Bursa Construcţiilor
Revista Bursa Construcţiilor nr. 6 / 2024

Nou cămin studenţesc în campusul Universităţii Politehnica din Bucureşti

Investiţii /

Nou cămin studenţesc în campusul Universităţii Politehnica din Bucureşti
  • document ataşat apasă aici pentru a descărca.

    Universitatea Politehnica din Bucureşti (UPB) investeşte în construirea unui nou cămin studenţesc, recent fiind semnat contractul de proiectare şi execuţie a respectivului imobilul. Valoarea totală a investiţiei este de 24,41 milioane de euro, potrivit reprezentanţilor dezvoltatorului. Căminul, amplasat în campusul din Regie, va oferi 700 de locuri de cazare pentru studenţii UPB şi va fi finalizat în termen de 24 de luni. Acesta va oferi numeroase spaţii multifuncţionale şi condiţii moderne de cazare, clădirea fiind dispusă pe zece etaje şi beneficiind de 350 de camere. Noul cămin va fi dotat pe fiecare etaj cu săli de lectură, spălătorii şi uscătorii, chicinete şi săli de mese, urmând să fie dotat şi cu o parcare subterană. Conform reprezentanţilor Universităţii, clădirea oferă cazare şi studenţilor cu dizabilităţi, în 20 de camere special amenajate în acest sens. Căminul va fi dotat cu panouri solare pentru apă caldă menajeră şi va avea o faţadă eficientă energetic.

    Aria terenului aferent investiţiei este de 3.499 mp, parte a Campusului studenţesc Regie în suprafată de 128.000 mp. Căminul are o amprentă la sol de 1.550,89 mp, suprafaţa construită desfăşurată, cu balcoane, fiind de 18.868,68 mp.

    Antreprenorul şi-a asumat, prin oferta depusă şi prin contractul semnat, un termen de realizare a investiţiei de 15 luni (3 luni proiectare şi 12 luni perioadă de execuţie), după cum ne-au transmis sursele citate. Conform acestora, lucrarea va începe imediat ce antreprenorul general îşi constituie garanţia de bună execuţie pentru contractul semnat. După depunerea acesteia la CNI, se va da ordinul de începere a execuţiei contractului.

    Mihnea Costoiu, Rector UPB ,a spus că "este pentru prima oară, după foarte mulţi ani, când Guvernul României decide să investească în universitate, într-un proiect de investiţii destinat studenţilor (...) După foarte mulţi ani de la construirea complexului studenţesc Regie, construcţie care a început în jurul anilor 1960, Guvernul decide să investească într-un obiectiv nou de investiţii".

    La nivel naţional, există un program al Guvernului care presupune constucţia la nivel naţional a 30 de cămine noi.

    Mihnea Costoiu subliniază: "În ultimii ani am primit tot mai multe solicitări de cazare. 75% din cei peste 30.000 de studenţi ai universităţii noastre sunt din provincie. Numărul de studenţi în creştere, costurile ridicate ale chiriilor din Bucureşti, dar şi condiţiile de confort din cămine ne-au determinat să atragem continuu fonduri pentru construirea de noi spaţii de cazare şi renovarea celor existente. Proiectul de astăzi se încadrează în conceptul de Smart City - clădiri eficiente energetic & un mediu digital, concept sub care vom integra întregul campus, astfel încât să ne bazăm pe resurse energetice proprii şi să digitalizăm partea administrativă a relaţiei cu studenţii".

    Anul acesta, UPB a mai demarat şi lucrările pentru realizarea unui alt cămin studenţesc, ce va oferi 334 de locuri de cazare şi care urmează să fie dat în folosinţă în octombrie 2023. Această investiţie se ridică la 5 milioane de euro.

    Sursele citate arată că Universitatea a început să deruleze un plan amplu de investiţii destinate creşterii calităţii vieţii sudenţilor. Printre investiţiile derulate de UPB în acest an, în campusul studenţesc se numără cantina R3 cu o capacitate de 500 de locuri simultan, dată în folosinţă în martie, dar şi două cămine (P1 şi P19 parţial) care sunt în proces de reabilitare, lucrare ce va fi gata în octombrie 2023. Cele două investiţii sunt realizate din fonduri proprii în valoare de 4 milioane de euro.

    Tot pe parcursul anului în curs, Universitatea a finalizat infrastructura de internet a campusurilor studenţeşti, o investiţie în valoare de 1,7 milioane de euro. Până în acest moment, UPB a reabilitat şi a dotat cu mobilier nou şi electrocasnice trei cămine din complexele studenţeşti Regie şi Leu.

    Alte proiecte de investiţii dedicate campusului studenţesc vizează reabilitarea căminului A Leu, realizarea unei centrale termice proprii pentru căminele din Regie şi alimentarea cu apă din puţuri proprii, dar şi o sală de sport cu capacitatea de 1500 de locuri, dedicată activităţii competiţionale.

    UPB are în patrimoniu 29 de cămine (26 în campusul din Regie si 3 în campusul Leu), iar din cauză că două cămine sunt în reabilitare şi două în construcţie, în momentul de faţă sunt disponibile pentru cazare circa 12.000 de locuri de cazare.

    Universitatea Politehnica din Bucureşti, cea mai mare universitate tehnică din ţară, are peste 30.000 de studenţi înscrişi anual la toate ciclurile de învăţământ, 15 facultăţi şi mai mult de 1.800 de cadre didactice şi cercetători. UPB are peste 80 de laboratoare şi 68 de centre de cercetare cu tehnologie de ultimă generaţie.

    Pentru ca noul camin să fie eficient din punct de vedere energetic şi să fie sustenabil, vor fi utiliizate:

    -panouri solare care vor asigura total sau parţial apa caldă menajeră;

    -Faţadă eficientă energetic;

    -Avand în vedere modificarile legislative apărute din momentul elaborarii studiului de fezabilitate (2020), proiectantul este obligat de legislaţie să proiecteze clădiri sustenabile şi, în consecinţă va trebui să vină cu soluţii de eficienţă energetică suplimentare SF, care vor fi detaliate în memoriul de eficienţă energetică a cladirii, care va fi prezentat la autorizare.

    Clădirea se încadrează în clasa A de eficienţă energetică.

    ---------------------

    Potrivit reprezentanţilor acestuia, proiectul presupune următoarele spaţii funcţionale:

    -350 de camere cu baie proprie cu 21 de camere (42 de locuri) pentru persoane cu dizabilitati, cu următoarele dotări: mobilier, cazarmament, aer conditionat, frigider etc.;

    -11 chicinete şi săli de mese în suprafaţă de 48mp fiecare (câte una pe etaj);

    -11 săli de lectură (câte una pe etaj);

    -11 spălătorii (câte una pe etaj);

    -4 locuri de cazare pentru persoane cu dizabilităţi pe parter (câte una pe etaj);

    -4 lifturi;

    -Cameră server, server şi retea de internet;

    -Instalaţie de detecţie, avertizare şi stingere incendiu;

    -La demisol vor fi amenajate 51 de locuri de parcare, din care două sunt destinate persoanelor cu dizabilităţi;

    -La parter sunt 21 de unităţi de cazare, sală de lectură, chicinetă şi loc de luat masa, spălătorie şi uscătorie, spaţii administrative şi spaţii tehnice;

    -La etajele 1-9 sunt amenajate câte 33 de unităţi de cazare, sală de lectură, chicinetă şi loc de luat masa, spălătorie şi uscătorie pentru fiecare etaj;

    -La etajul 10 sunt prevăzute 32 de unităţi de cazare, sală de lectură, chicinetă şi loc de luat masa, spălătorie şi uscătorie. De la acest etaj se poate accesa terasa, care este necirculabilă;

    -La nivelul terasei vor fi montate panouri solare care vor asigura total sau parţial apa caldă menajeră.

    Ştirile zilei

    Revista
    BURSA Construcţiilor

    Vreţi să fiţi la curent cu proiectele iniţiate sau în dezvoltare pe întreg cuprinsul ţării? Care sunt planurile autorităţilor locale în ceea ce priveşte investiţiile în construcţia de locuinţe, spaţii comerciale şi de birouri, infrastructură?

    Vreţi să aflaţi noutăţile pe piaţa materialelor de construcţie?

    Peste optzeci de pagini cu informaţii utile în revista "Bursa Construcţiilor"!

    În exclusivitate - devize pe proiect, preţurile medii ale materialelor şi serviciilor de construcţii.

    Aflaţi care sunt cele mai bune plasamente imobiliare ! Ce şi unde se va construi, care sunt proiectele în curs de execuţie şi toate informaţiile necesare unui investitor pe piaţa imobiliară (preţuri, tendinţe din Bucureşti şi din întreaga ţară).

    Locuinţe

    Piaţa Imobiliară

    Amenajări

    Smart City

    Fotoreportaj

    Preţuri

    Finanţare

    Investiţii

    Consilier

    Companii

    Internaţional