Sfaturi de la specialiştii Praktiker pentru o grădină de vis
Amenajări / 05 aprilie 2016
Interviu cu doamna Cornelia Gheorghe, Director Achiziţii Praktiker România
Reporter: Care sunt primele lucrări, de primăvară, pe care oamenii trebuie să le facă în grădină?
Cornelia Gheorghe: Cataloagele Praktiker dedicate fiecărui sezon sunt o sursă indispensabilă de inspiraţie pe această temă. Le suntem întotdeauna aproape clienţilor Praktiker şi nu numai, cu sfaturi utile şi soluţii în funcţie de fiecare sezon. Grădinii îi sunt dedicate chiar două cataloage. Primul a fost deja lansat "Unelte şi Maşini de Grădină". Explicăm în acest catalog şi primele lucrări în grădină şi uneltele necesare fiecărei etape: curăţarea solului/grădinii de uscături, frunze moarte ori alte resturi; pasul doi este afânarea solului; urmează fertilizarea, operaţiune care se face în două-trei etape. Lucrările de primăvară în grădină, în martie, sunt concentrate pe îngrijirea pomilor de frunze şi ramuri uscate şi bolnave. În zilele mai călduroase, pomii se stropesc cu soluţii contra bolilor şi dăunătorilor. Lucrările de primăvară în grădină continuă cu plantarea noilor pomi, răsădirea seminţelor pentru plantele care vor înflori în vară şi la toamnă şi lucrările pentru trandafiri: îngrăşăminte, tăieri, plantarea butaşilor.
Reporter: Ce tipuri de amenajări/ plante/mobilier sunt recomandate?
Cornelia Gheorghe: Recomandările se fac în funcţie de spaţiul pe care îl acoperă grădina, amplasamentul ei şi preferinţele utilizatorilor. Unii doresc grădini cu plante uşor de întreţinut, mai mult gazon şi accent pe un mobilier care să iasă în evidenţă, alţii preferă doar plante, o oază de relaxare şi sănătate.
Reporter: Cum ar trebui să arate o gradină modernă şi cochetă?
Cornelia Gheorghe: Grădinile moderne merg pe ideea de minimalism. Sunt perfecte pentru persoanele active, care nu au mult timp la dispoziţie şi preferă un spaţiu verde, uşor de întreţinut. Aşadar, o grădină modernă pune mult accent pe elemente decorative specifice, dintre care amintim pavelele de piatră naturală sau marmură, statuete, rocărie. O alternativă mai caldă sunt pardoselile din lemn natural. Un accent deosebit se pune pe corpurile de iluminat, preferate fiind spoturile încastrate în pardoseală. Plantele preferate sunt cele mari, uşor de întreţinut, în vase mari, de cele mai multe ori din piatră. Mobilierul acoperă aceeaşi gamă de produse ca pentru orice altă gradină: seturi de mese şi scaune, canapele, fotolii etc.
Reporter: Ce tendinţe aţi remarcat în piaţa de profil?
Cornelia Gheorghe: Am observat o revenire la clasic, ca şi tendinţă a amenajărilor. Decoraţiunile vintage sunt la mare căutare, o stropitoare veche, o jardinieră etc.
Se pune foarte mare accent pe partea de decorare, confort. Grădina nu mai are rol doar funcţional de multă vreme: este o oază de linişte şi relaxare alături de prieteni. Produsele pe care la caută clienţii vin să decoreze spaţiul şi să creeze zona aceasta de confort.
Exista şi tendinţa de a planta şi cultiva în regim propriu legume şi fructe . Oamenii se întorc la origini şi caută produse cât mai naturale, crescute şi îngrijite în grădina proprie.
Reporter: Cum a evoluat cererea, în raport cu oferta?
Cornelia Gheorghe: Clienţii devin din ce în ce mai pretenţiosi şi se documentează înainte de a face achiziţii chiar dacă este vorba doar de un hobby. Timpul este o resursă esenţială în ziua de azi şi oferta trebuie să fie cât mai la obiect - să se plieze exact pe aşteptările acestuia. Cererea este tot mai diversă şi vine mai ales din nevoia de a ne diferenţia de ceilalţi, ne dorim să fim cât mai originali fie că vine vorba de grădină sau de casă.
Oferta este diversă pe piaţă, însă puţini sunt cei care comercializează game complete de produse pentru grădină, iar Praktiker este una din destinaţiile preferate pentru client când vine vorba de grădină. În 2014, Praktiker a primit premiul Best Buy Award de la Icertias Elveţia. Rezultatele s-au bazat pe un studiu cantitativ realizat în România şi am fost certificaţi ca fiind locul unde românii găsesc cel mai bun raport calitate-preţ la produsele de grădinărit. Aceştia au declarat că protrivit experienţei personale pe piaţa românească, cea mai bună valoare la preţul plătit reprezintă aspectul, care contează cel mai mult în această privinţă. Participanţilor li s-a cerut să "specifice lanţul de magazine care în România oferă cel mai bun raport calitate-preţ pentru achiziţionarea de plante ornamentale şi echipamente pentru amenajare". Majoritatea au răspuns Praktiker.
Reporter: Cum poate fi amenajată o gradină de dimensiuni mici?
Cornelia Gheorghe: Grădinile mici cer decoraţiuni şi plante mici. Puieţii, arbuştii mici se integrează foarte bine. Gazonul este un must pentru orice tip de gradină. Cel mai important atribut al unei grădini mici trebuie să fie omogenitatea. Să fie organizată şi să atragă prin colorit limitat, decoraţiuni simple, gard viu bine întreţinut, corpuri de iluminat subtile.
Reporter: Care a fost evoluţia preţurilor în acest domeniu?
Cornelia Gheorghe: Dacă vorbim de grădină, preţurile au avut o evoluţie normală în limitele dictate de factori externi: curs valutar, bursă sau materii prime. Nu există o particularitate anume legată de evoluţia preţurilor la produsele pentru grădină, însă există clar un segment extrem de sensibil la preţ şi acolo asistăm la o competitivitate acerbă în ceea ce priveşte menţinerea preţurilor de vânzare de la an la an.
Reporter: Cum s-au educat clienţii care au grădini şi cumpără astfel de produse?
Cornelia Gheorghe: Clienţii sunt mereu cu un pas înainte, caută şi citesc foarte mult în mediul online. Transferul de informaţii vine astfel pe mai multe căi: de la prieteni şi familie, până la specialist, ajungând la documentarea proprie prin diferite medii: on-line, reviste de specialitate şi de design. Clienţii ne dictează tendinţele şi cererea lor este una tot mai diversă.
Reporter: Ce sumă medie alocă o familie pentru amenajarea grădinii?
Cornelia Gheorghe: Dacă vorbim de grădină şi implicit de loc de relaxare, în funcţie de mărimea grădinii şi numărul de membrii ai familiei, atunci putem vorbi de bugete economice de la câteva sute de lei şi până la 2-3 mii de lei. Amenajarea grădinii nu se face mereu într-un singur sezon, de multe ori o îmbunătăţim pe an ce trece: mai adaugăm un loc de joacă pentru copii, o piscină sau chiar o seră.
Reporter: Care este profilul clienţilor dumneavoastră pe acest segment?
Cornelia Gheorghe: Profilul de client este destul de divers. Clientul nostru este atât micul grădinar, cât şi orice om pasionat de timp liber petrecut cu prietenii, într-un spaţiu armonios şi primitor.
Reporter: Ce ofertă aveţi pentru amenajările de grădină (sisteme de iluminat, tipuri de gazon, balansoare, foişoare, căsute pentru copii, plante etc.)?
Cornelia Gheorghe: Gama noastră de produse asigură atât partea funcţională a grădinii, de la plante, arbuşti, conifere, gazon şi mobilier de grădină, până la diverse produse cu rol decorativ: căsuţe şi locuri de joacă pentru copii, balansoare şi tobogane, ghivece de exterior, decoraţiuni de grădină, piscine de diverse dimensiuni, cât şi accesorii pentru plajă, produse de camping, corturi şi saci dormit, lăzi frigorifice, hamace etc.
Reporter: Ce produse noi aţi adus în ultima perioadă şi ce urmează să aduceţi în piaţă în vara lui 2016?
Cornelia Gheorghe: În ultimele sezoane am extins gama de decoraţiuni pentru grădină şi ne-am diversificat celelalte game deja existente printr-o ofertă mai amplă, de exemplu: diverse dimensiuni hamace, piscine de diferite dimensiuni cu cadru metalic şi spa-uri, gama extinsă pentru copii, de la tobogane şi măsuţe de joacă, până la căsuţe şi locuri speciale de joacă ce pot fi amenajate pentru copii.
Reporter: Care sunt cele mai căutate produse de mobilier de grădină?
Cornelia Gheorghe: În continuare mobilierul de grădină se află în topul celor mai căutate articole de grădină: seturile de mobilier de ratan sintetic, seturile de mobilier de plastic, seturile de bistro care se potrivesc foarte bine pentru orice balcon, în lipsa grădinii. Încet, încet, micul nostru balcon poate deveni o oază de linişte şi va imita grădina de vară. Cu puţină inspiraţie ne putem crea o mică grădină în orice balcon.