Bursa Construcţiilor
Revista Bursa Construcţiilor nr. 6 / 2024

SISTEME PENTRU ETANŞARE, IZOLAREEvoluţia pieţei determină reevaluarea optimismul pentru anul viitor

F.A. Preţuri /

Dorin Spătaru, director general al "Selena"

Dorin Spătaru, director general al "Selena"

Piaţa de tâmplărie termoizolantă şi a accesoriilor aferente va stagna sau cel mult va creşte cu câteva procente în anul 2008, spune Dorin Spătaru, director general al "Selena".

După ce în prima jumătate a anului 2008, cererea de produse şi materiale de construcţii a continuat să crească prin comparaţie cu perioada similară din 2007, în a doua jumătate a anului asistăm la o stagnare a cererii. Aceasta mai ales pentru proiectele rezidenţiale (care au chiar o tendinţă de uşoară scădere) sau nerezidenţiale, proiectele începute urmând să fie terminate în cursul anului 2009, afirmă Dorin Spătaru, director general al "Selena".

Creşterea cu circa 10% a cursului de schimb leu/euro în primele şase luni ale anului a condus la o situaţie dificilă pentru companiile ce achiziţionează produse/materii prime din Uniunea Europeană. De asemenea, lipsa forţei de muncă a dus la creşterea costurilor cu personalul, costuri necorelate cu productivitatea, situaţie ce a complicat şi mai mult contextul în care companiile îşi desfăşoară activitatea.

Pe de altă parte, subliniază Dorin Spătaru, războiul în preţuri început în toamna trecută de anumiţi competitori a condus la introducerea pe piaţă de produse (fabricate local sau din UE) cu nivel de calitate sensibil mai scăzut.

Reducerea în ultimele trei luni a dinamicii lucrărilor de construcţii, pentru multe dintre proiectele rezidenţiale demarate şi aflate în diferite stadii de execuţie a determinat o uşoară reducere a vânzărilor faţă de prognozele făcute la începutul anului. "Acest fapt ne determină să afirmăm că, de exemplu, în cifre absolute, piaţa de tâmplărie termizolantă şi a accesoriilor aferente va stagna sau cel mult va creşte cu câteva procente în anul 2008. Chiar dacă, de exemplu, în acest an se vor utiliza mai multe tuburi de spumă poliuretanică, valoarea pieţei se va diminua deoarece preţul mediu al unui tub de spumă poliuretanică a scăzut în medie cu 15% în 2008.", afirmă domnul Dorin Spătaru. Fenomenul este influenţat de fabricarea sau de introducerea pe piaţă de spume poliuretanice cu performanţe sensibil diminuate în comparaţie cu anii anteriori. Chiar dacă materia primă utilizată pentru producţia de spume a crescut valoric, produsul final poate fi achiziţionat mai ieftin datorită schimbărilor în sens defavorabil a performanţelor produselor.

Piaţa de materiale de construcţii pentru montaj, izolaţii, etanşări şi finisaje ar putea creşte cu 6-10% anul viitor

În acest moment piaţa materialelor de construcţii se află într-o încetinire vizibilă, proiectele rezidenţiale sau nerezidenţiale începute urmând să fie terminate în 2009. Pentru piaţa de materiale de construcţii pentru montaj, izolaţii, etanşări şi finisaje, ritmul de creştere estimat pentru 2009 ar putea ajunge la 6-10%.

Conform datelor INS piaţa construcţiilor, în general, a înregistrat în primele opt luni o creştere de peste 30%, ca urmare a proiectelor începute anii trecuţi, fiind totuşi inferioară creşterii manifes-tate în 2007 (32%-35%).

Evoluţia sectorului de construcţii va fi influenţată pe termen scurt şi mediu de criza care a început să se manifeste în economie, iar suita de falimente şi probleme generate de situaţia gravă din SUA, resimţită puternic şi în Uniunea Europeană va influenţa şi economia românească.

Sectorul construcţiilor, ca motor principal al creşterii economice din ultimii doi - trei ani, îşi va încetini sensibil ritmul de creştere datorită următoarelor influenţe:

 influenţele crizei globale manifestate în America şi Europa de Vest, în principal reducerea lichidităţilor pentru creditări şi creşterea costurilor acestora;

 restricţii în politica de creditare a bancilor, ca urmare a aplicarii normelor BNR, ceea ce va conduce la o creştere mai mică a tranzacţiilor cu locuinţe;

 evoluţia cursului de schimb euro-leu;

 evoluţia pieţei forţei de muncă ce a condus la creşterea costurilor de personal pentru companii, costuri necorelate cu productivitatea,.

La acestea se poate adăuga şi tendinţa accentuată în acest an de schimbare a ponderii lucrărilor de construcţii rezidenţiale şi nerezidenţiale în total volum lucrări în favoarea lucrărilor inginereşti, care vor avea o pondere tot mai mare în perioada 2009-2010. Astfel, de la o pondere în totalul lucrărilor de construcţii rezidenţiale şi nerezidenţiale de circa 40% în urma cu trei ani, înregistrăm în acest moment o scădere a acesteia în jurul a 26-27%, datorită anunţatelor proiecte în domeniul infrastructurii, reabilitărilor reţelelor de alimentare cu apă şi altor lucrări inginereşti.

O pondere tot mai mare în total, pentru anii 2009-2010, o vor avea lucrările de reparaţii capitale, şi mentenanţă precum şi cele de reabilitare şi eficientizare energetică sau termică a fondului de locuinţe şi clădiri existent. Segmentul construcţiilor noi îşi va continua creşterea, datorită deficitului de locuinţe existent în România, dar ritmul de creştere va fi temperat de situaţia economică şi de factorii de influenţă externi, apreciază domnul Dorin Spătaru.

"Evoluţia pieţei ne determină să ne reevaluăm optimismul pentru anul viitor şi să ne aşteptăm la o scădere a ritmului de crestere a vânzărilor, situaţie general valabilă pentru domeniul construcţiilor", spune domnul Dorin Spătaru, director general al "Selena".

Ştirile zilei

Revista
BURSA Construcţiilor

Vreţi să fiţi la curent cu proiectele iniţiate sau în dezvoltare pe întreg cuprinsul ţării? Care sunt planurile autorităţilor locale în ceea ce priveşte investiţiile în construcţia de locuinţe, spaţii comerciale şi de birouri, infrastructură?

Vreţi să aflaţi noutăţile pe piaţa materialelor de construcţie?

Peste optzeci de pagini cu informaţii utile în revista "Bursa Construcţiilor"!

În exclusivitate - devize pe proiect, preţurile medii ale materialelor şi serviciilor de construcţii.

Aflaţi care sunt cele mai bune plasamente imobiliare ! Ce şi unde se va construi, care sunt proiectele în curs de execuţie şi toate informaţiile necesare unui investitor pe piaţa imobiliară (preţuri, tendinţe din Bucureşti şi din întreaga ţară).

Locuinţe

Piaţa Imobiliară

Amenajări

Smart City

Fotoreportaj

Preţuri

Finanţare

Investiţii

Consilier

Companii

Internaţional