Bursa Construcţiilor
Revista Bursa Construcţiilor nr. 8 / 2024

SISTEME TERMICEVânzările din acest an vor fi la un nivel similar celui de anul trecut

F.A. Preţuri /

Mariana Neamţu, director de marketing al "Baxi România"

Mariana Neamţu, director de marketing al "Baxi România"

"Baxi România" va depăşi rezultatele înregistrate anul trecut cu 15-20%

Pentru anul acesta, "Baxi Româ-nia" estimează că volumul de centrale vândute va înregistra un nivel similar cu cel de anul trecut, respectiv 160-170.000 de unităţi, cu o valoare totală cuprinsă între 130 şi 150 milioane euro, ne-a declarat Mariana Neamţu, director de marketing al "Baxi România".

Evoluţia se datorează scăderii vânzărilor de sisteme termice pe apartamente vechi şi creşterii celor pe locuinţe noi, fapt ce conduce la o relativă echilibrare între cele două segmente majore.

Domeniul construcţiilor a ajutat parţial industria termotehnică. În mod clar, aceste evoluţii au compensat în volum scăderea vânzărilor pe apartamentele vechi, însă nu ajută într-un mod covârşitor la creşterea valorii pieţei. Pentru marile şi numeroasele complexuri rezidenţiale, dezvoltatorii preferă, în general, centrale termice de bază, deci cu preţuri reduse şi margini de profit mai mici pentru distribuitori. Oricum, pentru acest segment de dezvoltări, negocierile durează foarte mult, iar rezultatele se văd târziu în cifra de afaceri, după un an sau chiar doi, când are loc achiziţia şi montajul. Deci, în acest caz, creşterile companiilor provin din volume.

Construcţiile realizate în regim individual, de către proprietari, pot aduce însă un suflu nou industriei, aceştia fiind foarte interesaţi să achiziţioneze cele mai performante şi eficiente echipamente termice, evident mai scumpe, de genul pachetelor termice solare - panouri solare cuplate în tandem cu centrala termică cu condensare. Pentru acest segment, performanţele companiilor se realizează din volume mici.

În ceea ce priveşte rezultatele companiei, doamna Mariana Neamţu consideră că semestrul II al acestui an nu a adus rezultatele prognozate. "Cu toate aces-tea, vom depăşi rezultatele înregistrate anul trecut cu cel mult 15-20%", apreciază doamna Neamţu.

În actualul context, şi industria termotehnică autohtonă va fi afectată de criza financiară globală şi de recesiunea ţărilor din UE, ca urmarea a scăderii volumului şi vitezei investiţiilor străine în economia românească. "Cuvântul de ordine este: prudenţă. Atât în elaborarea bugetului, cât şi a strategiei pe care o vom adopta pe termen scurt şi mediu.", afirmă doamna Mariana Neamţu.

Sectorul construcţiilor nu se va prăbuşi pentru că există cerere neacoperită, însă înregistrează un recul

Piaţa construcţiilor din România cunoaşte un recul care a început să se manifeste încă din prima parte anului, a devenit cert după primul semestru şi va continua şi în 2009, cel puţin până la jumătatea anului.

Fondul problemei este constituit de o serie de factori interni şi externi, printre care starea de aşteptare a cumpărătorilor de locuinţe privind evoluţia preţurilor, manifestată începând cu prima parte a lui 2008, stare ce a blocat tranzacţiile imobiliare atât pe segmentul locuinţelor noi, cât şi vechi.

Dezvoltatorii de proiecte rezidenţiale au întâmpinat probleme în principal din cauza retragerii investitorilor care achiziţionau volume importante de locuinţe. În urma crizei financiare mondiale aceştia au stopat achiziţiile în România, fapt ce a determinat probleme de finanţare a dezvoltatorilor care se bazau pe fondurile provenite din achiziţiile inves-titorilor pentru continuarea proiectelor. De asemenea, neîncrederea finanţatorilor cu privire la evoluţia economiei mondiale şi dispariţia lichidităţilor au creat probleme serioase la creditare, prin creşterea costurilor împrumuturilor sau prin blocarea acestora. În consecinţă, dezvoltatorii nu au mai avut posibilitatea să finanţeze continuarea proiectelor. Situaţia este valabilă şi în cazul proiectelor comerciale şi a spaţiilor de birouri unde dezvoltatorii au dificultăţi majore în a atrage capital pentru demararea sau finalizarea planurilor.

În consecinţă, cererea de materiale de construcţii a scăzut şi va produce o scădere a ritmului de creştere pe trimestrul trei şi anul viitor. Problemele vor continua în perspectivele creşterii cursului de schimb leu-euro la niveluri de 3,75 - 3,85, ca urmare a nevoii de euro a inves-titorilor străini care trebuie să returneze fonduri propriilor investitori, fapt ce va determina o scădere a profitabilităţii pentru unii producători şi comercianţi de materiale de construcţii. Aceştia nu vor mai putea adapta preţurile din cauza condiţiilor din piaţă.

Perspectivele unui curs valutar ridicat se menţin şi pentru anul viitor dacă investiţiile străine vor scădea în 2009, împreună cu exporturile către ţările UE (unde se înregistrează scăderi ale cererii pe segmente extinse de produse şi servicii). Situaţie ce va conduce la intrări mai puţine de valută şi, deci, la dificultăţi pentru acoperirea deficitului bugetar şi presiune pe curs.

De asemenea, un nivel ridicat al monedei europene va crea probleme şi populaţiei prin lanţul de scumpiri şi creşterea ratelor. La tot acest context se adaugă şi înăsprirea condiţiilor şi a cos-turilor de creditare cu efecte directe în obţinerea de împrumuturi pentru achiziţia de locuinţe şi bunuri. Scumpirile antrenate şi creditarea dificilă vor conduce şi la o scădere a resurselor disponibile pentru renovări.

Dacă efectele infuziilor de capital din partea guvernelor europene în sistemul financiar european vor produce efecte târzii în reluarea şi scăderea costurilor actuale ale creditării afacerilor, planurile de dezvoltare a companiilor româ-neşti în general se vor reduce sau vor fi stopate, producând rate de creştere mai mici, precum şi o scădere a ratei de creştere a salariilor.

Tot acest tablou trebuie, însă, completat cu faptul că există o cerere neacoperită, parţial solvabilă, în ceea ce priveşte necesarul de locuinţe, precum şi o piaţă încă nesatisfăcută în ceea ce priveşte renovările pentru proprietăţile deţinute sau care vor fi achiziţionate. Trebuie precizat faptul că este o greşeală să se prorocească sfârşitul apartamentelor vechi. Preţurile apartamentelor noi nu pot scădea decât puţin ca urmare a preţurilor mari de achiziţie a terenurilor mai ales în oraşe, creşterii costurilor pentru forţa de muncă şi a materialelor de construcţii, ceea ce va prezerva pentru mult timp o piaţă pentru apartamentele vechi al căror preţ va ajunge să se distanţeze în scădere faţă de cele noi. În consecinţă, apartamentele vechi vor fi mai accesibile decât cele noi şi preferate de cei care nu îşi pot permite o locuinţă nouă. Deci putem spune că piaţa renovărilor are un potenţial important.

Piaţa construcţiilor nu se va prăbuşi pentru că mai are mult de acoperit, însă înregistrează un recul ca urmare a maturizării, fortaţă de criza financiară şi economică mondială.

Ştirile zilei

Revista
BURSA Construcţiilor

Vreţi să fiţi la curent cu proiectele iniţiate sau în dezvoltare pe întreg cuprinsul ţării? Care sunt planurile autorităţilor locale în ceea ce priveşte investiţiile în construcţia de locuinţe, spaţii comerciale şi de birouri, infrastructură?

Vreţi să aflaţi noutăţile pe piaţa materialelor de construcţie?

Peste optzeci de pagini cu informaţii utile în revista "Bursa Construcţiilor"!

În exclusivitate - devize pe proiect, preţurile medii ale materialelor şi serviciilor de construcţii.

Aflaţi care sunt cele mai bune plasamente imobiliare ! Ce şi unde se va construi, care sunt proiectele în curs de execuţie şi toate informaţiile necesare unui investitor pe piaţa imobiliară (preţuri, tendinţe din Bucureşti şi din întreaga ţară).

Locuinţe

Piaţa Imobiliară

Proiecte

Amenajări

Smart City

Materiale

Preţuri

Finanţare

Investiţii

Perspective

Companii

Internaţional