Bursa Construcţiilor
Revista Bursa Construcţiilor nr. 7 / 2024

ENOTURISM AUTENTIC MOLDOVENESC12 căsuţe din lut acoperite cu stuf urmează să fie inaugurate la crama Asconi

Companii /

12 căsuţe din lut acoperite cu stuf urmează să fie inaugurate la crama Asconi
  • document ataşat apasă aici pentru a descărca.

    12 căsuţe tradiţionale construite ca odinioară (pereţii - din lut, piatră şi lemn şi acoperişurile - din stuf), două restaurante - dintre care unul cu terase - unde pot fi savurate bucate autentice moldoveneşti, stropite cu vin din crama de alături şi asezonate cu muzică live din partea locului, privelişti fără cusur şi linişte întreruptă doar de trilurile păsărilor, toate învelite în povestea vinului prezentată în cadrul incursiunii prin cramă şi condimentate cu degustări din licoarea lui Bachus - acestea sunt ingredientele pe care le oferă vinăria Asconi din Republica Moldova turiştilor care îi calcă pragul.

    Proiectul turistic ce diversifică taina vinului de la Asconi a început în urmă cu câţiva ani, când a fost construit primul restaurant, extins constant şi care găzduieşte şi sute de turişti pe zi. Anatolie Sîrbu, proprietarul Asconi Winery, a explicat, recent, în cadrul unei vizite de presă la cramă: "Sunt zile în care avem şi 400-500 de turişti. Toţi pleacă foarte încântaţi de la noi. Preparatele culinare sunt realizate în bucătăria noastră, din ingrediente naturale, pe care le producem aici. Noi nu avem bucătar şef, avem numai doamne selectate din zonele Moldovei, fără studii specializate, care ştiu să gătească tradiţional, să mânuiască cuptorul şi să învârtă aluatul pentru plăcinte aşa cum făceau bunicii noştri".

    Anul trecut, crama Asconi a fost vizitată de 37.000 de turişti, potrivit domnului Sîrbu, care a spus că, în prezent, se lucrează la finalizarea celor 12 căsuţe tradiţionale ce urmează să fie deschise la finalul lunii iunie.

    Mihaela, fiica domnului Sîrbu, care se ocupă de partea turistică de la Asconi, a explicat: "Prima dată, în urmă cu câţiva ani, când am des-chis restaurantul, am construit un cuptor ca să facem plăcinte pentru anumite delegaţii oficiale şi diverşi clienţi. Treptat, am observat succesul şi am dezvoltat restaurantul cu o sală, apoi cu două săli, cu trei săli (n.r. cele trei săli închise şi cele două terase au o capacitate totală de peste 400 de locuri), am mărit bucătăria, apoi ne-a venit ideea construirii unui sătuc alcătuit din 12 căsuţe cu un total de 20 de camere (patru dintre căsuţe sunt dedicate familiilor) şi a unui nou res-taurant tradiţional pe două niveluri, toate preparatele servite aici fiind 100% naturale şi facute la noi. Produsele culinare sunt inspirate din bucătăria balcanică, iar capacitatea restaurnatului nou este de circa 150-200 de turişti. De asemenea, lemnarii noştri lucrează tot mobilierul şi anexele din lemn, pornind de la duşumea, dulapuri, paturi etc., excluzând mesele şi scaunele. Vreau să menţionez că în Moldova mai sunt doar 4-5 meşteri lemnari, iar 2 lucrează pentru noi". Pentru încălzirea celor 12 căsuţe, Asconi a investit în producerea de energie geotermală, însă fiecare dintre ele are şi câte o sobă încălzită cu lemne, astfel încât, iarna, unul dintre pereţi va fi cald. Totodată, acoperişurile din stuf au fost tratate cu soluţie anti foc.

    Atenţia amfitrionilor pentru autentic merge mai departe de atât. Mihaela Sîrbu spune că minibarul din căsuţe nu va conţine decât preparate făcute la cramă, cum ar fi diverse compoturi sau biscuiţi.

    Lângă sătucul cu 12 căsuţe, Asconi construieşte şi o terasă sezonieră şi are în plan inclusiv realizarea unei zone cu piscine.

    Despre aceste proiecte, fata proprietarului ne-a spus: "A apărut ideea construirii unei terase sezoniere, care să fie deschisă din aprilie până în octombrie şi care să aibă bucătăria ei şi să poată găzdui 200-300 de persoane. Planul pentru zona de piscine prevede o piscină mare, una mai mică pentru copii şi una cu tot felul de tobogane. De asemenea, ne gândim la un spaţiu de evenimente închis mai mare decât cel pe care îl avem acum şi unde pot intra doar 100-120 de persoane".

    Tot proiectul, inclusiv crama, se întinde pe o suprafaţă de 8 hectare, iar în incinta restaurantelor putem găsi elemente tradiţionale precum covoare, macate, preşuri, perne, prosoape lucrate la mână, dar şi obiecte de mobilier vechi, din lemn şi obiecte de metal din lumea bunicilor.

    "Am adunat obiecte tradiţionale de prin toate satele din jur. Unii le aruncau, iar noi le-am recuperat, de la alţii le-am cumpărat", ne-a explicat Mihaela.

    Mihaela Sîrbu însufleţeşte proiectul cu entuziasmul său şi dorinţa constantă de a face mai mult şi mai bine. Toată povestea sa şi a locului pe care îl crează ne-a spus-o cu ochii plini de zâmbet şi bucurie şi cu vorbele apăsate.

    Ne-a dat de înţeles că la baza felului de a manageria partea turistică a cramei Asconi se află pregătirea şi experienţa căpătate în anii de şcoală şi de lucru în afara ţării. Fata proprietarului de la Asconi are studii în domeniu efectuate în Anglia şi Elveţia, iar în ultimii patru ani a lucrat în Abu Dhabi, în hostelerie.

    A pornit de jos şi a ocupat toate funcţiile până a ajuns manager de evenimente. Astfel, a avut de-a face cu tot felul de situaţii, tradiţii, cerinţe şi mai ales persoane, cele mai multe cu prestanţă şi pretenţii ridicate.

    Parte din rigorile şi tendinţele impuse în afara ţării, Mihaela încearcă să le aplice pe cât se poate şi în proiectul ei de la Asconi.

    "Managerii locului în care lucram au văzut că îmi place foarte mult ceea ce fac, că îmi fac cu pasiune munca şi îmi dedic tot timpul necesar şi au avut încredere în mine. Însă când ai foarte mulţi şefi este destul de greu să îţi impui punctul de vedere şi să schimbi ceva. Aici pot modifica din mers lucrările, le pot îmbunătăţi fără să mă împiedice nimeni. Dacă nu era acest proiect, nu mă întorceam în Republica Moldova", recunoaşte Mihaela în timpul povestirii sale.

    ---------------------------

    Asconi Winery a fost fondată în 1994 şi este o afacere de familie, fiind bazată pe reconstrucţia unei crame vechi. Fundamentul vinurilor "Asconi" este bazat pe soiuri clasice franţuzeşti, ca Chardonnay, Sauvignon-Blanc, Muscat, Cabernet-Sauvignon, Merlot, dar crama are plantate şi soiuri speciale ca Riesling, Malbec, Pinot Noir şi soiuri autohtone regionale precum Feteasca Albă, Feteasca Neagră, Rara Neagră şi Saperavi.

    Reprezentanţii producătorului de vinuri ne-au explicat, în cadrul unei vizite de presă la crama din Republica Moldova, că Asconi produce în principal vinuri specializate, în funcţie de cererile clienţilor, acestea fiind extrem de diversificate de la ţară la ţară şi chiar de la client la client.

    Compania urmează să facă noi replantări de viţă de vie. Ion Mereuţă, oenologul vinurilor produse în cadrul acestei crame, a subliniat: "Extindem via şi până anul viitor vom planta 35-50 ha, avem deja achiziţionaţi butaşii. Apoi intenţionăm să creştem organic şi avem în vedere o dezvoltare anuală de 5-10 ha de butaşi plantaţi. Până la începutul lunii viitoare, vom avea pregătite să îşi primească vinul şi cele 21 de cisterne noi, cu un volum de 150.000 litri, achiziţionate pentru a stoca vinul şi a răspunde cererii la export în creştere". Domnia sa a subliniat că replantările de viţă de vie se fac cam din trei în trei ani.

    Printre altele, compania are în plan investiţii în schimbarea unor capacităţi tehnologice. Asconi are în jur de 50 de clienţi in­ternaţionali, numai din China fiind peste 26.

    Vinăria din republica Moldova, care deţine peste 500 de hectare de viţă de vie şi are o capacitate de producţie de aproximativ 13 milioane de sticle de vin anual, este prezentă şi pe piaţa noastră, de la finalul anului trecut, cu brandurile "Sol Negru", "Ice Wine" şi "Rezerva". Importatorul exclusiv pentru România al vinurilor "Asconi" este Wine Art Office.

    Strategia pentru România este creşterea brandului "Sol Negru" pentru industria HoReCa, dar, pe termen mediu şi lung, Wine Art Office are în plan crearea unei etichete personalizate pentru lanţurile de retail.

    Importatorul Asconi, care a achiziţionat până acum 20.000 de sticle de vin pentru ţara noastră, intenţionează să aducă în România până la 500.000 de sticle în următorii cinci ani.

    La crama Asconi din Republica Moldova lucrează circa 80-85 de oameni, iar pe partea de tursim - aproximativ 40 de persoane.

    Ştirile zilei

    Revista
    BURSA Construcţiilor

    Vreţi să fiţi la curent cu proiectele iniţiate sau în dezvoltare pe întreg cuprinsul ţării? Care sunt planurile autorităţilor locale în ceea ce priveşte investiţiile în construcţia de locuinţe, spaţii comerciale şi de birouri, infrastructură?

    Vreţi să aflaţi noutăţile pe piaţa materialelor de construcţie?

    Peste optzeci de pagini cu informaţii utile în revista "Bursa Construcţiilor"!

    În exclusivitate - devize pe proiect, preţurile medii ale materialelor şi serviciilor de construcţii.

    Aflaţi care sunt cele mai bune plasamente imobiliare ! Ce şi unde se va construi, care sunt proiectele în curs de execuţie şi toate informaţiile necesare unui investitor pe piaţa imobiliară (preţuri, tendinţe din Bucureşti şi din întreaga ţară).

    Locuinţe

    Proiecte

    Amenajări

    Materiale

    Fotoreportaj

    Preţuri

    Finanţare

    Investiţii

    Perspective

    Internaţional