Bursa Construcţiilor
Revista Bursa Construcţiilor nr. 6 / 2024

Investiţii de peste 80 milioane de euro pentru infrastructura din Cluj-Napoca

F.A. Investiţii /

Investiţii de peste 80 milioane de euro pentru infrastructura din Cluj-Napoca

Municipalitatea clujeană şi-a programat, în acest an, un buget de investiţii de 261 milioane de lei (circa 82 milioane de euro). Din această sumă, 79,3 milioane de lei sunt asiguraţi din bugetul local, iar 84 milioane de lei din credite. Pentru lucrările noi demarate în acest an, primăria va cheltui 111,8 milioane de lei, iar pentru continuarea lucrărilor începute în anii trecuţi au fost repartizate 97,6 milioane de lei.

Potrivit datelor funizate de conducerea Primăriei Cluj- Napoca, numărul străzilor din municipiu a crescut de la 833 în 2004, la 884 în 2007. Totodată, numărul străzilor asfaltate a crescut de la 443 în 2004, la 635 în 2007.

Cel mai ambiţios obiectiv al administraţiei locale este programul de modernizare şi reabilitare a 288 străzi. Executantul investiţiei este "J.V. Garboli Conicos Tirena Scavi", iar valoarea contractului este de 240.391.212,60 lei (aproximativ 75 milioane de euro). Perioada de execuţie este de patru ani (iulie 2005 - iulie 2009). Din acest program, în 2005, au fost finalizate 12 străzi (4,6 km), iar în 2006 s-au recepţionat 76 străzi (29,5 km). În 2007, vor fi finalizate, în total, 47 străzi (49,35 km), din care 16 au fost predate până în luna mai.

Au mai fost demarate lucrările de execuţie a centurii ocolitoare Nord-Est bulevardul Muncii - Apahida, în lungime de 8,2 km şi cu o valoare de 26 milioane de lei. Din această sumă, 3,7 mi-lioane de lei provin din bugetul de stat. Au început şi lucrările la centura ocolitoare Sud-Est Vâlcele - Apahida, în valoare de 68 milioane de euro, cu finanţare guvernamentală. Primăria a mai realizat şi planurile de urbanism pentru Ocolitoarea Sud - tronsonul I Someşeni - Borhanci şi Ocolitoarea Sud - tronsonul II şi III Borhanci - Calea Turzii - capăt Mănăştur.

Din ambiţiosul program de realizare a parkingurilor în zonele aglomerate, primăria a finalizat parcarea din Moţilor nr.5-7. Aceasta are 382 locuri de parcare şi o valoare a investiţiei de 14,6 milioane de lei, suportată integral din bugetul local. La finele lunii august, se mai afla în derulare parking Mihai Viteazul şi piaţa agroalimentară, cu 360 locuri de parcare. Investiţia se cifrează la 12 milioane de euro (finanţare privată). Tot în curs de execuţie era şi parkingul Calea Dorobanţilor, cu 250 de locuri de parcare. Valoarea investiţiei este de trei milioane de euro, care provin integral din fonduri private.

În faza de proiectare sunt parcările din zona Mihai Viteazu şi Calvaria. Astfel, parkingul subteran Mihai Viteazul, pentru care s-a realizat studiul de fezabilitate şi proiectul tehnic în varianta cu un nivel şi 179 locuri de parcare, costă aproximativ patru milioane de euro. Garajul public Calvaria (prin casetarea şi amenajarea de locuri de parcare pe pârâul Calvaria) va avea un număr de 880 locuri de parcare.

Pentru investiţiile în unităţile de învăţământ, municipalitatea clujeană a alocat, în acest an, 4,2 milioane de lei. Majoritatea sunt lucrări noi la şapte obiective şcolare. Pentru unităţile sanitare pe care le administrează, Primăria Cluj-Napoca a repartizat circa 500.000 de lei. Este vorba despre modernizarea şi extinderea Spitalului Clinic Municipal.

Alte obiective importante sunt construirea clădirii pentru Filarmonica de stat Cluj-Napoca, reabilitarea şi redarea în circuitul turistic a Bastionului Croitorilor şi amenajarea unui patinoar artificial. La acestea se adaugă construirea unui complex de agrement Aqua şi reabilitarea Pieţei Avram Iancu.

Administraţia locală şi-a mai propus modernizarea şi extinderea iluminatului public (5 milioane de lei), demararea programului de reabilitare termică a blocurilor (9,5 milioane de lei) şi ridicarea unui incubator de afaceri (820.000 de lei).

Ştirile zilei

Revista
BURSA Construcţiilor

Vreţi să fiţi la curent cu proiectele iniţiate sau în dezvoltare pe întreg cuprinsul ţării? Care sunt planurile autorităţilor locale în ceea ce priveşte investiţiile în construcţia de locuinţe, spaţii comerciale şi de birouri, infrastructură?

Vreţi să aflaţi noutăţile pe piaţa materialelor de construcţie?

Peste optzeci de pagini cu informaţii utile în revista "Bursa Construcţiilor"!

În exclusivitate - devize pe proiect, preţurile medii ale materialelor şi serviciilor de construcţii.

Aflaţi care sunt cele mai bune plasamente imobiliare ! Ce şi unde se va construi, care sunt proiectele în curs de execuţie şi toate informaţiile necesare unui investitor pe piaţa imobiliară (preţuri, tendinţe din Bucureşti şi din întreaga ţară).

Locuinţe

Piaţa Imobiliară

Amenajări

Smart City

Fotoreportaj

Preţuri

Finanţare

Investiţii

Consilier

Companii

Internaţional