Bursa Construcţiilor
Revista Bursa Construcţiilor nr. 5 / 2024

Detalii cu privire la modificările aduse legislaţiei autorizării lucrărilor de construcţii

Alina mecheş, Avocat colaborator "Ţuca Zbârcea & Asociaţii" Legea /

Detalii cu privire la modificările aduse legislaţiei autorizării lucrărilor de construcţii

Alina Mecheş, Avocat colaborator "Ţuca Zbârcea & Asociaţii"

În data de 14 februarie 2009, au intrat în vigoare noile prevederi referitoare la autorizarea lucrărilor de construcţii, prevederi introduse prin Ordonanţa de Urgenţă a Guvernului nr. 214/2008 ("OUG nr. 214/2008") pentru modificarea şi completarea Legii nr. 50/1991 privind autorizarea executării lucrărilor de construcţii ("Legea nr. 50/1991"). Adoptarea acestor noi măsuri s-a impus în vederea armonizării legislaţiei cu prevederile existente la nivelul Uniunii Europene, mai exact Directiva Consiliului 85-337-CEE din 27 iunie 1985 privind evaluarea efectelor anumitor proiecte publice şi private asupra mediului, modificată prin Directiva 97-11-CE a Consiliul European din 3 martie 1997 şi prin Directiva 2003/35/CE a Parlamentului European şi a Consiliului din 26 mai 2003 privind participarea publicului la elaborarea anumitor planuri şi programe în legătură cu mediul, respectiv modificarea Directivei 85/337/CEE şi a Directivei 96/61/CE cu privire la participarea publicului şi accesul la justiţie.

Modificările introduse prin OUG nr. 214/2008 vizează în principal asigurarea unei protecţii mai eficiente a mediului, precum şi o mai mare transparenţă a procedurii de emitere a autorizaţiilor de construire, prin introducerea dreptului oricărei persoane interesate de a-şi exprima opinia cu privire la emiterea autorizaţiei de construire pentru un anumit proiect.

Cea mai importantă modificare a procedurii de emitere a autorizaţiei de construire o reprezintă extinderea sferei persoanelor care pot solicita eliberarea acesteia, în sensul acordării acestui drept nu numai titularului dreptului de proprietate (cum se prevedea anterior) ci şi titularilor unor drepturi reale asupra imobilului, cum ar fi, de exemplu, dreptul de uz, dreptul de uzufruct, dreptul de abitaţie sau dreptul de superficie.

De asemenea, OUG nr. 214/2008 completează vechea reglementare prin menţionarea următoarelor etape ce trebuie parcurse în vederea obţinerii unei autorizaţii de construire, aceste etape nefiind prevăzute în forma veche a Legii nr. 50/1991:

emiterea certificatului de urbanism, ca urmare a cererii pentru autorizarea executării lucrărilor de construcţii, depusă de solicitant;

evaluarea iniţială a investiţiei şi stabilirea necesitaţii evaluării efectelor acesteia asupra mediului de către autoritatea competentă pentru protecţia mediului;

notificarea de către solicitant a autorităţii administraţiei publice locale cu privire la menţinerea cererii pentru autorizarea executării lucrărilor de construcţii, în situaţia în care autoritatea competentă pentru protecţia mediului stabileşte necesitatea evaluării efectelor investiţiei asupra mediului;

emiterea avizelor şi acordurilor stabilite prin certificatul de urbanism;

emiterea actului administrativ al autorităţii competente pentru protecţia mediului, după caz;

elaborarea documentaţiei tehnice;

depunerea documentaţiei pentru autorizarea executării lucrărilor de construcţii la autoritatea administraţiei publice locale competente;

emiterea autorizaţiei de construire.

În ceea ce priveşte emiterea actului administrativ al autorităţii competente pentru protecţia mediului, în lipsa căruia neputând fi emisă autorizaţia de construire, OUG nr. 124/2008 enumeră următoarele acte: declaraţia autorităţii pentru protecţia mediului, decizia etapei de încadrare, acordul de mediu, avizul Natura 2000. Totuşi, nu sunt precizate situaţiile în care este cerut fiecare dintre aceste acte, urmând ca autoritatea competentă să stabilească, în funcţie de situaţia concretă, actul administrativ necesar.

Documentaţia Tehnica (DT) - un termen global nou introdus prin OUG nr. 124/2008 - este definit ca reprezentând documentaţia tehnico-economică distinctă prin care se stabilesc principalele coordonate privind încadrarea în indicii urbanistici aprobaţi, amplasarea construcţiilor şi relaţiile acestora cu vecinătăţile, schemele şi fluxurile funcţionale, compoziţia spaţială, structura de rezistenţă, expresia de arhitectură, dotarea şi echiparea construcţiilor - inclusiv soluţiile de asigurare, branşare şi racordare a acestora la infrastructura edilitară, după caz. După emiterea autorizaţiei de construire, DT se constituie parte integrantă a Proiectului tehnic, respectiv a Detaliilor de execuţie, fiind interzisă modificarea prevederilor acesteia, sub sancţiunea nulităţii autorizaţiei de construire.

De asemenea, prin OUG nr. 214/2008 se modifică şi definiţia certificatului de urbanism în sensul menţionării în lista de avize necesare în vederea autorizării lucrărilor de construcţii, a obligaţiei de a contacta autoritatea competentă pentru protecţia mediului cu privire la evaluarea iniţială a investiţiei şi stabilirea necesitaţii evaluării impactului acesteia asupra mediului în vederea obţinerii actului administrativ al autorităţii competente pentru protecţia mediului.

După cum am precizat anterior, OUG nr. 214/2008 introduce posibilitatea publicului de a participa efectiv la procedura de autorizare a lucrărilor de construcţii, având dreptul de a transmite autorităţilor administraţiei publice locale comentarii şi opinii, existând chiar posibilitatea respingerii cererii de emitere a autorizaţiei de construire ca urmare a examinării comentariilor şi opiniilor exprimate de public. De asemenea, conform OUG nr. 214/2008, orice persoană interesată care se consideră vătămată într-un drept al său ori într-un interes legitim se poate adresa instanţei de contencios administrativ, potrivit legii, însă numai dacă a solicitat în prealabil autorităţii emitente revocarea actului.

Ştirile zilei

Revista
BURSA Construcţiilor

Vreţi să fiţi la curent cu proiectele iniţiate sau în dezvoltare pe întreg cuprinsul ţării? Care sunt planurile autorităţilor locale în ceea ce priveşte investiţiile în construcţia de locuinţe, spaţii comerciale şi de birouri, infrastructură?

Vreţi să aflaţi noutăţile pe piaţa materialelor de construcţie?

Peste optzeci de pagini cu informaţii utile în revista "Bursa Construcţiilor"!

În exclusivitate - devize pe proiect, preţurile medii ale materialelor şi serviciilor de construcţii.

Aflaţi care sunt cele mai bune plasamente imobiliare ! Ce şi unde se va construi, care sunt proiectele în curs de execuţie şi toate informaţiile necesare unui investitor pe piaţa imobiliară (preţuri, tendinţe din Bucureşti şi din întreaga ţară).

Locuinţe

Piaţa Imobiliară

Amenajări

Materiale

Fotoreportaj

Preţuri

Finanţare

Investiţii

Legea

Internaţional