Bursa Construcţiilor
Revista Bursa Construcţiilor nr. 6 / 2024

REGIUNEA BUCUREŞTI-ILFOVCriza financiară va spori interesul primăriilor din Regiunea Bucureşti-Ilfov pentru fondurile structurale

F.A. Finanţare /

Dan Nicula, director general al ADRBI

Dan Nicula, director general al ADRBI

Până la finele lunii februarie nu a fost semnat niciun contract de finanţare

Suma orientativă alocată regiunii Bucureşti-Ilfov, în perioada 2007 - 2013, prin Regio - Programul Operaţional Regional (POR) este de 393 milioane de euro. Până la finele lunii februarie, la Agenţia de Dezvoltare Regională Bucureşti-Ilfov (ADRBI) au fost depuse şapte proiecte pentru Axa 2 a POR "Îmbunătăţirea infrastructurii de transport regionale şi locale".

Dan Nicula, directorul general al ADRBI, ne-a declarat că este vorba despre proiecte depuse de către Consiliul Judeţean Ilfov şi alte autorităţi publice locale din regiune, mai puţin primăriile bucureştene. Valoarea totală a proiectelor este de 124.658.708 de lei. Domnia sa ne-a precizat că, la sfârşitul lunii februarie, aceste proiecte se aflau, încă, în faza de evaluare.

Potrivit directorului ADRBI, proiecte au mai fost depuse şi pentru domeniul major de intervenţie (DMI) 4.3 "Sprijinirea dezvoltării microîntreprinderilor". La primul apel, au fost înregistrate 62 de proiecte, din care 45 au fost propuse pentru etapa de pre-contractare. Au mai fost depuse două proiecte pentru DMI 4.1 "Dezvoltarea durabilă a structurilor de sprijinire a afacerilor", dar care au fost respinse în etapa evaluării. Un proiect a fost înregistrat pentru DMI 5.2 "Crearea, dezvoltarea şi modernizarea infrastructurilor specifice pentru valorificarea durabilă a resurselor naturale cu potenţial turistic". Proiectul a fost respins într-o primă etapă ca neconform din punct de vedere administrativ şi a fost redepus. La finele lunii februarie, proiectul se afla în etapa de evaluare.

Dan Nicula apreciază: "Având în vedere stadiul actual al implementării POR în Regiunea Bucureşti-Ilfov, cred că se putea şi mai bine. Apreciez că în acest an vor fi depuse mult mai multe proiecte, întrucât criza financiară a redus substanţial veniturile primăriilor şi ale agenţilor economici. Astfel că administraţiile locale vor fi mult mai interesate de atragerea fondurilor europene pentru investiţii. Interesul scăzut exprimat până acum de primăriile din regiune, în special din Bucureşti, se explică prin bugetele generoase de care au dispus, în ultimii ani, pentru investiţii. Primăriile nu au avut capacitatea de a cheltui toţi banii din buget şi de a face proiectele necesare pentru demararea tuturor obiectivelor propuse. Dovadă sunt sumele bugetare reportate de la un an la altul pentru derularea investiţiilor. Primăriile duc lipsă de personal şi specialişti pentru a putea derula mai multe proiecte de investiţii. Au fost probleme şi cu licitaţiile, la care constructorii nu se prezentau pentru că nu aveau capacitatea de a putea derula un volum mare de lucrări".

Mare parte din fondurile POR se adresează primăriilor

80% din fondurile alocate prin POR se adresează administraţiilor publice locale. Având în vedere solicitările de informaţii, întâlnirile pentru dezvoltare de proiecte, participările autorităţilor locale din regiunea Bucureşti-Ilfov la seminariile de informare organizate de ADRBI în cursul anului 2008, Agenţia are informaţii că sunt în lucru şi alte proiecte care urmează să fie depuse de către autorităţile publice locale din regiune. De altfel, până la finele lunii februarie, Consiliul Judeţean Ilfov şi Primăria sectorului 2 îşi stabiliseră deja ca prioritate pentru 2009 absorbţia fondurilor structurale.

Primăriile trebuie să se grăbească să contracteze fondurile în 2009

Directorul general al ADRBI a subliniat că primăriile din regiune trebuie să se grăbească să finalizeze proiectele pe care le propun pentru fondurile POR. Dacă banii nu sunt contractaţi în 2009, anul viitor fondurile ar putea fi diminuate sau realocate altor regiuni. Domnul Nicula ne-a explicat: "Întreaga Europă trece printr-o perioadă de contracţie economică. Astfel că există posibilitatea diminuării serioase a alocărilor viitoare, nu numai pentru regiunea noastră ci pentru întreaga ţară, pentru cei care nu au fost în stare să le cheltuiască. Dacă nu sunt contractate sumele alocate prin POR, în 2010 vom pierde banii rămaşi necheltuiţi. Lucru ce nu este de dorit pentru România, mai ales că avem nevoie acută de investiţii".

Dan Nicula ne-a mai declarat că, până la finele lunii februarie, în regiunea Bucureşti - Ilfov, nu a fost semnat niciun contract de finanţare prin POR. La finele lunii februarie, ADRBI aştepta depunerea de către solicitanţi a proiectelor tehnice pentru şase din cele şapte proiecte pentru Axa 2. Tot la finele lunii februarie se desfăşura etapa contractuală pentru DMI 4.3 "Sprijinirea dezvoltării microîntreprinderilor", pentru 37 de proiecte.

Domnul Nicula ne-a precizat: "Abia în acest an vom putea vorbi despre contractare şi despre efectuarea de plăţi pentru primele proiecte depuse pentru DMI 4.3 şi pentru primele proiecte depuse pe Axa prioritară 2. Vrem să întărim legăturile cu administraţiile locale, să le consolidăm cunoştinţele şi capacitatea de a întocmi proiectele".

Axa prioritară 1, o provocare pentru administraţiile locale

Accesarea fondurile pe Axa prioritară 1 a POR "Sprijinirea dezvoltării durabile a oraşelor - poli urbani de creştere" este o adevărată provocare nu numai pentru primăriile din Bucureşti şi Ilfov, ci şi pentru cele din întreaga ţară. Până la finele lunii februarie nu fuseseră depuse proiecte pentru accesarea acestor fonduri în regiunea Bucureşti-Ilfov.

Pentru această Axă, regiunea Bucureşti-Ilfov poate accesa doar fondurile alocate Domeniului major de intervenţie 1.1 - "Planuri integrate de dezvoltare urbană" - sub-domeniul centre urbane. Alocarea financiară orientativă pentru regiune este de 123,24 milioane de euro. Tipurile de proiecte finanţabile se referă la reabilitarea infrastructurii urbane şi îmbunătăţirea serviciilor urbane, dezvoltarea durabilă a mediului de afaceri şi reabilitarea infrastructurii sociale.

Domnul Nicula a subliniat că, pentru subdomeniul centre urbane, proiectele trebuie depuse de primării până pe 31 martie 2009, deşi termenul de depunere a început abia în 2 decembrie 2008. Primăriile au solicitat prelungirea termenului de depunere a proiectelor, dar Ministerul Dezvoltării preferă să reia licitaţia de îndată ce este posibil. Directorul general al ADRBI a precizat: "Timpul de pregătire a proiectelor este considerat foarte scurt nu numai de către primăriile din zona Bucureşti-Ilfov, ci şi de multe altele din ţară. Ghidul a fost lansat în noiembrie, iar cererea de proiecte a început în decembrie. Până la aceas-tă dată, la nivel naţional, nu a fost primit niciun proiect. Ministerul Dezvoltării a înţeles situaţia şi va lua măsurile necesare pentru reluarea rapidă a licitaţiilor dacă nu vom avea proiecte depuse sau dacă proiectele nu acoperă alocarea".

Ca să poată accesa finanţarea de peste 120 de milioane de euro, primăriile trebuie să depună planuri integrate de dezvoltare urbană, însoţite fiecare de minim două proiecte din operaţiuni eligibile diferite. Dan Nicula a explicat că planul integrat de dezvoltare urbană este un document de planificare a dezvoltării unei zone de acţiune clar delimitate, care se implementează prin proiecte individuale. Planul trebuie să vizeze, ca să fie finanţat, rezolvarea simultană a unor probleme, între care există relaţii de interdependenţă.

-Axa prioritară 2 vizează "Îmbunătăţirea infrastructurii regionale şi locale de transport". Alocarea financiară orientativă pentru regiunea Bucuresti-Ilfov este de 77,9 milioane de euro;

-Axa prioritară 3 se referă la "Îmbunătăţirea infrastructurii sociale". Regiunea Bucureşti-Ilfov are la dispoziţie 58 milioane de euro;

-Axa prioritară 4 vizează "Sprijinirea mediului de afaceri regional şi local". Alocarea financiară orientativă pentru regiunea Bucureşti-Ilfov : 17,73 milioane de euro;

-Axa prioritară 5 "Dezvoltarea durabilă şi promovarea turismului" pune la dispoziţia Bucureştiului şi Ilfovului circa 21 milioane de euro;

-Axa prioritară 6 - "Asistenţă tehnică" are un buget total de cinci milioane de euro.

Ştirile zilei

Revista
BURSA Construcţiilor

Vreţi să fiţi la curent cu proiectele iniţiate sau în dezvoltare pe întreg cuprinsul ţării? Care sunt planurile autorităţilor locale în ceea ce priveşte investiţiile în construcţia de locuinţe, spaţii comerciale şi de birouri, infrastructură?

Vreţi să aflaţi noutăţile pe piaţa materialelor de construcţie?

Peste optzeci de pagini cu informaţii utile în revista "Bursa Construcţiilor"!

În exclusivitate - devize pe proiect, preţurile medii ale materialelor şi serviciilor de construcţii.

Aflaţi care sunt cele mai bune plasamente imobiliare ! Ce şi unde se va construi, care sunt proiectele în curs de execuţie şi toate informaţiile necesare unui investitor pe piaţa imobiliară (preţuri, tendinţe din Bucureşti şi din întreaga ţară).

Locuinţe

Piaţa Imobiliară

Amenajări

Smart City

Fotoreportaj

Preţuri

Finanţare

Investiţii

Consilier

Companii

Internaţional