În primele trei trimestre ale acestui an au fost vândute pe piaţa românească peste 2780 utilaje, potrivit datelor furnizate de Asociaţia Distribuitorilor de Utilaje în Construcţii. Petre Moroianu, secretar general al Asociaţiei estimează că firmele membre ADUC acoperă circa 90% din piaţa utilajelor de construcţii din România.
Avand în vedere rezultatele din prima parte a anului, reprezentantul ADUC consideră că în anul 2008 volumul vânzărilor va depăşi 4000 unităţi, ceea ce înseamnă o depăşire cu circa 28 -30 % a volumului din anul 2007.
Totuşi, ţinînd cont de faptul că în a doua jumătate a anului condiţiile de piaţă s-au deteriorat, domnul Constantin Mincu, directorul general "Case Utilaje Construcţii", preconizează că în acest an se va ajunge la circa 3.100 - 3.200 de unităţi vândute.
În ceea ce priveşte valoarea utilajelor vândute în acest an, Răzvan Bănescu, director general "Bergerat Monnoyeur - România", estimează că piaţa de utilaje pentru construcţii din ţara noastră se plasează în jurul valorii de 350 -400 de milioane de euro.
Piaţa utilajelor de construcţii din România a avut un volum şi o evoluţie remarcabilă a vînzărilor, cel puţin în primul semestru al acestui an, atât dealerii şi producătorii, cât şi finanţatorii anunţând creşteri importante ale vânzărilor. În ce priveşte închirierea macaralelor mobile, domnul Claudiu Covrig, director general al "Energoutilaj" estimează că piaţa pe care compania sa acţionează (Bucureşti şi zona limitrofă) are o valoare de circa 25 - 30 milioane euro anual.
Este destul de greu de apreciat valoarea pieţei de utilaje din ţara noastră pentru că fluctuaţiile de la un an la altul sunt destul de mari, spune domnul Viorel Rusu, director general "Autoconstruct". "Dacă ar fi să ne uităm la cele peste 12.000 de camioane noi vândute în România în 2007, am putea spune că avem o piaţă cu un volum considerabil, însă lucrurile nu stau chiar aşa. Cu toate acestea, putem spune că piaţa autohtonă de vehicule destinate transportului în domeniul construcţiilor poate ajunge la o valoare de 1,2 miliarde de euro, incluzând bineînţeles şi partea de camioane", mai spune domnul Rusu.
"Case Utilaje Construcţii"
Ţinta de vânzări a companiei "Case Utilaje Construcţii" în acest an este de 250 de unităţi. Până în octombrie compania reuşise să vândă clienţilor săi un număr de 210 unităţi. Ca urmare, domnul Constantin Mincu, directorul general al "Case Utilaje Construcţii", este optimist şi consideră că până la sfârşitul anului compania va putea îndeplini cu succes targetul pe care şi l-a propus la început de an.
În ceea ce priveşte cota de piaţă a companiei "Case Utilaje Construcţii", conform statisticilor furnizate de Asociaţia Distribuitorilor pentru Utilaje de Construcţii, aceasta era de 7,2 % la data de 30 septembrie 2008.
"Având în vedere că este al doilea an de activitate, creşterile procentuale ale cifrei de afaceri a companiei sunt destul de mari", subliniază domnul Constantin Mincu. Pentru 2008, cifra de afaceri estimată şi aproape realizată de "Case Utilaje Construcţii", este de 30 milioane de euro. O creştere de circa 200% faţă de anul 2007 când societatea a avut o cifră de afaceri de 9,1 milioane euro.
Domnul Constantin Mincu apreciază că actuala criză financiară nu va modifica planurile de viitor ale companiei. Aceasta pentru că nevoile de infrastructură ale României sunt departe de a fi satisfăcute, iar piaţa de utilaje pentru construcţii va mai creşte şi în următorii ani. Poate nu atât de mult ca în ultimii trei ani, dar va fi pe trend pozitiv, spune domnul Mincu. "Credem că vom asista cel mai probabil la o înăsprire a condiţiilor de creditare, dar companiile profesioniste vor putea trece cu uşurinţă peste această perioadă", spune Constantin Mincu.
"Energoutilaj"
În primele nouă luni ale anului 2008, gradul mediu de ocupare a macaralelor "Energoutilaj" a crescut cu 16% faţă de aceeaşi perioadă a anului 2007, în condiţiile în care numărul macaralelor a crescut cu aproape 50%. Cererea a fost însă mai mare decât aceste creşteri combinate, fapt reflectat de numărul mare de comenzi pe care compania a trebuit să le refuze din cauza supracererii. "Energoutilaj" este unul din primii trei mari prestatori de servicii cu macarale mobile din România.
În cazul "Energoutilaj" există două componente ale creşterii cifrei de afaceri: creşterea parcului de macarale mobile şi creşterea perioadei active medii a utilajelor. Domnul Claudiu Covrig, director general al "Energoutilaj", ne-a declarat: "În primele nouă luni ale anului creşterea înregistrată de cifra de afaceri a fost de 60% şi estimăm că această tendinţă se va menţine pentru întreg anul 2008". Totuşi, domnia sa apreciază că ar fi nerealist să afirme că "actuala criză nu ne va afecta, în condiţiile în care Energoutilaj derulează în prezent un program de investiţii ambiţios. Din punct de vedere financiar, prudenţa cu care am abordat finanţarea acestui program ne pune însă la adăpost de surprize neplăcute şi avem certitudinea că vom finaliza în bune condiţii completarea parcului de macarale mobile şi autovehicule pentru transporturi grele".
În contextul general, domnul Claudiu Covrig se aşteaptă la o încetinire a ritmului de creştere a sectorului construcţiilor, dar consideră că societatea pe care o reprezintă este pregătită să facă faţă unei cereri axate din ce în ce mai pregnant către servicii complexe de manipulare şi transport, rapiditate în execuţie şi siguranţă în exploatare. "2009 va fi anul în care
"Protruck Echipamente Construcţii"
Până în luna octombrie a acesti an, compania "Protruck Echipamente Construcţii" a vândut în jur de 200 utilaje, ne spune Lucian Gheorghe, director operaţiuni comerciale. Cota de piaţă a companiei este estimată de domnul Gheorghe la aproximativ 10%.
Datorită fluctuaţiilor înregistrate în acest an de cererea de utilaje, creşterea cifrei de afaceri a companiei va fi mai mică decât cea scontată, însă precizează domnul Gheorghe "acest an îl vom încheia cu o creştere mai mare decât cea a pieţei şi asta este un lucru bun".
Datorită crizei financiare internaţională şi datorită căderii unor pieţe importante cum ar fi cea din America şi cea din vestul Europei, presiunea şi interesul faţă de piaţa din România şi potenţialul pieţei româneşti va fi mult mai mare, consideră Lucian Gheorghe, director operaţiuni comerciale "Protruck Echipamente Construcţii".
"Terra Utilaje de Construcţie"
Compania "Terra Utilaje de Construcţie" este lider de piaţă la gredere şi se situează, de asemenea, pe un loc fruntaş între membrii ADUC în ceea ce priveşte vânzarea de utilaje telescopice, conform rapoartelor Asociaţiei Distribuitorilor pentru Utilaje de Construcţii (ADUC), afirmă Cristian Harabagiu, directorul de vânzări al "Terra Utilaje de Construcţie". Domnia sa precizează că buldoexcavatoarele rămân însă cele mai vândute utilaje din portofoliu, segment pe care compania deţine o cotă de piaţă de 25%.
Criza financiară mondială, dar şi apropierea alegerilor generale, tradusă prin blocarea plăţilor de la buget şi stoparea proiectelor de infrastructură, vor încetini ritmul de creştere a pieţei utilajelor de construcţii, este de părere Cristian Harabagiu. Problemele principale sunt generate de criza de lichidităţi, costul mai mare al creditării şi volatilitatea monedei naţionale.
În actualele condiţii de piaţă, Cristian Harabagiu se aşteaptă la o evoluţie a cifrei de afaceri similară cu creşterea de pe piaţa de utilaje de construcţii, "adică în jur de 31% până în prezent, dar în scădere pe final de an". Pentru "Terra Utilaje de Construcţie", anul curent a fost şi unul de investiţii serioase în prezenţa locală, compania deschizând reprezentanţe în Turda, Bacău, Timişoara, Galaţi şi Braşov.