Bursa Construcţiilor
Revista Bursa Construcţiilor nr. 6 / 2024

BUZĂUPereţii gri ai clădirilor, acoperiţi de picturi cu mesaje pozitive

Ana Felea Amenajări /

Pereţii gri ai clădirilor, acoperiţi de picturi cu mesaje pozitive

  • document ataşat apasă aici pentru a descărca.

    Clădirile mari, majoritatea construite în perioada comunistă, şi care şi-au pierdut strălucirea de altădată transformând municipiul Buzău într-un oraş gri prind din nou culoare. Un proiect inedit şi îndrăzneţ ,derulat deja pentru al doilea an consecutiv, a dat viaţă celor vizibile şapte construcţii din municipiul reşedinţă de judeţ şi va continua şi în 2022 să coloreze încă patru clădiri impunătoare, printre care şi trei blocuri de locuinţe.

    ""Sus Muralul!" este un proiect de artă murală contemporană susţinut de Primăria Buzău şi de Centrul Cultural Alexandru Marghiloman Buzău, ce îşi doreşte revigorarea aspectului oraşului nostru şi "ridicarea moralului" orăşenilor prin lucrări de artă la scară mare, cu mesaje pozitive, ce pot fi apreciate în aer liber. În primul an am început cu pictarea a şase faţade aparţinând celor patru instituţii şcolare: Liceul Teoretic "Alexandru Marghiloman", Şcoala Gimnazială "Dionisie Romano", Liceul Tehnologic "Grigore C. Moisil" şi Grădiniţa cu Program Prelungit nr. 18", susţin iniţiatorii proiectului.

    Pentru primele clădiri bugetul proiectului a fost de 100.000 de lei, iar pentru anul acesta iniţiatorii proiecutlui şi-au propus să crească bugetul pentru a înfrumuseţa clădiri cu suprafeţe şi mai mari.

    Mai exact este vorba despre încă două unităţi de învăţământ dar şi trei blocuri.

    "Bugetul acordat pentru proiectul "Sus Muralul 2022" este de 150.000 de lei. Ne dorim să "ţintim mai sus" cu pictarea unor faţade de blocuri de locuinţe cu 10 şi 7 etaje, cu vizibilitate maximă. Este vorba despre două blocuri de 10 etaje şi unul de 7 etaje. De asemenea, continuăm seria faţadelor de instituţii şcolare cu Liceul Tehnologic "Dimitrie Filipescu", au spus iniţiatorii proiectului.

    Blocurile ce vor fi pictate au fost alese în funcţie de poziţia pe care o au în oraş. De exemplu, cel mai înalt bloc pe care îl vor putea surprinde toţi vizitorii care ajung în Buzău, dinspre Bucureşti. Un alt imobil se află în partea opusă a oraşului, vizibil la intarea dintre DNE85, iar cel de al treilea chiar în zona Parcului Tineretului, la Sala Sporturilor, un alt loc unde ajung des turiştii care vin în Buzău.

    "Ca mesaje ale picturilor, ne dorim o diversitate de teme. De exemplu, blocul de pe Unirii Sud va avea ca temă "Buzău, 1650 ani de la atestare, simboluri ale oraşului", cel de la Iazul Morilor şi la fel şi cel de la Sala Sporturilor, "Importanţa protejării mediului înconjurător", iar cel care va fi Liceul D.Filipescu "Importanţa unei educaţiei de calitate". De asemenea, am pictat şi o grădiniţă , iar lucrarea reprezintă bucuria şi necesitatea întoacerii la natură şi importanţa acesteia în educaţia copiilor de la cele mai fragede vârste", au mai spus reprezentanţii Centrului Marghiloman, coorodonatorii proiectului.

    Proiectul este coordonat, de la Centrul Cultural "Alexandru Marghiloman", de Miruna Blănaru, artist plastic profesionist, specializat şi în artă murală, iar cei care-l pun în practică sunt artişti din toată ţara. Rolul Primăriei municipiului Buzău constă în finanţarea proiectului, dar şi pe partea de urbanism, unde sunt necesare aprobări şi avize pentru schimbările aduse unor clădiri.

    Iată primele şapte lucrări şi descrierea lor:

    1. "Openness" (Deschidere)

    Artist: Cristian Scutaru

    Concept: "Openness" este întruchiparea sfinxului ancestral al momentului în care vrei să te deschizi şi să fii una cu ştiinta şi tehnologia. Este un dialog al simţurilor şi o antiteză a două generaţii la câteva zeci de ani distanţă una de alta.

    2. "Iubeşte-ţi atât valorile, cât şi culorile!"

    Artist: Miruna Blănaru

    Concept: Lucrarea încurajează educaţia armonioasă a copiilor de la vârstele cele mai fragede, atât prin respectarea şi cunoaşterea valorilor culturale şi a tradiţiilor naţionale, cât şi prin respectarea individualităţii şi unicităţii celor mici, pentru ca aceştia să se poată dezvolta într-un mod cât mai sănătos şi liber.

    Aici mai putem discuta şi despre importanţa iubirii şi acceptării necondiţionate, atât faţă de noi înşine, cât şi faţă de cei din jur.

    3. "Lupul Dacic"

    Artist: Bogdan Adrian Letter

    Concept: Lucrarea reprezintă simbolul legăturii ancestrale cu strămoşii noştri, al rădăcinilor noastre milenare în acest pământ, stindardul luptei pentru libertate şi al comuniunii cu natura.

    4. "Puii noştri - Tezaurele noastre"

    Artişti: Răzvan Constantines­cu, Andrei Tănase

    Concept: Lucrarea reprezintă o ilustraţie a puilor de cloşcă din Tezaurul de Aur de la Pietroasele, jud. Buzău, acesta fiind atât un simbol local, cât şi unul naţional, prin importanţa sa istorică şi valoarea sa inestimabilă. Lucrarea propune o metaforă a puilor noştri, care merg la şcoală pentru o educaţie de calitate, copiii reprezentând dintotdeauna "tezaurele" unei naţii.

    5. "Tu (să) tinzi spre Infinit! "

    Artişti: Miruna Blănaru, Bogdan Adrian Lefter

    Concept (Miruna Blănaru): Mesajul central al lucrării este - "Tu (să) tinzi spre infinit - Tu poţi deveni orice, atât timp cât tinzi spre infinit. Urmează-ţi calea spre potenţialul tău maxim". Liceul este numit după marele matematician Grigore C. Moisil şi are specializare în electronică, tehnologie, mate-info, drept pentru care s-a urmărit o reprezentare de elemente din lumea electronică, dar şi crearea unei "formule matematice" care să încurajeze pe orice privitor să tindă spre posibilităţile sale infinite. Fondul este reprezentat într-un mod liber, artistic, spontan, simbolizând aceeaşi infinitate de posibilităţi, care, în constrast cu rigiditatea lumii electronice, simbolizează nevoia de cele două lucruri în lume: ordine şi libertate, ştiinţă şi creativitate.

    6. "Deschidere"

    Concept: Este un dialog al simţurilor şi o antiteză a două generaţii la câteva zeci de ani distanţă una de alta.

    7. "Oda bucuriei"

    Artişti: Bogdan Adrian Lefter, Miruna Blănaru,

    Concept: Lucrarea reprezintă bucuria şi necesitatea întoacerii la natură şi importanţa acesteia în educaţia copiilor de la cele mai fragede vârste.

    Ştirile zilei

    Revista
    BURSA Construcţiilor

    Vreţi să fiţi la curent cu proiectele iniţiate sau în dezvoltare pe întreg cuprinsul ţării? Care sunt planurile autorităţilor locale în ceea ce priveşte investiţiile în construcţia de locuinţe, spaţii comerciale şi de birouri, infrastructură?

    Vreţi să aflaţi noutăţile pe piaţa materialelor de construcţie?

    Peste optzeci de pagini cu informaţii utile în revista "Bursa Construcţiilor"!

    În exclusivitate - devize pe proiect, preţurile medii ale materialelor şi serviciilor de construcţii.

    Aflaţi care sunt cele mai bune plasamente imobiliare ! Ce şi unde se va construi, care sunt proiectele în curs de execuţie şi toate informaţiile necesare unui investitor pe piaţa imobiliară (preţuri, tendinţe din Bucureşti şi din întreaga ţară).

    Locuinţe

    Piaţa Imobiliară

    Amenajări

    Smart City

    Fotoreportaj

    Preţuri

    Finanţare

    Investiţii

    Consilier

    Companii

    Internaţional