Bursa Construcţiilor
Revista Bursa Construcţiilor nr. 5 / 2024

DIN 2017Brandul german ELCO, în portofoliul Ariston Thermo România

Companii /

Brandul german ELCO, în portofoliul Ariston Thermo România
  • document ataşat apasă aici pentru a descărca.

    Brandul ELCO, unul dintre jucătorii principali din Europa în soluţii de încălzire pentru aplicaţiile comerciale, cu peste 1,7 milioane de sisteme instalate, face parte din portofoliul Ariston Thermo România începând din 2017. ELCO a fost fondat în 1928 şi este parte a Ariston Thermo Group încă din anul 2011. Cătălin Drăguleanu, Country Manager Ariston Thermo România, ne-a vorbit, într-un interviu, despre produsele ELCO.

    (Interviu cu domnul Cătălin Drăguleanu, Country Manager Ariston Thermo România)

    Reporter: De când sunt pe piaţă cazanele ELCO de la Ariston?

    Cătălin Drăguleanu: Am decis să introducem brandul german ELCO în portofoliul nostru local în 2017, în urma unei analize de piaţă din care am observat dezvoltarea accelerată a segmentului de cons­trucţii în zona comercială, indus­trială şi rezidenţială. ELCO, unul dintre jucătorii principali din Europa în soluţii de încălzire pentru aplicaţiile comerciale, cu peste 1,7 milioane de sisteme instalate, a fost fondat în 1928 şi face parte din Ariston Thermo Group începând cu 2011.

    Reporter: Cărui segment se adresează acestea şi cum funcţionează ele?

    Cătălin Drăguleanu: Principalele proiecte vizate de ELCO sunt cele comerciale, industriale, administrative şi rezidenţiale, precum clădiri de birouri, centre comerciale, spitale, hoteluri, stadioane, clădiri de apartamente etc.

    Cazanele în condensare pe gaz ELCO funcţionează cu o eficienţă ridicată, generând economii semnificative pe întreaga durată de exploatare. Conform datelor noastre, datorită tehnologiei de condensare înglobate, beneficiarul unui astfel de echipament de încălzire poate ajunge la o economie de până la 25%, în comparaţie cu un cazan de generaţie mai veche.

    Reporter: De unde vine cel mai mult cererea?

    Cătălin Drăguleanu: Cele mai multe cereri pentru produsele germane ELCO provin din zona de clădiri comerciale, respectiv imobile de birouri, centre comerciale şi spaţii logistice.

    Reporter: Ce include gama de produse ELCO?

    Cătălin Drăguleanu: Gama de produse ELCO include cazane în condensare pe gaz, ce pot acoperi un necesar de puteri de până la 7.500 kW. Gama este formată din cazanul mural Thision L Eco (în gama de puteri 70-100-120 kW) şi cazanele de pardoseală Trigon XL (în gama de puteri 140-540 kW) şi R3400-3600 (în gama de puteri 572-1900 kW). Cazanele ELCO oferă o eficienţă ridicată şi un nivel scăzut de emisii de NOx, aspecte extrem de importante în alegerea unui astfel de produs.

    Reporter: De ce aţi ales să ieşiţi cu astfel de produse?

    Cătălin Drăguleanu: Din analizele noastre am constatat o creş­tere a investiţiilor pe segmentele office, comercial şi chiar logistic, determinată mai ales de intrarea pe piaţa locală a tot mai multor com­panii internaţionale, dar şi de dezvoltarea economică. De asemenea, segmentul rezidenţial a cunoscut un avans semnificativ, mai ales în ceea ce priveşte ansamblurile de mari dimensiuni. În acest sens, am luat decizia de a aduce pe plan local gama de produse ELCO, pentru a răspunde cerinţelor pe aceste aplicaţii.

    Reporter: Cum se prezintă aceas­tă piaţă?

    Cătălin Drăguleanu: Piaţa cazanelor comerciale este într-o continuă schimbare, datorată cons­trucţiilor noi, dar şi înlocuirilor de cazane de generaţie mai veche. Estimările noastre arată o creştere de circa 20% a cererilor pentru aplicaţiile comerciale pentru 2018, tendinţă ce se va păstra şi pe viitor. În acest moment, piaţa locală de construcţii noi comerciale este formată 100% din sisteme proprii de încălzire.

    Reporter: Care sunt tendinţele în domeniu?

    Cătălin Drăguleanu: Dezvoltatorii sunt tot mai interesaţi de dotarea spaţiilor pe care le construiesc cu soluţii de încălzire cât mai eficiente. Proiectarea simplă, implementarea facilă, funcţionarea optimă a sistemului, dar şi serviciile post-vânzare sunt principalele elemente care asigură alegerea unui astfel de sistem de încălzire. În plus, beneficiarii pun foarte mult accent pe obţinerea diferitelor certificări de evaluare a performanţelor energetice ale clădirilor, precum BREEAM şi LEED Gold, ce conferă o valoare crescută aces­tora. În acest sens, cazanele ELCO, prin tehnologiile înglobate în sis­tem, reduc substanţial emisiile de NOx, contribuind astfel la obţinerea clasificărilor energetice.

    De asemenea, când vine vorba de alegerea centralelor termice pentru spaţii mari, clienţii mai urmăresc ca acestea să prezinte fiabilitate în funcţionare, un raport pozitiv putere - amprentă la sol, dar şi partea de consultanţă specializată în procesul achiziţiei, ceea ce oferă siguranţa alegerii unei configuraţii potrivite pe termen lung.

    Reporter: Care este profilul cumpărătorului?

    Cătălin Drăguleanu: Clienţii soluţiilor de încălzire ELCO sunt reprezentanţi din fiecare domeniu al pieţei de construcţii, de la segmentul comercial, industrial, administrativ şi rezidenţial, până la clădiri de birouri, centre comerciale, spitale, hoteluri, stadioane sau clădiri de apartamente.

    Cumpărătorul de soluţii ELCO se constituie dintr-o serie de parteneri implicaţi în fiecare proiect: de la beneficiarii finali, până la arhitecţi, firmele de instalaţii sau proiectanţi, fiecare parte având cerinţe specifice care se regăsesc în echipamentul final.

    Reporter: Ce solicită clienţii? Ce criterii primează în alegerea unui astfel de produs?

    Cătălin Drăguleanu: Cerinţele clienţilor legate de echipamentele de încălzire de capacitate mare se referă la puterile instalate, nivelul de automatizare şi eficienţa acestora. Pe lângă îndeplinirea acestor cerinţe, cazanele ELCO oferă avantaje suplimentare precum cantitate redusă de apă cu până la 80% în schimbătorul de căldură, flacăra arzătorului răcită indirect cu apă, arzător integrat în corpul cazanului, scăderea amprentei de montaj sau schimbător de căldură fără pierderi datorită sistemului de ţevi montat prin hidroformare în mantaua schimbătorului.

    La toate aceste caracteristici se adaugă echiparea standard cu roţi, modularitatea şi greutatea redusă pentru un transport uşor la locul montării. Toate aceste avantaje determină reducerea cu până la 50% a timpului şi numărului de persoane dedicate montării cazanului, respectiv economii la costurile de instalare.

    Reporter: Care sunt preţurile în domeniu?

    Cătălin Drăguleanu: Costurile unui astfel de sistem de încălzire sunt influenţate direct de caracteristicile fiecărui proiect în parte, unde suprafeţele pot varia foarte mult. Pe lângă echipamentul în sine, ELCO oferă clienţilor săi şi servicii de consultanţă pe toată perioada de pregătire şi implementare a proiectului, dar şi servicii de mentenanţă asigurate de o echipă de specialişti în domeniu.

    Reporter: Care sunt cei mai importanţi clienţi pe care îi aveţi pe acest segment?

    Cătălin Drăguleanu: Printre beneficiarii cazanelor mărcii germane ELCO se numără centre wellness & SPA (World­Class, Atlantis etc.), unităţi medicale, precum MedLife, dar şi ferme (Suinprod SA), parcuri logistice sau depozite (P3 Logistics, CEMPS etc.). Un alt segment reprezentativ pentru ELCO sunt clădirile de birouri, proiectele fiind destinate fie reabilitărilor, precum Banca Comercială Română, fie construcţiilor noi, precum The Bridge - Corp A, Campus Globalworth sau Green Court - clădirile A şi B.

    Reporter: Care este evoluţia acestui sector în alte ţări, comparativ cu ceea ce se întâmplă în România?

    Cătălin Drăguleanu: Comparativ cu România, piaţa europeană a adoptat cu mult timp în urmă utilizarea echipamentelor eficiente energetic şi datorită unei industrii mult mai dezvoltate şi a unei economii mult mai puternice. Observăm această tendinţă într-o constantă creştere în ultimii ani şi în România, motiv pentru care produsele ELCO includ doar modele cu un grad ridicat de eficienţă energetică. În acest sens, ne aliniem poziţiei grupului Ariston Thermo de a realiza, până în anul 2020, 80% din cifra de afaceri din vân­zarea de echipamente cu eficienţă ridicată sau care utilizează energii regenerabile.

    Reporter: Mulţumesc!

    Ştirile zilei

    Revista
    BURSA Construcţiilor

    Vreţi să fiţi la curent cu proiectele iniţiate sau în dezvoltare pe întreg cuprinsul ţării? Care sunt planurile autorităţilor locale în ceea ce priveşte investiţiile în construcţia de locuinţe, spaţii comerciale şi de birouri, infrastructură?

    Vreţi să aflaţi noutăţile pe piaţa materialelor de construcţie?

    Peste optzeci de pagini cu informaţii utile în revista "Bursa Construcţiilor"!

    În exclusivitate - devize pe proiect, preţurile medii ale materialelor şi serviciilor de construcţii.

    Aflaţi care sunt cele mai bune plasamente imobiliare ! Ce şi unde se va construi, care sunt proiectele în curs de execuţie şi toate informaţiile necesare unui investitor pe piaţa imobiliară (preţuri, tendinţe din Bucureşti şi din întreaga ţară).

    Locuinţe

    Piaţa Imobiliară

    Amenajări

    Materiale

    Fotoreportaj

    Preţuri

    Finanţare

    Investiţii

    Legea

    Internaţional