DANIEL GUZU, DURAZIV:"Cred că se va relua, curând, creşterea în domeniul construcţiilor"
Companii / 09 mai 2014

Continuă investiţiile în producţia de materiale de construcţii şi s-a apucat de agricultură
Daniel Guzu, proprietarul grupului Duraziv, ne-a declarat că 2013 a adus o creştere importantă a investiţiilor private pe segmentul rezidenţial, care a influenţat pozitiv piaţa materialelor de construcţii. Domnia sa speră ca 2014 să fie un an mai bun ca 2013 şi este optimist că se va relua curând creşterea pieţei de construcţii.
Domnul Guzu nu a avut succes cu investiţiile din piaţa imobiliară pentru că nu a pus pasiune. Domnia sa ne-a mărturisit că nu va mai repeta experienţa şi că va continua să investească în agricultură şi în producţia de materiale de construcţii.
Daniel Guzu ne-a spus că a remarcat o revenire a apetitului investiţional privat pe segmentul rezidenţial, precum şi o extindere susţinută a unor lanţuri de retail. Deşi investiţiile publice au scăzut dramatic în 2013, piaţa materialelor de construcţii a fost salvată, în opinia domnului Guzu, de lucrările de renovare sau personalizare a unor spaţii de locuit, rezultate în urma creşterii numărului de tranzacţii imobiliare. Proprietarul Duraziv afirmă că există, în continuare, un număr important de proprietari care investesc în îmbunătăţirea calităţii locuinţelor deţinute.
Reporter: Ce cifră de afaceri şi ce profit a realizat, anul trecut, Duraziv şi cum au fost aceste rezultate faţă de 2012?
Daniel Guzu: Anul trecut, afacerile Duraziv s-au menţinut la un nivel similar celui din 2012. Veniturile totale înregistrate de companie au fost de aproximativ 17 milioane de euro.
Unul din sectoarele care a generat volume importante în vânzările companiei în anii precedenţi a avut o evoluţie foarte lentă în 2013. Este vorba despre programul naţional de termoizolare a clădirilor vechi. Activitatea de pe acest segment a fost mult redusă ca intensitate, comparativ cu anul anterior.
Reporter: Cum a evoluat piaţa de adezivi pentru construcţii în 2013 ca volum şi ca valoare? Ce tendinţe noi aţi remarcat pe piaţă?
Daniel Guzu: Din estimările Duraziv, în 2013, piaţa de adezivi, mortare şi tencuieli a înregistrat o uşoară contracţie. Din fericire, piaţa materialelor de finisaj a fost mai puţin afectată de scăderea numărului de locuinţe noi livrate în piaţă. Aceste categorii de produse sunt utilizate intens în proiectele de renovare, precum şi în programul naţional de anvelopare a clădirilor. Programul de reabilitare a înregistrat un recul, care a influenţat evoluţia pieţei.
Au existat, totuşi, multe lucrări de renovare sau personalizare a unor spaţii de locuit, rezultate în urma creşterii numărului de tranzacţii imobiliare. Există, în continuare, un număr important de proprietari care investesc în îmbunătăţirea calităţii locuinţelor deţinute. Practic, aici este un potenţial foarte mare de creştere a vânzărilor de adezivi.
De asemenea, am remarcat o revenire a apetitului investiţional privat pe segmentul rezidenţial, precum şi o extindere susţinută a unor lanţuri de retail, care au influenţat pozitiv pieţele pe care activăm.
Reporter: Cum a mers piaţa construcţiilor metalice?
Daniel Guzu: Segmentul profilelor metalice pentru structuri de gips-carton este puternic influenţat de nivelul construcţiilor noi. Am fost şi în 2013 alături de principalii dezvoltatori de pe segmentul rezidenţial, în special cei din zona de sud a Bucureştiului şi localităţile limitrofe. Acesta a fost un pol investiţional în ultimii ani pe segmentul rezidenţial.
Reporter: Cum au evoluat vânzările totale ale companiei în 2013 faţă de 2012?
Daniel Guzu: Vânzările companiei s-au menţinut în 2013 la un nivel similar anului precedent. Am observat o creştere a ponderii diviziei de vopsele în business. Ne apropiem de targetul propus în momentul lansării acestei divizii, acela de a genera o treime din veniturile companiei.
Reporter: Care produse s-au vândut cel mai bine anul trecut?
Daniel Guzu: Tencuielile decorative şi adezivii de polistiren au fost categoriile de produse cu cele mai mari vânzări în 2013. Am înregistrat creşteri consistente şi pe segmentele de gleturi şi adezivi pentru placări ceramice, dar şi pe cel de lavabile colorate.
Reporter: Cum vă aşteptaţi să evolueze pieţele pe care activaţi în acest an? Ce prognoze aveţi pentru sectorul construcţiilor şi creşterea economică în acest an?
Daniel Guzu: În acest moment, am putea colecta o listă destul de mare de elemente, care pot indica o creştere a segmentului construcţiilor în 2014. Acestea sunt, însă, doar calcule pe hârtie.
Pe acest segment de activitate este foarte greu să prevezi cum vor evolua o serie de factori, pornind de la vreme şi până la nivelul de stabilitate politică. În cazul înregistrării unui avans, acesta va fi la un nivel minim. Se spune, însă, că de multe ori nu contează cifrele atât de mult, pe cât contează trendul. Sperăm ca 2014 să fie anul în care construcţiile să intre pe o traiectorie ascendentă. România este o ţară aflată într-un proces de dezvoltare. Nu avem o economie ajunsă la un nivel maxim, care să nu mai permită creşteri. Dimpotrivă, avem mult de recuperat faţă de mai multe state occidentale. Credem că se vor relua creşterile curând şi în domeniul construcţiilor.
Reporter: Care sunt estimările dumneavoastră în privinţa vânzărilor companiei în 2014?
Daniel Guzu: În anul înfiinţării companiei, produceam doar profile metalice. Acum şase ani, am intrat pe segmentul producţiei de adezivi şi de mortare. De trei ani, producem şi vopsele şi tencuieli decorative. A fost o perioadă cu o evoluţie accelerată. Acum, fiecare dintre domeniile pe care activăm prezintă un potenţial substanţial.
Fie că vorbim de nivelul minim al consumului de vopsea în România, fie de gradul redus de izolare termică a locuinţelor - în ţara noastră se consumă o cantitate dublă de energie pentru încălzirea şi răcirea locuinţelor comparativ cu media europeană - este clar că activitatea de pe aceste segmente se va intensifica în viitorul apropiat.
Noi ne dorim o creştere uşoară a afacerilor în 2014, dar, mai mult decât atât, depunem eforturi pentru a crea şi livra în piaţă produse conform aşteptărilor clienţilor, care să garanteze o durabilitate superioară lucrărilor. La final de an, dorim mai mult să ştim că am identificat şi popularizat produse şi soluţii care să garanteze o creştere sănătoasă în anii următori.
Reporter: Ce produse noi urmează să lansaţi în 2014?
Daniel Guzu: Încă de la începutul anului, suntem foarte activi la capitolul inovaţie. Am creat un nou adeziv pentru segmentul de placări ceramice, am investit în crearea unor pigmenţi superiori calitativ, care să fie utilizaţi atât pentru colorarea vopselelor din portofoliu, cât şi pentru tencuielile decorative. Avem în portofoliu o amorsă albă şi o tencuială nouă cu silicon în compoziţie. În curând, vom anunţa o nouă paletă de culori. Nu ne vom opri aici. Inovaţia este principala strategie care stă la baza acestui business, motiv pentru care anual alocăm o parte importantă din venituri departamentului de cercetare.
Reporter: Care sunt principalele probleme cu care vă confruntaţi pe piaţa de profil?
Daniel Guzu: În primul rând, nivelul de predictibilitate din piaţă este foarte scăzut. Există diferenţe foarte mari de la un an la altul, greu de prevăzut, ceea ce ne influenţează în gândirea unor strategii de dezvoltare. De exemplu, anul trecut, nivelul investiţiilor publice în construcţia de spaţii rezidenţiale a fost de zece ori mai mic faţă de 2012. Programul de reabilitare termică a clădirilor a înregistrat un recul important în condiţiile în care toate aşteptările vizau o evoluţie majoră pe acest segment. Mai sunt şase ani până în 2020 şi au fost reabilitate termic doar 10% din clădirile din România.
Este greu să-ţi faci un plan în ceea ce priveşte evoluţia afacerilor în aceste condiţii.
Ne-a bucurat să vedem în 2013 o creştere importantă a investiţiilor private pe segmentul rezidenţial. Intensificarea activităţii în şantierele care au la bază fonduri private este mai mult decât binevenită.
Reporter: Cum au evoluat preţurile pe pieţele pe care activaţi în 2013 şi ce estimări aveţi pentru acest an?
Daniel Guzu: Nu au existat schimbări importante. Preţurile materiilor prime au evoluat, dar acest aspect nu a fost mereu vizibil în preţul final al produselor. Chiar dacă au fost creşteri ale preţului unor produse, acestea au fost amortizate de promoţiile desfăşurate de jucătorii din piaţă.
Piaţa generează o presiune foarte mare asupra preţului, acesta fiind în prezent un criteriu de selecţie foarte important.
Reporter: Care sunt planurile de dezvoltare a companiei în 2014 şi pe termen mediu şi lung?
Daniel Guzu: Noi vedem un potenţial foarte mare de creştere pe fiecare dintre segmentele pe care activăm. În ultimii doi ani, am depus eforturi pentru a consolida fiecare divizie şi pentru a echilibra ponderea lor în business. Până acum, am reuşit să intrăm în top cinci în producţia de adezivi, ne-am dezvoltat constant pe segmentul de vopsele şi suntem principalul furnizor de tencuieli decorative din Capitală.
Credem că ne aşteaptă o cursă lungă şi frumoasă. Pe termen mediu şi lung, ne dorim să devenim unul dintre principalii furnizori de produse şi sisteme pentru finisarea locuinţelor în ţara noastră.
Reporter: În urmă cu câţiva ani, aţi spus că nu veţi mai investi niciodată în piaţa imobiliară. Vă menţineţi opinia sau v-aţi răzgândit?
Daniel Guzu: Decizia nu ţine neapărat de piaţa imobiliară. Este mai mult vorba de un principiu care în continuare mi se pare foarte important. Nu mă pot numi investitor. Am încercat, de-a lungul timpului, să construiesc. De 20 de ani, caut să-mi pun în valoare talentele şi să fac lucruri în care pot pune multă pasiune. Banii nu au fost decât o consecinţă a lucrului bine făcut. Eu cred că dacă faci un lucru cu pasiune şi cauţi să creezi ceva de valoare, vei culege, în scurt timp, şi rezultatele.
Achiziţiile pe segmentul imobiliar au fost investiţii în formă pură. Nu au fost fonduri alocate pentru a crea ceva. Nu a fost pasiune. A fost doar un mod de a plasa nişte bani, nutrind speranţa că aceste sume vor putea aduce profit. Nu mi-am respectat principiul şi nu voi mai face asta. Voi folosi banii pentru a-mi susţine visele.
Reporter: Mai aveţi proiecte imobiliare în derulare?
Daniel Guzu: Nu. Am mai achiziţionat terenuri în ultimii ani, dar obiectivul nu a fost nicidecum unul imobiliar. Terenurile sunt folosite pentru creşterea business-urilor în care sunt implicat în acest moment.
Reporter: Aţi decis, în schimb, să investiţi în agricultura bio. Cum vă merg afacerile în domeniu, ce investiţii mai plănuiţi şi ce planuri de dezvoltare aveţi?
Daniel Guzu: Toate produsele create de Natura SRL sunt naturale. Nu pot fi încadrate, încă, în categoria produse bio. Procesul va fi unul mai lung. În acest moment, principala preocupare este de a crea produse care să permită o alimentaţie cât mai sănătoasă. Aceasta ar trebui să devină o preocupare majoră în viitor, în ţara noastră. Este extrem de important ce mâncăm. Din păcate, de la un an la altul, scade calitatea alimentelor consumate. România are, însă, un potenţial imens de creştere pe acest segment. În Occident, terenurile agricole din România sunt considerate adevărate comori, pentru că pe ele pot fi cultivate produse de cea mai bună calitate. Eu am investit doar în satul în care am copilărit, unde cultura viţei-de-vie are o tradiţie îndelungată. Din păcate, această preocupare risca să se stingă ca urmare a lipsei investiţiilor. Acum am reuşit să creez nişte plantaţii de viţă de vie performante, care permit crearea unor vinuri de cea mai bună calitate.
Am studiat mult, în ultimii ani, despre nutriţie, sănătate, ecologie. Voi continua să investesc în acest domeniu şi să ofer în piaţă produse naturale superioare. Practic, eu cred că este o datorie pe care o avem faţă de aceste pământuri şi faţă de generaţiile viitoare. Dumnezeu ne-a lăsat aici o mare comoară. Depinde de noi ce facem cu ea.
Reporter: C um caracterizaţi trendul din domeniul produselor alimentare bio? Sunt opinii conform cărora cumpărătorii caută din ce în ce mai mult acest tip de produse.
Daniel Guzu: A crescut mult, în ultimii ani, gradul de informare a consumatorilor în legătură cu produsele consumate. Tinerii părinţi se interesează, de asemenea, foarte mult de calitatea fiecărui aliment pe care îl oferă copiilor. Eu sper să ajungem la nivelul în care educaţia în nutriţie să capete proporţii. Dacă ar fi după mine, aş introduce acest domeniu ca materie obligatorie de studiu. Calitatea vieţii noastre depinde masiv de ceea ce mâncăm. Sper să crească din ce în ce mai mult interesul pentru produsele sănătoase.
Reporter: Care sunt cele mai bine vândute produse bio pe care le fabricaţi?
Daniel Guzu: Vinurile, sucurile şi fructele proaspete sunt produsele cel mai bine vândute din portofoliul Natura SRL.
Reporter: Mai faceţi şi alte investiţii în agricultură?
Daniel Guzu: Vom continua să ne dezvoltăm, să achiziţionăm terenuri şi să creăm plantaţii noi. Anul acesta avem în plan o plantaţie de cătină şi de afine.
Reporter: Vă mulţumesc!
Duraziv este o companie activă pe piaţa de materiale de construcţii înfiinţată în anul 2003, sub denumirea iniţială de Bau Profil. Divizia producătoare de adezivi s-a lansat în urma unei investiţii de peste 7 milioane de euro într-o fabrică modernă, cu o capacitate de producţie de 200.000 de tone pe an, situată în Popeşti Leordeni.
În prezent, Duraziv deţine două branduri, respectiv DURAZIV - divizia de adezivi pentru construcţii şi Bau Profil - divizia de profile metalice. Activitatea la Bau Profil a demarat cu producţia de structuri metalice şi accesorii pentru sisteme de gips-carton. Investiţiile realizate de la început până în prezent în această divizie se ridică la aproximativ 3,5 milioane de euro, potrivit datelor publicate de Duraziv.