Bursa Construcţiilor
Revista Bursa Construcţiilor nr. 8 / 2024

Peste 100 de obiective de investiţii, ţinta primarului din Galaţi pentru 2023

Investiţii /

Peste 100 de obiective de investiţii, ţinta primarului din Galaţi pentru 2023

  • document ataşat apasă aici pentru a descărca.

    Primăria Galaţi va avea mai mulţi bani pentru dezvoltare şi investiţii. Este anunţul primarului Ionuţ Pucheanu, care şi-a propus pentru anul 2023 o ţintă de peste o sută de obiective de investiţii pentru învăţământ, sănătate şi infrastructură. În acest sens, Primăria Galaţi va dispune în acest an de un buget consolidat de 1,17 miliarde lei, cu 10% mai mare decât cel de anul trecut.

    "Este important să aducem zi de zi o schimbare în oraşul nostru, să derulăm noi proiecte de investiţii pentru modernizarea şi dezvoltarea Galaţiului, iar pe partea de funcţionare să asigurăm servicii mai bune gălăţenilor. De aceea, bugetul de anul acesta este clădit pe aşteptările reale ale gălăţenilor, dar ţinând cont de resursele financiare pe care ne putem baza. Iar aici important este că avem un adevărat record de investiţii pe care le putem realiza cu fonduri europene. În ansamblu, bugetul este mai mare cu 10% decât cel de anul trecut, lucru care ne dă încredere că vom reuşi să ducem la îndeplinire toate proiectele pe care ni le-am propus, mai ales în educaţie, sănătate, infrastructură sau interioare de cartier", a declarat Ionuţ Pucheanu, primarul municipiului Galaţi.

    Buget mai mare cu 10% decât anul trecut

    Bugetul general consolidat al municipiului în 2022 este de 1.173.453.330 lei, din care 363.683.330 lei pentru dezvoltare şi 809.770.000 lei pentru funcţionare, distribuit pe indicatori astfel: Servicii publice - 276.721.000 lei; Învăţământ - 139.387.000 lei; Transporturi - 120.285.000 lei; Asistenţă socială - 106.668.000 lei; Sănătate - 88.329.000 lei; Cultură - 65.235.000 lei; Sport - 10.000.000 lei; Energie termică - 6.644.000 lei.

    "Pentru anul acesta, Primăria municipiului Galaţi şi-a propus peste 100 de obiective de investiţii pentru învăţământ, sănătate şi infrastructură", informează Primăria Galaţi.

    Mai mult, municipalitatea are deja 145 de proiecte cu finanţare europeană, în diferite stadii, în valoare totală de peste 280 de milioane de euro. Este vorba despre 59 de proiecte aprobate deja, cu finanţare prin Planul Naţional de Redresare şi Rezilienţă, în valoare de 125 de milioane de euro, la care se adaugă 86 de proiecte aflate în derulare, în valoare de peste 155 de milioane de euro.

    "Printre cele mai importante obiective propuse se află modernizarea bulevardului George Coşbuc; modernizarea parcului şi amenajarea parcării subterane a Spitalului pentru copii; construirea parcului şi parcării subterane pe str. Eroilor nr 1; construirea parcării supraterane Micro 21 din str. Victor Vâlcovici; construirea parcării supraterane Micro 39C, str. Milcov; modernizarea Piaţetei Biserica Greacă; modernizarea Parcului Turn TV; modernizarea Parcului Elice; modernizarea Parcului Libertăţii; modernizarea str. Domnească (tronson str. Gamulea - str. Gării); amenajarea imobil str. 1 Decembrie 1918 nr. 25 (pentru relocare Evidenţa Populaţiei); modernizări la locurile de joacă pentru copii etc", informează Primăria Galaţi.

    De asemenea, în oraş vor continua investiţiile în educaţie, sănătate şi infrastructură.

    Grădiniţă modernizată cu fonduri prin PNRR

    Primăria municipiului Galaţi continuă să acceseze fondurile disponibile prin PNRR, unul dintre proiectele semnate fiind reabilitarea unei grădiniţe. Este vorba despre un contract de finanţare de circa 350.000 de euro pentru renovarea energetică a Grădiniţei cu Program Prelungit "Licurici".

    "S-au prevăzut în principal lucrări pentru reabilitarea termică a clădirii, reabilitarea sistemului de încălzire şi de furnizare a apei calde, instalarea/reabilitarea sistemului de climatizare, modernizarea instalaţiilor de iluminat, instalarea unor sisteme alternative pentru producerea energiei, instalarea de staţii pentru încărcarea maşinilor electrice precum, şi alte tipuri de lucrări conexe", conform reprezentanţilor Primăriei Galaţi.

    Clădirea Grădiniţei a fost construită în urmă cu aproximativ 50 de ani şi este situată în cartierul Micro 17. Proiectul "Renovarea energetică a Grădiniţei cu Program Prelungit Licurici" are o valoare de 1.780.835,95 lei.

    Fabrică de ulei în Zona Liberă Galaţi

    O companie elveţiană va deschide prima fabrică în Zona Liberă Galaţi. Este vorba despre o fabrică de ulei, iar valoarea investiţiei se ridică la peste 20 de milioane de euro, urmând să genereze aproximativ 200 de noi locuri de muncă.

    Reprezentanţii companiei eleveţiene SunPro şi directorul Zonei Libere Galaţi au semnat contractul de concesiune în prezenţa primarului municipiului Galaţi, Ionuţ Pucheanu.

    "Zona Liberă a devenit foarte atractivă în ultimii ani şi mă bucur că avem un nou investitor care va crea noi locuri de muncă şi va aduce plus valoare oraşului nostru. Este încă o dovadă că Galaţiul oferă oportunităţi foarte bune pentru investiţii", a declarat primarul Ionuţ Pucheanu. Contractul de concesiune a fost încheiat pentru o perioadă de 49 de ani.

    Aproape 4 milioane de euro pentru renovarea unui liceu

    Un liceu din Galaţi urmează să fie renovat cu fonduri europene după ce Primăria municipiului Galaţi a accesat aproape 4 milioane de euro în cadrul PNRR.

    "Proiectul vizează patru clădiri ce cuprind corpul cu săli de clasă, atelierul, cantina şi căminul. Astfel, au fost prevăzute în principal lucrări de reabilitare termică a clădirilor, reabilitarea sistemului de încălzire şi de furnizare a apei calde, instalarea/reabilitarea sistemului de ventilare, modernizarea instalaţiilor de iluminat, instalarea unor sisteme alternative pentru producerea energiei, instalarea de staţii pentru încărcarea maşinilor electrice precum şi alte tipuri de lucrări conexe", se arată în comunicatul de presă emis de Biroul de Presă al Primăriei Galaţi.

    Proiectul Renovarea energetică a Liceului Tehnologic Paul Dimo (corpurile C1, C5, C10, C12), în valoare de 19.752.282,56 lei (3.950.456,512 euro), se adaugă altor proiecte importante ale Primăriei municipiului Galaţi. Astfel, Primăria municipiului Galaţi are aprobate pentru finanţare până acum în cadrul PNRR nu mai puţin de 60 de proiecte de aproximativ 129 de milioane de euro.

    Blocul din Galaţi distrus de explozie în urmă doi ani va fi reabilitat cu fonduri europene

    Blocul N6, afectat de o explozie puternică în urmă cu circa doi ani, va beneficia de lucrări ample de renovare, după ce a fost semnat, în cadrul PNRR, contractul de finanţare.

    "În cadrul proiectului sunt prevăzute în principal lucrări de consolidare seismică şi de reabilitare termică a elementelor de anvelopă, lucrări de reabilitare termică a sistemului de încălzire/a sistemului de furnizare a apei calde de consum, instalarea unor sisteme alternative de producere a energiei electrice şi/sau termice pentru consumul propriu, utilizarea surselor regenerabile de energie. De asemenea, sunt incluse lucrări pentru sistemele de climatizare şi ventilaţie, de modernizare a instalaţiilor de iluminat, precum şi lucrări conexe pentru respectarea altor cerinţe fundamentale privind calitatea în construcţii", conform Primăriei Galaţi.

    Obiectivul specific al proiectului constă în renovarea integrată (consolidare seismică şi renovare energetică moderată) a blocului N6, str. Domnească nr.16, Centru, Asociaţia de Proprietari nr.104 din municipiul Galaţi.

    Valoarea totală a contractului de finanţare este de 9.380.611,96 lei cu TVA, iar durata de implementare a proiectului este 41 de luni.

    Investiţie cu bani europeni la Liceul de Marină din Galaţi

    Liceul de Marină din Galaţi va beneficia de o investiţie cu fonduri europene în valoare de 1,7 milioane de lei. Este vorba despre proiectul "Renovare energetică - Reabilitare şi modernizare sală de sport Liceul Tehnologic "General de Marină Nicolae Dumitrescu Maican".

    "Acesta presupune în principal reabilitarea termică a elementelor de anvelopă a clădirii, reabilitarea termică a sistemului de încălzire/a sistemului de furnizare a apei calde de consum, lucrări de instalare/modernizare a sistemelor de climatizare şi/sau ventilare mecanică pentru asigurarea calităţii aerului interior, reabilitarea/modernizarea instalaţiei de iluminat, instalarea unor sisteme alternative de producere a energiei electrice şi termice, lucrări pentru echiparea cu staţii de încărcare pentru maşini electrice, instalare de staţii de încărcare rapidă pentru vehicule electrice etc", informează Primăria Galaţi.

    Municipaltatea continuă astfel amplul program de modernizare a unităţilor de învăţământ din oraş pentru a oferi cele mai bune condiţii elevilor şi profesorilor, astfel încât în prezent este vorba despre aproximativ 50 de proiecte, aflate în diverse stadii, ce privesc creşe, grădiniţe, şcoli şi licee, un adevărat record de investiţii în infrastructura şcolară.

    Peste 11,5 milioane lei pentru reabilitarea Sălii Sporturilor Galaţi

    Primăria municipiului Galaţi a semnat un nou contract de finanţare în cadrul PNRR, ce vizează renovarea energetică a Sălii Sporturilor. Prin proiect se urmăreşte asigurarea unor condiţii mai bune pentru desfăşurarea activităţilor sportive, precum şi reducerea semnificativă (de trei ori) a consumului anual de energie pentru încălzire şi a emisiilor de gaze cu efect de seră. Proiectul este unul amplu şi are o valoare de 11.527.639,29 de lei.

    "Acesta presupune în principal reabilitarea termică a elementelor de anvelopă a clădirii, reabilitarea termică a sistemului de încălzire/a sistemului de furnizare a apei calde de consum, instalarea unor sisteme alternative de producere a energiei electrice şi termice, lucrări de instalare/modernizare a sistemelor de climatizare şi/sau ventilare mecanică pentru asigurarea calităţii aerului interior, reabilitarea/modernizarea instalaţiei de iluminat, lucrări pentru echiparea cu staţii de încărcare pentru maşini electrice, instalare de staţii de încărcare rapidă pentru vehicule electrice etc.", informează Primăria Galaţi.

    Bani europeni pentru un club sportiv

    La rândul său, Consiliul Judeţean Galaţi va depune spre finanţare, în cadrul Planului Naţional de Redresare şi Rezilienţă, un amplu proiect de dotare a Clubului Sportiv Şcolar Galaţi şi a Clubului Sportiv Şcolar Tecuci. Este vorba despre dotarea sălilor de antrenament cu diverse echipamente sportive.

    "Am identificat o axă cu fonduri europene prin care putem sprijini cluburile sportive şcolare din judeţ. Este vorba despre un apel de proiecte din cadrul PNRR, unde doar UAT-urile sunt eligibile. De aceea, am decis să venim în sprijinul a peste 1.100 de tineri sportivi de la cluburile şcolare din municipiul Galaţi şi din municipiul Tecuci, care folosesc la antrenamente aparatură veche de ani de zile.

    Din păcate, nu s-a mai investit serios de mult timp în aceste cluburi şcolare, iar copiii, care sunt extrem de talentaţi, au nevoie de echipamente noi şi moderne pentru a se antrena şi a face performanţă", a declarat Costel Fotea, preşedintele Consiliului Judeţean Galaţi.

    Clubul Şcolar Galaţi are 698 de sportivi înscrişi, iar la Tecuci sunt 442 de elevi care fac sport în cadrul clubului şcolar din localitate.

    "Banii vor fi folosiţi pentru dotarea sălilor de antrenament cu echipamente de forţă, sisteme performante indoor pentru îmbunătăţirea tehnicii în sporturi precum caiac-canoe sau înot, kituri de antrenament, manechin pentru sala de lupte şi judo, porţi şi mingi de handbal, trambuline şi saltele pentru săritura la înălţime", a declarat Costel Fotea.

    Cluburile sportive şcolare sunt unităţi conexe ale Ministerului Educaţiei, în subordinea inspectoratelor şcolare. Valoarea fondurilor care pot fi accesate pentru cele două cluburi şcolare este de aproximativ 350.000 de lei.

    Ştirile zilei

    Revista
    BURSA Construcţiilor

    Vreţi să fiţi la curent cu proiectele iniţiate sau în dezvoltare pe întreg cuprinsul ţării? Care sunt planurile autorităţilor locale în ceea ce priveşte investiţiile în construcţia de locuinţe, spaţii comerciale şi de birouri, infrastructură?

    Vreţi să aflaţi noutăţile pe piaţa materialelor de construcţie?

    Peste optzeci de pagini cu informaţii utile în revista "Bursa Construcţiilor"!

    În exclusivitate - devize pe proiect, preţurile medii ale materialelor şi serviciilor de construcţii.

    Aflaţi care sunt cele mai bune plasamente imobiliare ! Ce şi unde se va construi, care sunt proiectele în curs de execuţie şi toate informaţiile necesare unui investitor pe piaţa imobiliară (preţuri, tendinţe din Bucureşti şi din întreaga ţară).

    Locuinţe

    Piaţa Imobiliară

    Proiecte

    Amenajări

    Smart City

    Materiale

    Preţuri

    Finanţare

    Investiţii

    Perspective

    Companii

    Internaţional