Reprezentanţii companiilor din sectorul construcţiilor sunt de acord că rezultatele prognozate anul trecut că vor fi obţinute în acest an au devenit optimiste în contextul actualei crize financiar-economice. Dacă vânzările din primele luni ale anului îndreptăţeau aceste speranţe, odată cu venirea toamnei a început să devină din ce în ce mai evident că asistăm la o încetinire a derulării investiţiilor în construcţii, situaţie ce s-a reflectat în diminuarea vânzărilor de materiale de construcţii şi a prestărilor de servicii pentru acest sector.
Consecinţa directă a fost reanalizarea planurilor de activitate ale companiilor din domeniu pe termen scurt şi mediu. Iar ajustarea planurilor înseamnă, în primul rând, diminuarea costurilor şi limitarea investiţiilor legate de dezvoltarea de noi capacităţi de producţie. Şi aşa începe contractarea economiei.
Totuşi, managerii din construcţii rămân optimişti: cerere există şi cât timp avem cerere vor fi găsite soluţii pentru acoperirea ei. De aceea, majoritatea managerilor speră într-o încetinire a ritmului de creştere în sector şi nu prea le vine să ia în calcul o scădere efectivă.