Peste jumătate din bugetul primăriei Timişoara merge în investiţii
Investiţii / 12 mai 2022
Din bugetul total de circa 2 miliarde lei al Primăriei Timişoara pentru anul în curs, 55% reprezintă bugetul total de investiţii propus pentru 2022, după cum ne-a spus Dominic Fritz, primarul Municipiului Timişoara.
Acesta ne-a explicat, în cadrul unui interviu: "Alocăm pentru dezvoltare cea mai mare sumă de până acum, 1.115 milioane lei, care înseamnă 44,6% din bugetul local. Sursele de finanţare sunt fondurile europene, bugetul de stat, alte surse din fonduri speciale, cum ar fi Fondul de Mediu, PNI Anghel Saligny şi bugetul local". Infrastructura este sectorul prioritar în care municipalitatea timişoreană investeşte, alături de sănătate şi cultură, în contextul în care, anul viitor, Timişoara va fi Capitală Europeană a Culturii.
(Interviu cu Dominic Fritz, primarul Municipiului Timişoara)
Reporter: Ce dificultăţi în implementarea obiectivelor de investiţii întâmpinaţi din cauza pandemiei?
Dominic Fritz: Au fost doi ani dificili, în care prioritatea a fost să sprijinim populaţia şi am înfiinţat dispecerate non-stop, la care să poată suna oamenii pentru ajutor, atât pentru cei aflaţi în izolare, cât şi pentru cei care voiau să se vaccineze. Mii de oameni au apelat la aceste Call Center. De asemenea, am realizat două aplicaţii, care au şi fost premiate. Astfel, Timişoara a primit premiul întâi al competiţiei de bune practici "Inovaţie şi calitate în sectorul public", la categoria "Sănătate comunitară: de la vorbe la fapte", pentru platformele covid19.primariatm.ro şi oxigen.primariatm.ro, competiţie organizată de Agenţia Naţională a Funcţionarilor Publici. Ne onorează această distincţie pentru că este o recunoaştere a muncii depuse de o neobosită echipă de voluntari, împreună cu colegi din primărie, vreme de mai bine de un an. Este aprecierea unui nou mod de lucru pe care l-am introdus la Timişoara, acela de a încuraja oameni cu experienţă şi vocaţie să vină alături de administraţie, în mod voluntar, pentru a face mai bine lucrurile pentru comunitate. Şi pentru asta le sunt recunoscător! Mulţumită profesionalismului şi seriozităţii lor, covid19.primariatm.ro şi oxigen.primariatm.ro au devenit două platforme resursă în perioada de criză sanitară pe care o traversăm, cu informaţii într-un format accesibil tuturor şi zilnic actualizate, adunate şi prelucrate pe înţelesul fiecăruia, despre restricţii în diverse scenarii sau resurse pentru cei bolnavi şi trataţi de către medicii de familie, la domiciliu.
Iar pentru a ajuta mediul economic, am redus anul trecut o serie de taxe pentru industria ospitalităţii.
Am avut şi unele dificultăţi, e adevărat, în derularea investiţiilor, din cauza pandemiei, unele firme solicitând temporar sistarea unor lucrări din cauza COVID
Reporter: Ce obiective de investiţii aveţi pentru anul în curs?
Dominic Fritz: Primăria Municipiului Timişoara gestionează 57 de proiecte finanţate din fonduri europene nerambursabile în valoare de peste 991 milioane lei. Principalele proiecte se referă la reabilitarea liniilor de tramvai pe bulevardul Cetăţii şi pe Calea Bogdăneştilor, dar şi la spitale:
- "Dotarea cu echipamente a Unităţii de Primiri Urgenţe a Spitalului Clinic de Urgenţă pentru Copii "Louis Ţurcanu" Timişoara"; valoare - 6,8 milioane de lei;
- "Reabilitarea, extinderea şi dotarea infrastructurii ambulatoriului O.R.L. din cadrul Spitalului Clinic Municipal de Urgenţe"; valoare - 10,5 milioane de lei lei;
- "Extindere, reabilitare, modernizare şi echiparea ambulatoriului de specialitate al Clinicii de Recuperare, Medicina Fizică şi Balneologie din cadrul Spitalului Clinic Municipal de Urgenţe, prin demolare parţială şi extindere orizontală şi verticală"; valoare - 23, 7 milioane de lei.
De asemenea, construim creşe noi, avem una deja începută în zona de nord, una pe strada Cocea şi una pe Bogdăneştilor, la care vom începe lucrările, toate trei însumând peste 20 de milioane de lei.
Lucrări în derulare în învăţământ în 2022 (începute sau care vor începe):
- "Grădiniţa PP33 - extindere grădiniţă existentă în regim de înălţime P+1E+M, reparaţii şi reabilitare termică corp existent"; valoare - 4,2 milioane lei;
- "Construire sală sport la Şcoala Generală nr. 25"; valoare - 9 milioane lei;
- "Modernizare terase circulabile existente, montare termosistem pe faţade şi extindere Şcoala Generală nr. 30 din Timişoara, corp A, B şi C cu 2 corpuri D şi E în regim D+P+2E": valoare - 24 milioane lei;
- "Construire corp P+1E la Şcoala Gimnazială nr.13"; valoare proiect - 4 milioane lei;
- "Construcţie şi dotare Liceu Waldorf"; valoare - 13,6 milioane lei;
- "Reabilitare construcţii, instalaţii clădire B2 la Colegiul Tehnic E. Ungureanu"; valoare - 33 milioane lei.
Am depus un proiect în cadrul Fondului de Mediu, în valoare de 22,9 milioane lei, pentru creşterea eficienţei energetice prin reabilitare construcţii şi instalaţii la cinci corpuri de clădire aferente Colegiului Tehnic Henri Coandă şi vrem să începem lucrările.
Construim trei centre multifuncţionale (cu caracter educaţional şi social) în cartiere mărginaşe:
- "Regenerare fizică, economică şi socială a zonei urbane marginalizate din cartierul Ronaţ - Construire centru multifuncţional"; valoare - 5,6 milioane lei;
- "Regenerare fizică, economică şi socială a zonei marginalizate str. Polonă din cartierul Freidorf - Construire centru multifuncţional"; valoare - 4,3 milioane lei;
- "Demolare construcţie existentă şi construire Centru de zi pentru persoane adulte cu dizabilităţi, acces auto, acces pietonal, parcaje, amenajare parcelă"; valoare - 3,5 milioane lei.
În anul 2021 au fost pregătite noi documentaţii şi cereri de finanţare în vederea accesării de fonduri nerambursabile, la data de 31.12.2021 fiind în evaluare cereri de finanţare, în valoare totală de 177,6 milioane lei. Între acestea, sunt trei proiecte depuse în cadrul Programul Naţional de Investiţii Anghel Saligny în valoare de 149,6 milioane lei: reabilitarea infrastructurii rutiere (noul Pasaj inferior Solventul, Pasarela Gelu-Crizantemelor, Pasarela Tunelul Luminii). Vrem să începem lucrările cât mai repede la toate aceste trei investiţii.
Reporter: Care este bugetul total de investiţii pentru acest an şi ce surse de finanţare aveţi?
Dominic Fritz: Din bugetul total de 2 miliarde de lei (2016 milioane de lei), jumătate (55%) reprezintă bugetul total de investiţii propus pentru acest an. Aşadar, alocăm pentru dezvoltare cea mai mare sumă de până acum, 1.115 milioane lei, care înseamnă 44,6% din bugetul local. Sursele de finanţare sunt fondurile europene, bugetul de stat, alte surse din fonduri speciale, cum ar fi Fondul de Mediu, PNI "Anghel Saligny" şi bugetul local.
Reporter: Care sunt domeniile prioritare de investiţii?
Dominic Fritz: Infrastructura - deşi Timişoara stă foarte bine la capitolul reţele de utilităţi, mai avem de investit până să asigurăm servicii de cea mai bună calitate şi drumuri modernizate. Ne concentrăm pe mobilitate, drumuri, trotuare, piste de biciclete şi trecerea transportului public pe surse de energie nepoluantă. Vrem să avem un parc al mijloacelor de transport public majoritar electric. Tot prioritare la investiţii sunt educaţia şi sănătatea, creşe, grădiniţe, şcoli, spitale. Anul viitor, în 2023, Timişoara va fi Capitală Europeană a Culturii şi trebuie să investim în acest an, 2022, în infrastructura culturală. Vedeţi, trebuie să avem mai multe priorităţi şi, cu siguranţă, acest an va fi un an al investiţiilor. Vom lucra la proiecte majore - de zeci de milioane de lei, dar şi la obiective mai mici, de câteva milioane. Vor fi zeci de şantiere la obiective începute şi la cele pe care le vom demara în acest an.
Reporter: Care sunt cele mai mari lucrări de investiţii pe care le veţi scoate la licitaţie până la finalul anului?
Dominic Fritz: Unele achiziţii sunt deja în derulare. Vrem să mai facem licitaţii pentru execuţie la pasarela Tunelul Luminii, Inelul II - Pestalozzi-ISHO cu pod nou, Inelul IV Vest: conexiunea str. Gării - bd. Dâmboviţa, Inel IV tronson Calea Buziaşului - malul stâng al Canalului Bega; Inel IV tronson malul stâng al Canalului Bega - Calea Lugojului, Traseul Revoluţiei, regenerare urbană şi modernizare spaţii publice, "Magistrala verde" bd. 16 Decembrie 1989 - Calea Şagului" şi altele, în funcţie de finalizarea proiectării la unele dintre ele. De asemenea, sunt multe investiţii majore la care am scos la licitaţie "la pachet" proiectarea şi execuţia pentru a câştiga timp, dar şi pentru a preîntâmpina ulterioare dispute între proiectant şi executant în faza de derulare a investiţiei. Vor fi achiziţii de lucrări de reabilitare a clădirilor de şcoli, spitale, reamenajări urbane zonale în mai multe cartiere. Toate vor putea fi accesate pe SEAP şi chiar ne dorim să vină cât mai multe firme la licitaţii, care să execute lucrări de calitate.
Reporter: Ce investiţii de tip smart implementaţi?
Dominic Fritz: Investiţiile smart pe care le face administraţia noastră sunt: proiecte de investiţii generale cu componente digitale, proiecte de transformare digitală a oraşului (prin senzori, prin sistemul de trafic management, prin aplicaţiille pe care le implementează operatorii de servicii publice din subordinea primăriei etc.) şi proiecte de digitalizare a administraţiei publice. Astfel, mai multe dintre proiectele pentru care am lansat sau lansăm licitaţii în acest an au o componentă digitală. De exemplu, Traseul Memorial al Revoluţiei include senzori pentru detectarea fluxurilor pietonale la punctele de interes, o aplicaţie şi integrarea mai multor situri simbolice pentru evenimentele din decembrie 1989 într-o experienţă de realitate virtuală şi realitate augumentată. Vom moderniza, de asemenea, un sfert din staţiile de transport public din oraş, respectiv 34, care vor avea panouri digitale de informare (curse, timpi), afişaj publicitar şi alte facilităţi informatizate. Foarte important pentru noi este programul şcolilor smart, care va începe cu patru licee mari.
Proiectele de transformare digitală a oraşului vor avea la bază macheta digitală (Twin City) care va face interoperabile toate seturile de date pe care le generează Timişoara. În momentul de faţă urmează să încheiem un contract cu o firmă care să realizeze arhitectura acestei machete. Vom inventaria toate datele pe care le generează primăria şi vom avea un soi de audit a tuturor firmelor, asociaţiilor şi cetăţenilor care produc baze de date. Poziţiile vehiculelor de transport în comun sunt exemplu de date care ar putea fi folositoare pentru antreprenorii locali care vor să dezvolte soluţii pe mobilitatea urbană. Dacă avem o companie din oraş sau cetăţeni care doresc să contribuie cu datele lor, precum şi cu locaţiile fiecărui punct de colectare pentru reciclabile, vom avea un standard pentru calitatea datelor. O machetă adevărată a oraşului trebuie să se poată schimba odată cu oraşul.
Cu proiectele de digitalizare ale instituţiei, în primul rând, vom lua toată arhiva primăriei şi o vom transpune în format digital şi text-readable. Vom avea o aplicaţie a oraşului care să compileze toate evenimentele culturale, adiacentă unui mecanism digital de booking pentru spaţiile pentru evenimente. Cel mai important proiect va fi acela de digitalizare şi eficientizare a 30 de procese din primărie. Cele mai uzuale documente pe care le eliberează funcţionarii şi cele mai cerute servicii de către cetăţeni (precum eliberarea certificatelor de urbanism) va fi făcută de pe calculator. Vor exista formulare precompletate, un sistem simplu de obţinere a semnăturilor de la funcţionar până la primar, acolo unde e necesar şi nu va mai fi nevoie să fie plimbate hârtii dintr-o parte în cealaltă a clădirii sau dintr-o parte în cealaltă a oraşului.
Reporter: Ce surse de finanţare aveţi şi ce buget alocaţi în acest an pentru proiectele smart?
Dominic Fritz: Pentru proiectele mari, sursele de finanţare vor fi fondurile europene: PNRR, Fondurile Structurale pentru mobilitate şi şcolile smart, dar şi bugetul local şi fonduri proprii ale societăţilor din subordine pentru staţiile transportului public şi informatizarea serviciilor publice şi a primăriei. Fiecare dintre proiectele pe care le derulăm are şi câte o componentă smart, de pildă reabilităm integral o şcoală cu fonduri europene, iar proiectul conţine şi dotarea cu panouri solare sau dotarea cu table smart, reabilitarea liniilor de tramvai include şi dotarea staţiilor cu afisaj electronic, automate pentru carduri etc. Ne interesează ca tehnologiile şi aplicaţiile smart chiar să îmbunătăţească viaţa timişorenilor.
Reporter: Mulţumesc!