Bursa Construcţiilor
Revista Bursa Construcţiilor nr. 6 / 2024

VASILE BLAGA, MINISTRUL DEZVOLTĂRIIAvem contracte semnate prin POR în valoare de 1,6 miliarde de lei

F.A. Finanţare /

Vasile Blaga, Ministrul Dezvoltării

Vasile Blaga, Ministrul Dezvoltării

Până la finele lunii februarie au fost efectuate plăţi de circa 51 de milioane de lei

Aproximativ 450 de contracte de finanţare prin Programul Operaţional Regional vor mai fi semnate până la sfârşitul primului trimestru din acest an, ne-a declarat Vasile Blaga, ministrul Dezvoltării.

Cele mai multe dintre aceste vor fi contracte pe Axa 4, DMI 4.3, sprijin pentru microîntreprinderi. Domnia sa ne-a precizat că, până la finele lunii februarie, au fost efectuate plăţi în valoare de 50.893.947 de lei pentru contractele încheiate pentru asistenţă tehnică. Pentru investiţii, până la data menţionată, nu fusese acordată nicio sumă.

Până la mijlocul lunii februarie, în cadrul Programului Operaţional Regional (POR) 2007 - 2013 au fost semnate 49 contracte, în valoare totală de circa 1,6 miliarde de lei (în jur de 372 de milioane de euro). Din acestea, 32 contracte de finanţare sunt în cadrul Axei prioritare 2, domeniul major de intervenţie (DMI) 2.1, în valoare totală de 1,552 miliarde de lei. Alte două contracte de finanţare au fost încheiate în cadrul Axei prioritare 3, DMI 3.3 şi 3.4, şi valorează, în total, 51,49 milioane de lei. Restul de 15 contracte de finanţare au fost semnate pe Axa prioritară 6 şi sunt în valoare totală de 55,46 milioane de lei.

Mediul de afaceri poate miza pe fondurile europene

Constructorii şi oamenii de afaceri au declarat că, în 2009, depind foarte tare de gradul de contractare a fondurilor europene şi de rapiditatea cu care putem convinge Comisia Europeană să facă primele plăţi. Ministrul Blaga ne-a spus că speranţele constructorilor nu sunt chiar deşarte şi a adăugat: "Fondurile europene constituie, într-adevăr, o sursă bună de finanţare pe care constructorii şi oamenii de afaceri se pot baza în perioada următoare. Proiectele care beneficiază de finanţare nerambursabilă generează multe beneficii indirecte pentru alte firme care execută diverse lucrări sau furnizează bunuri şi servicii. Contează foarte mult, însă, ca după semnarea contractelor de finanţare, beneficiarii să se mobilizeze pentru a începe lucrările cât mai repede".

Ministrul Dezvoltării ne-a precizat că autorităţile centrale conştientizează rolul pe care îl au fondurile europene în perioada de criză. Domnia sa ne-a amintit că au fost luate măsuri concrete care să ajute la o mai bună implementare a programelor şi la o absorbţie rapidă a fondurilor. Astfel, începând cu 5 ianuarie 2009, s-a comasat etapa de verificare a conformităţii administrative cu etapa de verificare a eligibilităţii într-o singură etapă, ceea ce a condus la reducerea perioadei de verificare. La etapa de evaluare tehnică şi financiară, începând cu 5 ianuarie, s-a prevăzut evaluarea fiecărui proiect de o comisie distinctă, în cazuri excepţionale fiind permisă evaluarea a trei proiecte în cadrul aceleiaşi comisii de evaluare. De asemenea, s-a eliminat etapa de evaluare strategică a proiectelor în cadrul CRESC.

Modificările legislative au scurtat cu 90 de zile procesul de selecţie şi contractare

Vasile Blaga susţine că, prin simplificarea procedurilor de evaluare, selecţie şi contractare, procesul s-a scurtat, în medie, cu 90 de zile de la depunerea unui proiect până la semnarea contractului de finanţare. De asemenea, a fost eliminată obligativitatea prezentării avizului Natura 2000 în faza de contractare a proiectelor finanţate în cadrul POR.

"Pentru a înlesni şi mai mult mecanismul de accesarea a fondurilor, am propus simplificarea procedurilor de achiziţie publică, clarificarea normelor privind contabilitatea beneficiarilor de finanţare din fonduri comunitare şi clarificarea prevederilor actelor normative referitoare la elaborarea documentaţiei tehnico-economice", ne-a menţionat ministrul Blaga.

Până la finele lunii februarie, nu au fost probleme de co-finanţare

În privinţa cofinanţării pe care trebuie să o asigure beneficiarii, Ministerul Dezvoltării nu poate interveni. Cofinanţarea proiectelor din cadrul POR este o condiţie pe care beneficiarii trebuie să o respecte, altfel proiectele lor nu pot fi aprobate. Vasile Blaga ne-a declarat: "Până acum, au fost semnate contracte în care beneficiarii au făcut dovada existenţei cofinanţării şi deocamdată nu am primit semnale că ar exista probleme în acest sens. Cuantumul cofinanţării nu este foarte mare, cu excepţia domeniilor de intervenţie unde se aplică regula ajutorului de stat".

Se schimbă şi legislaţia privind achiziţiile publice

Printre obstacolele întâmpinate până acum de minister în implementarea POR se numără perioadele lungi de evaluare a proiectelor, necorelarea iniţiativelor legislative ale ministerelor de linie - modificări legislative cu impact pe prevederile ghidului solicitantului sau capacitatea administrativă limitată a autorităţilor publice locale de identificare şi pregătire de proiecte, inclusiv de pregătire a dosarelor necesare depunerii cererilor de finanţare. Vasile Blaga ne-a explicat: "Aşa cum spuneam şi mai înainte, au fost operate, la sfârşitul anului trecut, o serie de modificări legislative care să faciliteze o accesare mai rapidă a fondurilor structurale. De asemenea, autorităţile de management vor trebui să fie mult mai active şi mult mai implicate în a sprijini autorităţile publice locale şi alţi beneficiari în pregătirea şi implementarea proiectelor, prin acordarea de asistenţă tehnică de specialitate".

În ceea ce priveşte modificările care vor fi aduse ordonanţei privind achiziţiile publice, printre cele mai importante măsuri pe care ministrul Dezvoltării le are în vedere şi vor fi cuprinse în noua legislaţie, sunt scurtarea termenelor pe parcursul procedurii de atribuire a contractelor şi alte prevederi care să descurajeze depunerea repetată a contestaţiilor. Astfel, demararea lucrărilor se va face mult mai rapid.

Bugetul total alocat ţării noastre prin POR este de aproximativ 4,4 miliarde euro în primii şapte ani după aderare (2007-2013).

Fondurile sunt împărţite pe axe prioritare, astfel:

- Axa Prioritară 1: Sprijinirea dezvoltării durabile a oraşelor - poli urbani de creştere (30% din bugetul alocat POR). Scopul acestei axe este acordarea unui sprijin pentru dezvoltarea oraşelor în vederea creşterii calităţii vieţii locuitorilor şi crearea de noi locuri de muncă.

- Axa Prioritară 2: Îmbunătăţirea infrastructurii regionale şi locale de transport (20,35% din bugetul alocat POR). Banii sunt alocaţi pentru reabilitarea şi modernizarea reţelei de drumuri judeţene, străzi urbane, inclusiv a şoselelor de centură.

- Axa Prioritară 3: Îmbunătăţirea infrastructurii sociale (15% din bugetul POR). Se acordă fonduri pentru îmbunătăţirea infrastructurii serviciilor sociale, de sănătate şi siguranţă publică în situaţii de urgenţă, dar şi pentru modernizarea infrastructurii educaţionale.

- Axa Prioritară 4: Sprijinirea dezvoltării mediului de afaceri regional şi local (17% din bugetul alocat POR). Finanţarea se adresează dezvoltării structurilor de sprijinire a afacerilor, reabilitării centrelor industriale neutilizate şi sprijinirii microîntreprinderilor.

- Axa Prioritară 5: Dezvoltarea durabilă şi promovarea turismului (15% din bugetul alocat POR). Scopul axei este acordarea de sprijin pentru restaurarea patrimoniului cultural - istoric, modernizarea infrastructurii turistice, alături de îmbunătăţirea calităţii infrastructurii din zonele naturale care ar putea atrage turişti.

- Axa Prioritară 6: Asistenţă tehnică (2,65% din bugetul alocat POR).

825 de proiecte în evaluare şi selecţie la finele lunii februarie

La jumătatea lunii februarie, pe Axa 2 a POR erau depuse 221 de proiecte, din care 147 au fost selectate şi se aflau în diferite etape de evaluare şi selecţie. Pe Axa 3 fuseseră înregistrate 143 de proiecte, din care 115 erau în diferite etape de evaluare şi selecţie. Axa 4 avea 803 proiecte depuse, din care 440 în diverse etape de evaluare şi selecţie, iar Axa 5 - 199 de proiecte depuse, din care 122 în diferite etape de evaluare şi selecţie. Pentru Axa 6, au fost înregistrate 16 proiecte, din care un proiect se mai afla în evaluare şi selecţie.

Cele 147 de proiecte aflate în evaluare şi selecţie în cadrul Axei 2 valorează 6.038.313.986 de lei, iar suma solicitată din fondurile europene este de 4.909.670.874 de lei. Pe Axa 3, proiectele în evaluare şi selecţie costau, în total, 881.112.517 de lei, din care valoarea solicitată prin POR este de 716.332.188 de lei. Cele 440 de proiecte aflate în curs de evaluare pe Axa 4 costă circa 818 milioane de lei, din care suma solicitată din fondurile europene este de 425,88 milioane de lei. Pe Axa 5, proiectele în evaluare la jumătatea lunii februarie valorea-ză 2,044 miliarde de lei, din care 1,279 miliarde de lei este suma solicitată de beneficiari din fondurile europene.

Ştirile zilei

Revista
BURSA Construcţiilor

Vreţi să fiţi la curent cu proiectele iniţiate sau în dezvoltare pe întreg cuprinsul ţării? Care sunt planurile autorităţilor locale în ceea ce priveşte investiţiile în construcţia de locuinţe, spaţii comerciale şi de birouri, infrastructură?

Vreţi să aflaţi noutăţile pe piaţa materialelor de construcţie?

Peste optzeci de pagini cu informaţii utile în revista "Bursa Construcţiilor"!

În exclusivitate - devize pe proiect, preţurile medii ale materialelor şi serviciilor de construcţii.

Aflaţi care sunt cele mai bune plasamente imobiliare ! Ce şi unde se va construi, care sunt proiectele în curs de execuţie şi toate informaţiile necesare unui investitor pe piaţa imobiliară (preţuri, tendinţe din Bucureşti şi din întreaga ţară).

Locuinţe

Piaţa Imobiliară

Amenajări

Smart City

Fotoreportaj

Preţuri

Finanţare

Investiţii

Consilier

Companii

Internaţional