TELEFOANE INTELIGENTEMiza pe produse de lux şi tehnologii proprii
Perspective / 10 martie 2021
Marii producători de telefoane inteligente sunt pregătiţi să scoată anul acesta tot ce au mai bun la înaintare, pentru a recupera paşii pe loc din 2020.
Huawei Technologies a prezentat, la sfârşitul lunii februarie, un smartphone pliabil din categoria high-end şi totodată a informat că vânzările şi profitul său au crescut foarte puţin în 2020 din cauza sancţiunilor americane. Modelul Mate X2, cu un preţ de cost de 17.999 yuani (2.800 de dolari), care se desface într-un dispozitiv cu un ecran de 8 inch (203 milimetri), este echipat cu propriul cip 5G Kirin 9000 dezvoltat de Huawei. Compania chineză a fost nevoită să îşi dezvolte propriile sale cipuri după ce sancţiunile introduse de autorităţile de la Washington i-au blocat accesul la tehnologiile americane şi o serie de furnizori importanţi precum Taiwan Semiconductor Manufacturing Co. Cu toate acestea, fondatorul Huawei, miliardarul Ren Zhengfei, a promis că nu va renunţa la afacerile din domeniul telefoanelor inteligente, dezminţind zvonurile referitoare la o posibilă vânzare. Huawei s-a confruntat cu "dificultăţi extraordinare" anul trecut, dar cu toate acestea operaţiunile sale sunt relativ stabile iar partenerii continuă să sprijine compania, a declarat cu ocazia lansării preşedintele grupului Huawei, Ken Hu. "Am reuşit să înregistrăm o creştere marginală atât a vânzărilor cât şi a profitului", a spus Ken Hu. Potrivit Bloomberg, uzinele de telefoane ale Huawei funcţionează în prezent la capacitate minimă pentru a păstra stocul existent de componente şi a prelungi ciclul de viaţă al dispozitivelor, ceea ce creează deficienţe în aprovizionarea cu telefoane marca Huawei a retailerilor din China. Modelul Mate X2 este deja comercializat în China şi are un preţ de 18.999 de yuani pentru versiunea îmbunătăţită cu o capacitate de stocare de 512 gigabytes. Telefonul va rula o versiune a sistemului de operare Android concepută special pentru China, versiune care nu va avea toate aplicaţiile şi caracteristicile oferite de Android, dar, începând din luna aprilie, utilizatorii vor putea face trecerea la sistemului de operare Harmony dezvoltat de Huawei. "Am pregătit capacităţi suficiente pentru Mate X2 iar aceste capacităţi cresc în fiecare zi", a declarat directorul general de la Huawei, Richard Yu. Acesta a precizat că, în viitor, din ce în ce mai multe telefoane din segmentul superior produse de Huawei vor rula propriul software în loc de sistemul Android.
În 2019, Huawei a devenit o victimă a tensiunilor comerciale dintre SUA şi China, după ce Casa Albă a declarat producătorul chinez de echipamente de telecomunicaţii drept o ameninţare la adresa securităţii naţionale şi ulterior i-a impus mai multe sancţiuni comerciale. Aceste sancţiuni i-au afectat creşterea şi au forţat Huawei să îşi vândă marca de telefoane low-end Honor. Potrivit firmei de cercetare de piaţă IDC, în ultimele trei luni ale anului trecut, livrările de smartphone Huawei au înregistrat o cădere de 42%, în timp ce principalii săi rivali, Samsung Electronics Co, Apple Inc. şi Xiaomi Corp., au câştigat cote de piaţă. Noul model, destul de scump pentru orice piaţă, reprezintă doar un semnal al relansării, nefiind menit să crească spectaculos vânzările.