Bursa Construcţiilor
Revista Bursa Construcţiilor nr. 5 / 2024

Tencuieli exterioareTencuielile exterioare protejează zidurile pe care sunt aplicate

F.A. Amenajări /

Tencuielile exterioare protejează zidurile pe care sunt aplicate

Tencuielile exterioare au rolul să protejeze zidurile sau soclurile pe care sunt aplicate de acţiunea umidităţii, gerului, soarelui precum şi a altor factori nocivi, care pot duce la deteriorarea materialelor din care sunt executate. Un alt avantaj al tencuielilor îl reprezintă faptul că acestea ajută la îmbunătăţirea izolării termice a locuinţei şi acoperă neregularităţile zidului oferindu-i un aspect plăcut.

Concurenţa pe acest segment de piaţă este acerbă, fiecare companie încercând să prezinte clienţilor materiale profesionale, cu multiple beneficii cum ar fi protejarea suprafeţei împotriva umezelii, a radiaţiilor solare şi a murdăriei, produse care permit peretelui să "respire", produse eco friendly, produse care permit o întreţinere uşoară a suprafeţelor şi multe altele.

Vă prezentăm, în rândurile de mai jos, câteva produse cu avantajele şi caracteristicile sale pentru a vă uşura alegerea.

- Tencuiala decorativă texturată AplaTencoPlast, de la "Atlas Corporation", este destinată protejării şi decorării clădirilor şi poate fi asociată cu sistemul AplaWallTherm, care asigură un grad ridicat de termoizolare.

Pentru AplaTencoPlast, în mod particular, avantajele evidente în faţa produselor concurente sunt elasticitatea şi durabilitatea culorilor în timp, susţin producătorii săi. Elasticitatea ridicată asigură nu numai o aplicare uşoară, ci şi repararea micilor defecte existente în stratul suport. Mai mult, ea previne apariţia fisurilor, în orice condiţii atmos-ferice (cicluri repetate îngheţ-dezgheţ). Durabilitatea culorilor în timp este, de asemenea, esenţială pentru un produs decorativ utilizat la exterior. Pigmenţii anorganici din tencuiala AplaTencoPlast asigură rezistenţa culorilor şi elimină pericolul decolorării, indiferent de factorii climatici şi intensitatea luminii.

AplaTencoPlast este o tencuială pentru exterior şi interior, disponibilă în patru texturi diferite: Fine Rice - 1.5 mm, Rice - 2 mm, Fine Shell -2 mm şi Crust -3 mm, în 20 de culori standard dar şi în alte 450 de nuanţe ce pot fi obţinute cu ajutorul sistemului de colorare AplaColorSelect.

Specialiştii societăţii recomandă utilizarea întregului sistem de termoizolare AplaWallTherm, deoarece numai un sistem complet, agrementat, poate garanta durabilitatea rezultatului final.

- Gama Savana cu Teflon Surface Protector (Fabryo) - teflonul are ca efect crearea unei pelicule capabile să respingă apa şi să protejeze suprafeţele de murdărie sau pete, pe timp îndelungat. Beneficiul cel mai important al produselor cu formula Teflon este că murdăria nu pătrunde în suport.

- Lacurile alchidice Savana cu Teflon - prezintă rezistenţă la pătare şi murdărire, rezistenţă la uzură, protejează împotriva intemperiilor şi a radiaţiilor solare.

- Emailuri alchidice Savana cu Teflon - rezistenţă la pătare şi intemperii, culoare rezistentă în timp, luciu deosebit al culorii.

- Tratament incolor pentru protecţia suprafeţelor, Savana Protector - este un produs incolor cu aditiv Teflon, special conceput pentru protecţia diferitelor suprafeţe împotriva murdăririi.

Savana Protector oferă o protecţie de durată, conservând aspectul "natural" al suprafeţelor tratate pentru un timp îndelungat. Ideal pentru utilizarea pe faţade, pavele din beton sau piatră, ţigle din argilă sau beton, plăci de ciment, BCA, piatră naturală (marmură, granit, travertin), tencuieli pe bază de ciment şi var.

- Amorsa Savana pentru pereţi - este special concepută pentru a oferi un sistem complet şi profesional de vopsire împreună cu produsele Savana. Este o amorsă universală, de calitate superioară, gata de aplicare. În plus, datorită formulei sale, noua Amorsă Savana oferă un sistem antimucegai eficient atât pentru interior cât şi pentru exterior.

Printre principalele beneficii ale acestei amorse regăsim: prevenirea apariţiei mucegaiului; consolidarea suportului; uscare rapidă; produs gata de aplicare.

Amorsa Savana pentru lucrări rapide are un preţ de 47,60 lei, cu TVA, pentru un recipient de 5 litri.

- Tencuiala decorativă structurată Savana Acvastop - datorită efectului Acvastop, noua tencuială Savana respinge apa, este hidrofobă, protejând astfel suprafaţa împotriva umezelii şi a murdăriei. Totodată, formula sa permite "respiraţia" peretului, crescând rezistenţa sa în timp.

Preţul este de 129,33 lei, cuTVA pentru 30 kg de tencuială decorativă structurată Savana Acvastop.

- Savana vopsea elastică texturată monostrat - principala caracteristică a noului produs este elasticitatea permanentă, care se menţine la temperaturi foarte variate. Vopseaua este recomandată pentru exterior şi vine în sprijinul constructorilor, aducând durabilitate îndelungată, economie de timp la aplicare şi un consum redus de material, comparativ cu orice tencuială decorativă structurată. Vopseaua elastică texturată monostrat Savana este un produs specializat, care rezolvă această problemă adaptându-se la contracţiile şi dilatările suportului, fără să se fisureze. În plus, structura elastică, similară cu cea a unui cauciuc, o face uşor de aplicat şi o transformă într-un strat protector, care maschează defectele faţadei. Produsul, unic pe piaţa românească, este dezvoltat în parteneriat cu BASF, utilizează materii prime şi tehnologii moderne de ultimă generaţie, este testat şi validat în laboratoarele BASF, companie ce are experienţă de peste 40 de ani în materii prime şi tehnologii pentru vopsele elastice.

Preţul pentru această vopsea este de 233 lei, cu TVA pentruo cantitate de 14 litri.

Noutăţi pe piaţa tencuielilor decorative

În anul 2009, în ciuda crizei, compania Atlas Corporation a introdus produse noi în gama Apla (AplaLux Kitchen&Bathroom, AplaSuperSaten, AplaHydroCoat), care au fost primite foarte bine în piaţă. Pentru 2010, compania pregăteşte lărgirea gamei de vopsele şi pe cea de produse pentru izolaţii.

Noutatea anului 2009 de la Fabryo a fost Savana - Tencuială decorativă structurată Savana Acvastop, un produs unic pe piaţă prin caracterul hidrofob, care respinge apa, creat special pentru a face faţă condiţiilor climatice din ţara noastră. Tencuiala, prin caracterul hidrofob, protejează suprafaţa împotriva umezelii şi murdăriei şi permite respiraţia peretelui. Este un produs care măreşte rezistenţa faţadelor în faţa factorilor de mediu, cum ar fi fenomenele de îngheţ şi dezgheţ sau variaţiile bruşte de temperatură şi umiditate.

Una dintre cele mai importante lansări din 2010, pe partea de soluţii de exterior, este vopseaua elastică texturată monostrat Savana (VETM), un produs care oferă cel mai bun randament în finisarea şi protecţia faţadelor, comparativ cu orice tencuială decorativă structurată. Vopseaua elastică asigură o durabilitate îndelungată a suportului şi reduce cu 50% costurile de manoperă şi cu 80% încărcarea decorativă a faţadei. Ceea ce este interesant la acest produs este că se adaptează la contracţiile şi dilatările suportului, fără să se fisureze. În plus structura sa elastică, similară cu cea a unui cauciuc, îl face uşor de aplicat şi îl transformă într-o peliculă suplă, care maschează defectele faţadei şi o protejează, nefiind necesar decât un singur strat.

Pentru vopseaua lavabilă Innenweiss, marca numărul unu în segmentul mainstream, ţinând cont de potenţialul de creştere pe segmentul de culoare, cercetătorii de la Fabryo au dezvoltat un produs dedicat, coloranţii Innencolor, pentru a funcţiona în sistem cu vopselele Innenweiss de 8,5 litri.

O altă noutate este Amorsa pentru lucrări rapide Savana, care poate fi la fel de bine utilizată la interior cât şi la exterior. Este vorba despre un produs specializat, care permite reducerea perioadei de maturare de la 3-6 zile în cazul tencuielilor minerale noi şi la 3-4 zile în cazul stratului de adeziv de polistiren aplicat pe termosisteme. Produsul a fost creat special, la solicitarea constructorilor, pentru care optimizarea timpului de execuţie este esenţială.

Preţuri de listă, cu TVA:

- Innencolor (colorant pentru Innenwiess): 60 ml / 4,76 lei

- Amorsa Savana pentru pereti cu protectie antimucegai: 1litru / 5,95 lei; 5 litri / 27,37 lei;10 litri / 45,22 lei.

Sfaturi pentru aplicare

- în cazul aplicării de vopsele superlavabile de exterior asiguraţi-vă că tencuiala este maturată (are mai mult de 28 de zile de la aplicare). În caz contrar exis-tă riscul ca bazicitatea cimentului din compoziţia tencuielii să distrugă atât structura vopselei, cât şi a pigmenţilor.

- aplicaţi amorsa recomandată şi res-pectaţi timpul de uscare prescris.

- aplicaţi, de preferinţă, o vopsea superlavabilă de exterior în două straturi.

- aplicările se fac de sus în jos şi din muchie în muchie, în mod continuu pe toată suprafaţa, astfel încât să nu apară urme inestetice ale aşa ziselor "nade"

- asiguraţi-vă că aveţi condiţii atmos-ferice prielnice. Este necesar să nu plouă cel puţin în următoarele 7-8 ore. Nu aplicaţi produsele de exterior pe suprafeţe aflate sub acţiunea razelor solare sau imediat după trecerea acestora. Suprafaţa pe care se aplică vopselele de exterior trebuie să aibă o temperatură de max +35 grade Celsius.

- în cazul produselor structurate (vopsele sau tencuieli) respectaţi toate recomandările restrictive de mai sus.

- asiguraţi-vă că meseriaşii pe care i-aţi ales au experienţa necesară (au mai lucrat cu astfel de produse). Cereţi-le, eventual, să efectueze o probă de lucru pe o suprafaţă mai puţin vizibilă.

- nu vopsiţi niciodată pe vânt puternic, ceaţă, rouă, ploaie.

- nu vopsiţi sub temperatura punctului de rouă.

- nu vopsiţi la temperaturi mai mici de +5 grade C (indiferent de valoarea punctului de rouă) sau mai mari de +35 grade Celsius.

Ştirile zilei

Revista
BURSA Construcţiilor

Vreţi să fiţi la curent cu proiectele iniţiate sau în dezvoltare pe întreg cuprinsul ţării? Care sunt planurile autorităţilor locale în ceea ce priveşte investiţiile în construcţia de locuinţe, spaţii comerciale şi de birouri, infrastructură?

Vreţi să aflaţi noutăţile pe piaţa materialelor de construcţie?

Peste optzeci de pagini cu informaţii utile în revista "Bursa Construcţiilor"!

În exclusivitate - devize pe proiect, preţurile medii ale materialelor şi serviciilor de construcţii.

Aflaţi care sunt cele mai bune plasamente imobiliare ! Ce şi unde se va construi, care sunt proiectele în curs de execuţie şi toate informaţiile necesare unui investitor pe piaţa imobiliară (preţuri, tendinţe din Bucureşti şi din întreaga ţară).

Locuinţe

Piaţa Imobiliară

Amenajări

Materiale

Fotoreportaj

Preţuri

Finanţare

Investiţii

Legea

Internaţional