Bursa Construcţiilor
Revista Bursa Construcţiilor nr. 7 / 2024

BREC: Marii dezvoltatori imobiliari vor predictibilitate fiscală

Piaţa Imobiliară /

BREC: Marii dezvoltatori imobiliari vor predictibilitate fiscală
  • document ataşat apasă aici pentru a descărca.

    Blocajul urbanistic, semnal de alarmă pentru accesibilitatea Bucureştiului

    Lipsa predictibilităţii manifestată în prezent prin proiectul de modificare a măsurilor fiscale afectează nu doar mediul de business, dar şi pe consumatori şi va genera dezechilibre majore în piaţă, consideră reprezentanţii celor mai mari companii din real-estate, membri ai organizaţiei Bucharest Real Estate Club (BREC).

    Chiar dacă, pe fond, dezvoltatorii sunt de acord că planul Guvernului de creştere a taxelor este rezonabil, având în vedere faptul că nivelul acestora este mai mic în România decât în alte ţări, ei consideră că astfel de modificări trebuie anunţate din timp pentru ca mediul de afaceri să îşi adapteze planurile de investiţii în consecinţă.

    Andrei Diaconescu, cofondator al One United Properties, a vorbit în luna septembrie, la dezbaterea Residential Conference - The Future of Quality Living, despre dispoziţii tranzitorii care ar fi trebuit adoptate ca parte a planului de modificare a pachetului fiscal. Domnia sa a spus: "Găsesc rezonabil planul Guvernului, chiar dacă nu sunt de acord cu creşterea taxelor. Când vin bani europeni prin PNRR sau alte mecanisme, înţeleg de ce se elimină facilităţile fiscale pentru unele categorii cum sunt constructorii, dar sunt investitori privaţi care nu beneficiază de fonduri europene şi care au proiecte mari, care se dezvoltă timp de mai mulţi ani. În cazul lor, rezonabil ar fi fost să beneficieze de dispoziţii tranzitorii, care să le dea răgazul să îşi adapteze planurile".

    La rândul său, Tinu Sebeşanu, CEO Impact Developer and Contractor, a dezaprobat felul în care au fost dezbătute modificările de natură fiscală şi timpul scurt de implementare, subliniind: "În Germania, o creştere a taxelor cu 1% s-a anunţat cu trei ani înainte. Statul german a anunţat de curând stimulente pentru dezvoltatorii rezidenţiali. Bugetul României are de ani de zile o hemoragie şi noi suntem donatori permanenţi de sânge. Impactul noilor măsuri nu este major, dar creează măsuri prociclice şi am fi vrut mai multă predictibilitate".

    Vorbind tot despre predictibilitate, Laurenţiu Afrasine, CEO Akcent Development, a amintit că, la o întâlnire oficială a dezvoltatorilor imobiliari, care a avut loc anul trecut, cu premierul Nicolae Ciucă, acesta le-a dat asigurări că Guvernul nu avea vreo intenţie să modifice taxele. În noua situaţie, Laurenţiu Afrasine a afirmat: "Va fi un impact pe mai multe niveluri, mai ales pe cel emoţional pentru cumpărător, care se va confrunta cu noile preţuri".

    Lipsa predictibilităţii a determinat Cordia să-şi schimbe planurile privind România

    Lipsa predictibilităţii este motivul pentru care Cordia, parte a grupului maghiar Futureal, şi-a schimbat planurile privind Româ­nia. Mauricio Mesa, director general al Cordia Romania şi Spania a explicat: "Planurile noastre nu au putut fi dezvoltate în România aşa cum ne-am propus iniţial. A trebuit să ne îndreptăm momentan, ca investitor internaţional, spre alte pieţe, unde sunt condiţii favorabile şi predictibile. În Spania avem un proiect în dezvoltare şi am cumpărat alte două terenuri, cea mai recentă tranzacţie, în valoare de 46 de milioane de euro, fiind printre cele mai mari din Costa del Sol în 2023. Aceşti bani ar fi putut să vină în România, o piaţă în care vom rămâne şi în care vom continua să dezvoltăm proiecte rezidenţiale".

    Compania a anunţat în 2019 un buget de 120 de milioane de euro pentru dezvoltarea de proiecte şi 40 de milioane de euro pentru achiziţia de terenuri, având în prezent un portofoliu care îi permite dezvoltarea a peste 2.000 de apartamente.

    Andrei Diaconescu, One United Properties: "Primul pas pentru deblocarea Bucureştiului - liber la PUZ-urile de sector"

    Dezvoltatorii se confruntă în continuare cu blocajul urbanistic ce se manifestă cronic deja la nivelul Bucureştiului şi începe să îşi facă simţite efectele şi în alte oraşe mari.

    Vorbind despre soluţiile pentru deblocarea Bucureştiului, Andrei Diaconescu, reprezentantul One United Properties, a declarat: "Primul pas este deblocarea Planurilor Urbanistice Zonale (PUZ) de sector, următorul - adoptarea Planului Urbanistic General (PUG). PUG ar fi trebuit să fie gata mult mai repede, deja durează de câţiva ani. Dacă nu ai PUG, nu poţi dezvolta nimic pe un teren de peste 3.000 mp. În final, toată lumea are de suferit. Ducem toţi povara traficului, oraşul se dezvoltă spre periferie, dar şcolile, teatrele, locurile de muncă sunt în Bucureşti, deci creşte traficul de tranzit, situaţie care nu ştiu dacă este luată în calcul de autorităţile locale".

    Consecinţa incertitudinii urbanistice este scăderea accesibilităţii Bucureştiului, în condiţiile în care cererea pentru apartamente şi spaţii noi de birouri îşi va reveni, dar oferta va scădea, conchid reprezentanţii BREC.

    Bucharest Real Estate Club (BREC) include investitori majori, locali şi internaţio­nali, activi pe segmentele proiectelor de regenerare urbană, clădirilor de birouri, parcurilor logistice şi industriale, parcurilor de retail, investiţiilor rezidenţiale, cu portofolii cumulate de peste 10 miliarde de euro.

    Ştirile zilei

    Revista
    BURSA Construcţiilor

    Vreţi să fiţi la curent cu proiectele iniţiate sau în dezvoltare pe întreg cuprinsul ţării? Care sunt planurile autorităţilor locale în ceea ce priveşte investiţiile în construcţia de locuinţe, spaţii comerciale şi de birouri, infrastructură?

    Vreţi să aflaţi noutăţile pe piaţa materialelor de construcţie?

    Peste optzeci de pagini cu informaţii utile în revista "Bursa Construcţiilor"!

    În exclusivitate - devize pe proiect, preţurile medii ale materialelor şi serviciilor de construcţii.

    Aflaţi care sunt cele mai bune plasamente imobiliare ! Ce şi unde se va construi, care sunt proiectele în curs de execuţie şi toate informaţiile necesare unui investitor pe piaţa imobiliară (preţuri, tendinţe din Bucureşti şi din întreaga ţară).

    Locuinţe

    Proiecte

    Amenajări

    Materiale

    Fotoreportaj

    Preţuri

    Finanţare

    Investiţii

    Perspective

    Internaţional