Bursa Construcţiilor
Revista Bursa Construcţiilor nr. 6 / 2024

Peste jumătate din bugetul de investiţii al Primăriei Brăila provine din credite externe

F.A. Investiţii /

Primăria Brăilei

Primăria Brăilei

Valoarea totală a investiţiilor pe care Primăria Brăila le derulea­ză în acest an este de 91,34 milioane de lei. Circa 40% din această sumă provine din bugetul local, iar restul din fonduri externe. În prima parte a anului curent, au fost cheltuite circa 6,3 milioane de lei numai din bugetul local, ne-a declarat primarul Brăilei, Constantin Cibu.

Cea mai mare parte din bugetul de investiţii (46.556.000 de lei) va fi cheltuită pentru lucrări de protecţia mediului. Alte aproape 21 milioane de lei au fost alocate la capitulul transporturi (infrastructură stradală şi transport în comun), iar 11 milioane de lei au fost programate pentru investiţii în domeniul energetic (sistemul de încălzire centralizat, inclusiv combustibilul necesar pentru agentul termic). Pentru locuinţe, servicii şi dezvoltare publică au fost alocate 1,25 milioane de lei.

Multe licitaţii până la finele anului

Principalele investiţii pentru care Primăria Brăila urmează să deruleze licitaţii în a doua parte a lui 2007 sunt reabilitarea şi modernizarea parcărilor şi drumurilor de acces în cartierele Hipodrom, Obor, Radu Negru, Viziru I, II şi III. La acestea se adaugă modernizarea sistemului de semaforizare, lucrări de reabilitare şi consolidare a clădirii din strada Vapoarelor, lucrări de amenajare a Orăşelului Copiilor şi iluminatul stradal ornamental. Foarte importante sunt şi lucrările de viabilizare a terenului aferent ansamblului de locuinţe ANL din cartierul Apollo (apă, canalizare, gaze, sistematizare verticală).

Aproape 100 milioane de lei pentru producţia şi distribuţia energiei termice în sistem centralizat

Printre principalele obiective de investiţii aflate în curs de execuţie în acest an se numără reabilitarea şi modernizarea CET II Brăila şi a sis­temului centralizat de trans­port şi distribuţie a agentului termic prin puncte termice. Valoarea lucrărilor este de 79,22 milioane de lei. Finanţarea este asigurată din sursele proprii ale CET, dar şi din bugetul de stat.

Primarul Constantin Cibu ne-a precizat că, în cadrul acestui program, vor fi trans­formate 27 de centrale termice (CT) în puncte termice (PT) pentru alimentarea tuturor consumatorilor din oraş. De asemenea, va fi montată o CT modulară cu sarcina de 550 KW pentru liceul Grigore Moisil şi vor fi înlocuite reţelele secundare pentru PT 3 Radu Negru, PT 6 Viziru 1. La sis­temul centralizat, vor fi racordate CT Verdun, CT Viziru II, CT 2 Hipodrom, CT 5 Obor, CT 2 Vidin şi CT Pal. Vor fi derulate şi lucrări de automatizare a 25 PT şi a dispeceratului.

La acest proiect se adaugă şi execuţia lucrărilor de eficientizare a sistemului centralizat de producţie şi distribuţie a energiei termice din Brăila (circa 12 milioane de lei), cu finanţare tot din fonduri proprii ale CET şi bugetul de stat. În acest an, vor fi montate pompe cu convertizoare de frecvenţă, sistem de expansiune, instalaţii electrice şi termice în 29 de PT. Vor fi modernizate şi reţelele secundare de distribuţie prin înlocuirea cu conducte preizolate şi sistem de achiziţie date şi monitorizare pentru opt PT.

Circa 125 milioane de lei pentru apă şi canalizare

Extinderea reţelei de canalizare şi terminarea colectorului principal din strada Roşiori este un alt obiectiv aflat în curs de execuţie în acest an. Investiţia costă circa 78,4 milioane de lei şi este finanţată din fonduri ISPA şi dintr-un împrumut BEI. În programul ISPA a fost prins şi proiectul de modernizare şi extindere a reţelelor de canalizare şi construirea staţiei de epurare, în valoare de 45,8 milioane de lei. Sursele de finanţare sunt fonduri ISPA şi bugetul local.

Alte lucrări aflate în curs de execuţie în octombrie 2007 sunt reabilitarea reţelei de apă pe strada Mihail Sebastian (160.000 de lei), realizarea colectorului general de ape uzate (150.000 de lei), care presupune exproprieri, demolări şi refaceri de imobile, precum şi extinderea reţelei de apă pe strada Ion Creangă (120.000 de lei). La acestea se adaugă extinderea canalizării pe strada Topârceanu (120.000 de lei), reabilitări şi întreţinere fântâni arteziene şi realizarea conductei de apă pe strada Spicului.

Centrul istoric se reabilitează

În acest an, Primăria Brăila a demarat şi reabilitarea centrului istoric al oraşului, care include consolidarea şi modernizarea clădirilor, dar şi a infrastructurii stradale. Suma aferentă anului curent este de circa 14 milioane de lei, din bugetul local şi fonduri PHARE. Alte străzi în curs de modernizare sunt bulevardul Independenţei între Calea Călăraşilor şi Şcolilor (960.000 de lei), bulevardul Al. I. Cuza între Calea Galaţi şi Faleza Dunării (1,05 milioane de lei), Calea Galaţi - Plantelor (447.000 de lei) şi parcările din cartierul Hipodrom (1,1 milioane de lei).

Proiecte de investiţii 2008 - 2012 în valoare de peste 170 milioane de lei

Municipiul Brăila şi-a propus, pentru perioada 2008 - 2012, realizarea mai multor proiecte ample de investiţii, în valoare totală de peste 174 milioane de lei. Cel mai costisitor obiectiv este construirea staţiei de epurare a apelor uzate în Municipiul Brăila (circa 68 milioane de lei). Perioada de execuţie este 2008 - 2010 şi finanţarea este asigurată din împrumut BEI şi fonduri ISPA. Pe locul doi se află reabilitarea reţelei de canalizare (61 milioane de lei). Investiţia a fost programată pentru perioada 2008 - 2012 şi nu are, deocamdată asigurate sursele de finanţare.

În planurile primăriei se află şi reabilitarea reţelelor de transport şi distribuţie agent termic pe 150 km (19,3 milioane de lei), de asemenea fără surse de finanţare, extinderea reţelei de distribuţie a energiei termice cu 13 km (8,2 milioane de lei din bugetul local în perioada 2008 - 2011) şi extinderea reţelei de aducţiune în Parcul industrial Şosea Dig (4,3 milioane de lei în perioada 2008 - 2009, fără surse de finanţare).

Alte obiective sunt separarea reţelelor de distribuţie de reţelele termice (5,2 milioane de lei din bugetul local în perioada 2008 - 2011), executarea de noi branşamente la reţeaua de apă (3 milioane de lei din bugetul local în perioada 2008 - 2011) şi devierea colectoarelor secundare Faleza Dunării către şase staţii de pompare (fără finanţare identificată).

Ştirile zilei

Revista
BURSA Construcţiilor

Vreţi să fiţi la curent cu proiectele iniţiate sau în dezvoltare pe întreg cuprinsul ţării? Care sunt planurile autorităţilor locale în ceea ce priveşte investiţiile în construcţia de locuinţe, spaţii comerciale şi de birouri, infrastructură?

Vreţi să aflaţi noutăţile pe piaţa materialelor de construcţie?

Peste optzeci de pagini cu informaţii utile în revista "Bursa Construcţiilor"!

În exclusivitate - devize pe proiect, preţurile medii ale materialelor şi serviciilor de construcţii.

Aflaţi care sunt cele mai bune plasamente imobiliare ! Ce şi unde se va construi, care sunt proiectele în curs de execuţie şi toate informaţiile necesare unui investitor pe piaţa imobiliară (preţuri, tendinţe din Bucureşti şi din întreaga ţară).

Locuinţe

Piaţa Imobiliară

Amenajări

Smart City

Fotoreportaj

Preţuri

Finanţare

Investiţii

Consilier

Companii

Internaţional