Bursa Construcţiilor
Revista Bursa Construcţiilor nr. 2 / 2025

PRODUCŢIA DE CIMENTAnul viitor, am putea asista la o stagnare sau chiar reducere semnificativă a cererii

F.A. Preţuri /

Mihai Rohan, director general al Carpatcement Holding

Mihai Rohan, director general al Carpatcement Holding

"Carpatcement" anticipează o creştere a cifrei de afaceri de aproximativ 10% în acest an

În primul semestru, piaţa locală de ciment a crescut cu aproximativ 13%, iar pe întreg anul domnul Mihai Rohan, director general al Carpatcement Holding, estimează o creştere de circa 20%. Această creştere a fost realizată cu precădere din construcţii non-rezidenţiale şi infrastructură.

Având în vedere rezultatele obţinute de companie în primele nouă luni ale anului, domnul Rohan anticipează o creştere a cifrei de afaceri de aproximativ 10% în acest an.

Ţinând cont de ultimele evoluţii din economia globală, prognozele Carpatcement pentru anul 2009 au în vedere, în egală măsură, atât o stagnare a cererii, cât şi o reducere semnificativă a acesteia. "Pentru ambele variante, spune domnul Mihai Rohan, atenţia este concentrată pe reducerea costurilor astfel încât indicatorii de eficienţă să rămână în marje acceptabile".

Pe termen scurt, domnul Rohan consideră că vom asista la o reducere de activitate, în primul rând ca urmare a îngheţării activităţii în sectorul rezidenţial. În perioada următoare, dezvoltatorii se vor concentra pe finalizarea şi vânzarea proiectelor deja începute şi mai puţin pe proiecte noi. În ceea ce priveşte sectorul comercial, activitatea va fi condiţionată de posibilitatea de obţinere de finanţare (în principiu, de cât de scump va deveni creditul).

Pe de altă parte, vom asista şi la o îngheţare a activităţii în infrastructură, pe fondul alegerilor generale din noiembrie. "Estimăm că în infrastructură lucrările vor demara cel mai devreme în a doua jumătate a anului viitor", spune domnul Mihai Rohan.

Piaţa cimentului va creşte cu 10-15% în acest an

- Holcim (România) se aşteaptă să aibă o evoluţie similară pieţei cimentului

În prima jumătate a acestui an, Holcim (România) a înregistrat o creştere de 22% a cantităţii de ciment produsă şi comercializată, comparativ cu aceeaşi perioadă a anului trecut. "Ne aşteptăm ca, până la sfârşitul acestui an, piaţa cimentului să aibă o creştere de 10-15% comparativ cu 2007", ne-a declarat domnul Markus Wirth, director general Holcim (România). Domnia sa consideră că principalii factori care au continuat să influenţeze piaţa cimentului şi în acest an sunt proiectele rezidenţiale, de birouri şi depozite şi, într-o mult mai mică măsură, proiectele de infrastructură.

În ceea ce priveşte cifra de afaceri a Holcim (România), domnul Markus Wirth afirmă că se aşteaptă să aibă o evoluţie similară celei a pieţei cimentului şi să înregistreze o creştere de 10-15% în acest an comparativ cu 2007.

În cursul acestui an au avut loc mişcări pe piaţă care au pus în pericol estimările pe termen mai lung ale companiilor. Totuşi, domnul Wirth, consideră că este "oarecum timpuriu să discutăm despre posibile modificări ale planurilor pentru 2009 şi pentru următorii ani deoarece consecinţele crizei financiare nu pot fi încă definite".

Domnul Markus Wirth se numără printre optimişti şi apreciază că, pe termen scurt, sectorul de construcţii îşi va continua evoluţia de la începutul acestui an. "Pentru 2009, ne aşteptăm ca aceas-tă piaţă să îşi continue evoluţia crescătoare la un nivel mai scăzut totuşi datorită impactului schimbării de situaţie în ceea ce priveşte acordarea de credite pentru achiziţionarea de case, precum şi datorită crizei financiare", ne-a mai declarat Markus Wirth.

Ştirile zilei

Revista
BURSA Construcţiilor

Vreţi să fiţi la curent cu proiectele iniţiate sau în dezvoltare pe întreg cuprinsul ţării? Care sunt planurile autorităţilor locale în ceea ce priveşte investiţiile în construcţia de locuinţe, spaţii comerciale şi de birouri, infrastructură?

Vreţi să aflaţi noutăţile pe piaţa materialelor de construcţie?

Peste optzeci de pagini cu informaţii utile în revista "Bursa Construcţiilor"!

În exclusivitate - devize pe proiect, preţurile medii ale materialelor şi serviciilor de construcţii.

Aflaţi care sunt cele mai bune plasamente imobiliare ! Ce şi unde se va construi, care sunt proiectele în curs de execuţie şi toate informaţiile necesare unui investitor pe piaţa imobiliară (preţuri, tendinţe din Bucureşti şi din întreaga ţară).

Piaţa Imobiliară

Proiecte

Amenajări

Preţuri

Finanţare

Investiţii

Perspective

Companii

Internaţional