Bursa Construcţiilor
Revista Bursa Construcţiilor nr. 5 / 2024

RĂZVAN MURGEANU, SECRETAR DE STAT ÎN MINISTERUL DEZVOLTĂRIIConstructorii se pot baza, în această perioadă de criză, pe 100 milioane de euro pentru reabilitarea termică a blocurilor

F.A. Finanţare /

Răzvan Murgeanu, secretar de stat în Ministerul Dezvoltării Regionale şi Locuinţei

Răzvan Murgeanu, secretar de stat în Ministerul Dezvoltării Regionale şi Locuinţei

Dacă sunt absorbiţi în acest an, banii vor ajuta, alături de alte programe, la o creştere rezonabilă a sectorului construcţiilor

La jumătatea lunii februarie, Ministerul Dezvoltării avea în evidenţă, în curs de execuţie, lucrări de reabilitare termică la doar 39 de blocuri, care însumează 1.627 de apartamente. Însă având în vedere bugetul alocat pentru acest an, noua conducere a ministerului speră ca ritmul acestui program naţional multianual să fie mult mai accelerat. Răzvan Murgeanu, secretar de stat în Ministerul Dezvoltării Regionale şi Locuinţei, ne-a declarat: "De la bugetul de stat am alocat 160 de milioane de lei, sumă care asigură reabilitarea a 22.000 de apartamente în acest an. Pe lângă aceste fonduri, mai avem 200 de milioane de lei reprezentând credite de angajament, care vor fi folosite pentru contractarea lucrărilor la alte aproximativ 27.000 de apartamente. Iată, deci, că avem peste 100 de milioane de euro care sperăm să fie contractate în totalitate în acest an".

Constructorii au anunţat, încă de la finele anului trecut, că un buget substanţial pentru reabilitare termică, alături de lucrările de infrastructură finanţate din fondurile structurale, ar putea susţine creşterea sectorului în 2009 la un nivel rezonabil. Secretarul de stat Murgea-nu ne-a declarat: "Cu siguranţă că antreprenorii nu greşesc când fac astfel de afirmaţii. Orice investiţie publică substanţială va da o gură de oxigen firmelor din sectorul de construcţii, mai ales într-un an atât de dificil cum este acesta. Criza economică afectează pe toată lumea şi tocmai din acest motiv bugetul din acest an este axat în cea mai mare măsură pe investiţii".

Domnia sa a subliniat că bugetul alocat pentru diverse programe de infrastructură, pentru investiţii publice în general are rolul de a conduce la revigorarea economiei şi de a crea locuri de muncă. În aceste condiţii, este normal ca antreprenorii să privească foarte atent programele statului, mai ales că zona privată a investiţiilor imobiliare a început să aibă probleme încă din toamna anului trecut. "Evident că dintr-un singur program, cum este cel de reabilitare termică, nu pot supravieţui toate firmele de construcţii. Însă, la acest program se adaugă construcţia de locuinţe şi programele mari de infrastructură", a adăugat secretarul de stat.

Doar 1.900 de apartamente reabilitate până la finele anului trecut

Domnul Murgeanu ne-a precizat că programul anual de reabilitare termică este elaborat pe baza propunerilor pe care ministerul le primeşte de la autorităţile administraţiei publice locale. Având în vedere prevederile legale în vigoare prin care auditul, proiectarea şi analiza structurală se realizează din fonduri ale primăriilor, începutul de an este perioada în care vin din teritoriu solicitările pentru a include în program blocurile la care pot începe lucrările de execuţie în 2009.

Secretarul de stat apreciază: "În general, primarii au fost deschişi faţă de acest program. Însă aplicarea prevederilor legislative referitoare la reabilitarea termică şi alocaţiile bugetare reduse nu au avut efectele preconizate, reabilitându-se un număr redus de clădiri, fără a se ajunge la o scădere semnificativă a consumului anual specific de energie. Concret, până la sfârşitul anului 2008, fuseseră reabilitate termic numai 89 de blocuri de locuinţe, cu aproximativ 1.900 de apartamente. Bugetul de anul trecut pentru reabilitarea termică a fost de 22 milioane de lei. Pentru ca programul de reabilitare termică să ia amploare, vom modifica de urgenţă legislaţia".

Noua conducere a ministerului a şi su-pus dezbaterii publice, la finele lunii februarie, un proiect de ordonanţă pentru modificarea legislaţiei privind reabilitarea termică. Proiectul de lege este programat să fie aprobat de Guvern în cursul lunii martie. Răzvan Murgeanu ne-a mai spus că, în Bucureşti, până la sfârşitul anului trecut, se înscriseseră în program 76 de blocuri, din care au fost finalizate doar 7 blocuri. Alte două blocuri, se aflau, la finele lunii februarie, în curs de execuţie.

Finanţarea redusă şi relaţia dificilă dintre primării şi proprietari, frânele programului de reabilitare

Principala problemă care a frânat programul până acum a fost cea legată de finanţare, susţine oficialul Ministerului Dezvoltării. Au fost alocaţi prea puţini bani în ultimii trei ani şi când nu sunt fonduri, lucrurile nu au cum să avanseze, susţine Răzvan Murgeanu. De asemenea, au existat unele disfuncţionalităţi în ceea ce priveşte relaţiile dintre primării şi asociaţiile de proprietari. O altă problemă a fost legată de durata mare de elaborare a auditului energetic şi a proiectului tehnic pentru fiecare bloc în parte, precum şi a contractării lucrărilor de execuţie. Domnia sa arată că, din acest punct de vedere, creşterea contribuţiei de la bugetul de stat, precum şi scurtarea timpilor pentru realizarea proiectului de reabilitare termică prin comasarea etapelor premergătoare începerii execuţiei lucrărilor de izolare termică vor accelera foarte mult programul.

Principalele modificări legislative

Răzvan Murgeanu a ocupat funcţia de viceprimar al Capitalei înainte să fie numit secretar de stat în Ministerul Dezvoltării Regionale şi Locuinţei, responsabil cu implementarea Programului Operaţional Regional (POR) şi a programului de reabilitare termică. Domnia sa a adus deja un suflu nou în programul de reabilitare datorită experienţei îndelungate din administraţia publică. Domnul Murgeanu ne-a mărturisit că are convingerea că acest program va merge, în final, prin implicarea masivă a primăriilor în finanţarea lucrărilor: "Vom da posibilitatea acelor primării care au fonduri să finanţeze în totalitate şi cota care revine asociaţiilor de proprietari dacă va fi cazul. Primăriile nu sunt obligate să facă acest lucru. Dar sunt şi administraţii locale care dispun de suficienţi bani. Sectorul 1, de exemplu, a anunţat încă de anul trecut că doreşte să facă acest lucru. Vom elimina, astfel, acele probleme legate de lipsa posibilităţilor financiare ale unor proprietari sau ale unor asociaţii de proprietari. Ştiu din teritoriu că mulţi proprietari se tem să intre în program din cauza faptului că nu au banii necesari să contribuie cu cota parte solicitată. Primăriile îşi pot recupera banii de la beneficiarii programului, prin încasarea de rate pe o perioadă lungă de timp".

Modificările legislative propuse de Ministerul Dezvoltării Regionale şi Locuinţei la finele lunii februarie se referă, în principal, la schimbarea proporţiilor de finanţare astfel: 50% bugetul de stat, 30% bugetul local şi 20% contribuţia asociaţiilor de proprietari. Ridicarea contribuţiei de la bugetul de stat la 50% pentru lucrările de reabilitare va genera, cu siguranţă, creşterea numărului de cereri pentru acest program, ne-a spus Răzvan Murgeanu.

De asemenea, durata de realizare a proiectului de reabilitare termică va fi scurtată prin comasarea etapelor premergătoare începerii execuţiei lucrărilor de izolare termică. Ministerul a propus contractarea elaborării întregii documentaţii de proiectare prin procedură unică de achiziţie publică şi adoptarea de soluţii tehnice unitare prin gruparea blocurilor de locuinţe pe tipuri de structuri şi perioade de proiectare, cu caracteristici constructive similare ale anvelopei.

Întrebat dacă această perioadă de criză şi lipsa de comenzi va ieftini materialele şi manopera pentru reabilitarea termică, secretarul de stat Răzvan Murgeanu a ezitat să facă estimări. Domnia sa ne-a răspuns că s-a întâlnit cu producătorii şi furnizorii de materiale pentru izolarea termică a blocurilor şi a constatat că va exista un front bun de lucru în acest an. Domnia sa a adăugat: "Tendinţa pieţei construcţiilor este, în general, de a reduce preţurile având în vedere situaţia de criză. Avem o economie de piaţă, iar costurile rezultă din licitaţii, aşa că vom vedea care va fi tendinţa abia după încheierea acestor proceduri. Cert este că firmele de construcţii trebuie să-şi mobilizeze forţa de muncă şi să lucreze bine. Calitatea lucrărilor va conta foarte mult".

Ştirile zilei

Revista
BURSA Construcţiilor

Vreţi să fiţi la curent cu proiectele iniţiate sau în dezvoltare pe întreg cuprinsul ţării? Care sunt planurile autorităţilor locale în ceea ce priveşte investiţiile în construcţia de locuinţe, spaţii comerciale şi de birouri, infrastructură?

Vreţi să aflaţi noutăţile pe piaţa materialelor de construcţie?

Peste optzeci de pagini cu informaţii utile în revista "Bursa Construcţiilor"!

În exclusivitate - devize pe proiect, preţurile medii ale materialelor şi serviciilor de construcţii.

Aflaţi care sunt cele mai bune plasamente imobiliare ! Ce şi unde se va construi, care sunt proiectele în curs de execuţie şi toate informaţiile necesare unui investitor pe piaţa imobiliară (preţuri, tendinţe din Bucureşti şi din întreaga ţară).

Locuinţe

Piaţa Imobiliară

Amenajări

Materiale

Fotoreportaj

Preţuri

Finanţare

Investiţii

Legea

Internaţional