Bursa Construcţiilor
Revista Bursa Construcţiilor nr. 8 / 2024

ScăriScările interioare

F.A. Amenajări /

Scările interioare

Adaptare. Servicii complete. Calitate. Design. Preţ

Cu toţii ne dorim o locuinţă cu scări interioare, nu-i aşa? Nu-i aşa că scările interioare aduc unei locuinţe un plus de eleganţă, de personalitate, fiind în acelaşi timp, elementul necesar care separă şi face legătura, într-un mod dis-cret, între două nivele de spaţii: spaţiul inferior, deschis socializării, convieţuirii, şi spaţiul superior, în care predomină intimul şi relaxarea?

Am discutat cu specialiştii de la Bauplus Ro, Bona Dea Imex şi Lafor despre tipurile de scări interioare, despre factorii care influenţează decizia cumpărătorului român, despre noutăţile şi tendinţele de pe piaţa de profil, despre calităţile pe care trebuie să le îndeplinească o scară interioară şi am ascultat recomandările acestora pentru dumneavoastră.

O arie foarte largă de tipuri, materiale şi modele

Domnul Daniel Damian, director de vânzări la "Bauplus Ro", unic furnizor şi producător în România de scări marca Kenngott, ne explică diversitatea scărilor interioare.

Din punctul de vedere al materialelor şi formelor, există scări cu structură metalică, fie rectangulară, fie cu vanguri laterale. Aceste modele, ne explică domnul Damian, se proiectează după golul existent şi se pot combina cu elemente din inox satinat.

Există apoi, scări autoportante, care se proiectează şi ele după golul existent. Materialele folosite pentru treptele aces-tor scări, ne explică domnul Damian, sunt extrem de diverse. În acest sens, se poate utiliza lemnul masiv, marmura, granitul, sticla acrilică, sau treapta denumită Long Life, din material asemănător cu laminatul, dar având proprietăţi mult îmbunătăţite.

Pentru balustradă, alegerile sunt, de asemenea, multiple: se pot alege elemente din metal vopsit în câmp electrostatic, lemnul, inoxul satinat sau sticla. Desigur, aceste elemente se pot combina, ne explică domnia sa, în funcţie de preferinţele clientului. De asemenea, balustradele pot fi reglabile pe înălţime, ne explică domnul Damian, arătând spre modelul Chopin de balustradă telescopică.

Foarte potrivite pentru spaţiile îngus-te sunt scările în spirală. Acestea pot fi pe structură de metal, iar materialele pentru trepte pot fi desigur, la fel de diverse ca şi în celelalte modele: lemn, material Longlife, granitul, marmura, sticla. Balustrada poate fi din diverse materiale, cele mai uzitate fiind metalul vopsit în câmp electrostatic, cordeline, inoxul satinat, sticla.

Toate aceste modele sunt acoperite de oferta Bauplus.

Domnul Dimitrie Băndăşilă, manager la "Bona Dea Imex", susţine diversitatea de modele şi tipuri de scări interioare prezente pe piaţă. "Scările interioare produse de Bona Dea Imex sub marca Stairs Expert se prezintă pe piaţa româ-nească într-o multitudine de modele şi dimensiuni, cu design variat - de la stilul clasic la modern, de la tradiţional la avangardist şi acoperă toate categoriile constructive: de la scări în rampă la cele elicoidale şi pentru spaţii mici", explică domnia sa. În ceea ce priveşte modelele, marca Stairs Expert propune scări complete din lemn, scări cu structura metalică şi trepte din lemn, scări elicoidale rotunde sau pătrate, scări în combinaţie de metal şi sticlă.

Domnul Cosmin Gheorghieş, şef serviciu comercial şi marketing la "Lafor", ne prezintă oferta companiei pe care o reprezintă, specializată pe producţia de modele de seturi complete de scări din lemn masiv, "atât pe piaţa internă, cât şi pentru piaţa externă, unde acestea sunt deosebit de apreciate." De asemenea, Lafor oferă toate componentele din lemn masiv - trepte, contratrepte, mâna curentă, baluştri, plinta etc - pentru orice scară unicat, realizată pe structura de beton sau metalică, în conformitate cu proiectul de construcţie propus. Aceasta include şi componentele necesare pentru eventualele replacări sau înlocuiri ale unor scări vechi în cadrul lucrărilor de renovare.

Adaptare. Servicii complete. Calitate. Design. Preţ

În viziunea domnului Băndăşilă, de la "Bona Dea Imex", principalii factori care contează pentru un potenţial client sunt adaptarea la nevoile sale specifice, oferirea de servicii complete (de la proiectare la montaj), cu certificarea calităţii şi garanţie plus post garanţie. În acelaşi timp, explică domnia sa, "calitatea şi aspectul estetic contează foarte mult iar în ultimul timp, pe fondul adâncirii crizei economice şi a scăderii puterii de cumpărare, se constată tendinţe de migrare spre preţul cel mai mic uneori, din păcate, în detrimentul calităţii."

Această tendinţă este observată şi de către domnul Daniel Damian, de la "Bauplus Ro". Domnia sa subliniază că astfel de produse pot suferi, în plus faţă de aspectul calitativ, o scădere a nivelului de siguranţă al utilizatorilor.

În schimb, domnul Gheorghieş, de la "Lafor", observă că, pe sectorul pe care îl reprezintă, al scărilor interioare de lemn masiv, calitatea şi designul contează cel mai mult. Domnia sa explică: "Cu siguranţă există o legătura aproape între atmosfera şi liniştea interioară pe care ţi le oferă articolele din lemn masiv din spaţiul în care trăim şi sufletul omenesc. Nici un alt material nu poate înlocui autenticitatea a ceea ce se degajă atunci când păşeşti sau eşti înconjurat de frumuseţea lemnului masiv. Orice om, mai devreme sau mai târziu, înţelege asta." Iar apoi, continuă: "În condiţiile în care, socotim noi, scările produse de firma Lafor oferă căldura, nobleţea şi valoarea lemnului masiv în cadrul unei construcţii, crescându-i potenţialul în aceste direcţii, nu credem că nivelul preţului poate constitui un impediment. De aceea, pledăm pentru calitate maximă, pentru punerea în valoare pe de-a întregul a lemnului masiv în oricare din spaţiile în care ne petrecem practic mare parte a vieţii. Desigur, uneori, toate acestea, pot costa puţin mai mult."

Noutăţi

Dintre noutăţile de pe piaţă de către Bauplus, ca şi furnizor de produse Kenngott, domnul Daniel Damian alege să ne vorbească despre treapta denumită Long Life. Aceasta este realizată dintr-un material asemănător cu laminatul, având însă proprietăţi mult îmbunătăţite, care îl fac mai rezistent la frecare şi presiune, la lumină - razele ultraviolete - la pete şi chimicale menajere, fiind ecologice şi uşor de curăţat.

Marca Stairs Expert se mândreşte cu recenta lansare a modelului de scară Gloria. Aceasta este, în explicaţia domnului Băndăşilă, o scară cu design modern, cu structură centrală modulară din lemn, trepte din lemn şi balustrade la alegere: din lemn sau combinaţie din lemn cu metal."

Domnul Cosmin Gheorghieş, sef serviciu comercial şi marketing al Lafor, menţionează, printre noutăţile utilizate de către compania pe care o reprezintă, baiţurile şi lacurile ecologice, dintre cele mai moderne, pentru acoperirea suprafeţelor elementelor unei scări.

Calităţile unei scări interioare

Experţii se exprimă unanim că respectarea normelor de siguranţă în realizarea unei scări interioare este calitatea primă a acesteia, sine qua non. Calitatea unei scări, este, de asemenea, dată de materialele utilizate şi modul corect de realizare a elementelor unei scări şi de asamblare a acestora.

Domnul Băndăşilă, de la "Bona Dea Imex", adaugă: "Considerând că soliditatea, siguranţa în folosire şi calitatea se subînţeleg, o scară interioară trebuie să fie uşor configurabilă pentru a se putea adapta oricărui tip de spaţiu interior şi să se prezinte într-o gamă variată de culori şi balustrade, care să permită beneficiarului asortarea elegantă cu amenajarea interioară a casei."

Domnul Damian, de la Bauplus Ro, subliniază importanţa modului de finisare a unei scări: "mă refer la prinderile din pereţi şi de sub trepte, prelucrarea balustradei, prelucrarea materialelor din care sunt executate treptele, prelucrarea structurilor metalice, suduri, şlefuiri, etc."

Domnul Gheorghieş, de la Lafor, adaugă importanţei finisării corecte, necesitatea ca scara să fie funcţională şi practică, raportată la spaţiul şi destinaţia construcţiei şi să fie realizată din materiale nobile, în a căror categorie intră lemnul masiv.

Tendinţe futuriste

Tendinţele de pe piaţa românească a scărilor interioare urmează tendinţele principalilor producători de scări de pe piaţa europeană de profil. Acestea, ne explică domnul Băndăşilă, de la Bona Dea Imex, "se îndreaptă spre design superior cu aspecte avangardiste cu structuri suple şi asociere ingenioasă a materialelor principale: lemn, metal, sticlă."

Domnul Damian, de la Bauplus, explică diversitatea tendinţelor în domeniul scărilor interioare, referitor la alegerea modelelor, materialelor şi soluţiilor pentru scară. Acestea sunt influenţate de factori diverşi, de unde şi rolul deosebit pe care îl poate avea un specialist arhitect, în alegerea unei anumite scări interioare, şi nu a alteia.

Domnia sa explică: "Cele mai bune alegeri sunt cele în care clientul este ajutat de un arhitect care poate să găsea-scă o îmbinare plăcută de materiale şi modele pentru scară care să scoată în evidenţă calitatea şi designul scării. Asta nu înseamnă că ceilalţi clienţi care nu au arhitect nu pot să aleagă ei acest lucru, dar s-a dovedit că, beneficiind de ajutorul unui arhitect, poţi avea scări deosebite la un cost mai mic."

Domnul Damian exemplifică, explicând că nu este necesar să alegem o scară cu elemente din inox, care este mai scumpă cu circa 30% decât o scară din oţel vopsit în câmp electrostatic, cu atât mai mult cu cât, cu ajutorul acesteia din urmă putem obţine, în opinia domniei sale, un efect mai plăcut şi mai frumos.

Referitor la tendinţa cumpărătorului român de a-şi alege modelul de scară interioară în funcţie de modelul ales de "vecinul," domnul Damian a observat o tendinţă pentru scări cu trepte culoarea nuc, wenge şi balustrade cu elemente de inox satinat. Conform experienţei domniei sale, însă, inoxul este în ultima perioada tot mai puţin cerut pentru scări interioare.

Referitor la preţuri, domnul Damian confirmă scăderea bugetului mediu acordat de către beneficiari pentru o scară de interior, cu 30%, în primele luni ale acestui an, faţă de anul trecut, la un buget cuprins între 1700 euro şi 3000 euro.

Recomandări

Prima recomandare transmisă de specialişti este să facem cât mai puţine compromisuri în alegerea unei scări interioare, şi să ne îndreptăm către profesionişti, şi nu către aşa-numiţii meşteri. Domnul Dimitrie Băndăşilă, manager la "Bona Dea Imex" explică: "O scară o faci o dată şi te ţine o viaţă."

Domnul Daniel Damian, director de vânzări la "Bauplus Ro" completează explicaţia: "o scară mai ieftină se poate produce cu o calitate a materialelor mai slabă şi un finisaj al materialelor mai prost."

Domnul Cosmin Gheorghieş, şef serviciu comercial şi marketing la "Lafor" concluzionează că orice beneficiar trebuie să fie informat cu privire la avantajele pe care le oferă un produs de lemn masiv, înainte de a se hotărî asupra achiziţiei unei scări interioare anume.

Ştirile zilei

Revista
BURSA Construcţiilor

Vreţi să fiţi la curent cu proiectele iniţiate sau în dezvoltare pe întreg cuprinsul ţării? Care sunt planurile autorităţilor locale în ceea ce priveşte investiţiile în construcţia de locuinţe, spaţii comerciale şi de birouri, infrastructură?

Vreţi să aflaţi noutăţile pe piaţa materialelor de construcţie?

Peste optzeci de pagini cu informaţii utile în revista "Bursa Construcţiilor"!

În exclusivitate - devize pe proiect, preţurile medii ale materialelor şi serviciilor de construcţii.

Aflaţi care sunt cele mai bune plasamente imobiliare ! Ce şi unde se va construi, care sunt proiectele în curs de execuţie şi toate informaţiile necesare unui investitor pe piaţa imobiliară (preţuri, tendinţe din Bucureşti şi din întreaga ţară).

Locuinţe

Piaţa Imobiliară

Proiecte

Amenajări

Smart City

Materiale

Preţuri

Finanţare

Investiţii

Perspective

Companii

Internaţional