Bursa Construcţiilor
Revista Bursa Construcţiilor nr. 6 / 2024

Peste opt milioane de euro pentru alimentarea cu apă a Municipiului Călăraşi

F.A. Investiţii /

Nicolae Dragu, primarul Călăraşiului

Nicolae Dragu, primarul Călăraşiului

Primăria Călăraşi are un sfârşit de an bun. Dacă procedurile merg bine, există posibilitatea ca, în această toamnă, să fie demarate lucrările de forare a unor puţuri de mare adâncime, cu fonduri SAMTID.

Tot pentru sistemul de alimentare cu apă este cel de-al doilea proiect ambiţios al Municipiului Călăraşi. După îndelungi demersuri, Guvernul a alocat 20 de milioane de euro pentru trei oraşe din judeţul Călăraşi: Municipiul Călăraşi (8,108 milioane euro), Olteniţa (6,592 milioane euro) şi Lehliu-Gară (4,492 milioane euro) pentru a se rezolva din problemele ce ţin de alimentarea cu apă şi canalizare.

În prezent, Călăraşiul are doar un puţ forat şi mai sunt în proiect alte patru. Acestea vor fi situate la intrarea în Călăraşi, dinspre Bucureşti.

Din cei 8,1 milioane euro primiţi în cadrul programului guvernamental privind sistemul integrat de reabilitare a reţelelor de apă şi canalizare, doar 4,1 milioane euro vor avea ca destinaţie puţurile forate şi reprezintă 80% din totalul investiţiei. Restul de bani trebuie asiguraţi de Primăria Călăraşi. Din aces­te fonduri se vor mai realiza staţiile de tratare, de decantare, de pompare şi coloana de aducţiune a apei până la cea a oraşului.

Restul de patru milioane de euro au ca destinaţie canalizarea de nord a oraşului Călăraşi, un alt proiect care va avea drept scop completarea reţelelor de canalizare în cartierul Mircea Vodă.

Primarul Municipiului Călăraşi, Nicolae Dragu, este de părere că, în cel mult trei ani, locuitorii oraşului vor bea apă curată, din puţuri forate. "Dacă licitaţia decurge bine la minister şi nu se fac contestaţii peste contestaţii, în decembrie sau la începutul lui 2008 vor începe lucrările", a mai spus domnia sa.

Împrumut de 16,5 milioane lei

Co-finanţarea pentru puţurile forate nu a fost prinsă în bugetul Primăriei Călăraşi pentru 2007. Pentru că nu s-au putut face rectificări, municipalitatea a apelat la un credit de 16,5 milioane de lei. Astfel, aproape şase milioane lei vor constitui co-finanţarea pentru proiectul de alimentare cu apă a oraşului Călăraşi, din puţuri forate. Cu diferenţa de 10,7 milioane de lei, vor fi asfaltate 13 străzi. De aceste ultime lucrări este nevoie pentru că, după implementarea proiectului SAMTID, Călăraşiul are o reţea de drumuri jalnică. Constructorul, "Deltacons" Tulcea, şi-a făcut treaba doar pe alocuri. Pentru că drumurile nu se mai pot repara, ci trebuie refăcute în totalitate, primarul vrea să asfalteze acele străzi care au toate utilităţile rezolvate. În proiect sunt cuprinse lucrări de modernizare, de turnare covor asfaltic, de executat trotuare, lucrări de montat borduri.

Lucrări noi de peste 11 milioane de lei

Bugetul de investiţii al Primăriei Călăraşi este de 24,269 milioane de lei în acest an. Nivelul investiţiilor noi este de 11,5 milioane de lei.

La capitolul învăţământ este prinsă suma de 1,2 milioane de lei. Sunt vizate în special realizarea de studii de fezabilitate şi proiecte tehnice pentru modernizare de spaţii, cantine, execuţie centrale termice, branşamente la apă, canalizare, la reţeaua de gaz, şarpante.

Cea mai mare parte din buget este alocată la capitolul locuinţe, servicii şi dezvoltare publică, respectiv 9,05 milioane lei. Suma include şi fondurile pentru construcţia de noi locuinţe.

La capitolul transporturi sunt prinse mai multe lucrări prin care s-au amenajat locuri de parcare, s-au reprofilat străzi, au fost executate lucrări la sistemul de canalizare a oraşului, trotuare etc. Totalul bugetului alocat este de 3,5 milioane de lei. Astfel, a fost amenajată o parcare pe o lungime de 600 de metri, de-a lungul străzii principale din oraş, pentru a descon­gestiona aglomeraţia pe timp de zi. Lucrarea este în valoare de 621.000 lei.

O altă lucrare importantă se referă la realizarea sistemului de canalizare, a carosabilului şi a trotuarelor de pe strada Primăverii, în valoare totală de 500.000 lei.

Sunt continuate lucrări de peste opt milioane de lei

Municipalitatea din Călăraşi are, în acest an, lucrări în continuare în valoare de 8,5 milioane de lei. La acest capitol sunt cuprinse modernizarea noului sediu al primăriei (400.000 lei) şi demolarea anexei Şcolii nr. 10. Pentru studiul de fezabilitate, proiectul tehnic şi lucrările tehnico-edilitare ale sălii de sport din incinta Şcolii nr. 11 au fost alocate 200.000 lei. Lucrările de realizare a drumurilor din cartierul ANL II, în valoare de 1,23 milioane lei, şi modernizarea Bazarului Big, proiect de 1 milion de lei, încă mai erau în curs de execuţie la finele lunii octombrie.

Judeţul Călăraşi vrea să atragă fonduri europene de peste 64 milioane de euro

Pentru accesarea fondurilor structurale, Judeţul Călăraşi prezintă un portofoliu de proiecte interesant. Cel cu valoarea cea mai mare face referire la reabilitarea reţelei de drumuri judeţene. Costul estimativ al proiectului este de 25 milioane de euro. La acelaşi capitol, mai este inclusă şi modernizarea drumurilor judeţene pietruite, de circa 6,5 milioane de euro. Localităţile din judeţ încă înregistrează deficienţe la acest capitol. Proiectele derulate până în prezent şi finanţate din diferite fonduri acoperă doar o parte din necesar. Ori, pentru îmbunătăţirea infrastructurii locale, în vederea sprijinirii creşterii economice, respectiv pentru crearea unui cadru favorabil atragerii investiţiilor, mai sunt necesare şi alte cheltuieli.

Cât priveşte oraşul Călăraşi, cu un buget de aproximativ 15 milioane de euro se doreşte regenerarea centrului civic al municipiului. Prin implementarea acestui proiect se are în vedere revitalizarea Călăraşiului, oraş cu potenţial de creştere economică.

În schimb, cel mai avansat proiect este "Danubius Parc", ce vizează dezvoltarea Călăraşiului prin înfiinţarea unui ansamblu de imobile cu diferite destinaţii, unele situate peste Braţul Borcea. În cadrul complexului, este inclus un centru de afaceri şi un pod peste Braţul Borcea. Obiectivul principal îl constituie dezvoltarea Municipiului Călăraşi prin crearea condiţiilor favorabile dezvoltării activităţilor turistice. Valoarea proiectului este de aproape 6 milioane de euro.

Pe listă se mai află proiecte ce vizează înfiinţarea a două parcuri industriale, în Călăraşi şi în Olteniţa, de 6 milioane de euro şi, respectiv, 5,5 milioane euro.

Proiectele propuse pentru finanţare din fonduri structurale sunt aprobate de Consiliul Naţional pentru Dezvoltare Regională şi sunt prinse în portofoliu de proiecte de rezervă în cadrul Programului Phare coeziune economică şi socială 2003 şi Programul Phare coeziune economică şi socială 2004-2006.

Ştirile zilei

Revista
BURSA Construcţiilor

Vreţi să fiţi la curent cu proiectele iniţiate sau în dezvoltare pe întreg cuprinsul ţării? Care sunt planurile autorităţilor locale în ceea ce priveşte investiţiile în construcţia de locuinţe, spaţii comerciale şi de birouri, infrastructură?

Vreţi să aflaţi noutăţile pe piaţa materialelor de construcţie?

Peste optzeci de pagini cu informaţii utile în revista "Bursa Construcţiilor"!

În exclusivitate - devize pe proiect, preţurile medii ale materialelor şi serviciilor de construcţii.

Aflaţi care sunt cele mai bune plasamente imobiliare ! Ce şi unde se va construi, care sunt proiectele în curs de execuţie şi toate informaţiile necesare unui investitor pe piaţa imobiliară (preţuri, tendinţe din Bucureşti şi din întreaga ţară).

Locuinţe

Piaţa Imobiliară

Amenajări

Smart City

Fotoreportaj

Preţuri

Finanţare

Investiţii

Consilier

Companii

Internaţional