Investitorii au practicat, încă de la lansarea proiectelor, preţuri foarte accesibile pentru arădeni
Având în vedere că în Arad construcţia masivă de apartamente noi a debutat mult mai târziu comparativ cu alte oraşe mari din ţară, oferta nouă a găsit o piaţă cu o cerere destul de mare. Astfel, noile locuinţe au continuat să se vândă chiar şi în perioada de criză, ne-a declarat Gabriela Bej, directorul agenţiei "Casadomi Arad". De asemenea, politica de marketing a marilor dezvoltatori locali s-a îndreptat mult spre clienţi, prin oferirea de bonusuri, facilităţi, alternative avantajoase de creditare şi plată.
La nivelul lunii aprilie, cele mai mari şantiere rezidenţiale sunt, în continuare, ale dezvoltatorilor Bermo, Ared, Urbana şi Imotrust. Potrivit doamnei Bej, preţurile medii de vânzare ale apartamentelor noi se încadrau, în aprilie, între 500 şi 700 de euro/mp + TVA. Gabriela Bej ne-a precizat: "Nu se poate spune că acestea au cunoscut o scădere drastică, ca şi în cazul apartamentelor vechi. În multe cazuri, preţurile au rămas neschimbate. Menţinerea preţurilor se datorează soluţiilor legate de modul de plată şi finanţare, promovate de investitori".
Au scăzut cererile de locuinţe prin Prima Casă
Demararea programului Prima Casă, în vara anului trecut, a revigorat puţin piaţa imobiliară arădeană, în sensul că s-au mărit cererile şi interesul pentru achiziţionarea de locuinţe, după o perioadă de relativ blocaj, generat de criza financiară internaţională.
Gabriela Bej ne-a spus că, în acest an, numărul cererilor de locuinţe prin programul Prima Casă a fost mai mic, din cauza nesiguranţei privind câştigurile viitoare ale populaţiei şi reducerea tot mai drastică a locurilor de muncă.
Scăderi semnificative la tranzacţionare pe toate segmentele
Anul trecut, piaţa arădeană a înregistrat scăderi semnificative la tranzacţionare pe toate segmentele, cele mai afectate fiind imobilele de lux, terenurile, vânzarea spaţiilor comerciale, proprietăţile a căror valoare depăşea 100.000 de euro.
Potrivit "Casadomi Arad", a existat cerere, mai scăzută, pentru închirieri de locuinţe. S-au făcut multe relocări pe toate segmentele, respectiv spaţii comerciale sau industriale, spaţii de birouri şi chiar spaţii de locuit. Gabriela Bej a subliniat: "În 2009, s-au căutat în special oferte ale căror preţuri au scăzut foarte mult faţă de 2008, proprietăţi ai căror proprietari, presaţi de datorii sau diverse alte probleme, doreau să le vândă sau să le închirieze urgent. Începutul acestui an a debutat cam în acelaşi mod, cumpărătorii lăsându-se, încă, mult aşteptaţi. Continuă, astfel, blocajul tranzacţiilor generat de criza economică".
Cererea cea mai slabă este pentru terenuri
Piaţa terenurilor din Arad este segmentul imobiliar cel mai afectat de criză. Numărul tranzacţiilor a scăzut drastic, chiar dacă cei mai mulţi proprietari au redus deja preţurile sau sunt dispuşi să o facă, în multe cazuri, chiar cu mai mult de 50% faţă de preţurile de tranzacţionare din 2008.
Chiar şi în aceste condiţii, însă, cererile sunt minime, clienţii care ar mai fi interesaţi să cumpere oferind, de cele mai multe ori, un preţ cu 70-80% mai mic decât cel solicitat de proprietar, afirmă Gabriela Bej. "Aşadar, în această perioadă, vorbim în cele mai multe cazuri des-pre investitori oportunişti, care caută proprietari dispuşi să negocieze preţurile foarte mult, în special presaţi de diverse probleme financiare".
Se găsesc şi case noi cu 50.000 de euro
Din proiectele rezidenţiale de vile noi care au fost anunţate în anii trecuţi, probabil cel mai mare şi cel mai promovat în Arad, este, şi în acest an, "Via Carmina". Potrivit "Casadomi Arad", în cadrul acestui proiect se vând atât case "la cheie" (50.000 de euro cu TVA şi lotul de teren inclus), cât şi parcele pentru construcţia de case în regie proprie. Pretul loturilor era, la finele lunii aprilie, de 36-39 euro/mp cu TVA inclus.
Cele mai căutate proprietăţi pentru închirieri în Arad au rămas, şi în acest an, locuinţele, la preţuri mai mici comparativ cu anii trecuţi. Cererea de închiriere vizează, acum, preţuri cuprinse între 100 euro şi 300 euro/lună. Se mai închiriază şi spaţii comerciale, în zone cu vad bun, dar la un nivel de preţ mult sub anii trecuţi. Astfel, în 2010, chiria multor astfel de spaţii s-a înjumătăţit faţă de 2007-2008.