Bursa Construcţiilor
Revista Bursa Construcţiilor nr. 5 / 2024

Muzeul Judeţean Gorj a fost refăcut capital

F.A. Investiţii /

Ion Călinoiu inspectează lucrările de refacere a drumurilor

Ion Călinoiu inspectează lucrările de refacere a drumurilor

Consiliul Judeţean (CJ) Gorj a derulat şi continuă să desfăşoare o serie de obiective inves­tiţionale, atât în sectorul infrastructurii, cât şi în domeniile construcţiilor şi utilităţilor.

În ceea ce priveşte lucrările publice, în acest an, au fost urmărite lucrările finanţate din bugetul propriu, printre care se numără şi realizarea Bazei de Intervenţie Salvamont Rânca-Novaci, repararea capitală a Muzeului Judeţean, amenajarea unei clădiri pentru derularea activităţii Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă, extinderea reţelei de gaze din Bârseşti. Pentru aceste lucrări şi alte câteva mai mici, au fost cheltuite, în primul semestru al anului, peste 804.730 de lei.

Program de alimentare cu apă în judeţul Gorj, de peste 3,7 milioane de lei

În anul în curs au fost continuate şi lucrările de alimentare cu apă, finanţate conform H.G.577/1997, în localităţile Moi, Cocoreni, Vlăduleni, Bustuchin, Pojaru, Drăguţeşti, Tâlveni, Hurezani, Pegeni, Scoarţa şi Copăcioasa, în valoare de 419.180 de lei.

Lucrările noi de alimentare cu apă, finanţate prin acelaşi program, vizează satele Corneşti, Stolojani, Tălpăşeşti, Şomaneşti, Floreşti, Arpadia şi Chicioara. Acestea însumează, pentru 2007, peste 745.000 de lei. Întreg programul menţionat are un buget de aproape 3,73 milioane de lei.

În localităţile Teleşti, Buduhala, Căpreni, Cornetu, Dealul Spirei şi Satul Nou au fost realizate lucrări de alimentare cu apă, în prima jumătate a anului, în valoare de 364.804 dolari, prin programul finanţat conform H.G. 687/1997.

Vor fi demarate lucrări de alimentare cu apă de 2 milioane de dolari

Până la finalul anului, societatea "Mivan Kier Joint Venture Limited Newpark" va demara şi lucrările de realizare a reţelelor de apă în satele Voiteşti Vale, Voiteşti Deal, Cânepeşti, Glodeni, Bălăneşti şi Olari, investiţii ce necesită 2 milioane de dolari. Consiliul Judeţean Gorj va asigura fondurile necesare executării lucrărilor privind drumurile de acces şi racordurile electrice pentru gospodăriile de apă. Investiţiile au fost cuprinse în bugetul Ministerului Dez­voltării, Lucrărilor Puble şi Locuinţelor (MDLPL).

Fondul pentru Mediu investeşte în protejarea resurselor naturale din judeţul Gorj

Administraţia Fondului pentru Mediu a declarat câştigător proiectul "Protecţia resurselor naturale în judeţul Gorj, pe teritoriul localităţilor Bustuchin, Obârşia şi Ioneşti", înaintat spre finanţare de către Consiliul Judeţean Gorj, în luna mai a acestui an, ne-a precizat Adina Andriţoiu, din cadrul CJ Gorj. Contractul de finanţare nerambursabilă încheiat între CJ Gorj şi Administraţia Fondului pentru Mediu a fost semnat în luna octombrie, urmând să fie derulate procedurile de licitaţie publică pentru execuţia lucrărilor de consolidare terasamente.

Doamna Andriţoiu ne-a declarat: "Fondul pentru Mediu finanţează mai multe categorii de proiecte propuse de către autorităţile publice locale, printre care şi protecţia resurselor naturale, în care se încadrează lucrările pentru prevenirea şi înlăturarea proceselor geomorfologice gravitaţionale (alunecări de teren, prăbuşiri etc.), precum şi lucrările de înlăturare a efectelor aces­tora. În conformitate cu strategia de îmbunătăţire a stării de viabilitate pe reţeaua de drumuri judeţene, a căror lungime totală este de 864 km, conducerea Consiliului Judeţean Gorj a urmărit identificarea tuturor surselor de finanţare pentru aducerea la standarde minime a drumurilor judeţene".

Obiectivul proiectului este protecţia resurselor naturale, iar titlurile proiectelor tehnice şi studiilor de fezabilitate sunt denumirile soluţiilor tehnice propuse de către proiectanţi, respectiv "Consolidare terasamente pe DJ 675 C, la km 13+200, în comuna Bustuchin, judeţul Gorj", "Consolidare terasamente pe DJ 605 A, km 49+900, Obârşia" şi "Consolidare terasamente pe DJ 674, km 33+000, comuna Ioneşti, judeţul Gorj".

Prin implementarea aces­tui proiect, în cele trei puncte de lucru de la Bustuchin, Dănciuleşti şi Ioneşti vor fi stopate o serie de fenomene de alunecare, vor fi create condiţii de siguranţă a traficului rutier şi va fi evitată izolarea comunităţilor res­pective.

Valoarea totală a investiţiei depăşeşte 4 milioane de lei, din care 60% reprezintă finanţarea nerambursabilă de la Administraţia Fondului pentru Mediu, iar 40% este contribuţia CJ Gorj.

Lucrările la drumul din Schela vor fi terminate mai devreme

Pe drumurile judeţului Gorj, sunt în curs de execuţie o serie de lucrări de îmbrăcăminţi asfaltice uşoa­re sau tratamente bituminoase. Termenul de finalizare a lucrării din comuna Schela a fost devansat cu zece zile, pentru evitarea intrării în perioada de îngheţ, iar la Buzeşti au fost îmbunătăţite condiţiile de lucru pentru muncitorii de la Întreprinderea de Drumuri şi Poduri.

Printre altele, de la începutul lunii septembrie, pe drumurile judeţene au fost finalizate lucrări ce au vizat aplicarea îmbrăcăminţilor asfaltice uşoare pe DJ 664 A Turcineşti-Stăneşti, ranforsarea DJ 673 Drăgoteşti-Mătăsari, refacerea tratamentelor bituminoase pe DJ 675 Cărbuneşti - Peşteana, DJ 665 D Pociovalişte-Siteşti, DJ 673 Ploştina - Slivileşti - Borăscu - Turceni, DJ 673A Trestioara - Mătăsari - Strâmba Vulcan, DJ 671 limita judeţului Mehedinţi - Motru - Cămuieşti, precum şi consolidarea terasamentelor pe DJ 674B Negomir.

Împrumut de 70 milioane de lei, pentru refacerea a 64 km de drum judeţean

O iniţiativă importantă a preşedintelui Consiliului, Ion Călinoiu, susţinută printr-o hotărâre a CJ Gorj din primăvara acestui an, s-a concretizat în contractarea unui împrumut intern de 70 milioane de lei, pentru reabilitarea DJ 661 Ţânţăreni - Tg-Cărbuneşti - Săcelu - Crasna, în lungime de 64,04 km. "Deşi efortul financiar al ordonatorului principal de credite privind îmbunătăţirea condiţiilor de circulaţie pe cele 35 de drumuri judeţene a fost deosebit de însemnat în ultimii ani, această investiţie depăşea cu mult posibilităţile financiare ale bugetului pe anul în curs. Pentru finalizarea lucrărilor într-un interval scurt de timp, astfel încât să fie corelate cu modernizarea drumului european E 79 Filiaşi - Tg-Jiu - Petroşani, cu care drumul judeţean menţionat face legătura, Consiliul Judeţean Gorj a recurs la contractarea împrumutului, câştigat prin licitaţie de către Bancpost", ne-a spus Adina Andriţoiu.

Va fi analizată starea tehnică a drumurilor judeţene gorjene

Tot în cursul lunii septembrie, Consiliul Judeţean a încheiat un contract de execuţie pentru reabilitarea sis­temului rutier pe DJ 672 C Tălpăşeşti - Stroieşti - Runcu. De asemenea, în luna octombrie, au fost licitate încă trei contracte de execuţie pentru modernizarea şi reabilitarea DJ 674 B Negomir - Borăscu, DJ 661 Ţânţăreni - Tg-Cărbuneşti - Săcelu - Crasna, DJ 671 Apa Neagră - Padeş - Cloşani - Valea Mare, precum şi pentru elaborarea unui studiu de analiză a stării tehnice a drumurilor judeţene şi prioritizarea lucrărilor de întreţinere şi reabilitare care se impun.

14,4 milioane de lei pentru refacerea drumurilor judeţene

Referitor la obiectivele investiţionale derulate pe drumurile judeţene, în acest an au fost realizate tratamente bituminoase pe cinci porţiuni de drum, în lungime totală de 113,5 km, valoarea investiţiilor fiind mai mare de 2,31 milioane de lei, fără TVA. De asemenea, au mai fost executate marcaje longitudinale, laterale şi transversale, a fost consolidat un corp de drum şi terasamentele aferente, au fost reabilitate unele sisteme rutiere şi poduri. În total, lucrările de investiţii realizate pe drumurile judeţene din Gorj ajung la circa 14,4 milioane de lei, fără TVA.

Alte câteva lucrări de refacere şi modernizare a sistemului rutier judeţean ur­mează să fie licitate până la sfârşitul acestui an.

DJ 665 va fi reabilitat cu bani din POR

Un alt proiect derulat pe raza judeţului Gorj, aflat pe un loc prioritar în portofoliul de proiecte al Ministerului Dezvoltării, Lucrărilor Publice şi Locuinţelor, este reabilitarea DJ 665, km 0+000-53+600, care traversează localităţile Curtişoara, Muşeteşti, Crasna, Novaci, Baia de Fier şi Polovragi. Implementarea proiectului va asigura îmbunătăţirea accesului la zonele turistice, potenţial pentru dezvoltarea economică a zonei pe termen mediu, preluarea traficului de pe DN 66 şi scurtarea drumului de la Petroşani la Horezu cu aproape 16 km. După obţinerea avizelor şi acordurilor specificate, proiectul va fi depus la ADR SV Oltenia. Finanţarea proiectului, în valoare de peste 25,23 milioane de euro, va fi asigurată prin Programului Operaţional Regional (POR). Contribuţia CJ Gorj este de 2% din valoarea totală, la care se adaugă cheltuielile neeligibile.

Ştirile zilei

Revista
BURSA Construcţiilor

Vreţi să fiţi la curent cu proiectele iniţiate sau în dezvoltare pe întreg cuprinsul ţării? Care sunt planurile autorităţilor locale în ceea ce priveşte investiţiile în construcţia de locuinţe, spaţii comerciale şi de birouri, infrastructură?

Vreţi să aflaţi noutăţile pe piaţa materialelor de construcţie?

Peste optzeci de pagini cu informaţii utile în revista "Bursa Construcţiilor"!

În exclusivitate - devize pe proiect, preţurile medii ale materialelor şi serviciilor de construcţii.

Aflaţi care sunt cele mai bune plasamente imobiliare ! Ce şi unde se va construi, care sunt proiectele în curs de execuţie şi toate informaţiile necesare unui investitor pe piaţa imobiliară (preţuri, tendinţe din Bucureşti şi din întreaga ţară).

Locuinţe

Piaţa Imobiliară

Amenajări

Materiale

Fotoreportaj

Preţuri

Finanţare

Investiţii

Legea

Internaţional