Bursa Construcţiilor
Revista Bursa Construcţiilor nr. 7 / 2024

CASE CANADIENELângă Murfatlar se construiesc case la standardul Super E

F.A. Locuinţe /

Ben Kubassek, directorul companiei canadiene Kubassek

Ben Kubassek, directorul companiei canadiene Kubassek

Compania canadiană Kubassek Construct, în parteneriat cu Corporaţia Canadiană pentru Credite şi Locuinţe (CMHC), a realizat primele case din complexul rezidenţial "Canadian Village". Ansamblul ce va fi format din 42 de case se află în localitatea Siminoc, lângă oraşul Murfatlar din judeţul Constanţa. Cartierul reprezintă o investiţie canadiană de 4 milioane de euro şi a fost inaugurat la începutul lunii iulie.

Ben Kubassek, directorul companiei canadiene, ne-a declarat: "Dacă acum cinci ani românii considerau că o casă de lemn este potrivită doar ca şi de casă de vacanţă, acum mentalitatea s-a schimbat. Mulţi oameni ar înlocui apartamentul de la bloc cu o casă pe pământ, iar noi pe aceştia dorim să îi atragem. Interesul pentru casele noastre este foarte mare, avem solicitări pentru a construi şi în alte localităţi din judeţ. "

Cartierul va cuprinde şi un motel, spaţii comerciale, o benzinărie şi un centru de echitaţie, toate integrate aceluiaşi cartier. Până în iulie, conform declaraţiilor domnului Kubassek, în acest proiect fusese investită suma de 1 milion de euro, reprezentând consturile achiziţionării terenului, costruirii unei hale de montaj, a unor spaţii de birouri, precum şi a primelor trei case, dintre care una avea finisajele complete. Celelalte case şi imobile din complex urmează să fie realizate pe parcursul a doi ani, existând şi posibilitatea de a prelungi acest termen.

Preţul pentru locuinţele finisate şi utilate este de 400 euro/mp, fără TVA. La acesta se mai adaugă şi costul terenului, care pentru amplasamentul din Siminoc este de 37 euro/mp, fără TVA. Parcelele disponibile pentru locuinţe sunt între 520 şi 1070 mp. Loturile pentru spaţiile comerciale au între 1031 şi 6.204 mp.

Locuinţele sunt disponibile în patru variante constructive, cu suprafeţe de la 88 la 130 mp. Astfel, o casă de 88 mp, cu terasă acoperită şi spaţiu auto de 25 mp, costă 46.000 euro fără TVA, iar o casă de 130 mp, cu două garaje şi terasă de 15 mp, costă 67.000 euro fără TVA.

Pentru a ridica o casă durata este de aproximativ 60 de zile pentru construcţia propriu-zisă, dar se adaugă şi timpul necesar pentru obţinerea avizelor şi astfel se ajunge până la 90 de zile. Având în vedere parametrii meteorologici din România, construcţia poate fi realizată în orice perioadă a anului, ne asigură domul Kubassek

Modelul canadian

Casele sunt realizate pe structură din lemn, după model canadian şi îndeplinesc, în premieră pentru România, standardul de calitate pentru locuinţe Super E. Toate imobilele care primesc acest calificativ sunt în prealabil supuse unor teste riguroase privind consumul energetic, pierderile de aer, debitul şi echilibrul ventilării. Scopul este de a oferi locuinţe accesibile, eficiente şi confortabile. Fiecare casă construită în conformitate cu cerinţele acestui standard primeşte un certificat de recunoaştere emis de un reprezentant al Guvernului Canadian, care promovează la nivel internaţional soluţiile constructive canadiene prin intermediul Corporaţiei Canadiane pentru Credite şi Locuinţe.

La realizarea locuinţelor din România sunt utilizate preponderent componente importate direct din Canada, acestea alcătuind un sistem complet. Pe de altă parte, producerea lor la nivel local ar fi fost mult prea scumpă. Sunt utilizate şi materiale româneşti, precum cimentul, gips cartonul, sistemele electrice şi instalaţiile. În ultimele două cazuri, datorită duratei îndelungate de exploatare a casei, s-a avut în vedere ca proprietarii să le poată înlocui uşor când se uzează.

Asamblarea are loc la nivel local, fapt ce conduce şi la o importantă reducere de cost. Pentru îmbinările la structura de lemn nu se folosesc cuie, ci plăcuţe metalice care sunt presate în lemn. În plus, aceste case nu au nevoie decât de o fundaţie mică din beton armat, deoarece şi greutatea este de 5 ori mai mică faţă de casele de cărămidă.

De asemenea, sistemul constructiv este unul elastic, rezistent la cutremure, iar lemnul utilizat este ignifugat şi tratat împotriva insectelor şi mucegaiului. Pe lânga aceasta, soluţia constructivă asigură o izolaţie termică sporită. "Noi luăm în considerare faptul că în cazul pierderilor de căldură, o pondere mare, de 26%, o are şi transferul prin podea, nu doar prin acoperiş, aşa cum consideră unii constructori. Din acest motiv nu neglijăm nici izolarea podelei. Practic, toată casa este îmbrăcată în material termoizolant, iar la interior este căptuşită cu vată de sticlă", spune domnul Kubassek.

Acoperişul este îmbrăcat cu şindrilă bituminoasă, iar pereţii exteriori sunt din OSB, acoperiţi cu material termoizolant şi lambriu prefabricat. Pereţii interiori din gips-carton nu sunt portanţi, prin urmare proprietarul poate să modifice cu uşurinţă împărţirea casei dacă la un moment dat doreşte acest lucru.

Locuinţele dispun de tâmplărie din PVC, pardoseală din plăci de gresie în foaier, bucătărie şi băi, respectiv parchet laminat în camere. De asemenea, sunt montate şi dulapurile de bucătărie.

În privinţa utilităţilor, până la finalizarea ansamblului vor fi întrunite toate necesităţile: curent, alimentare cu apă, încălzire, telefon, CATV etc.

Domnul Ben Kubassek speră ca acesta să fie doar începutul, iar tehnologia canadiană să fie ulterior preluată şi de constructorii autohtoni dispuşi să se ridice la standardele de calitate pe care le presupun locuinţele canadiene. "Sunt mulţi constructori locali care declară că folosesc sistemul candian, dar practic nu fac decât să ne strice renumele şi oricum, ei nu construiesc case la standardul Super E. Dorim realizarea de parteneriate cu constructorii care sunt dispuşi să înveţe cum să utilizeze acest sistem.", mai spune domnul Ben Kubassek.

Ben Kubassek, directorul companiei canadiene Kubassek

Ştirile zilei

Revista
BURSA Construcţiilor

Vreţi să fiţi la curent cu proiectele iniţiate sau în dezvoltare pe întreg cuprinsul ţării? Care sunt planurile autorităţilor locale în ceea ce priveşte investiţiile în construcţia de locuinţe, spaţii comerciale şi de birouri, infrastructură?

Vreţi să aflaţi noutăţile pe piaţa materialelor de construcţie?

Peste optzeci de pagini cu informaţii utile în revista "Bursa Construcţiilor"!

În exclusivitate - devize pe proiect, preţurile medii ale materialelor şi serviciilor de construcţii.

Aflaţi care sunt cele mai bune plasamente imobiliare ! Ce şi unde se va construi, care sunt proiectele în curs de execuţie şi toate informaţiile necesare unui investitor pe piaţa imobiliară (preţuri, tendinţe din Bucureşti şi din întreaga ţară).

Locuinţe

Proiecte

Amenajări

Materiale

Fotoreportaj

Preţuri

Finanţare

Investiţii

Perspective

Internaţional