INVESTIŢIEComuna Petreşti a intrat pe harta industriei de apărare
Investiţii / 16 noiembrie 2020
Comuna Petreşti, Dâmboviţa, va găzdui o fabrică unde vor fi produse componente necesare camioanelor militare. La 70 de kilometri de Capitală, în apropiere de autostrada A1 Bucureşti - Piteşti, Iveco Defence Vehicles a început ridicarea unei fabrici pe circa 9.000 de metri pătraţi unde va realiza parţial o parte din cele peste 2.900 de camioane militare pentru MApN. Primul contract de peste 216 milioane de euro a fost semnat cu Armata şi prevede o tranşă de 942 de camioane militare, iar începând de la camionul cu numărul 301, toate vor fi produse în ţară.
La Petreşti, Iveco vrea să producă o parte din componentele camioanelor şi vor monta şi linii de producţie, reprezentanţii companiei făcând precizări în acest sens: "Fabrica, ce se va ridica pe o suprafaţă de 9.000mp, cu o capacitate de producţie de circa 440 de camioane pe an, este compusă din trei linii de producţie cu 25 de zone de lucru, o linie completă de tinichigerie şi vopsitorie cu 9 zone de lucru, o linie de finisare cu 7 zone de lucru precum şi spaţii destinate activităţilor logistice, de testare, control al calităţii şi acceptanţă finală cu MApN. Lotul de teren pe care ste amplasată fabrica, de 45.000 de mp, ne va permite o dezvoltare durabilă şi extinderea acestor activităţi de producţie în viitorul apropiat".
Contractul cu MapN, cu o valoare de peste 216 milioane de euro (fără TVA), este primul contract subsecvent dintr-un acord mai larg ce prevede livrarea a peste 2.900 de camioane şi platforme militare încheiat cu Iveco.
Compania mai aminteşte că Armata Română a mai achiziţionat 57 de camioane militare de la Iveco în 2015 şi alte 173 de camioane militare în 2017. Potrivit companiei Iveco, camioanele care vor fi construite pentru ţara noastră sunt vehicule din gama Iveco High Mobility cu tracţiune 4X4, 6X6 şi 8X8, în 16 variante diferite. O treime dintre camioane vor fi dotate cu cabină blindată.
Prezent la inaugurarea lucrărilor de construcţie a fabricii, în luna august, premierul Ludovic Orban a vorbit despre această invesiţie: "Se realizează o investiţie într-o capacitate de producţie în România, o investiţie care valorează aproximativ 50 de milioane de euro, investiţie care va crea în primă fază 200 de locuri de muncă directe în această capacitate de producţie, dar, de asemenea, prin toate contractele cu furnizori autohtoni va genera dinamică economică, locuri de muncă suplimentare. (...) Această investiţie este realizată în cadrul offsetului aferent contractului de înzestrare a Armatei Române cu vehicule produse de IVECO Defence. Trebuie să mai spun încă o dată care este politica Guvernului pe care-l conduc - fructificarea programului de înzestrare a Armatei, un program pe 10 ani de zile, care prevede alocarea unei sume de 90 de miliarde, aproximativ, pentru dezvoltarea capabilităţilor defensive, pentru creşterea capacităţii Armatei Române de a face faţă oricărei provocări. Acest program de înzestrare în viziunea noastră trebuie să aducă investiţii în cadrul politicilor de offset care să crească capacităţile de producţie din România, care să asigure transfer tehnologic, care să dezvolte, de asemenea, noi capabilităţi de inovare, de cercetare şi de dezvoltare. Programul de înzestrare trebuie să genereze o relansare a producţiei de apărare din România, atât prin firme autohtone, cât şi prin firme partenere în cadrul acestui program de înzestrare a Armatei". Premierul a salutat decizia companiei de a-şi înfiinţa, practic, "cartierul general" în ţara noastră pentru Europa Centrală şi de Est: "Sunt convins că această investiţie este o investiţie serioasă, va fi urmată de alte investiţii serioase, care să genereze dezvoltare economică pentru România, care să creeze locuri de muncă bine plătite, pentru că se ştie că în industria de apărare, din cauza tehnologiilor ridicate ca nivel, mâna de lucru este o mână cu pregătire superioară şi salariile în industria de apărare sunt salarii peste medie".
Potrivit proiectului, construcţia va fi finalizată în august 2022.