Bursa Construcţiilor
Revista Bursa Construcţiilor nr. 6 / 2024

BAIAFuncţionalitate. Design. Personalizare

F.A. Amenajări /

Funcţionalitate. Design. Personalizare

Calitatea unei băi poate fi apreciată în funcţie de factori precum raportul spaţial-volumetric, proporţiile, relaţia cu partiul locuinţei şi funcţionalitatea, iluminatul şi aerisirea naturală, precum şi particularizarea estetică - design-ul, calitatea materialului, a finisajului şi a execuţiei, ne-a spus lect. dr. arh. Cerasella Crăciun coordonator al Secţiei de Amenajarea şi Planificarea Peisajului, din cadrul Facultăţii de Urbanism din Universitatea de Arhitectura si Urbanism "Ion Mincu" Bucureşti.

Raportul spaţial - volumetric se referă la proporţia, scara şi armonia spaţială a băii, respectiv a lungimii şi laţimii sale în raport cu înălţimea, pentru realizarea unui spaţiu cu valenţe ambiental-estetice de calitate. Funcţionalitatea băii se regăseşte, atât la nivelul utilării şi a obiectelor sanitare, cât şi la relaţia cu partiul locuinţei, respectiv cu accesul, living-ul şi dinning room-ul (în cazul unei băi secundare) sau în relaţia cu dormitoarele (în cazul băilor matrimoniale sau băilor curente destinate dormitoarelor). Relaţia cu exteriorul este importantă ca orientare, iluminat natural şi aerisire, precum şi ca iluminat artificial, folosindu-se corecţii optice şi modalităţi psihologice de iluminat pentru realizarea unui ambient relaxant. Particularizarea estetică, respectiv design-ul, este necesar să se asigure încă din proiectare, pentru realizarea unui concept general unitar spaţial al băii, folosindu-se cromatica, textura şi lumina, dar şi combinaţii între acestea, care dau unicitate şi farmec unui spaţiu de folosinţă zilnică, important în contextul conceptului de locuire.

Fără o execuţie şi o calitate superioară a materialelor însă, nici un design de calitate, nu reuşeşte să implementeze şi să suplimenteze calitatea spaţială şi volumetrică, redată de grija pentru detaliu şi finisaj, subliniază doamna Cerasella Crăciun.

Dotări - de la simplu la extravagant

Dotările standard într-o baie sunt: gresie şi faianţă, obiecte sanitare (lavoar, cadă/duş, scaun WC şi bideu), accesorii, depozitare, oglindă, iluminat tehnic. Dotările maximale presupun separarea zonei de baie de zona WC (prin recompartimentare), mobilier diversificat (lavoar dublu cu depozitare, canapea sau otoman specifică amenajărilor tip budoar), iluminat tehnic şi decorativ (terasa/logie sau luminator, pereţi - panouri de lumină, iluminat în pardoseală sau în blatul mobilierului), zona specializată pentru make-up, accente decorative speciale (panouri decorative, vitraje, pardoseli transparente, fântâni decorative etc)

Cromatică la modă

Moda în cromatica băii este influenţată, în general, de trend-urile de fashion sau de life-stile. Putem reconsidera în acest an moda cromatică în alb total (""all in white"") sau combinaţii alb/negru/gri, tonurile de bronz şi auriu, cyclam/magenta, roşu bordeaux, vişiniu, indigo, prună şi violetul, precum şi galbenul, ca tendinţă nou intrată în domeniul amenajărilor interioare în acest an. De asemenea, sunt în trend combinaţiile cromatice asiatice (culoare/nonculoare), dungile, mixările de texturi, precum şi combinaţii transpuse pe plăci ceramice sau mobilier împrumutate din textile (carouri, dantelă, denim, catifea, lână, cashmir şi blănuri), precum caracteristici cromatice şi texturale caracteristice altor spaţii din locuinţă (tapiserie, piele, tapet). Se remarcă şi tendinţa de particularizare a băilor, prin realizarea de print-uri unicat, transpuse direct pe plăci ceramice.

Protecţie la umiditate prin sisteme de hidroizolaţie

Pentru protecţia la umiditate, doamna Cerasella Crăciun recomandă folosirea de sisteme de hidroizolaţie complete pentru pereţi şi pardoseli, realizată în mai mulţi paşi: amorsă de profunzime, (reduce absorbţia, fixează praful, întăreşte suprafaţa), bandă de etanşare (flexibilă, impermeabilă, rezistentă la rupere şi deteriorare), hidroizolaţie flexibilă (cu uscare rapidă şi aplicare uşoara, are avantajul că poate fi placată direct), adeziv flexibil pentru interior, chit de rosturi flexibil 1-5 mm (aquastatic, cu efect de perlă, rezistent la zgâriere, culoare rezistentă în timp).

Iluminarea optimă

Iluminarea optimă se referă atât la iluminatul natural, cât şi la cel artificial. Ideal este să se asigure un bun iluminat natural şi, în cazul în care partiul locuinţei poate asigura, o orientare pe direcţia est, sud sau vest a băilor, mai ales când acestea beneficiază de balcon sau logie. O altă soluţie este folosirea iluminatului zenital, prin luminatoare sau ferestre taiate în acoperiş.

Combinarea iluminatului natural cu cel artificial trebuie dozată şi armonizată în proporţii corecte, astfel încât baia să asigure un iluminat cu o lumină caldă, fără să distorsioneze culorile, mai ales în ceea ce priveşte zona de make-up. Iluminatul artificial este reprezentat de iluminatul tehnic şi de iluminatul decorativ, care devine prioritar în soluţiile moderne de amenajare, ale casei în general şi ale băii, în particular.

Iluminatul tehnic poate fi realizat prin diferite amplasări ale corpurilor de iluminat care devin ele însele un element de design şi care dau particularitate spaţiului, prin amplasarea acestora prin metoda clasică (în tavan, pe pereţii laterali, în nişe construite).

Iluminatul decorativ propune soluţii moderne de amplasare (în blat-ul lavoa-relor sau în accesorii, în pardoseală, în spatele unor pereţi vitraţi ca ""fântână de lumină"" etc), precum şi utilizarea de lumânări, mini-şeminee cu alcool, corpuri decorative solare etc.

Moda în materie de băi

Personalizarea băii devine importantă în contextul actual, în care dezvoltarea materialelor şi a tehnologiilor fac să se dezvolte gama de materiale, precum şi textura sau cromatica acestora. Putem considera că în acest an sunt la modă trend-urile Design, Bold, Serene, Artistic-Elegant şi Eco.

Trend-ul Design se referă la calitate exclusiv prin design, fie el conceptual sau de obiect, în care forma devine primordială, atât materialele cât şi obiectele sanitare sau accesoriile sunt unicat sau de serie mică.

Stilul Bold este artistic, îndrăzneţ, care foloseşte cromatica puternică, precum şi texturi deosebite, de cele mai multe ori holografice, 3D sau cu efect gloss.

Serene este un trend calm, odihnitor şi relaxant, de tip Zen, folosind forme curate şi culori calde, solare, spaţiale şi modele abstracte.

Trend-ul Artistic-Elegant se regăseşte în integrarea spaţială, prin realizarea unor băi deschise sau care fac parte din dormitor, fără compartimentări şi separări, precum şi folosirea unor elemente care provin din interpretarea stilurilor clasice (candelabre, detalii de mobilier clasic transpus în modern, plăci ceramice cu motive şi texturi preluate din fashion: dantelă, tapet, piele, ţesături, carouri, etc). Eco-style acompaniază life-style-ul ecologic actual, preocupat de criza mondială şi de folosirea materialelor naturale (lemn, piatră, scoarţă de copac, materiale vintage şi rustice) şi a cromaticii ""verde"" (copaci, motive florale, frunze, esenţe de vegetaţie transpuse în materiale: bambuşi, mesteceni, etc), precum şi a texturilor (nervuri de frunze, flori holografice, detalii 3D, animal pattern).

Accesoriile devin foarte importante, pietre de diferite culori şi texturi, boluri ceramice, plante şi flori naturale, fântâni, lumânari, oglinzi decorative.

Ştirile zilei

Revista
BURSA Construcţiilor

Vreţi să fiţi la curent cu proiectele iniţiate sau în dezvoltare pe întreg cuprinsul ţării? Care sunt planurile autorităţilor locale în ceea ce priveşte investiţiile în construcţia de locuinţe, spaţii comerciale şi de birouri, infrastructură?

Vreţi să aflaţi noutăţile pe piaţa materialelor de construcţie?

Peste optzeci de pagini cu informaţii utile în revista "Bursa Construcţiilor"!

În exclusivitate - devize pe proiect, preţurile medii ale materialelor şi serviciilor de construcţii.

Aflaţi care sunt cele mai bune plasamente imobiliare ! Ce şi unde se va construi, care sunt proiectele în curs de execuţie şi toate informaţiile necesare unui investitor pe piaţa imobiliară (preţuri, tendinţe din Bucureşti şi din întreaga ţară).

Locuinţe

Piaţa Imobiliară

Amenajări

Smart City

Fotoreportaj

Preţuri

Finanţare

Investiţii

Consilier

Companii

Internaţional