Bursa Construcţiilor
Revista Bursa Construcţiilor nr. 6 / 2024

CHIRIILE ÎN ORAŞELE UNIVERSITAREElevii şi studenţii nu vor mai scumpi chiriile locuinţelor din marile oraşe, ca în alţi ani

F.A. Piaţa Imobiliară /

Elevii şi studenţii nu vor mai scumpi chiriile locuinţelor din marile oraşe, ca în alţi ani

Oferta este foarte bogată în acest an, iar chiriaşii negociază cu proprietarii preţurile şi condiţiile de închiriere

Bucureşti - Chiriile vor continua să scadă, lent la imobilele vechi şi ceva mai accentuat la cele noi, unde sunt încă oferte supraevaluate

În Bucureşti, chiriile pentru apartamentele vechi au scăzut, în ultimul an, în medie, cu circa 20%. Potrivit reprezentanţilor companiei imobiliare "Regatta", studenţii şi elevii, sau tinerii din provincie care muncesc în Capitală pot alege cu uşurinţă dintre trei - patru oferte în zona pe care îi interesează. "Nici cererea nu mai este atât de mare, dar preţul chiriilor a fost influenţat, în cea mai mare măsură, de blocarea vânzărilor", ne-au explicat oficialii "Regatta".

Pentru lunile septembrie şi octombrie, ei nu preconizează o creştere a chiriilor: "Vorbim mai degrabă de o stagnare a scăderii preţurilor, nicidecum de o creştere. Poate că vor exista proprietari care majorează puţin preţurile, dar pentru a negocia cu chiriaşii. Banii sunt din ce în ce mai puţini, mai ales pentru locuitorii din provincie, unde locurile de muncă sunt tot mai puţine, iar şomajul creşte spectaculos. În consecinţă, studenţii vor susţine cu mare greutate şi aceste chirii deja scăzute în marile oraşe universitare şi se vor înghesui două - trei persoane într-un apartament".

Dezvoltatorii au început să închirieze, în lipsa cumpărătorilor, noile apartamente finalizate recent. Potrivit "Regatta", şi chiriile pentru aceste locuinţe au scăzut, în ultimul an, cu 15 - 20%. În zonele bune ale Capitalei, apartamentele noi se închiriază cu 12 - 18 euro/mp, în funcţie de finisaje, suprafaţă, nivel de mobilare.

Agenţii imobiliari de la "Regatta" estimează că nivelul chiriilor va scădea în continuare, pentru toate tipurile de apartamente, dar că scăderea va fi una lentă la imobilele vechi şi ceva mai accentuată la cele noi, unde sunt încă oferte supraevaluate.

Noile apartamente, mai ales cele din zonele bune ale Capitalei, sunt închiriate de expaţii marilor companii internaţionale (90% din cerere). Restul de doar 10% sunt cetăţeni români, care îşi permit să dea chirie 2000 - 3000 euro/lună.

Conducerea "Regata" apreciază că închirierea este o soluţie pentru dezvoltatorii care au deja o mare parte dintre unităţi vândute, astfel încât proprietarii acestora să se mute. "De asemenea, foarte important este să fie complet finalizat proiectul, de la drumul de acces până la cele mai mici finisaje. Abia apoi dezvoltatorii se pot gândi la închiriere", a mai spus sursa citată.

Cluj-Napoca - Creşterea cererii din toamnă nu va mai putea aduce decât o uşoară creştere

Chiriile apartamentelor vechi din Cluj-Napoca nu au cunoscut, în ultimul an, decât o uşoară scădere, ne-au declarat reprezentanţii companiei imobiliare "Edil". Ofertele de închiriere sunt, în prezent, mult mai numeroase faţă de cererile din Cluj-Napoca. Din cauza scăderii preţurilor apartamentelor, mulţi proprietari şi-au scos de la vânzare locuinţele şi le-au oferit spre închiriere, ne-au mai spus agenţii imobiliari de la "Edil".

Ei estimează că, în acest an, spre deosebire de anii trecuţi, chiriile vor creşte foarte puţin în toamnă: "Ofertele sunt suficiente şi, în general, studenţii au de unde alege. În majoritatea lor studenţii au început încă de la sfârşitul lunii iulie să îşi caute apartamente".

Şi chiriile solicitate pentru noile apartamente din Cluj-Napoca au cunoscut o tendinţă de scădere, mai susţin reprezentanţii "Edil". Creşterea cererii din toamnă nu va mai aduce decât o uşoară creştere, a mai spus sursa citată. Chiriaşii noilor apartamente sunt, în general, cei cărora le decontează aceste cheltuieli compania la care lucrează.

Oficialii "Edil" ne-au mai spus că închirierea este o soluţie avantajoasă pentru dezvoltatorii de locuinţe noi, pentru a amortiza o parte din investiţie.

Reprezentanţii agenţiei "Casa Pitas" Cluj sunt de părere că, în această toamnă, chiriile nu vor creşte cu mai mult de 10% datorită ofertei bogate. Studenţii caută, în special, garsoniere şi apartamente cu două camere în zonele Calea Turzii şi Bună Ziua, aflate în apropierea campusului universitar. Chiria pentru o garsonieră era, la finele lunii august, de minim 200 de euro/lună, iar pentru un apartament de două camere - de 250-300 de euro/lună. Apartamentele cu trei camere au chirii de circa 350 de euro/lună, dar, potrivit "Casa Pitas", sunt mai puţin căutate de studenţi.

Iaşi - Începerea anului universitar ar putea scumpi chiriile cu maxim 10-15%

Este pentru prima dată în ultimii cinci ani când, în Iaşi, chiriile au scăzut, ne-au declarat reprezentanţii agenţiei imobiliare "CasaTa" Iaşi. Dacă anul trecut un apartament cu două camere mobilat şi utilat complet se închiria cu 300 -350 euro/lună, acum, proprietarii cer 250 euro/lună. Oferta bogată, generată de blocajul din vânzările de locuinţe face ca, în această toamnă, chiriile să nu se scumpească decât cu maxim 10%, pe fondul cererii venite din partea elevilor şi studenţilor.

Potrivit "CasaTa Imobiliare", chiriaşii care locuiesc în imobile nou construite (cazuri rare în Iaşi), sunt, de regulă, persoane cu venituri mari, români sau străini, care lucrează departe de casă şi pentru care chiria este decontată de companii.

Reprezentanţii agenţiei "Terra" din Iaşi estimează că, în ultimul an, chiriile apartamentelor vechi au scăzut cu 25%. Începerea anului universitar ar putea scumpi chiriile cu maxim 10-15%, ne-au declarat oficialii "Terra", care ne-au precizat că, în Iaşi, nu există o piaţă distinc-tă pentru închirierea de apartamente noi.

Timişoara - Toamna va aduce o creştere uşoară a chiriilor şi nu una puternică, aşa cum s-a întâmplat în ultimii ani

Pentru apartamentele vechi din Timişoara, construite înainte de anii "90, chiriile au scăzut, în ultimul an, între 10% şi 40%, în funcţie de amenajări, dotări, zonă, etaj, etc. Potrivit agenţiei imobiliare "Casadomi", oferta este vas-tă, iar cererea relativ mică. "Ne aşteptăm ca, în perioada septembrie -octombrie, la o cerere mult mai mare venită din partea elevilor şi studenţilor, chiriile să se majoreze cu 10-30%", estimează agenţii imobiliari de la "Casadomi".

Pe segmentul apartamentelor noi, finalizate, chiriile s-au stabilizat de la începutul anului. Ele mai pot fi ajustate între 5 -15%, în urma negocierilor dintre proprietari şi beneficiari, dar şi a modalităţilor de plată. Locuinţele noi din Timişoara sunt închiriate de străini sau români cu venituri peste medie.

Potrivit agenţiei imobiliare "Gladiola" Timişoara, studenţii caută garsoniere şi apartamente din zona Universităţii şi a complexului studenţesc. Chiriile pentru o garsonieră variau, la finele lunii august, între 150 şi 200 de euro/lună, cele pentru două camere între 200 şi 250 de euro/lună, iar cele pentru trei camere - între 350 şi 400 de euro/lună. Şi reprezentanţii "Gladiola" consideră că toamna va aduce o creştere uşoară a chiriilor şi nu una puternică, aşa cum s-a întâmplat în ultimii ani.

Închirierile de locuinţe reprezintă singurul segment care a mai "ţinut în viaţă" piaţa imobiliară pe timp de criză, alături de închirierea spaţiilor pentru birouri. Foarte mulţi proprietari au renunţat, din cauza scăderii preţurilor şi lipsei cumpărătorilor, să îşi mai vândă apartamentele şi au preferat să le scoată la închiriere.

Dacă în fiecare an, în oraşele universitare, chiriile creşteau puternic în august şi septembrie, în apropierea începerii anului şcolar, 2009 este primul an în care chiriile fie stau pe loc, fie cunosc doar o creştere uşoară. Agenţii imobiliari intervievaţi ne-au spus că oferta este foarte bogată în acest an, iar chiriaşii negociază cu proprietarii preţurile şi condiţiile de închiriere.

Ştirile zilei

Revista
BURSA Construcţiilor

Vreţi să fiţi la curent cu proiectele iniţiate sau în dezvoltare pe întreg cuprinsul ţării? Care sunt planurile autorităţilor locale în ceea ce priveşte investiţiile în construcţia de locuinţe, spaţii comerciale şi de birouri, infrastructură?

Vreţi să aflaţi noutăţile pe piaţa materialelor de construcţie?

Peste optzeci de pagini cu informaţii utile în revista "Bursa Construcţiilor"!

În exclusivitate - devize pe proiect, preţurile medii ale materialelor şi serviciilor de construcţii.

Aflaţi care sunt cele mai bune plasamente imobiliare ! Ce şi unde se va construi, care sunt proiectele în curs de execuţie şi toate informaţiile necesare unui investitor pe piaţa imobiliară (preţuri, tendinţe din Bucureşti şi din întreaga ţară).

Locuinţe

Piaţa Imobiliară

Amenajări

Smart City

Fotoreportaj

Preţuri

Finanţare

Investiţii

Consilier

Companii

Internaţional