Bursa Construcţiilor
Revista Bursa Construcţiilor nr. 5 / 2024

BAIAOaza de relaxare din locuinţa noastră

F.A. Amenajări /

Hidrotek, reprezentant certificat al Jacuzzi in Romania, face parte din grupul Pazo. Preţuri de catalog fără TVA: Cazi cu hidromasaj : 2.000 - 12.000 euro,Cabine cu hidromasaj : 2.500 - 12.000 euro, Echipamente combi 3.000 - 14.500 euro, Obiecte sanitare 250 - 700 euro, Minipiscine (spa) 8.000 - 21.300 euro.

Hidrotek, reprezentant certificat al Jacuzzi in Romania, face parte din grupul Pazo. Preţuri de catalog fără TVA: Cazi cu hidromasaj : 2.000 - 12.000 euro,Cabine cu hidromasaj : 2.500 - 12.000 euro, Echipamente combi 3.000 - 14.500 euro, Obiecte sanitare 250 - 700 euro, Minipiscine (spa) 8.000 - 21.300 euro.

O varietate de stiluri şi culori. Confort şi personalizare. Ne place să fim Eco.

Atunci când vine vorba de camera de baie, cu toţii avem în minte ideea de intimitate, relaxare, confort, curăţenie, ba chiar mai mult, purificare spirituală.

Nu-i aşa că v-aţi exprimat măcar o dată, ieşind din camera de baie, mulţumirea asupra beneficiilor pe care vi le-a adus aceasta, exclamând: "Mă simt ca un bebeluş!", "Sunt ca nou!", " Mă simt ca un zeu.", sau "Aproape că am uitat de mine."?

Care sunt secretele acestei camere din locuinţa noastră, ce reuşeşte - iar dacă nu reuşeşte, ne-am dori-o - să ne sustragă scurgerii timpului, cu efectele sale paleative asupra trupului şi spiritului? Fiecare dintre noi încearcă să le înţeleagă, în momentul în care îşi amenajează sau reamenajează locuinţa.

Pentru că este un spaţiu privilegiat, baia trebuie să se bucure de o atenţie deosebită din partea noastră. De aceea, am apelat la ajutorul specialiştilor. Aceştia ne-au răspuns la întrebări legate de criteriile după care se poate aprecia calitatea băii, dotările standard şi cele maximale ale unei băi, ne-au făcut recomandări pentru protecţia împotriva umidităţii, iluminarea optimă, şi bineîn-ţeles, ne-au împărtăşit tendinţele modei în materie de băi.

O baie de calitate

Nicoleta Pârvan, director de vânzări la "Orion Design", subliniază importanţa calităţii finisajelor, a obiectelor sanitare şi a armăturilor. În acest sens, Crina Dediţă, general manager la "Badu Design", ne spune că o baie de calitate nu înseamnă neapărat elemente de ultimă generaţie. Important este ca acestea să fie alese cu gust - ei da, unele băi nu se demodează niciodată - şi să fie fiabile.

Elvio Pitotti, director general al "Eco Consulting" şi "Mobili Pitotti", ne avertizează, în plus, că nu este recomandat să încercăm să economisim într-o parte, pentru a investi mai mult în altă parte. Calitatea şi estetica sunt importante, aşadar, pentru fiecare segment al amenajării unei băi, care trebuie sa răspundă atât cerinţelor de funcţionalitate, cât şi celor de confort.

Dotările unei băi

Ce facem totuşi, când bugetul de care dispunem pentru amenajarea băii nu ne permite să "ne întindem prea mult", nu suntem dispuşi să plătim la fel de mult ca şi înainte de criză, sau dacă spaţiul de care dispunem este limitat?

În aceste cazuri, va trebui, bineînţeles, să ne îndreptam către varianta de amenajare standard a unei băi: chiuveta, toa-leta, spaţiul de depozitare, cada sau cabina de duş. Nu vă neliniştiţi, o astfel de baie vă poate aduce mari beneficii, îşi poate îndeplini rolul de oază de relaxare şi de purificare, cu condiţia să aveţi foarte bine în minte criteriile de calitate, funcţionalitate şi estetică. E important să vă cunoaşteţi pe dumneavoastră înşivă, deoarece baia, ca şi orice altă parte a locuinţei, va purta amprenta propriei dumneavoastre personalităţi. O condiţie indispensabilă pentru a vă simţi "în largul dumneavoastră", fie şi într-o baie de dimensiuni mici.

Dacă, în schimb, nu există probleme nici în ceea ce priveşte bugetul alocat băii, nici în ceea ce priveşte spaţiul, nu mai avem o dificultate în a ne hotărî asupra acelor accesorii de baie sau mobilier la care este indicat să renunţăm. Ne vom putea bucura la gândul că baia noastră va putea dispune de două chiuvete, oglindă/oglinzi de dimensiunile dorite, de bideu. În plus, vom putea integra echipamente moderne, precum cada cu hidromasaj (la mare căutare, ne spune doamna Dediţă), cabina de duş, care poate beneficia de aceeaşi tehnologie de masaj prin valve de presiune, de saună şi de cromoterapie, echipamente combi (cadă plus cabină de duş cu hidromasaj, integrată căzii), o saună separată, o masă de masaj, după bunul plac.

Problema se va muta însă la nivelul alegerii dintr-o varietate de produse cu aceeaşi funcţionalitate, care se poate transforma într-o sarcină destul de grea, nu-i aşa? La rândul ei, această problemă va putea fi rezolvată recurgând la aceeaşi introspecţie personală, în urma căreia stabilim ce ne dorim exact, ţinând cont şi de stilul de amenajare a restului locuinţei, de tematica băii, de beneficiile unuia dintre echipamente în raport cu un altul, de integrarea fiecărui element în acel tot pe care îl formează baia. De multe ori, sfatul designerului poate fi de mare folos.

Tendinţe. Personalizare

Amenajarea băilor este influenţată, ca şi întregul nostru stil de viaţă, de tendinţele ecologiste, care se suprapun dorinţei de a integra în camera de baie tehnologii cât mai moderne. În paralel, se manifestă tendinţa de personalizare, de individualizare a băilor, fără a împiedica, desigur, prezenţa anumitor trenduri.

Unul dintre acestea este căderea barierelor dintre dormitor şi baie, aşa cum ne-am obişnuit în cazul bucătăriei şi al living-ului.

Doamna Pârvan ne-a dezvăluit că vedetele sezonului în materie de culori sunt nuanţele de bej, maro, arămiu. Culorile pământului, aşadar. Aceste culori se potrivesc cu siguranţă, celor care caută relaxarea şi de căldura pe care le emană naturalul. Tot pentru aceştia, avem încă o veste bună: se poartă finisajele naturale, lemnul şi piatra.

Doamna Dediţă ne recomandă, pentru a crea o atmosfera caldă, şi culori mai îndrăzneţe: roşu aprins, roşu bordo, verde sau oranj. Pentru obiectele sanitare, ne spune tot domnia sa, lucrurile nu s-au schimbat foarte mult: albul rămâne în continuare preferinţa majorităţii românilor, urmat fiind de bleu.

Tot domnia sa ne asigură că designul minimalist, prin caracterul său practic şi suplu, care rezultă într-o fructificare maximă a spaţiului, se menţine în trend. Reafirmă de asemenea popularitatea din ultimii ani a celebrului "cuplu" alb-negru, cu inserţii de sticlă pictată.

Izabella Hornet, director general al "La Bella Casa", ne dă sfaturi legate de amenajarea băii într-un alt stil popular: stilul glamour, o marcă a luxului somptuos. Acesta este un stil cald prin forme, care merge foarte bine cu un tapet cu motive florale (mai ales că tapetul s-a reîntors pe podium), cu un mobilier în nuanţe puternice (purpuriu, verde închis, roşu intens, mov închis) şi cu accente decorative în auriu sau argintiu.

În orice caz, este foarte important, ne spune doamna Hornet, ca mobila pentru baie pe care o alegem să fie într-o notă comună cu gresia şi faianţa, "pentru a accentua atmosfera din camera de baie".

Doamna Dediţă remarcă preferinţa românilor pentru chiuvetele cu mobilier, faţă de cele simple, avantajul fiind conferit de spaţiul de depozitare. Totodată, domnia sa observă o predilecţie către chiuvetele din răşină sau materiale ecologice, din partea clienţilor cu venituri peste medie. Motivul este, desigur, designul deosebit al acestora. Tendinţele Eco se observă şi în ceea ce priveşte mobilierul, domnia sa propunând, în acest sens, mobilier Eco din piatră artificială şi din lemn MDF, care răspund chiar şi celor mai fine gusturi.

Spa-ul de acasă

Căzile cu hidromasaj sunt la mare căutare, pentru spaţiile generoase, la fel cum sunt cabinele de duş care beneficiază de această tehnologie, pentru spatiile mai restrânse, ne spune doamna Dediţă. Căzile la nivelul podelei, care "îmbină simplitatea elegantă a liniilor cu designul modern" sunt deosebit de estetice.

Robert Robea, business development director la "Hidrotek International", şi Catrinel Ioniţa, PR & marketing coordinator la Pazo, ne-au reamintit povestea jacuzzi-ului, care a început cu cei şapte fraţi Jacuzzi, imigranţi italieni în Statele Unite şi creatorii primelor căzi de baie cu hidromasaj integrat. Ei au introdus practic ideea de hidroterapie la domiciliu, această componentă a "unei filozofii a vieţii sănătoase, a fitness-ului şi a relaxării."

Jacuzzi-ul de astăzi nu mai este, bineînţeles, cel pe care celebrităţile de la Hollywood îl foloseau la începutul anilor "60. El şi-a lărgit şi numărul elementelor de siguranţă şi confort încorporate: întrerupătorul diferenţial (salvavita), podeaua prevăzută cu mici denivelări împotriva alunecării, senzorul de nivel - dispozitiv electronic care protejează pompa la mersul în gol, sistemele autodrenante, care împiedică acumulările de apă şi apariţia bacteriilor.

La fel, formele unui jacuzzi s-au adaptat numeroaselor stiluri de amenajare a băilor. Clientul poate astfel alege dintr-o varietate de forme: de la cele clasice, ovale, a căror eleganţă poate întregi interiorul unei băi clasice sau glamour, la forme rotunde, rectangulare, sau pe colţ, care ar merge foarte bine într-un cadru minimalist.

În plus, jacuzzi-ul a devenit mai accesibil, ca preţ. Conform domnului Robea, căzile cu hidromasaj puse la dispoziţia dumneavoastră au preţuri cuprinse între 2.000 şi 12.000 euro (fără TVA), cabinele cu hidromasaj, între 2.500 şi 12.000 euro (fără TVA), iar echipamentele combi, între 3.000 şi 14.500 euro (fără TVA).

Cu multă căldură, din Finlanda

Despre saune am vorbit cu Péter Tamás, manager marketing al "Ibek Saune", producător de saune, infrasaune şi saune combi (saune mixte), pe care le furnizează împreună cu accesoriile şi cu echipamentele dorite de către client. Acesta poate alege dintr-o varietate de sobe de încălzire, pietre vulcanice, termometre, hipometre, linguri de lemn/polonice, ciubere pentru apă, esenţe si vaporizatoare de esenţă, lămpi, abajururi.

Saunele sunt făcute din esenţe lemnoa-se moi, care au ca avantaj faptul că absorb umiditatea şi nu se încing, aşa cum se întâmplă cu esenţele tari.

Cele mai cerute sunt esenţele fără noduri, din pin finlandez, plop canadian, hemlock şi abachi. În paralel, produsele de bază, entry-level, din molid nordic, îşi pierd din popularitate, fiind considerate prea comune de către unii dintre clienţi. Pe lângă aceste tendinţe, domnul Tamás ne-a vorbit şi despre popularitatea crescândă a ferestrelor panoramice, a sticlei, a iluminării ambientale. Toate acestea sunt realizate în funcţie de cerinţele clientului, de unde şi personalizarea deosebită a saunelor.

Trendul Eco s-a instalat şi în saune, la nivelul izolaţiilor din fibre din lemn presate, a căror utilizare în România a fost, bineînţeles, importată din Occident, la fel ca si esenţele de saună naturale.

Referitor la preţul saunelor, complet echipate, cu transport şi montaj, acesta variază între 2300 euro + TVA, şi 11000-14000 euro + TVA, pentru cele de lux.

Iluminarea - secretul ultim al unei băi reuşite

Imaginaţi-vă acum baia dumneavoastră: mobilier în stilul ales de dumneavoastră, sanitarele potrivite acestuia, culori în ton cu personalitatea dumneavoastră, echipamente moderne pentru confortul şi relaxarea personală. Parcă îi mai lipseşte totuşi o tuşă... de lumină, nu-i aşa?

Fără o iluminare corectă, tot ce aţi clădit până acum va rămâne în umbră. Domnul Pitotti laudă, în acest sens, efectele benefice ale luminii naturale, care pătrunde prin fereastra băii. În lipsa feres-trelor, sau pentru accentuarea anumitor "puncte cu importanţă ridicată," precum oglinda, doamna Crina Dediţă ne recomandă lumina caldă, şi utilizarea dispozitivelor de reglare a intensităţii acesteia, pentru un plus de dichis.

Pentru stilul glamour, doamna Hornet ne recomandă montarea de aplice pe peretele cu chiuveta, cu abajurul în sus. Pentru o cantitate mai mare de lumină, cei care doresc pot să plaseze în zona centrală a tavanului, un corp de iluminat sus care sa răspândească lumina în jos.

Pentru băile cu saună, am apelat din nou la ajutorul domnului Tamás. Acesta recomandă iluminarea difuză în interiorul saunei, care să accentueze sentimentul de intimitate. Este obişnuită folosirea unei lămpi de porţelan la saunele mai mici, sau a două - trei lămpi la saunele mai mari. Pe lângă aceasta, doritorii pot beneficia de "iluminare ambientală opţională, cu fibră optică albă sau colorată, fixă sau clipitoare", ciubere fosforescente (cu iluminare prin fibră optica), leduri termorezistente. O ultimă tuşă ar putea fi iluminarea specială deasupra sobei de încălzire, pentru punerea în evidenţă a aburului creat.

Mobila din colectia Facto, de la Birex. Dimensiuni 192 cm (lungime) /52 cm (adâncime). Pret 3.200 euro +TVA (Orion Design).

Cum să ne protejăm împotriva umidităţii

Pentru a rezolva problemele legate de umiditate, care pot periclita confortul nostru şi durata de viaţă a saunei, domnul Peter Tamás, marketing manager al "Ibeka Sauna" ne-a făcut câteva recomandări: pardoseala trebuie să fie dreaptă, uşor de curăţat, din materiale care nu absorb apa (gresia, marmura, ceramica, piatra); lemnul cu fibră moale, din care este construită sauna, rezolvă problema umidităţii excesive din interiorul ei; pe băncile din interior trebuie folosite prosoape de lână, care absorb umiditatea şi fac şederea mult mai confortabilă (orice esenţă lemnoasă se încinge după o oră de pre-încălzire).

Umiditatea nu este însă doar o problemă locală, ea afectează întreaga baie. Doamna Hornet ne recomandă în acest sens, folosirea mobilierului tratat special pentru a rezista la umiditate. Doamna Pârvan ne recomandă lămpi cu protecţie la umiditate IP44 .

În acelaşi timp, Crina Dediţă ne-a vorbit despre avantajele ferestrei, care "îşi depăşeşte atribuţiile estetice şi oferă o aerisire completă a băii". În lipsa ei, putem recurge la aparatura special concepută pentru controlul umidităţii, precum ventilatoarele cu senzori de umiditate şi obloanele gravitaţionale. Pe lângă aceste echipamente, "o bună izolare termică, montarea unei grile de aerisire şi încălzirea corectă a spaţiului pot prelungi considerabil durata de viaţă a mobilierului".

Ştirile zilei

Revista
BURSA Construcţiilor

Vreţi să fiţi la curent cu proiectele iniţiate sau în dezvoltare pe întreg cuprinsul ţării? Care sunt planurile autorităţilor locale în ceea ce priveşte investiţiile în construcţia de locuinţe, spaţii comerciale şi de birouri, infrastructură?

Vreţi să aflaţi noutăţile pe piaţa materialelor de construcţie?

Peste optzeci de pagini cu informaţii utile în revista "Bursa Construcţiilor"!

În exclusivitate - devize pe proiect, preţurile medii ale materialelor şi serviciilor de construcţii.

Aflaţi care sunt cele mai bune plasamente imobiliare ! Ce şi unde se va construi, care sunt proiectele în curs de execuţie şi toate informaţiile necesare unui investitor pe piaţa imobiliară (preţuri, tendinţe din Bucureşti şi din întreaga ţară).

Locuinţe

Piaţa Imobiliară

Amenajări

Materiale

Fotoreportaj

Preţuri

Finanţare

Investiţii

Legea

Internaţional