Bursa Construcţiilor
Revista Bursa Construcţiilor nr. 6 / 2024

EUGEN SCHEUŞAN, ELECTROMAGNETICA:"Statul român trebuie să înceapă să facă politică energetică"

Companii /

"Statul român trebuie să înceapă să facă politică energetică"
  • document ataşat apasă aici pentru a descărca.

    Statul român trebuie să înceapă să facă politică energetică, este de părere Eugen Scheuşan, director general al Electromagnetica, societate care produce corpuri şi sisteme de iluminat cu LED. Domnia sa ne-a spus, în cadrul unui interviu, că, la noi, politica energetică nu ar trebui să-şi propună numai alinierea preţului energiei electrice cu pieţele europene, ci şi economisirea şi utilizarea eficientă a energiei. "Cred că trebuie abordată fiecare zonă a problematicii energetice şi supusă examinării atente". În opinia domnului Scheuşan, sunt foarte puţini politicieni interesaţi de acest aspect.

    "Pe partea de poluare, România a făcut un pas înapoi, adică nu s-a aliniat cerinţelor UE, dimpotrivă, a prelungit permisiunea de funcţionare a sistemelor de iluminat clasice (cu descărcare în gaz), cu toate consecinţele ei nefaste", ne-a mai spus Eugen Scheuşan.

    Domnia sa a ţinut să sublinieze că, deşi ţara noastră avea o tradiţie bună în sectorul iluminatului public, în ultima vreme, asistăm "la un masacru al acestei pieţe, bazat pe corpuri de iluminat de provenienţă extrem de dubioasă, care conduc la rezultate dintre cele mai neşteptate - pe lângă faptul că se distrug repede, produc perturbaţii radio-electrice care afectează funcţionarea unor dispozitive (receptoare TV, receptoare radio etc.)".

    Recent, ANCOM a sancţionat un importator de corpuri de iluminat cu LED şi i-a solicitat lista de clienţi cărora le-a furnizat astfel de produse, ca să-i notifice cu privire la perturbaţiile electromagnetice generate de echipamentele comercializate, astfel încât acestea să fie retrase din uz în cel mai scurt timp. Corpurile de iluminat cu LED vândute de respectivul importator produceau perturbaţii electromagnetice în sistemul de iluminat public, întrucât nu respectau cerinţele europene de compatibilitate electromagnetică.

    În acest context, Eugen Scheuşan consideră că problema actuală este nerespectarea legislaţiei în vigoare: "Nu este posibil ca în reţeaua de electricitate să poată intra orice! Probabil că ar trebui să avem la bază unele buletine emise de o autoritate europeană sau română, pentru că la noi există astfel de instituţii capabile de control. În mod normal, legislaţia nu este numai pentru reţeaua publică de iluminat, ci pentru orice aparat care intră în reţeua de electricitate a ţării. Nimeni nu are voie să injecteze în reţea perturbaţii, pentru că strică regimul de funcţionare a celorlalte aparate, însă, la noi, lucrurile scapă de sub control". ANCOM a lansat în dezbatere publică, pe 30 septembrie, planul său de acţiune pentru 2016. Din păcate, niciuna dintre direcţiile de acţiune cuprinse în proiect nu vizează domeniul compatibilităţii electromagnetice, deşi ANCOM supraveghează, conform legii, conformitatea produselor cu directiva europeană aferentă. În noiembrie 2014, ANCOM a inaugurat propriul laborator pentru încercări de compatibilitate electromagnetică la Prejmer, în judeţul Braşov, în urma unei investiţii de 3,28 milioane euro.

    Referitor la modul în care sunt realizate corpurile de iluminat cu LED de import ce produc perturbaţii în sistem, domnul Scheuşan ne-a precizat că, dintre componentele acestora, lipsesc părţi importante sau au fost utilizate alte materiale decât ar fi trebuit pentru confecţionarea lor, astfel încât produsul să fie "ieftin şi foarte ieftin".

    În aceste condiţii de concurenţă neloială, în care preţul este pe primul loc între criteriile de selecţie ale cumpărătorilor, o companie ca Electromagnetica va pierde cu "succes", opinează Eugen Scheuşan, care ne-a spus că piaţa corpurilor de iluminat cu LED este plină de astfel de produse ce costă 2-3 lei.

    Vânzările Electromagnetica pe segmentul corpurilor de iluminat cu LED vor ajunge la 10 milioane de euro

    Electromagnetica estimează că, în acest an, va ajunge la o cifră de afaceri pe segmentul de iluminat cu LED de circa zece milioane de euro, din care un milion de euro va fi valoarea exporturilor, după cum ne-a spus Eugen Scheuşan. Domnia sa ne-a declarat că, până în prezent, vânzările la export au atins circa 800.000 de euro. "Este o valoare nesatisfăcătoare, dar este primul an în care Electromagnetica a exportat corpuri de iluminat cu LED", a precizat directorul companiei.

    Produsele societăţii au ajuns pe pieţele din Bulgaria, Italia, Olanda, Serbia, în curând urmând să fie vândute şi în Macedonia şi, probabil, în Ungaria.

    Domnul Scheuşan ne-a mai spus: "Am vândut şi în Grecia, dar în cantitate mai mică. Am făcut, de asemenea, eforturi pe piaţa franţuzească şi germană, dar aici suntem, încă, în faza de proiecte. Pe piaţa externă, toate corpurile sunt vândute în sectorul privat".

    În ceea ce priveşte piaţa internă, creşterea vânzărilor pe segmentul producţiei corpurilor de iluminat cel mai probabil că va stagna, în 2015, potrivit directorului companiei, care ne-a spus că, la baza acestor estimări stă faptul că investiţiile făcute în sistemul de iluminat de către marile reţelele comerciale şi benzinării se apropie de sfârşit. În anul în curs, va creşte ponderea vânzărilor pe partea de iluminat public şi va scădea cea pe segmentul comercial, aceasta fiind tendinţa pentru viitor, potrivit domnului Scheuşan.

    În acest context, Electromagnetica face eforturi intense pentru dezvoltarea sistemelor de iluminat pe sectorul public, respectiv pe partea de iluminat stradal.

    Domnul Scheuşan ne-a declarat: "Am trecut de la etapa producţiei de corpuri de iluminat la producţia sistemelor de iluminat, care cuprind echipamente complexe. Pe lângă corpurile de iluminat care încep şi ele să conţină echipament necesar sistemului, lucrăm la software şi aparatură destinate reglării iluminatului pe câteva principii. Aici mă refer la iluminarea nocturnă, care va începe cu o anumită valoare, ridicată, şi se va păstra la aceeaşi valoare pe durata activităţii intense de trafic, respectiv până spre miezul nopţii, după care, până la ora la care reîncepe traficul, va funcţiona la un nivel mai scăzut, corespunzător unui trafic mai mic, cu nevoi mai puţine de iluminat. Avem câteva astfel de instalări şi sistemul funcţionează cu succes, fapt pentru care intenţionăm să generalizăm acest tip de soluţii.

    Pentru managementul unui astfel de sistem, este nevoie de o forţă de muncă înalt calificată, pentru supravegherea şi programarea în funcţie de solicitările beneficiarului respectiv, care evoluează şi el odată cu sistemele de iluminat".

    Directorul Electromagnetica a adăugat că, probabil, anul viitor, compania va aborda sistemele de mari dimensiuni de iluminat interior, pentru clădirile de business, marile spaţii comerciale etc.: "Am dezvoltat noi familii de corpuri de iluminat pentru aceste mari spaţii comerciale. De data aceasta, LED-ul este însoţit de dispozitive optice care dirijează lumina către punctele de interes - de exemplu rafturile din spaţiile comerciale. De asemenea, din acest an, a început fabricaţia surselor de alimentare pentru corpurile de iluminat (înainte, acestea fiind exclusiv importate) - atât a surselor individuale de alimentare, cât şi a staţiilor de energie. Producţia acestora din urmă va începe de anul viitor. Este, de fapt, o reluare de fabricaţie întreruptă acum circa 30 de ani".

    Partea cea mai mare a bugetului de investiţii a companiei a mers în proiectarea şi dezvoltarea noilor produse cu LED. În primele nouă luni ale anului 2015, societatea a făcut plăţi pentru investiţii de peste 3,5 milioane lei, dintre care 2,1 milioane pentru dezvoltarea producţiei de corpuri şi sisteme de iluminat cu LED , după cum ne-a spus Eugen Scheuşan, care a precizat că, pentru următorii ani, valoarea bugetului alocat pentru astfel de investiţii va fi în creştere.

    În ceea ce priveşte instituţiile cu care compania a colaborat prin furnizarea sistemului de iluminat cu LED, reprezentantul Electromagnetica ne-a subliniat că, deşi întreaga reţea a Ministerului de Interne, a Ministerului Justiţiei etc. ar avea nevoie de astfel de corpuri, până în prezent cel mai bine au reacţionat primăriile, fiind deschise la modernizarea reţelei atât în zonele unde nu exista deloc iluminat, cât şi acolo unde iluminatul era neeficient din punct de vedere energetic.

    Domnul Sheuşan ne-a mai declarat: "Primăriile au fost receptive, mai ales că noi am introdus şi programul de plată din economia făcută la factura de energie electrică, în sensul că noi realizăm instalaţia, iar beneficiarul achită lucrările lunar, într-o anumită perioadă (3-4 ani), din economia de energie electrică (diferenţa între valoarea noii facturi şi valoarea celei vechi).

    Mult mai puţine rezultate avem în domenii ca învăţământul, sănătatea etc. Aproximativ toate aceste instituţii sunt lovite de o criză cronică de finanţare. Dacă instituţiile nu-şi bugetează astfel de proiecte, lucrurile nu pot avansa, deoarece este interzis prin lege transferul de sume de bani între capitole bugetare, respectiv de la capitolul economii (realizate din iluminatul cu LED-uri) la capitolul cheltuieli, pentru acoperirea costului cu noua tehnologie pentru iluminat".

    Mai sunt şi alte echipamente moderne, din diverse segmente, care fac economie la utilităţi, atrage atenţia domnia sa, apreciind că, în toate cazurile, investiţia iniţiată este mai mare, dar factura redusă este pentru totdeauna. "Dacă legislaţia unităţilor publice bugetare şi a celor cu capital majoritar de stat ar prevede că este permis, pentru utilităţi, ca, în cazul dotării cu echipamente performante care fac economie la cheltuiala cu utilitatea, economia respectivă să poată fi folosită pentru plata schimbării echipamentelor fără alte aprobări, atunci ar fi mult mai simplu", conchide domnul Scheuşan.

    În acest sens, Electromagnetica a avut o intervenţie la Ministerul Finanţelor Publice, care a răspuns că nu este în competenţa sa acest subiect, ci în cea a ministerelor de resort, potrivit directorului companiei, care ne-a spus că a transmis adrese şi către acestea, însă ori nu a primit niciun răspuns, ori instituţiile respective nu au găsit nicio rezolvare la această situaţie.

    Ştirile zilei

    Revista
    BURSA Construcţiilor

    Vreţi să fiţi la curent cu proiectele iniţiate sau în dezvoltare pe întreg cuprinsul ţării? Care sunt planurile autorităţilor locale în ceea ce priveşte investiţiile în construcţia de locuinţe, spaţii comerciale şi de birouri, infrastructură?

    Vreţi să aflaţi noutăţile pe piaţa materialelor de construcţie?

    Peste optzeci de pagini cu informaţii utile în revista "Bursa Construcţiilor"!

    În exclusivitate - devize pe proiect, preţurile medii ale materialelor şi serviciilor de construcţii.

    Aflaţi care sunt cele mai bune plasamente imobiliare ! Ce şi unde se va construi, care sunt proiectele în curs de execuţie şi toate informaţiile necesare unui investitor pe piaţa imobiliară (preţuri, tendinţe din Bucureşti şi din întreaga ţară).

    Locuinţe

    Piaţa Imobiliară

    Amenajări

    Smart City

    Fotoreportaj

    Preţuri

    Finanţare

    Investiţii

    Consilier

    Companii

    Internaţional