Bursa Construcţiilor
Revista Bursa Construcţiilor nr. 6 / 2024

Asigurarea locuinţelorPool-ul de asigurare împotriva dezastrelor naturale

Alina Mecheş, avocat colaborator al "Ţuca, Zbârcea & Asociaţii" Legea /

Pool-ul de asigurare împotriva dezastrelor naturale

În data de 23 septembrie 2009, Astra Asigurări, Groupama Asigurărri, CLAL România Asigurări Reasigurări, Uniqa Asigurări, City Insurance, Certasig Societate de Asigurare şi Reasigurare, Asigurare Reasigurare Ardaf, Generali Asigurări, Carpatica Asig, Euroins România Asigurare Reasigurare, Grawe România Asigurare, Credit Europe Asigurări-Reasigurări şi ABC Asigurări-Reasigurări, au semnat actul constitutiv al Pool-ului de Asigurare împotriva Dezastrelor Naturale ("PAID").

Orice alt asigurător poate deveni acţionar direct al PAID după obţinerea de către aceasta din urmă a autorizaţiei de funcţionare cu condiţia de a fi societate de asigurare autorizată de Comisia de Supraveghere a Asigurărilor, să încheie asigurări obligatorii pentru locuinţe, în condiţiile prevăzute de Legea nr. 32/2000. De asemenea, sumele destinate participării la capitalul social al PAID trebuie să nu provină din împrumuturi, indiferent cu ce titlu, de la alte persoane fizice, persoane fizice autorizate, persoane juridice sau entităţi fără personalitate juridică, asociaţii, fundaţii, uniuni sau ligi sindicale, cu excepţia sumelor puse la dispoziţia unei filiale de către societatea-mamă, din sursele proprii ale acesteia.

PAID este definită ca fiind o societate de asigurare-reasigurare constituită prin asocierea societăţilor de asigurare autorizate să încheie asigurări obligatorii pentru locuinţe, în conformitate cu prevederile Legii nr. 260/2008 privind asigurarea obligatorie a locuinţelor împotriva cutremurelor, alunecărilor de teren sau inundaţiilor ("Legea nr. 260/2008"). În ceea ce priveşte data intrării efective în vigoare a Legii nr. 260/2008, aceasta a fost deja amânată de mai multe ori, nefiind cunoscută până în prezent data exactă când prevederile acestei legi vor deveni aplicabile.

Înfiinţarea PAID a fost necesară în vederea eficientizării procedurii de implementare a Legii nr. 260/2008, PAID având ca principal rol gestionarea Fondul de risc, din care se va asigura plata daunelor în cazul producerii riscurilor asigurate obligatoriu.

Printre principalele atribuţii ale PAID se numără tipărirea poliţei de asigurare împotriva dezastrelor naturale, urmărirea îndeplinirii obligaţiilor de încheiere a asigurării obligatorii de locuinţe, crearea şi administrarea bazei de date privind evidenţa construcţiilor cu destinaţia de locuinţă, inclusiv locuinţa socială, pe baza lis-tei furnizate de primari, negocierea şi contractarea reasigurării.

De asemenea PAID are obligaţiile de a transmite lunar primarilor, fie direct, fie prin asigurătorii autorizaţi, lista proprietarilor care nu au încheiat contracte de asigurare obligatorie a locuinţelor şi valoarea primei obligatorii datorate de fiecare şi de a avertiza proprietarii de construcţii cu destinaţia de locuinţă despre expirarea sau neîncheierea asigurării obligatorii pentru locuinţe.

PAID va îndeplini, printre altele, funcţia de centru de coordonare a activităţii de constatare a prejudiciilor rezultate în urma producerii unui dezastru natural, des-făşurată de societăţile de asigurări autorizate să încheie asigurări obligatorii pentru locuinţe. În baza avizului Comisiei de Supraveghere a Asigurărilor, PAID va încheia protocoale de colaborare cu societăţile de asigurare autorizate să încheie asigurări obligatorii pentru locuinţe, în care sa se precizeze fluxurile financiare si de informaţii, referitoare la modurile de decontare a primelor de asigurare încasate, a comisionului reţinut, a despăgubirilor plătite, a cheltuielilor efectuate cu activitatea de constatare a prejudiciilor rezultate în urma producerii riscurilor asigurate obligatoriu.

Deşi constituirea PAID poate fi considerată ca fiind o iniţiativă lăudabilă a legiuitorului, aducerea la îndeplinire de către aceasta a atribuţiilor prevăzute în sarcina sa va întâmpina dificultăţi legate de aspecte cum ar fi crearea unui sistem informatic in baza căruia să se emită poliţele şi de adunarea datelor referitoare la proprietăţi.

Ştirile zilei

Revista
BURSA Construcţiilor

Vreţi să fiţi la curent cu proiectele iniţiate sau în dezvoltare pe întreg cuprinsul ţării? Care sunt planurile autorităţilor locale în ceea ce priveşte investiţiile în construcţia de locuinţe, spaţii comerciale şi de birouri, infrastructură?

Vreţi să aflaţi noutăţile pe piaţa materialelor de construcţie?

Peste optzeci de pagini cu informaţii utile în revista "Bursa Construcţiilor"!

În exclusivitate - devize pe proiect, preţurile medii ale materialelor şi serviciilor de construcţii.

Aflaţi care sunt cele mai bune plasamente imobiliare ! Ce şi unde se va construi, care sunt proiectele în curs de execuţie şi toate informaţiile necesare unui investitor pe piaţa imobiliară (preţuri, tendinţe din Bucureşti şi din întreaga ţară).

Locuinţe

Piaţa Imobiliară

Amenajări

Smart City

Fotoreportaj

Preţuri

Finanţare

Investiţii

Consilier

Companii

Internaţional