacitate de 115 camere, dintre care 18 apartamente. În interior au fost păstrate unele elemente originale, precum liftul, tavanul din unele camere şi treptele. Dispune de două restaurante - Restaurant Lido şi Lido"s Brasserie & Bar, două săli de conferinţă, sală de fitness şi masaj.

    Lido by Phoenicia îşi propune să devină şi o importantă platformă de promovare a valorilor româneşti şi internaţionale, astfel încât pe holurile hotelului se vor regăsi tablouri cu Bucureştiul de altădată, ce aparţin unor pictori autohtoni, după cum au anunţat oficialii hotelului.

    Investiţia iniţială se ridică la 5 milioane de euro, urmând ca în perioada următoare hotelul să beneficieze şi de un nou restaurant, centru Spa şi celebra piscină cu valuri amplasată în curtea interioară a hotelului, potrivit reprezentanţilor Phoenicia.

    Hotelul Lido este o filă de istorie a Bucureştiului. Clădirea a fost inaugurată în august 1930, fiind proiectată şi gândită în cel mai mic detaliu de un celebru arhitect al perioadei interbelice, Ernest Doneaud. Arhitectura clădirii situată în inima "Micului Paris", este încadrată în curentul modernist, cu elemente Art Deco, ceea ce îi conferă o frumuseţe aparte şi o valoare istorică de neegalat.

    Hotelul a fost deţinut de doctorul Constantin Angeles, fost senator şi prim-ministru al României, decedat în 1948. Imobilul a intrat în proprietatea statului în anii 1950, în perioada terorii comuniste şi ulterior, a fost scos la licitaţie în 1993 şi împărţit - tot ilegal - între stat şi nişte particulari (fraţii Păunescu), potrivit informaţiilor din spaţiul public.

    Deşi la data de 22 septembrie 1999 decizia judecătorească prin care s-a constatat inexistenţa dreptului de proprietate al Statului Român asupra hotelului Lido a devenit definitivă şi irevocabilă, la data de 25 octombrie 1999, Statul Român, prin intermediul preşedintelui FPS, Radu Sârbu, a scos la licitaţie restul de 42% din acţiuni pe care l-ar fi deţinut.

    Conform informaţiilor publice, deşi cei trei fraţi Păunescu (Valentin, Viorel şi George) nu erau proprietarii hotelului Lido, (ţinând cont de faptul că moştenitorii doctorului Angelescu dăduseră deja statul în judecată), au pus ca gaj Casa şi Hotelul Lido pentru a obţine o mulţime de credite de la Bancorex, Bankcoop sau alţi creditori: 16,2 milioane dolari în 1994 şi 9,6 milioane dolari în 1995, pentru Valentin Păunescu, 10 milioane dolari pentru Viorel Păunescu şi 25 milioane dolari pentru George Păunescu.

    Hotelul Lido a fost închis în anul 2010, după ce a fost preluat de moştenitorii fostului proprietar.

    Omul de afaceri Mohammad Murad, care controlează şi lanţul de hoteluri Phoenicia din Bucureşti şi hotelurile Amfiteatru, Panoramic, Belvedere (Neptun-Olimp), Majestic (Mamaia, Olimp şi Jupiter), Perla (Mamaia) şi Forum (Costineşti), a închiriat hotelul pe 15 ani de la proprietari, cu drept de cumpărare.

    Ştirile zilei

    Revista
    BURSA Construcţiilor

    Vreţi să fiţi la curent cu proiectele iniţiate sau în dezvoltare pe întreg cuprinsul ţării? Care sunt planurile autorităţilor locale în ceea ce priveşte investiţiile în construcţia de locuinţe, spaţii comerciale şi de birouri, infrastructură?

    Vreţi să aflaţi noutăţile pe piaţa materialelor de construcţie?

    Peste optzeci de pagini cu informaţii utile în revista "Bursa Construcţiilor"!

    În exclusivitate - devize pe proiect, preţurile medii ale materialelor şi serviciilor de construcţii.

    Aflaţi care sunt cele mai bune plasamente imobiliare ! Ce şi unde se va construi, care sunt proiectele în curs de execuţie şi toate informaţiile necesare unui investitor pe piaţa imobiliară (preţuri, tendinţe din Bucureşti şi din întreaga ţară).

    Locuinţe

    Piaţa Imobiliară

    Amenajări

    Smart City

    Fotoreportaj

    Preţuri

    Finanţare

    Investiţii

    Consilier

    Companii

    Internaţional