Bursa Construcţiilor
Revista Bursa Construcţiilor nr. 5 / 2024

14 SEPTEMBRIE - Ziua Naţională a Constructorului

ADRIANA IFTIME, director general FPSC Companii /

  • document ataşat apasă aici pentru a descărca.

    Este adevărat - 14 septembrie a fost instituită prin Legea 350/2018 zi naţională a constructorului: "Art.1. Se declară ziua de 14 septembrie - Ziua naţională a constructorului. Art.2. Autorităţile administraţiei publice centrale şi locale, precum şi organizaţiile neguvernamentale pot organiza manifestări şi acţiuni publice dedicate sărbătoririi zilei. Această lege a fost adoptată de Parlamentul României, cu respectarea prevederilor art. 75 şi ale art. 76 alin. (2) din Constituţia României, republicată. Bucureşti, 27 decembrie 2018. Nr. 350".

    De ce 14 septembrie?

    Am ales această dată ca reper pentru o mare realizare a Constructorilor români de la sfârşit de secol 19, data de 14 septembrie 1895, la care a fost recepţionat cu mare fast, în prezenţa Regelui Carol I şi a Reginei Elisabeta, celebrul pod de la Cernavodă - "Podul Anghel Saligny" sau "Podul Regele Carol I". Podul Carol I cu statuile "Dorobanţii" este înscris în lista monumentelor istorice.

    În 1895, această realizare românească reprezenta cel mai mare pod din Europa continentală a vremii, primul pod de această anvergură care traversa un fluviu şi al treilea ca lungime din lume (4087,95 m).

    Ca o pură coincidenţă (sic!), tot în data de 14 septembrie, de ziua Sfintei Cruci, dar în anul 1928, a fost înălţată Crucea Eroilor de pe Muntele Caraiman, denumită oficial Crucea comemorativă a eroilor români din Primul Război Mondial, monument istoric situat în Munţii Bucegi. Construcţia este de forma unei cruci latine, având o înălţime de 39,3 metri şi a fost construit la altitudinea de 2291 m, pentru a cinsti memoria celor 30.000 de militari români căzuţi în luptele de pe Valea Prahovei, în Primul Război Mondial. În 14 august 2013, acest monument a fost desemnat de către Guinness World Records ca fiind "cea mai înaltă cruce din lume amplasată pe un vârf montan".

    Sunt vârfuri de realizări ale Constructorilor români spre care trebuie să ne orientăm privirea în sus la propriu, cu demnitate şi respect. Fie că geniul inginerului Anghel Saligny, unul dintre românii care au schimbat lumea, cel pe care Regele Carol I îl numea "o glorie a României" să ne inspire şi să ne influenţeze acţiunile breslei de aici înainte.

    De ce o zi a Constructorilor?

    Oricât de grea sau uşoară, de importantă sau nu este munca pe care o facem, uneori simţim nevoia unei recompense sub forma unei recunoaşteri a ceea ce am realizat. De multe ori, astfel de recunoaşteri ne încarcă bateriile şi ne stimulează să mergem mai departe. Constructorii reprezintă circa 10% din forţa de muncă ocupată a ţării. De câţiva ani, sectorul se confruntă cu o gravă criză de forţă de muncă şi asta fie că fenomenul de migraţie a erodat foarte mult în această zonă, fie că tineretul nu se mai îndreaptă spre meseriile din construcţii, alte sectoare mai uşoare fiind mult mai atractive.

    Federaţia Patronatelor Societăţilor din Construcţii a fost şi este în continuare foarte preocupată să găsească soluţii pentru îmbunătăţirea atât a cadrului legislativ ce reglementează activitatea domeniului, dar şi în domeniul relaţiilor cu partenerii sociali (sindicate) sau organizare de evenimente prin care recunoaşte meritele actorilor din sistem (persoane, firme, studenţi, cadre universitare etc.) recompensându-le cu premii, fie ele mai consistente, alteori simbolice.

    Am considerat, astfel, că o recunoaştere generală ar putea fi realizată şi prin instituirea prin legi a unei zile naţionale a constructorului, o zi dedicată celor care un an întreg muncesc pentru realizarea unei zecimi din PIB-ul românesc. Dacă am avea nişte politici de investiţii mai coerente şi mai ferme, am putea mult mai mult, chiar dacă avem în ţară circa 350.000 de angajaţi în construcţii, iar în străinătate aproape 600.000.

    De la idee la Decretul de promulgare a legii a fost o poveste frumoasă. Cu propunerea în mână am bătut la unele porţi parlamentare, dar câteva luni am primit doar promisiuni. De fiecare dată, alte probleme "foarte importante" ne ţineau pe loc. Până când ne-am adresat unui parlamentar care a înţeles fără foarte multe explicaţii care era dorinţa, scopul şi aşteptarea noastră de la un astfel de demers. Mulţumim doamnei Roxana Mânzatu - deputat de Braşov. În mai puţin de jumătate de an, cu sprijinul doamnei deputat, cu participarea noastră în comisiile de specialitate din Parlament pentru motivare şi susţinere, Legea 350 a fost aprobată.

    Ah, credeaţi că am uitat să vă spun cum ne-a susţinut ministerul care este autoritatea de reglementare în construcţii? Nu, nu am uitat. La propunerea noastră de două articole, ministerul a prezentat o pagină de observaţii, iar punctul de vedere a fost clar, fără comentarii: "Având în vedere obiectul de reglementare, Parlamentul va decide asupra oportunităţii adoptării acestei iniţiative legislative". Cu alte cuvinte, pe ministerul nostru nu l-a interesat.

    Considerăm că a dedica o zi din an constructorului român este un gest de apreciere şi încurajare din partea legislativului pentru o breaslă de care societatea are nevoie să existe în condiţii de profesionalism, responsabilitate şi demnitate, că este o cărămidă la zidirea unei morale profesionale şi a unei conştiinţe de care avem nevoie la început de mileniu şi când România are încă mare nevoie de investiţii, mai ales investiţii publice, o dovadă a preţuirii muncii acestei bresle pe care o dorim să redevină ca odinioară - "motorul economiei româneşti".

    Anul acesta constructorii români vor sărbători prima zi ce le-a fost dedicată, sâmbătă 14 septembrie, la Domeniul Ştirbey din localitatea Buftea.

    (C)

    Ştirile zilei

    Revista
    BURSA Construcţiilor

    Vreţi să fiţi la curent cu proiectele iniţiate sau în dezvoltare pe întreg cuprinsul ţării? Care sunt planurile autorităţilor locale în ceea ce priveşte investiţiile în construcţia de locuinţe, spaţii comerciale şi de birouri, infrastructură?

    Vreţi să aflaţi noutăţile pe piaţa materialelor de construcţie?

    Peste optzeci de pagini cu informaţii utile în revista "Bursa Construcţiilor"!

    În exclusivitate - devize pe proiect, preţurile medii ale materialelor şi serviciilor de construcţii.

    Aflaţi care sunt cele mai bune plasamente imobiliare ! Ce şi unde se va construi, care sunt proiectele în curs de execuţie şi toate informaţiile necesare unui investitor pe piaţa imobiliară (preţuri, tendinţe din Bucureşti şi din întreaga ţară).

    Locuinţe

    Piaţa Imobiliară

    Amenajări

    Materiale

    Fotoreportaj

    Preţuri

    Finanţare

    Investiţii

    Legea

    Internaţional