Bursa Construcţiilor
Revista Bursa Construcţiilor nr. 6 / 2024

CONSTRUCŢIILE ÎN LUMEŢările din Orientul Mijlociu şi America Latină oferă cele mai bune perspective pentru creştere în anii următori

F.A. Internaţional /

Vilnius

Vilnius

Creşterea globală a sectorului de construcţii va încetini sub 2% în 2009, potrivit previziunilor economice făcute de compania de cercetare "Global Insight". Aceasta va fi cea mai redusă rata de creştere din 2002, când indus-tria la nivel mondial a crescut cu numai 0,1%. În ultimii şase ani ritmul de creştere a variat între 4% şi 6%.

Piaţa Americii de Nord va fi cea mai afectată, cu o contracţie de -9%, datorată crizei din Statele Unite. În comparaţie, Europa de Vest va fi ceva mai bine, pentru că nu va înregistra scăderi, dar nici creşteri. Dar, sectoarele de cons-trucţii din Franţa şi Germania se aşteaptă la recesiune. Scăderi sunt estimate pentru şi Spania şi Marea Britanie, posibil şi Italia.

Europa de Est îşi va încetini ritmul de creştere în construcţii, dar va avea totuşi o creştere pozitivă. Şi aici însă se vor înregistra diferenţe între ţările din sudul şi din nordul regiunii.

În ceea ce priveşte sectorul construcţiilor din Asia, analiştii de la "Global Insight" se aşteaptă să asiste la o încetinirea accentuată pentru că pieţele de export îşi reduc cererea. Oricum, "Global Insight" spune că regiunea încă va oferi posibilităţi de creştere, India descurcându-se chiar mai bine decât China datorită dependenţei mai reduse de export.

Pieţe în creştere

Analiştii de la "Global Insight" spun că ţările din Orientul Mijlociu şi America Latină oferă cele mai bune perspective pentru creştere în anii următorii. Totuşi, riscul ieftinirii materiilor prime reprezintă o sursă de îngrijorare. Oricum, "Global Insight" adaugă că rezervele semnificative de valute străine şi surplusurile fiscale adunate de multe ţări din regiune vor fi suficiente pentru a atenua şocul ieftinirii materiilor prime.

Economiile în dezvoltare, în general, sunt de aşteptat să continue să investească în infrastructură, în timp ce li se reduc oportunităţile de desfacere la export. "Global Insight" se aşteaptă ca oportunităţi bune în anii viitori să fie în sectorul de infrastructură din economiile în dezvoltare.

Scott Hayelton, directorul departamentului de construcţii de la "Global Insight" spune că se aşteaptă ca 2010 să fie mai bun decât 2009, dar să rămână totuşi slab. "Nici o redresare adevărată a construcţiilor nu este aşteptată până în 2011", spune cu pesimism Hayelton. Redresarea ar putea fi oricum punctuală. Nevoile pieţelor în dezvoltare rămân mari, iar redresarea construcţiilor, când se va produce, va fi puternică, mai spune Scott Hayelton.

Ştirile zilei

Revista
BURSA Construcţiilor

Vreţi să fiţi la curent cu proiectele iniţiate sau în dezvoltare pe întreg cuprinsul ţării? Care sunt planurile autorităţilor locale în ceea ce priveşte investiţiile în construcţia de locuinţe, spaţii comerciale şi de birouri, infrastructură?

Vreţi să aflaţi noutăţile pe piaţa materialelor de construcţie?

Peste optzeci de pagini cu informaţii utile în revista "Bursa Construcţiilor"!

În exclusivitate - devize pe proiect, preţurile medii ale materialelor şi serviciilor de construcţii.

Aflaţi care sunt cele mai bune plasamente imobiliare ! Ce şi unde se va construi, care sunt proiectele în curs de execuţie şi toate informaţiile necesare unui investitor pe piaţa imobiliară (preţuri, tendinţe din Bucureşti şi din întreaga ţară).

Locuinţe

Piaţa Imobiliară

Amenajări

Smart City

Fotoreportaj

Preţuri

Finanţare

Investiţii

Consilier

Companii

Internaţional