Bursa Construcţiilor
Revista Bursa Construcţiilor nr. 8 / 2024

DUPĂ DOI ANI ÎN CARE COMBINATUL A FOST ÎNCHISGrupul Beltrame a relansat producţia de oţel - beton la COS Târgovişte

Companii /

Carlo Beltrame, Group Business Development în cadrul AFV Beltrame

Carlo Beltrame, Group Business Development în cadrul AFV Beltrame


  • document ataşat apasă aici pentru a descărca.

    Donalam Târgovişte este singura unitate de producţie de oţel - beton din România
    Capacitatea de producţie va fi de circa 300.000 de tone anual în 2023, reprezentând aproximativ 50% din importul actual al României
    Totalul investiţiilor în următorii ani: 500 de milioane de euro în modernizarea şi retehnologizarea vechii uzine şi construirea unui parc fotovoltaic pentru alimentarea unităţilor de producţie

    AFV Beltrame Group, unul dintre cei mai mari producători de bare din oţel şi oţeluri speciale din Europa, a relansat luna trecută producţia de oţel-beton de la Combinatul de Oţeluri Speciale (COS) Târgovişte, demarând totodată procesul de modernizare a acestuia. Beltrame a cumpărat COS Târgovişte în luna martie a anului curent pe 38,3 milioane de euro.

    Producţia a fost lansată sub brandul Donalam, iar grupul Beltrame are acum două unităţi de prelucrare a oţelului, în Călăraşi şi Târgovişte. Compania este singurul producător de oţel-beton cu ciclu complet din România, urmând să furnizeze circa jumătate din necesarul intern în sectorul construcţiilor. Astfel, Beltrame urmăreşte să pună capăt dependenţei pieţei locale de importurile de profil din Europa şi din afara continentului.

    Pentru relansarea activităţii combinatului, compania Beltrame a recrutat până în prezent aproape 300 de angajaţi, o parte dintre aceştia fiind foşti salariaţi ai COS Târgovişte, iar până la finalul lunii iulie intenţionează să ajungă la un număr de 450 de angajaţi.

    Carlo Beltrame, Group Business Development în cadrul AFV Beltrame, a declarat: "Reluarea producţiei interne de oţel -beton, un sector esenţial al siderurgiei, reprezintă un pas important pentru reindustrializarea României şi va oferi ţării o gură de oxigen în criza materialelor de construcţii, generată de pandemie şi conflictul din Ucraina. Cu ajutorul investiţiilor programate în modernizarea şi dezvoltarea facilităţilor de producţie, combinatul din Târgovişte va redeveni un pilon de susţinere pentru economia românească".

    Într-o primă fază, de pe porţile combinatului Donalam Târgovişte vor ieşi circa 10.000 tone de oţel-beton/lună, iar în 2023 capacitatea de producţie va creşte la circa 30.000 tone/lună, însemnând peste 300.000 tone/an. Astfel, fabrica va asigura României circa jumătate din necesarul intern de oţel - beton pentru construcţii, care este în jur de 600.000 - 700.000 de tone anual. În prezent, România importă în totalitate acest material din ţări precum Bulgaria sau Turcia.

    Grupul Beltrame se află în etapa finală a studiului de fezabilitate pentru implementarea liniei de producţie "verde"

    Grupul Beltrame urmăreşte să transforme vechea oţelărie de la Târgovişte într-o unitate de producţie competitivă la nivel european, atât ca eficienţă, cât şi din punct de vedere al mediului. În prezent, utilajele combinatului au o vechime de aproximativ 50 de ani.

    Compania italiană a depus cererea pentru demolarea unor clădiri, pe terenul cărora va dezvolta combinatul nou. În următorii cinci ani, Beltrame va investi aproximativ 100 de milioane de euro anual în modernizarea utilajelor, iar 80% din buget va fi alocat achiziţiei de tehnologii care permit reducerea emisiilor de carbon, creşterea eficienţei energetice şi tranziţia către o economie circulară, prin reutilizarea resurselor şi reducerea la minimum a deşeurilor. Până în al cincilea an al investiţiei, vor fi generate aproximativ 1.000 de locuri de muncă pe plan local, potrivit companiei.

    Pe lângă punerea în funcţiune a fostei oţelării, Beltrame se află în faza finală de autorizare a unei fabrici "verzi" de oţel -beton şi sârmă laminată, care va fi construită tot pe amplasamentul de la Târgovişte. Noua oţelărie va fi cea mai avansată din lume din punct de vedere tehnologic şi va avea cel mai redus nivel de emisii de gaze cu efect de seră din industrie. Proiectul include şi construirea unui parc fotovoltaic, cu putere instalată de 100 - 120 MW şi dotat cu sistem de stocare a energiei, care va alimenta unităţile de producţie.

    Odată cu finalizarea acestei fabrici verzi, preconizată în 2024, capacitatea totală de producţie a Donalam Târgovişte va fi de aproximativ 700.000 - 800.000 tone de oţel - beton şi sârmă laminată anual. În sectorul construcţiilor, consumul total intern de oţel - beton ?i sârmă este de circa 1,5 milioane tone/an.

    Pentru 2022, grupul Beltrame estimează o cifră de afaceri de circa 140 de milioane de euro în România, un nivel similar cu cel din 2021. Totodată, compania anticipează că, anul viitor, combinatul de la Târgovişte va redeveni profitabil.

    Cristian Stan, primarul oraşului Târgovişte, a declarat recent că investiţia Grupului Beltrame este cea mai mare din Judeţul Dâmboviţa, din ultimii 30 de ani: "Este un semnal important şi pentru alţi investitori. Vorbim despre o tehnologie verde, care repune România pe harta producătorilor de oţel".

    Carlo Beltrame: "Avem în plan investiţii totale de aproape jumătate de miliard de euro în următorii cinci ani. Este, de fapt, o singură investiţie, în trei etape: 100 de milioane de euro pentru retehnologizarea utilajelor existente în următorii cinci ani, 120-130 de milioane de euro în realizarea unui parc fotovoltaic de 120-130 de MW, iar restul într-o nouă oţelărie pe care o vom construi de la zero pe amplasamentul existent. Noua fabrică va avea cel mai redus nivel de emisii cu efect de seră din industrie".

    Potrivit domniei sale, principala provocare în implementarea planului investiţional este concurenţa din partea producătorilor din alte zone ale lumii, unde nu există constrângeri de mediu. Totodată, Carlo Beltrame a adus în atenţie preţul ridicat al energiei, spunând: "Nu ştiu cum vom putea face faţă pe viitor. În toate ţările avem această problemă, important este cum ajută Guvernul industria şi consumatorii să facă faţă acestor scumpiri".

    -------------------------------------

    Înfiinţat în 1896, AFV Beltrame Group este în prezent unul dintre cei mai mari producători de bare din oţel şi oţeluri speciale din Europa. Grupul deţine şapte fabrici în Italia, Franţa, Elveţia şi România, cu un total de peste 2.000 de angajaţi, peste două milioane de tone de oţel vândute anual şi activităţi comerciale în peste 40 de ţări.

    Ştirile zilei

    Revista
    BURSA Construcţiilor

    Vreţi să fiţi la curent cu proiectele iniţiate sau în dezvoltare pe întreg cuprinsul ţării? Care sunt planurile autorităţilor locale în ceea ce priveşte investiţiile în construcţia de locuinţe, spaţii comerciale şi de birouri, infrastructură?

    Vreţi să aflaţi noutăţile pe piaţa materialelor de construcţie?

    Peste optzeci de pagini cu informaţii utile în revista "Bursa Construcţiilor"!

    În exclusivitate - devize pe proiect, preţurile medii ale materialelor şi serviciilor de construcţii.

    Aflaţi care sunt cele mai bune plasamente imobiliare ! Ce şi unde se va construi, care sunt proiectele în curs de execuţie şi toate informaţiile necesare unui investitor pe piaţa imobiliară (preţuri, tendinţe din Bucureşti şi din întreaga ţară).

    Locuinţe

    Piaţa Imobiliară

    Proiecte

    Amenajări

    Smart City

    Materiale

    Preţuri

    Finanţare

    Investiţii

    Perspective

    Companii

    Internaţional