Bursa Construcţiilor
Revista Bursa Construcţiilor nr. 6 / 2024

Municipiul Brăila Fondurile europene, element cheie în derularea investiţiilor de zeci de milioane de euro în Brăila

F.A. Investiţii /

Fondurile europene, element cheie în derularea investiţiilor de zeci de milioane de euro în Brăila

Oraşul are un buget de investiţii mai mare cu 10% decât cel din 2008

Pentru anul 2009, prognoza bugetului local al Primăriei Municipiului Brăila este de 324,85 milioane lei, iar prin proiectele cu finanţare externă vor fi investite peste 52,17 milioane lei. Bugetul de investiţii din acest an este mai mare cu 10% faţă de cel din 2008.

La finele lunii septembrie şi veniturile proprii ale Primăriei Municipiului Brăila au înregistrat o creştere de 6,8% faţă de aceeaşi perioadă a anului precedent.

Aurel Simionescu, primarul Municipiului Brăila, ne-a declarat: "Printre proiectele mai importante aflate în diferite stadii de execuţie sunt finalizarea lucrărilor la Centrul Istoric, la Şcoala Generală Nedelcu Chercea, precum şi la Liceul Teoretic Nicolae Iorga. Alte investiţii importante sunt reabilitarea şi modernizarea, printr-un program ISPA, a sistemului de alimentare cu apă şi canalizare într-o serie de cartiere ale municipiului, eficientizarea şi modernizarea sistemului de distribuţie a energiei termice, precum şi modernizarea Falezei Dunării".

Fondurile europene sunt o sursă importantă de investiţii

Mare parte din investiţiile în derulare ale Primăriei Brăila este finanţată din fonduri europene. Este cazul consolidării şi reabilitării şcolii "Ecaterina Teodoroiu" (900.000 de lei), consolidării Grupului Şcolar "Grigore Moisil" (2,6 milioane de lei).

Investiţiile contractate în 2009 şi pentru care s-a lansat procedura de achiziţie publică sunt: implementarea de servicii e-guvernare (peste 3 milioane lei), reabilitarea şi dotarea cu echipament specific a corpurilor D, E şi F ale centrului de Asistenţă Paliativă Sfânta Maria Brăila (peste 3 milioane lei), dar şi reabilitarea şi modernizarea străzii Griviţa (peste 24 milioane de lei) şi modernizarea bulevardului Dorobanţilor (120 milioane de lei). Şi aceste investiţii sunt cofinanţate din fonduri europene.

Aurel Simionescu ne-a mai spus că, la finele lunii octombrie, primăria mai avea proiecte cu finanţare europeană, pentru care urma să demareze licitaţiile aferente. Este vorba despre reabilitări şi reparaţii capitale la Şcoala nr 18 "Mihu Dragomir" (4,3 milioane de lei) şi Liceul cu Program Sportiv (3 milioane de lei).

De asemenea, Direcţia Tehnică din cadrul Primăriei Municipiului Brăila mai avea, la finele lunii octombrie, în derulare lucrări de reabilitare, protecţie, stabilizare, amenajare şi dotare pentru refacerea şi îmbunătăţirea calităţii mediului în Zona Falezei Dunării (920.000 lei), viabilizare teren atribuit tinerilor potrivit prevederilor Legii nr.15/2003 - strada Mecanizatorilor (4,5 milioane lei), viabilizarea terenului pentru locuinţe ANL Brăiliţa, etapa a II-a, strada Viilor (1 milion lei), dar şi reabilitarea sistemului de apă - canalizare pe strada Graţiei (1 milion lei).

80% din străzi sunt modernizate

Primarul Brăilei, Aurel Simionescu, ne-a mai declarat: "Reabilitarea şi asfaltarea străzilor municipiului Brăila în vederea îmbunătăţirii traficului auto şi pietonal la nivelul întregului oraş s-a realizat în proporţie de 80%. Urmează ca, în perioa-da 2010-2012, să se aloce sumele necesare pentru continuarea acestor lucrări, inclusiv prin Programul Operaţional Sectorial Mediu, dar şi prin celelalte proiecte din Programul Operaţional Regional. Este vorba, în primul rând, de reabilitarea şi modernizarea unor artere importante ale oraşului. Peste doi - trei ani Bulevardul Dorobanţilor, Calea Călăraşilor, Calea Galaţi cu celebrul pod de la Brăiliţa, Strada Griviţei, Platoul din Piaţa Independenţei nu vor mai fi de recunoscut, investiţiile fiind de peste 50 milioane de euro".

Domnia sa a mai amintit reabilitarea şi modernizarea intersecţiei Şoseaua Buzăului - Şoseaua de Centură, reabilitarea şi modernizarea unor parcări din cartiere realizate recent precum Ansamblul Buzăului, dar şi a cartierelor construite în urmă cu 20 de ani aşa cum este Ansamblul de locuinţe Viziru III.

Potrivit primarului Simionescu, procentul populaţiei brăilene racordate de sistemul de canalizare este de 80% , iar peste aproximativ doi ani va fi gata şi executia staţiei de epurare a apelor uzate din oraş, investiţie ce se ridică la aproape 50 milioane de euro. Beneficiarii direcţi ai staţiei de epurare a apei uzate urmează să fie cei peste 220.000 de locuitori din Brăila şi încă aproximativ 15.000 din localităţile limitrofe municipiului.

Primăria Brăila va finaliza, în curând, lucrările de infrastructură în cadrul unui nou Cartier de locuinţe pentru tineri în Zona Industrială Sud, canalizare şi alimentare cu apă pe Strada Graţiei şi Smârdan, şi multe altele. "Pot să adaug că străzile pentru care vor fi modernizate şi extinse reţelele de apă şi canalizare sunt incluse într-un Master Plan, care se va desfăşura între anii 2010 - 2013. Valoarea investiţională este de 38 milioane de euro", a subliniat Aurel Simionescu.

În cadrul programului ANL de construcţie de locuinţe pentru tineri în regim de închiriere, în Brăila, s-au dat în folosinţă, de la demararea programului şi până în prezent, 568 de spaţii locative, iar în octombrie se lucra la blocurile din Ansamblul Brăiliţa, etapa II. Ansamblul Brăiliţa II cuprinde opt blocuri, totalizând 136 de unităţi locative. Valoarea programului este de aproximativ 1,8 milioane lei. Primarul Brăilei, Aurel Simionescu, ne-a declarat: "În perioada următoare se vor demara lucrările la ANL Brăiliţa III, ansamblu ce cuprinde 136 de apartamente. Urmează Ansamblul Lacu Dulce Nord etapa II cu 88 de locuinţe. Pentru aceste două proiecte au fost organizate licitaţii, urmând să se demareze lucrările propriu-zise. Pentru că avem infrastructura realizată, vom continua construcţiile de locuinţe ANL, pentru tineri în mod deosebit, în cartierul Lacu Dulce, unde sunt condiţii pentru peste 1000 de apartamente, inclusiv pentru cele cu credit ipotecar".

Planul de dezvoltare urbană al Brăilei vizează reabilitarea infrastructurii publice urbane, îmbunătăţirea infrastructurii de transport, dezvoltarea şi modernizarea serviciilor sociale oferite de administraţia publică, dar şi promovarea patrimoniului cultural local printr-o serie de nouă proiecte individuale:

- Reabilitare şi modernizare Cămin persoane vârstnice Sf. Petru şi Pavel, Strada Zambilelor"

- Sistem de supraveghere în vederea creşterii siguranţei şi prevenirii criminalităţii în municipiul Brăila"

- Reabilitare casa Petre Ştefănescu Goangă"

- "Reabilitare şi modernizare Parc Monument"

- "Modernizarea şi reabilitarea străzii Calea Călăraşilor din municipiul Brăila, pe tronsonul cuprins între bulevardele Dorobanţilor şi Independenţei"

-"Reabilitare zonă promenadă între Calea Călăraşilor şi Faleza Dunării"

-"Restaurarea şi consolidarea clădirii Teatrului Maria Filotti Brăila"

-"Reabilitare pasaj pietonal Platou Piaţa Independenţei"

-"Modernizarea şi reabilitarea străzii Calea Galaţi, pe tronsonul cuprins între Dorobanţilor şi Mircea Mălăeru".

Valoarea totală a acestor proiecte este de aproximativ 18 milioane de euro, valoare asigurată din Fondul European de dezvoltare regională, bugetul naţional al României şi bugetul local al municipiului.

Ştirile zilei

Revista
BURSA Construcţiilor

Vreţi să fiţi la curent cu proiectele iniţiate sau în dezvoltare pe întreg cuprinsul ţării? Care sunt planurile autorităţilor locale în ceea ce priveşte investiţiile în construcţia de locuinţe, spaţii comerciale şi de birouri, infrastructură?

Vreţi să aflaţi noutăţile pe piaţa materialelor de construcţie?

Peste optzeci de pagini cu informaţii utile în revista "Bursa Construcţiilor"!

În exclusivitate - devize pe proiect, preţurile medii ale materialelor şi serviciilor de construcţii.

Aflaţi care sunt cele mai bune plasamente imobiliare ! Ce şi unde se va construi, care sunt proiectele în curs de execuţie şi toate informaţiile necesare unui investitor pe piaţa imobiliară (preţuri, tendinţe din Bucureşti şi din întreaga ţară).

Locuinţe

Piaţa Imobiliară

Amenajări

Smart City

Fotoreportaj

Preţuri

Finanţare

Investiţii

Consilier

Companii

Internaţional