Bursa Construcţiilor
Revista Bursa Construcţiilor nr. 6 / 2024

MARI INVESTITORICosmopolis: Etapa a doua de realizare a cartierului prevede construirea a 1.200 locuinţe

F.A. Investiţii /

Ahmet Buyukhanli, preşedintele "Opus Land Development"

Ahmet Buyukhanli, preşedintele "Opus Land Development"

Modificările în comportamentul cumpărătorilor generate de criza financiară l-au determinat pe dezvoltatorul turc "Opus Land Development" să facă în anul 2010 schimbări ale proiectelor pentru case în cadrul cartierului Cosmopolis, pe care îl dezvoltă în zona de nord-est a Capitalei.

Ahmet Buyukhanli, preşedintele "Opus Land Development", ne-a declarat că au fost modificate planurile, casele iniţiale fiind reproiectate cu suprafeţe mai mici şi ajungând astfel la costuri mai accesibile. Chiar a fost realizat încă un model de vilă, tipul N, care să îndeplinească astfel de cerinţe. Vila de tip N are suprafaţa de 110 mp, în timp ce produsele similare mai vechi au 160 mp. Preţul pentru vila de 110 mp este 90.000 euro plus 5% TVA.

"Până acum am finalizat un număr de opt astfel de vile, dintre care am vândut şapte. Ca urmare, până la finele acestui an vom mai construi încă 17", subliniază domnul Ahmet Buyukhanli.

Planurile dezvoltatorului sunt ambiţioase, aproape ignorând criza. "Anul viitor vom construi până la 100 astfel de vile", mai spune domnul Buyukhanli.

În orice moment vor fi disponibile în cartier spre vânzare un număr de circa opt - zece vile. Pe măsură ce acestea sunt vândute se demarează construcţia altora, mai ales că dezvoltatorului îi ia 3-4 luni să le finalizeze.

În procesul de construcţie se foloseşte tehnologia clasică, iar forţa de muncă şi materialele de construcţie sunt locale. După ce a izbucnit criza financiară, compania "Opus Land Development" şi-a asumat rolul de constructor, pe lânge cel de dezvoltator, lucrând cu furnizori şi subcontractori locali.

Condiţii de plată mai bune, garanţii de execuţie mai sigure

Programul guvernamental "Prima Casă" a influenţat planurile dezvoltatorului. Pentru a putea fi achiziţionate prin intermediul acestui program, apartamentele disponibile în blocurile din cartierul "Cosmopolis" au suprafeţe de la 50 -70 mp, iar preţurile lor încep de la 38.000 euro +TVA pentru un studio.

Şi, într-adevăr, domnul Ahmet Buyukhanli ne-a confirmat că, în majoritatea lor, cererile pentru apartamente vin prin programul "Prima Casa".

Apartamentele cu două camere au preţuri de la 56.000 de euro, în timp ce cele cu trei camere pornesc de la 62.000 de euro.

Preşedintele "Opus Land Development" este de părere că programul "Prima Casă" îi încurajează pe cumpărătorii de locuinţe. Avansul de plată este mic, iar cumpărătorii se simt mai în siguranţă când se implică guvernul. Programul ajută şi industria construcţiilor. "Ideea este bună şi funcţionează bine", subliniază domnul Ahmet Buyukhanli.

Pe potenţialii clienţi, dezvoltatorul îi asigură de întreaga sa flexibilitate în ceea ce priveşte negocierea termenilor de plată, în funcţie de necesităţile acestora. Se fac şi promoţii. De exemplu, o promoţie lansată în acest an şi care a avut succes constă în acordarea unei maşini în preţul unui apartament cu două sau trei camere. "Dar dacă un client are un anumit interes sau nevoie căutăm o soluţie pentru fiecare în parte", menţionează domnul Buyukhanli.

În relaţia cu clienţii contează ca dezvoltatorul să dea garanţii, mai ales când locuinţa este cumpărată în faza de construcţie. Pe parcursul anului acesta, 45% din locuinţele construite în "Cosmopolis" au fost vândute din faza de proiect, dar ca să le poată vinde, dezvoltatorul a dat suficiente garanţii pentru ca beneficiarii să se simtă în siguranţă. Până la finalizarea locuinţei performanţa dezvoltatorului este garantată, chiar şi de bancă la nevoie. Astfel, clientuluilui i se garantează de către bancă avansul plătit printr-o scrisoare de garanţie.

Beneficiarii cartierului "Cosmopolis" sunt, în principal, clienţi care cumpără ca să locuiască acolo. Sunt şi câţiva investitori cu care dezvoltatorul discută, dar nu mulţi. În total, până acum au fost vândute în jur de 100 de apartamente către investitori, care ulterior le-au închiriat.

Finanţarea este asigurată de acţionari

Realizarea cartierului "Cosmopolis" este finanţată de acţionari şi prin colaborarea cu banca "Garanti Bank", cu care dezvoltatorul spune că are o colaborare foarte bună.

Domnul Ahmet Buyukhanli. afirmă că ar dori să continue colaborarea cu banca şi pe viitor, dar deocamdată compania se finanţează de la acţionari şi din vânzarea apartamentelor deja finalizate.

De la începutul crizei banii primiţi de la acţionari s-au ridicat la peste 22 milioane de euro. "În loc să luam împrumuturi vom pune un accent mai mare pe finanţarea de la acţionariat dacă este nevoie", precizează domnul Ahmet Buyukhanli.

Semne de uşoară revenire a pieţei rezidenţiale

Este absolut normal ca sectorul rezidenţial să îşi revină mai greu decât celelalte sectoare din construcţii, apreciază domnul Buyukhanli. În primul rând pentru că proiectele rezidenţiale se adresează clientului persoană fizică, în timp ce proiectele comerciale sunt destinate activităţilor comerciale. Aceasta este diferenţa principală şi, din acest motiv, piaţa rezidenţială îşi revine mai greu comparativ cu celelalte segmente.

Oricum, se resimte o îmbunătăţire a activităţii şi pe piaţa rezidenţială. "Se vede în vânzări", menţionează domnul Ahmet Buyukhanli.

La un moment dat în viitor probabil că piaţa va reveni şi la nivelul din anul 2008, dar oricum, până atunci lucrurile se vor îmbunătăţi, apreciază preşedintele "Opus Land Development". Domnia sa consideră că se vede o revenire comparativ cu anul trecut, că piaţa s-a mai îmbunătăţit .

Ca urmare, domnul Buyukhanli se aşteaptă ca piaţa să crească în viitor: "Avem deja în jur de 1.000 de oameni care locuiesc în complex, iar aceştia atrag prieteni şi rude. Produsul este complet, oamenii se pot bucura de piscină, de spaţii verzi, activităţi sportive, club de fitness, restaurant, supermarket. Iar pe măsură ce există cerere şi vin mai mulţi oameni vom adăuga tot mai multe facilităţi".

În cartierul "Cosmopolis", dezvoltatorul a creat un stil de viaţă pentru consumatori. În plus, vrea să adauge activităţi şi servicii pentru ca beneficiarii să fie satisfăcuţi de complex.

În perspectivă, preţurile locuinţelor din "Cosmopolis" vor creşte, spune dezvoltatorul, precizând că se axează pe calitate. "Nu intenţionăm să construim locuinţe mai accesibile decât atât. Mai puţin de atât nu putem", spune domnul Ahmet Buyukhanli.

Orice criză aduce cu sine şi oportunităţi, dar este adevărat că nu pentru toată lumea. "Ca să ai succes pe timp de criză trebuie să iei o decizie rapidă şi să ai un cash flow suficient. Atunci criza devine o oportunitate. Noi ne uităm în jur dacă sunt oportunităţi. Nu ne interesează decât investiţii în centrul Bucureştiului, în zone de prestigiu, unde am putea să facem clădiri rezidenţiale de lux, de înaltă calitate", mai spune domnul Buyukhanli.

250-300 de apartamente vor fi finalizate anul viitor

În etapa a doua de dezvoltare a cartierului "Cosmopolis" au fost livrate 62 de apartamente în prima jumătate a acestui an. Alte 103 vor fi livrate până la finele lunii noiembrie. Acestea sunt garsoniere şi apartamente cu două şi trei camere, la care se adaugă şi cele opt vile. Din apartamentele construite anul acesta s-au vândut în jur de 45%.

În acelaşi timp, pentru anul viitor dezvoltatorul şi-a propus să finalizeze încă în jur de 250- 300 de apartamente.

A doua etapă de realizare a cartierului prevede, în total, construirea a 1.200 locuinţe. Este programată şi o a treia etapă, care presupune construirea a circa 178 de vile. "Vom construi în paralel etapele doi şi trei, dar în ritm mai redus, nu să facem 1.200 într-un an. În fiecare an vom face în jur de 300 - 350 de unităţi, în funcţie de cerere şi încă în jur de 50 de vile pe an", precizează domnul Ahmet Buyukhanli, preşedintele "Opus Land Development".

Menţionăm că în prima etapă de dezvoltare a cartierului "Cosmopolis" au fost finalizate 586 de apartamente, în care deja locuiesc circa 1.000 de persoane, ce beneficiază de supermarket, grădiniţă, două piscine exterioare, securitate 24/7, transport, loc de joacă pentru copii, fitness outdoor, pony club.

În final, cartierul "Cosmopolis" este prevăzut să asigure peste 6.000 unităţi de locuit.

Până acum în "Cosmopolis" au fost investite în jur de 200 milioane de euro, iar la finalizarea cartierului suma investită va depăşi 500 milioane de euro.

Ştirile zilei

Revista
BURSA Construcţiilor

Vreţi să fiţi la curent cu proiectele iniţiate sau în dezvoltare pe întreg cuprinsul ţării? Care sunt planurile autorităţilor locale în ceea ce priveşte investiţiile în construcţia de locuinţe, spaţii comerciale şi de birouri, infrastructură?

Vreţi să aflaţi noutăţile pe piaţa materialelor de construcţie?

Peste optzeci de pagini cu informaţii utile în revista "Bursa Construcţiilor"!

În exclusivitate - devize pe proiect, preţurile medii ale materialelor şi serviciilor de construcţii.

Aflaţi care sunt cele mai bune plasamente imobiliare ! Ce şi unde se va construi, care sunt proiectele în curs de execuţie şi toate informaţiile necesare unui investitor pe piaţa imobiliară (preţuri, tendinţe din Bucureşti şi din întreaga ţară).

Locuinţe

Piaţa Imobiliară

Amenajări

Smart City

Fotoreportaj

Preţuri

Finanţare

Investiţii

Consilier

Companii

Internaţional