Bursa Construcţiilor
Revista Bursa Construcţiilor nr. 2 / 2025

CRAIOVABlocaj total pe piaţa imobiliară din Craiova

F.A. Piaţa Imobiliară /

Blocaj total pe piaţa imobiliară din Craiova

Tranzacţiile imobiliare din Craiova au cunoscut, până în acest an, o dezvoltare continuă şi sigură. 2008 a adus un blocaj în tranzacţii, aşa cum s-a întâmplat peste tot în ţară. De vină sunt preţurile foarte mari ale proprietăţilor, dar şi restricţionarea creditelor. Mai nou, nici terenurile nu mai sunt tranzacţionate.

Paul Balint, patronul agenţiei imobiliare "Balint" din Craiova, ne-a declarat: "Practic, toţi actorii pieţei sunt în aşteptare. Cei cu bani aşteaptă noi ieftiniri, cumpărătorii care au nevoie de locuinţe pentru uz personal nu mai pot accesa credite, iar vânzătorii aşteaptă vremuri mai bune. Piaţa este blocată şi nu s-a revigorat în această toamnă, aşa cum se aşteptau mulţi agenţi".

Domnia sa susţine că ceva-ceva mai merg afacerile cu construcţia de case "la roşu" în zona Selgros, vizavi de fabrica de automobile preluată de Ford. Paul Balint, ca şi mulţi afacerişti locali, a dezvoltat, în anii trecuţi, construcţia de case în zonă. Majoritatea cumpărătorilor au preferat construcţiile rezidenţiale "la roşu" pentru că sunt mult mai ieftine şi pentru că preferă să-şi finiseze singuri locuinţele.

Potrivit domnului Balint, costul construcţiei unei case "la roşu" este de circa 200 - 220 de euro/mp suprafaţă cons-truită. Cum majoritatea vilelor au suprafeţe utile de circa 200 mp, rezultă că preţul de vânzare al unei construcţii "la roşu" este de 40.000 - 50.000 de euro. Cu tot cu teren, casa ajunge la 90.000 - 110.000 de euro.

Patronul agenţiei "Balint" susţine că au fost foarte multe speculaţii cu terenuri în zona uzinelor Daewoo preluate acum de Ford. Dacă în anii trecuţi se tranzacţionau terenuri de pe partea cu fabrica, acum s-au ridicat foarte multe locuinţe vizavi, lângă Selgros. La finele lunii octombrie, terenul în zonă ajunsese la preţuri între 100 şi 150 de euro/mp.

Singurul segment al pieţei care mai înregistrează tranzacţii este cel de închiriere a locuinţelor. Chiriile au avut un accent de creştere puternică în perioada începerii şcolilor şi a cursurilor universitare, apoi si-au mai revenit, apreciază Paul Balint. La finele lunii octombrie, preţurile pe acest segment de piaţă variau între 300 şi 400 de euro pentru apartamentele cu două şi trei camere din zonele bune al Craiovei, şi între 200 - 250 de euro pentru locuinţele din cartierele mărginaşe. Domnul Balint ne-a precizat: "Afluxul de oferte provine din zona vânzării apartamentelor. Cum piaţa a intrat în blocaj, proprietarii au decis să le închirieze. Chiar dacă unii insistă să vândă şi au scăzut preţurile cu circa 20%, nu cred că tranzacţiile se vor relua nici cu ieftiniri mai mari. Toţi sunt în aşteptare pentru că nu ştiu încotro se va îndrepta piaţa".

Emilia Neagu, reprezentantul agenţiei "Tyrex Imobiliare" susţine, de asemenea, că în septembrie şi octombrie a încheiat doar tranzacţii de închiriere şi nu a mai vândut apartamente sau terenuri. Şi domnia sa este de părere că tranzacţiile cu locuinţe nu se vor debloca nici dacă se mai produc ieftiniri, pentru că toţi se aşteaptă să se revină la un nivel al preţurilor din perioada 2003 - 2004. "Nu cred că acest lucru va fi posibil, dar ieftiniri semnificative se pot produce, mai ales că preţul apartamentelor nu a scăzut foarte mult în acest an", a subliniat doamna Neagu.

Potrivit "Tyrex Imobiliare", o garsonieră confort I costa, la finele lunii octombrie, între 36.000 şi chiar 85.000 de euro, în funcţie de locaţie şi dotări. Apartamentele cu două camere aveau o plajă de preţuri între 50.000 şi 100.000 de euro, iar cele cu trei camere între 60.000 şi 150.000 de euro.

Emilia Neagu ne-a precizat că o garsonieră se închiriază cu 150 - 250 de euro, un apartament cu două camere între 150 de euro nemobilat şi chiar 350 de euro ultradotat central. Apartamentele cu trei camere aveau, la finele lunii octombrie, chirii de circa 300 de euro, iar cele de lux costau şi 700-800 de euro/lună.

Ştirile zilei

Revista
BURSA Construcţiilor

Vreţi să fiţi la curent cu proiectele iniţiate sau în dezvoltare pe întreg cuprinsul ţării? Care sunt planurile autorităţilor locale în ceea ce priveşte investiţiile în construcţia de locuinţe, spaţii comerciale şi de birouri, infrastructură?

Vreţi să aflaţi noutăţile pe piaţa materialelor de construcţie?

Peste optzeci de pagini cu informaţii utile în revista "Bursa Construcţiilor"!

În exclusivitate - devize pe proiect, preţurile medii ale materialelor şi serviciilor de construcţii.

Aflaţi care sunt cele mai bune plasamente imobiliare ! Ce şi unde se va construi, care sunt proiectele în curs de execuţie şi toate informaţiile necesare unui investitor pe piaţa imobiliară (preţuri, tendinţe din Bucureşti şi din întreaga ţară).

Piaţa Imobiliară

Proiecte

Amenajări

Preţuri

Finanţare

Investiţii

Perspective

Companii

Internaţional