Bursa Construcţiilor
Revista Bursa Construcţiilor nr. 5 / 2024

PRIMĂRIILE DIN ŢARĂLipsa de bani şi hăţişul birocratic pun în pericol programul de reabilitare termică

F.A. Finanţare /

Lipsa de bani şi hăţişul birocratic pun în pericol programul de reabilitare termică

ARAD - Primăria Arad caută proiecte tip pentru simplificarea lucrărilor

Programul de reabilitare termică a locuinţelor nu s-a concretizat la Arad pentru că nu au fost alocate fondurile de la guvern care să permită demararea procedurilor, ne spune Corina Drăghici, purtător de cuvânt al Primăriei Municipiului Arad. "Sunt câteva blocuri, până în 20, care s-au descurcat pe cont propriu, în sensul că agenţi economici privaţi au construit mansarde şi au realizat în compensaţie izolaţia imobilului mansardat", ne-a declarat doamna Drăghici.

În 2006 au fost depuse la Primăria Arad un număr de şapte dosare, dar pentru că Primăria nu a primit banii de la minister nu s-a putut efectua expertiza.

La 1 iulie 2008 erau înregistrate 74 de cereri, din care numai 58 complete, în restul cazurilor asociaţiile neputând face dovada constituirii fondului de 15% care era impus de program. "Încă nu avem cereri înregistrate pentru 2009", spune Corina Drăghici.

Specialiştii Primăriei au estimat că pentru termoizolarea unui bloc de două scări, cu 4 etaje şi 40-50 de apartamente, este necesară o sumă de până la 100.000 lei.

Pentru cele şapte dosare din 2006, Primăria Arad a solicitat 352.000 lei de la bugetul de stat, iar pentru cele 58 de dosare din 2007, suma solicitată a fost de 5.260. 800 lei. "Din aceşti bani se va face expertiza tehnică şi auditul energetic", spune doamna Drăghici. Domnia sa menţionează că specialiştii Primăriei Arad sunt în faza de documentare pentru identificarea proiectelor-tip pentru blocuri, fapt ce ar putea simplifica derularea lucrărilor.

BACĂU - Edilii vor să reabiliteze termic toate blocurile în următorii patru ani

Municipiul Bacău este ceva mai avansat decât Aradul, având 31 de blocuri la care lucrările de termoizolare sunt finalizate în proporţie de 90%."S-au avut în vedere cazurile prioritare. Consiliu local a hotărât preluarea cheltuielilor aferente locatarilor dacă aceştia aveau un venit pe membru de familie sub venitul mediu pe economie, astfel ajungându-se la o contribuţie de 66% din partea primăriei şi 34% de la guvern", ne-a declarat Ionuţ Tomescu, purtător de cuvânt al Primăriei Municipiului Bacău.

Domnul Tomescu ne-a spus că ambiţia edililor de la Bacău este să reabiliteze termic toate blocurile din municipiu în următorii patru ani. "Dacă nu prima, atunci am fost cu siguranţă printre primele primării care au preluat şi costurile aferente asociaţiilor de locatari", afirmă Ionuţ Tomescu.

Programul de reabilitare termică derulat la Bacău nu presupune doar izolarea pereţilor exteriori, ci şi înlocuirea ferestrelor şi a uşilor cu geam termopan de calitate şi izolarea apartamentelor pe interior şi casa scării, precum şi a instalaţiilor.

În jur de 130 de asociaţii de locatari din municipiu au depus cereri, reprezentând aproximativ 800 de blocuri.

Băcăuanii şi-au dat seama de beneficiile reabilitării, apreciază Ionuţ Tomes-cu şi conştientizează că, din 2010, nu vor mai putea să vândă un apartament care nu are certificat de audit energetic. În plus, au fost stimulaţi de faptul că, dacă cetăţenii au venituri pe cap de membru de familie sub venitul mediu pe economie, primaria preia în sarcina sa şi plata de o treime din necesar care iniţial revenea locatarilor.

Reabilitarea celor 31 de blocuri a cos-tat 16,4 milioane lei (o parte de 2/3 fiind suportată de consiliul local şi 1/3 de bugetul de stat). În plus, în 2008 au fost refăcute faţadele a încă 38 de blocuri, incluzând şi capitonarea cu materiale termoizolante, costurile totale fiind de 6,12 milioane lei, suportate integral de bugetul local.

Primăria Bacău a demarat proiectarea pentru cele 5-6-7 secţiuni de blocuri, acelaşi proiect putând fi aplicat pentru blocuri realizate după acelaşi model.

Baia Mare - Sunt întocmite 18 desare pentru reabilitare termică

La Baia Mare nu au fost realizate lucrări de reabilitare termică a blocurilor de locuinţe până în prezent pentru că "nu s-au primit bani", ne spune Aurora Prescorniţă, inspector la Serviciul public administrare patrimoniu local şi utilităţi din cadrul Primăriei Municipiului Baia Mare. Domnia sa ne-a precizat că sunt întocmite 18 dosare. Estimarea a fost trimisă pe lista de priorităţi către Prefectură, iar de acolo merge mai departe spre Guvern, mai spune doamna Prescorniţă.

Braşov - 600 de asociaţii de proprietari şi-au exprimat interesul

Reprezentanţii Primăriei Braşov ne-au răspuns sec că nu a fost reabilitat niciun bloc din urbea lor pentru că "nu am primit niciun ban de la minister". Se pare, totuşi, că proprietarii sunt interesaţi de programul guvernamental de vreme ce există un număr de aproximativ 600 de dosare depuse la primărie în acest sens.

BUZĂU - Prea multă birocraţie

În Municipiul Buzău există un singur bloc reabilitat conform condiţiilor în vigoare, însă la jumătatea lunii februarie nu fusese încă semnat procesul verbal de recepţie a lucrării, ne-a spus Călin Iosif, consilier la Primăria Municipiului Buzău.

Reprezentanţii mai multor asociaţii de proprietari s-au interesat la primărie de detaliile acestui program, dar nu au depus şi documentele necesare pentru a se înscrie în program. "Peste 15 asociaţii au solicitat informaţii, dar nu s-au mai prezentat. Locatarii nu reuşesc să se înţeleagă între ei când vine vorba de bani. Mai sunt şi pensionari pentru care suma necesară este prea mare", subliniază domnul Iosif.

Domnia sa mai precizează că doar două dosare sunt complete, "unul este deja trimis la Bucuresti, dar nu am primit niciun răspuns, celălalt urmează să fie trimis la 1 mai."

Dosarul trebuie să cuprindă fişa imobilului, procesul verbal prin care 50+1% dintre locatari să se declare de acord şi un extras de cont care să facă dovada că există fondul de 15% solicitat, estimat la 500 lei de familie.

Călin Iosif apreciază că "procedura este foarte, foarte birocratică, cu pierderi foarte mari de timp." Dealtfel, se pare că unii buzoieni preferă să facă lucrările de reabilitare termică pe cont propriu (patru asociaţii au ales să lucreze în regie proprie), mai ales că nu mai există obligaţia de a obţine autorizaţia de construcţie. "Decât să aştepte 4 ani prin program, preferă să facă lucrările pe cont propriu în 4 luni şi să economisească între timp la cheltuielile cu întreţinerea. Cea mai gravă problemă nu este cea legată de bani, ci de birocraţie", spune Călin Iosif.

"Blocul înscris în programul guvernamental de reabilitare termică în 2008 probabil că va intra în lucru în 2010. Reabilitarea lui ar costa primăria în jur de 700 - 800 milioane lei vechi", ne-a mai spus domnul Călin Iosif.

CRAIOVA - Se lucrează la opt blocuri. Mai aşteaptă 232

La Craiova, programul de reabilitare termică a locuinţelor este la început, "încă nu a fost terminat niciun bloc, dar se lucrează la opt dintre ele", ne spune Carmen Licu, purtător de cuvânt la Primăria Municipiului Craiova.

Solicitările sunt numerose, în program fiind înscris un număr de 232 de asociaţii de locatari.

La nivelul primăriei nu există o evaluarea a costurilor presupuse de acest program. "Nu cred că putem să facem aprecieri acum, trebuie să facem evaluarea pentru fiecare bloc în parte", spune doamna Licu.

FOCŞANI - Lucrările se împotmolesc încă de la asociaţiile de proprietari

În Focşani nu a fost reabilitat niciun bloc pînă la momentul de faţă, deşi anul trecut au fost aprobate şi primite fonduri pentru opt blocuri, respectiv 17 scări de bloc. "S-a făcut auditul, dar lucrurile s-au împotmolit atunci când asociaţiile de proprietari nu au adus în cont contribuţia de 15%", ne-a spus Mirela Andrei, inspector la Serviciul Comunicare din cadrul Primăriei Municipiului Focşani.

Cu toate acestea, localnicii au manifes-tat un interes deosebit pentru acest program, fapt ce se reflectă în numărul de 257 de cereri înregistrate.

Costurile totale de execuţie pentru cele opt blocuri au fost evaluate la 6.037.000 lei, din care 2 milioane reprezintă contribuţia primăriei, ne-a mai spus doamna Mirela Andrei.

GALAŢI - 121 de dosare sunt complete

La Galaţi "nu a fost reabilitat încă niciun bloc", ne-a comunicat Nicoleta Manole, purtător de cuvânt al Primăriei Municipiului Galaţi.

Domnia sa a subliniat că "trebuie făcută distincţia între cereri şi dosare, deşi sunt înregistrate 155 de cereri, avem doar 121 de dosare cu documentaţia necesară, aşa cum cere legislaţia."

Deşi anul 2009 este la început "avem până acum opt cereri şi două dosare", ne-a mai precizat doamna Nicoleta Manole, atrăgând totodată atenţia cetăţenilor să se adreseze serviciului reparaţie clădiri din cadrul primăriei pentru orice informaţie suplimentară.

În ceea ce priveşte acţiunile primăriei pentru anul acesta, "şase blocuri sunt prinse în bugetul pe 2009", a mai precizat doamna Manole.

GIURGIU - Dosarele s-au împotmolit la Consiliul Judeţean

În Giurgiu "nu s-a pus în aplicare programul guvernamental, deoarece dosarele au fost trimise şi s-au împotmolit la Consiliul Judeţean", ne-a relatat doamna Elsa Juantă, purtător de cuvânt al Primăriei Municipiului Giurgiu, completând că "programul nu a fost funcţional".

Domnia sa a mai sesizat apariţia unor probleme cu asociaţiile de proprietari, accentuând că "trebuie avut acordul tuturor locatarilor şi au fost foarte mari probleme, nu au căzut la pace şi nu au avut toate documentele."

MIERCUREA-CIUC - Nouă blocuri finalizate la Miercurea Ciuc

Programul de reabilitare termică s-a concretizat în Municipiul Miercurea Ciuc prin finalizarea a nouă blocuri, alte patru fiind în curs de execuţie, ne-a comunicat Antal Attila, vice-primarul Primăriei Municipiului Miercurea Ciuc. În plus, au fost înregistrate 16 cereri, reprezentând tot atâtea blocuri.

Estimările situează costurile pentru lucrările aflate în curs la suma de 324.067 lei, iar pentru satisfacerea cererilor noi sunt necesare alte 2 .766.683 lei.

ORADEA - Proiectul de reabilitare termică este supus dezbaterii publice

În Oradea acţiunile bat pasul pe loc, la momentul de faţă proiectul "este supus dezbaterii publice", ne-a spus Mirela Macra, consilier al biroului de presă din cadrul Primăriei Municipiului Oradea.

Pentru îmbunătăţirea performanţelor de izolare termică a blocurilor de locuinţe, precum şi pentru stimularea economisirii energiei termice, conducerea municipalităţii intenţionează să propună Consiliului Local adoptarea unei hotărâri care urmează să vină în sprijinul procesului de reabilitare termică a blocurilor de locuinţe prin acordarea de scutire la plata impozitului pe clădiri, persoanelor fizice constituite în asociaţii de proprietari.

"Nu pot să spun că avem cereri, dar lumea este interesată", a precizat doamna Mirela Macra.

REŞIŢA - 154 de cereri pe lista de aşteptare

În Municipiul Reşiţa au fost reabilitate termic două blocuri prin programul naţional, "unul pe Strada 1 Decembrie 1918, blocul 34, iar altul pe Strada Tineretului nr. 3", ne-a spus Alina Celia Cumpan, consilier primar pe relaţia cu presa în cadrul Primăriei Municipiului Reşiţa.

Domnia sa a precizat că "a fost înregis-trat din partea asociaţiilor de proprietari de pe raza municipiului Reşiţa, un număr de 154 de cereri pentru reabilitarea termică. În unele cereri este vorba de reabilitarea blocurilor per ansamblu, iar în altele de reabilitarea anumitor tronsoane de bloc".

După actuala legislaţie, primăria suportă 33% din costurile programului, urmând ca, în baza noii legislaţii ce urmează să fie aprobată, să se ajungă la 30%.

SATU MARE - Studiul de fezabilitate a fost întocmit pentru 6 blocuri

În Municipiul Satu Mare nu sunt blocuri finalizate, dar urmează să fie demarate lucrările la şase blocuri. "Am dorit intrarea în program şi am avut licitaţia pentru studiul de fezabilitate pentru şase blocuri", ne-a spus Liliana Măgureanu, şeful biroului energetic din Primăria Municipiului Satu Mare.

Domnia sa nu a putut preciza câte cereri au fost depuse, motivând că s-a modificat legislaţia în luna octombrie, anul trecut, iar procedeul trebuie revizuit în concordanţă.

Cât priveşte necesităţile de finanţare, "sumele sunt prinse în bugetul pe 2009 pentru cele şase blocuri", ne-a asigurat doamna Măgureanu fără a oferi şi alte detalii.

SLATINA - Trei blocuri intrate în reabilitare

Reprezentanţii Primăriei Municipiului Slatina au declarat că trei blocuri au intrat în reabilitare, fără a menţiona şi etapa în care se află în prezent.

"Ca să se facă această reabilitare termică trebuie facut mai întâi auditul, în acest sens a fost lansată o licitaţie", ne-a mai fost precizat de sursele citate.

SLOBOZIA - 83 de cereri depuse de asociaţii

Nici în Municipiul Slobozia demersurile nu au putut fi concretizate, în prezent niciun imobil nu a fost reabilitat termic, cu toate că au fost depuse 83 de cereri de către asociaţii, reprezentând 3.696 de apartamente, precizează Octavia Dinu, consilier al Primăriei Municipiului Slobozia.

Domnia sa a mai precizat că primăria suportă "30% din costuri, în conformitate cu prevederile legale, suma medie necesară fiind de circa 1000 euro pe apartament".

SUCEAVA - "Luăm în considerare doar ceea ce apare scris negru pe alb"

În Suceava nu există blocuri reabilitate termic prin acest program, dar "17 dosare au fost trimise la Bucureşti", reprezentând tot atâtea blocuri, ne-a spus Magda Gheaţă, consilier al serviciului relaţii cu asociaţiile de locatari, în cadrul Primăriei Municipiului Suceava.

Domnia sa a mai precizat că se merge pe versiunea veche a acestui program, în care fiecare parte plătea câte o treime din costurile totale, completând că "luăm în considerare doar ceea ce apare scris negru pe alb".

TÂRGU-JIU - Se aşteaptă schimbarea de legislaţie

În Târgu-Jiu nu a fost reabilitat niciun bloc deoarece "programul nu a fost funcţional, noi am făcut documentaţia tehnică pentru opt blocuri, dar nu am primit bani de la Bucureşti", ne-a declarat Ramona Evulescu, purtătorul de cuvânt al Primăriei Municipiului Târgu-Jiu.

Domnia sa susţine că nu poate vorbi încă de cereri din partea asociaţiilor, motivând că "oamenii nu prea s-au hotărât", încercările primăriei de a convinge populaţia de oportunitatea demersului de reabilitare nu au fost receptate decât în cazul celor opt blocuri menţionate anterior. În completare, doamna Evulescu spune că "foarte mulţi şi-au făcut pe cont propriu reabilitarea". Pentru programul de reabilitare, primăria a oprit în jur de 1,5 milioane lei pentru "cofinanţare în cazul celor opt blocuri" într-o primă etapă, urmând ca ulterior să se extindă şi la alte imobile. "Acum se schimbă legea: 50% cota guvernului, 20% locatarii şi 30% primăria şi aşteptăm să vedem ce completări mai aduce noua legislaţie", mai spune doamna Evulescu.

TIMIŞOARA - Trei blocuri reabilitate şi 390 de cereri

Reprezentanţii Primăriei Municipiului Timişoara ne-au prezentat succint că au fost reabilitate trei blocuri, însă au fost înregistrate 390 de cereri. Nu ni s-a putut preciza şi ce costuri ar presupune satisfacerea acestor cereri, motivându-se că se impune realizarea unui audit în prealabil.

TULCEA - "Legea este inaplicabilă!"

În Tulcea "nu a fost realizat nimic prin acest program", după cum ne menţionează Marius Naum, purtătorul de cuvânt al Primăriei Municipiului Tulcea, adăugând însă că au fost eliberate 27 de autorizaţii "pentru ca asociaţiile de locatari să deruleze lucrări pe cont propriu".

În paralel, primaria a încercat să îmbunătăţească starea actuală a blocurilor, zugrăvind la exterior 25 de imobile din centru, pe bază de sponsorizări.

Domnia sa ne-a precizat că au fost eliberate 46 de cereri pentru certificate de audit energetic, dar oamenii nu au putut continua datorită faptului că programul poate fi implementat numai prin asociaţii. Este dificil de obţinut finanţare de la bancă, "deoarece se cer garanţii, inclusiv propriile apartamente", spune domnul Naum şi concluzionează: "Legea este inaplicabilă".

Abordând problema costurilor implicate, ni s-a spus că "nu s-a ajuns la faza de proiect, nu s-a făcut evaluarea, iar costurile pot să varieze mult, de la caz la caz."

Domnul Naum a subliniat că primăria este pregătită pentru a face faţă cererilor venite de la asociaţii, "există prevăzută în bugetul pe 2009 o sumă, care la nevoie poate fi rectificată", până la nivelul de 2 milioane lei. Suplimentar, serviciul pentru relaţia cu asociaţiile de locatari a oferit cursuri de instruire pentru preşedinţii asociaţiilor de locatari, însumând un număr de 180 de persoane, în care a fost prezentat pe larg programul de reabilitare şi au fost publicate materiale informative.

Derularea programului de reabilitare termică decurge diferit de la un municipiu la altul. Lucrurile merg mai bine acolo unde primăriile au decis să preia partea de finanţare pe care trebuie să o asigure cetăţenii. De departe cel mai bine se mişcă Bacăul, cu 31 de blocuri reabilitate deja.

Se pare că asociaţii de proprietari interesate de reabilitarea termică a locuinţelor există, dar hăţişul birocratic îi face să se împotmolească şi pe cei care îşi permit să cofinanţeze. Aşa că în unele localităţi proprietarii şi-au reabilitat termic locuinţele fără să mai aştepte ajutorul guvernamental.

BRĂILA - Patru blocuri aşteaptă finanţare de la Minister

În Municipiul Brăila nu a fost încă reabilitat termic niciun bloc de locuinţe, dar sunt înregistrate peste 60 de cereri la Serviciul Investiţii. Dintre aces-tea doar patru "au corespuns cerinţelor prevăzute de lege"(respectiv imobilele din B-dul Independenţei nr. 15, Bl. 11-15; Hipodrom, Bl. C10; Calea Călăraşilor, nr. 56, Bl. 11; P-ţa Dorobanţilor, nr. 3, Bl. A1, totalizând un număr de 386 de apartamente), fiind trimise la minis-terul de resort pentru a fi luate în evidenţă şi a primi finanţare de la bugetul de stat, ne-a transmis domnul Aurel Simionescu, Primarul Municipiului Brăila.

Domnia sa a mai precizat că nu poate stabili un necesar exact de fonduri pentru anul 2009 datorită proiectului de ordonanţă de urgenţă care propune modificarea legislaţiei referitoare la reabilitarea termică. Cu toate acestea, cheltuielile estimative solicitate de la bugetul de stat pentru cele patru blocuri menţionate anterior se ridică la 1.576.263 lei, din care 420.336 lei reprezintă costul auditului energetic (respectiv 4 euro pe metrul pătrat, însă luând în considerare cotaţia de 3,6816 lei pentru un euro, din 9.05.2008) şi 1.155 927 lei costul de proiectare (cu 11 euro pe metrul pătrat, la aceeaşi cotaţie).

BISTRIŢA - 23 de asociaţii de proprietari au rămas în cursa pentru reabilitare termică

Nici la Bistriţa nu a fost reabilitat vreun bloc, ne spune Mihai Ruşti, consilier la direcţia informaţii publice din cadrul Primariei Municipiului Bistriţa. Dar, sunt depuse circa 200 de dosare atât pentru reabilitarea termică a unor blocuri întregi, cât şi a unor scări de blocuri constituite în asociaţii pentru acest demers. "A fost făcută o listă cu asociaţiile, am finanţat auditul energetic pentru asociaţiile care au făcut cereri (inclusiv la nivel de scară de bloc)", spune domnul Ruşti.

Iniţial au fost depuse cereri pentru 113 blocuri, din care au fost alese 24 prioritare, dar lucrurile s-au blocat datorită faptului că asociaţiile de proprietari nu au strâns în cont banii necesari pentru plata părţii care le revine. "Acum au rămas 23 de blocuri, pentru că o asociaţie de proprietari s-a retras şi a decis să continue pe cont propriu", spune domnul Ruşti.

Conform ultimelor reglementări, contribuţia ministerului de resort este de 37%, primăria contribuie cu 30%, iar cetăţenii cu 33 %.

Contribuţia solicitată de Primăria Bistriţa de la bugetul de stat în 2009 pentru cele 23 de blocuri rămase este de 4.627.276 lei (reprezentand 37% din total).

CLUJ-NAPOCA - 204 asociaţii de locatari solicită reabilitarea termică a blocurilor

În Municipiul Cluj-Napoca a fost finalizat un bloc (pe strada Buzeşti, nr. 13), iar alte 11 sunt în curs de finalizare, fiind aproape terminate. Pentru alte 23 de imobile a fost realizat auditul şi proiectarea, ne-a spus Raimonda Boian, purtător de cuvânt al Primăriei Municipiului Cluj-Napoca.

"S-a simplificat puţin legea, în sensul că înainte se făcea expertiza şi auditul pentru fiecare imobil în parte, acum, pentru că mai multe blocuri au fost realizate după acelaşi proiect, se face auditul şi expertiza pentru unul şi sunt valabile şi pentru celelalte", subliniază doamna Boian.

În programul de reabilitare termică a locuinţelor de la Cluj-Napoca sunt înscrise un număr de 204 de asociaţii de locatari. Primăria Cluj asigură un procent de 33% din cos-turile totale, conform legii.

PLOIEŞTI - 18 blocuri aşteaptă finanţare

Până la momentul de faţă două blocuri au fost finalizate în Municipiul Ploieşti prin intermediul acestui program. Deşi au fost depuse eforturi pentru a realiza mai multe. "Am avut proiecte pentru 18 blocuri, dar am terminat doar două datorită lipsei de finanţare din partea proprietarilor", a precizat Florina Popescu, director adjunct al direcţiei tehnic-investiţii din cadrul Primăriei Municipiului Ploieşti.

Au fost semnalate neajunsuri şi în ceea ce priveşte cererile, astfel "s-au înregis-trat 105 cereri pentru audit în 2008, dar ulterior unii oameni s-au retras din acest proiect când a venit vorba de contribuţia din partea dumnealor la costurile totale", a adăugat doamna Popescu.

Domnia sa a mai spus că odată cu modificarea legii, proiectarea este finanţată de primărie, nu de guvern ca până acum.

SIBIU - În aşteptarea unui răspuns favorabil de la Minister

Lipsa vreunui imobil reabilitat în Municipiul Sibiu a fost motivată prin faptul că "nicio cerere din cele înaintate până în prezent nu a primit un răspuns favorabil din partea Ministerului", ne-a declarat Mirela Gligore, şeful serviciului de presă şi comunicare din cadrul Primăriei Municipiului Sibiu. Acest lucru generează cu atât mai multe semne de întrebare deoarece primăria a primit din anul 2006 până în prezent, un număr de 77 de dosare din partea asociaţiilor de proprietari care solicitau sprijinul pentru reabilitarea termică a blocurilor, iar cererile care au îndeplinit criteriile specificate în lege au fost înainte Consiliului Judeţean Sibiu care la rândul său le-a înaintat ministerului de resort.

Conform OUG nr. 180/2008 pentru modificarea şi completarea OUG nr.174/2002 este prevăzută o mai mare implicare a municipalităţilor, cărora le revine şi sarcina de a contracta procedura de audit şi realizarea proiectului tehnic.

"Primăria Sibiu a inclus pe lista sa de investiţii suma de 215.000 lei pentru realizarea proiectelor tehnice şi a auditului, listă de investiţii care urmează să fie supusă aprobării Consiliului Local, împreună cu propunerea de buget pentru anul 2009", ne-a mai precizat doamna Gligore.

TÂRGU MUREŞ - 10 blocuri sunt aproape finalizate

În Târgu-Mureş programul se des-făşoară într-un ritm mai bun, 10 blocuri fiind aproape de finalizare, rămânând să fie vopsit exteriorul "pentru că la unele se lucrează încă pentru mansardare", dar izolaţia termică este realizată. Pentru realizarea acestor lucrări, a revenit fiecărei părţi o treime din costuri, ne-a declarat Dumitru Rus, şeful serviciului comunicare şi relaţii cu asociaţiile de locatari din cadrul Primăriei Municipiului Târgu-Mureş.

Domnia sa a precizat că există înregis-trate în jur de 150 de cereri în anii 2007 şi 2008, completând că "practic s-a constatat că unele asociaţii solicită, dar când e vorba de paşi mai concreţi dau înapoi". Primăria a încheiat convenţii "mai concrete" cu asociaţiile pentru 40 de blocuri care au fost propuse pentru a fi introduse în program în 2009.

Există totuşi o anumită confuzie, deoarece încă "se discută legislaţia, în ceea ce priveşte cotele", a menţionat domnul Rus.

Conform estimărilor primăriei, ar fi nevoie de 5 milioane de lei de la bugetul local pentru cele 40 de blocuri, sumă ce reprezintă 33 % din costurile totale. La această sumă "se adaugă costurile de audit energetic şi proiect", a mai precizat domnul Rus.

Ştirile zilei

Revista
BURSA Construcţiilor

Vreţi să fiţi la curent cu proiectele iniţiate sau în dezvoltare pe întreg cuprinsul ţării? Care sunt planurile autorităţilor locale în ceea ce priveşte investiţiile în construcţia de locuinţe, spaţii comerciale şi de birouri, infrastructură?

Vreţi să aflaţi noutăţile pe piaţa materialelor de construcţie?

Peste optzeci de pagini cu informaţii utile în revista "Bursa Construcţiilor"!

În exclusivitate - devize pe proiect, preţurile medii ale materialelor şi serviciilor de construcţii.

Aflaţi care sunt cele mai bune plasamente imobiliare ! Ce şi unde se va construi, care sunt proiectele în curs de execuţie şi toate informaţiile necesare unui investitor pe piaţa imobiliară (preţuri, tendinţe din Bucureşti şi din întreaga ţară).

Locuinţe

Piaţa Imobiliară

Amenajări

Materiale

Fotoreportaj

Preţuri

Finanţare

Investiţii

Legea

Internaţional