INVESTIŢIE DE PESTE 19 MILIOANE EURO LA BUZĂU:O clădire construită după proiectul arhitectului Grigore Cerchez, salvată de la ruină cu fonduri europene
Ana Felea Investiţii / 11 iulie 2022
Sediul Bibliotecii Judeţene din Buzău, monument istoric ridicat în urmă cu mai bine de un secol, în 1914, după un proiect al arhitectului Grigore Cerchez, a intrat în reparaţii capitale.
Clădirea aflată pe cel mai circulat bulevard din municipiul Buzău, acum veche şi şubrezită de cutremure şi intemperii, îşi va recăpă strălucirea de altădată. În luna iunie, Consiliul Judeţean a dat ordinul de începere al lucrărilor, după mai mulţi ani în care totul a stagnat din cauza numeroaselor avize de care a fost nevoie, inclusiv de la Ministerul Culturii.
"Biblioteca Judeţeană e o clădire de patrimoniu şi reprezentativă pentru judeţul Buzău. Risca să fie pierdută, pentru că era într-un stadiu avansat de degradare, după ce a fost afectată de marile cutremure. Am reuşit să începe lucrările de consolidare şi reabilitare cu bani europeni, Valoarea eligibilă este de aproximativ 4 milioane de euro, mai vine şi Consiliul Judeţean cu circa 500.000 de euro", a declarat, la momentul începerii lucrărilor, preşedintele Consiliului Judeţean Buzău, Petre Emanoil Neagu.
Prin proiect se vor realiza lucrări de consolidare şi hidroizolaţie a clădirii, lucrări de restaurare şi remodelare a plasticii faţadelor, lucrări de restaurare la interior şi exterior, lucrări de reabilitare a principalelor reţele de utilităţi, dotări interioare (instalaţii, echipamente şi dotări pentru asigurarea condiţiilor de climatizare, siguranţă la foc, antiefracţie), dotări pentru expunerea şi protecţia patrimoniului cultural mobil şi imobil. Potrivit constructorului, partea cea mai dificilă va fi realizarea finisajelor.
"Lucrările constau în consolidarea clădirii, care are probleme deosebite de structură. Apoi urmează să se schimbe tot ce înseamnă tâmplărie exterioară, se va reface tâmplăria interioară. Se va recupera acest mozaic, să vedem cum, bucată cu bucată, suntem obligaţi să-l recuperăm şi să-l punem la loc. Ce nu vom putea recupera vom înlocui cu aceleaşi elemente. Vor exista sisteme audio-video şi toată partea de date-voce la nivelul anului 2022. Partea cea mai grea din toată lucrarea o reprezintă finisajele. Acestea vor fi făcute cu foiţă de aur, toate decoraţiunile trebuie refăcute. E o lucrare medie ca execuţie, în împreună cu echipa vom reuşi să o ducem la capăt până în noiembrie 2023", a declarat reprezentantul firmei care va executa lucrările, Ionel Gagu.
Potrivit responsabililor din Consiliul Judeţean, proiectul va transforma Biblioteca Judeţeană "Vasile Voiculescu" Buzău într-o instituţie cu valenţe moderne, europene, ancorate în dinamica culturală a prezentului.
Reprezentanţii Consiliului Judeţean arată: "În principal, vor fi puse în valoare potenţialul arhitectural al clădirii, elementele originale de construcţie urmând ca, pe parcursul operaţionalizării proiectului în plan secundar să fie prestate şi servicii culturale cu un mare grad de noutate pentru piaţa din România, ca de exemplu un spaţiu multimedia specific realităţii augmentate, care, cu ajutorul tehnologiilor de ultimă oră va permite vizitatorilor bibliotecii să imerseze într-un univers cultural, turistic şi social cu totul deosebit.
Serviciile culturale vor contribui în mod direct la creşterea vizibilităţii clădirii de patrimoniu, la punerea în valoare a lucrărilor de restaurare şi consolidare efectuate, la o mai bună utilizare a potenţialului cultural pe care obiectivul de patrimoniu îl deţine.
Din punct de vedere funcţional, proiectul îşi propune diversificarea categoriilor de beneficiari ai serviciilor oferite de bibliotecă precum şi includerea obiectivului în circuitul turistic cultural, prin consolidarea, restaurarea şi dotarea clădirii Bibliotecii Judeţene Vasile Voiculescu Buzău, monument istoric de importanţă naţională, încadrat în Lista monumentelor Istorice actualizată în 2015, la poziţia nr. 546 cu codul BZ-II-m-A-02351".
Tuturor spaţiilor din clădirea de patrimoniu le va fi atribuită o destinaţie, corelată cu o destinaţie avută de-a lungul timpului, iar aceste spaţii vor fi dotate şi amenajate corespunzător, cu mobilier de expunere (rafturi, vitrine, panouri) pentru punerea în valoare a patrimoniul mobil (manuscrise, cărţi rare, colecţii deosebite etc), vor fi prezentate filme documentare legate de aceste destinaţii, ziare şi cărţi de colecţie legate de destinaţia spaţiului.
"Gradul de interes al vizitatorilor pentru fiecare spaţiu va fi stimulat prin prezentarea succesivă a tuturor funcţionalităţilor acestora, de-a lungul timpului. Acestea vor fi identificate şi marcate cu elemente de vizibilitate ca atare. Orice vizitator va fi ghidat, cu ajutorul instrumentelor şi echipamentelor de promovare într-o istorie a spaţiului respectiv: pornind de la elementele de geometrie şi arhitectură de-a lungul timpului, legende şi istorii legate de spaţiul respectiv, filme documentare, documentare fotografice etc.
Turul fizic şi virtual al clădirii de patrimoniu va reprezenta elementul cheie într-un astfel de circuit arhitectural, constructiv, istoric, funcţional, acesta concentrând peste 80% din din complexul de activităţi ce se vor desfăşura permanent în spaţiile clădirii de patrimoniu.
În plan secundar, într-un procent de cel mult 20% din complexul de activităţi ce se vor desfăşura permanent, se delimitează şi alte activităţi conexe pentru evidenţierea valorii arhitecturale, istorice şi culturale a clădirii obiectivului de patrimoniu restaurat. Un rol important în implementarea proiectului îl vor avea activităţile de informare şi publicitate pentru proiect, precum şi activităţile de marketing şi promovare a obiectivului, activităţile de digitizare a obiectivului de patrimoniu", au mai spus responsabilii de proiect.
În aceste condiţii, activitatea ce se va desfăşura în cadrul obiectivului de patrimoniu, pe parcursul celor cinci ani de operare, va presupune o amenajare a locaţiei configurată astfel încât să permită un tur fizic, dar şi virtual al tuturor destinaţiilor de-a lungul timpului pe care le-a deţinut acest spaţiu, respectiv acelea de casă de locuit a ministrului şi inginerului agronom Constantin Alexandru Garoflid, sediu al Administraţei Publice Buzău aparţinând Ministerului Finanţelor, Palat al Administraţiei Financiare, instituţie patronată de Ministerul Finanţelor şi coordonată la nivel local de Primăria oraşului Buzău, precum şi alte funcţiuni schimbate succesiv după anul 1945, fiind pe rând sediul unor întreprinderi şi instituţii, precum: Legume-Fructe, Avicola, Vinalcool, Direcţia Judeţeană pentru Agricultură, Consiliul Popular Orăşenesc Buzău, Inspectoratul Judeţean de Miliţie, Bibliotecă judeţeană - for metodologic pentru toate bibliotecile din judeţ, respectiv acela de sediu central al Bibliotecii Municipale Buzău.
Valoarea acestui proiect se ridică la 19,4 milioane de lei. Termenul limită de execuţie al lucrărilor este 31 decembie 2023. Imobilul este cunoscut ca sediu al Bibliotecii Judeţene "Vasile Voiculescu" din anul 1984.