Bursa Construcţiilor
Revista Bursa Construcţiilor nr. 1 / 2025

EUROPASperanţele unei reveniri au fost amânate pentru 2010

F.A. Internaţional /

Speranţele unei reveniri au fost amânate pentru 2010

2008 şi 2009: doi ani dificili

În evoluţia ciclică a sectorului construcţiilor în Europa, anul trecut a reprezentat finalul fazei de expansiune ce a demarat în 1999 şi a culminat în 2006, când sectorul construcţiilor a cres-cut mai mult decât PIB-ul total (3,8% comparativ cu 3,0%). Analiza,realizată de Centrul italian de Cercetări Economico - Sociale ale Pieţei, ia în calcul indus-tria construcţiilor dintr-un număr de nouăsprezece ţări europene.

Începînd cu anul trecut, ciclul a intrat în faza de regres, sectorul construcţiilor pierzând peste un punct procentual de creştere (2,7%), conform cu tendinţa generală a PIB-ului total (2,8%).

Cifrele consolidate pentru anul trecut indică o creştere mai mică decât se anticipase. Pesimiştii prevăd că, pornind de la evenimentele economice declanşate în această toamnă, creşterea economică va încetini sau se va opri în multe ţări din Europa Occidentală.

În 2008, piaţa se pregăteşte pentru recesiune: ultima revizuire a prognozei indică o creştere zero a sectorului cons-trucţiilor (-0,3%), comparativ cu o creştere slabă a PIB (+1,8%).

Un scenariu similar este anunţat pentru 2009, când sectorul european al construcţiilor va continua să stagneze (+ 0,2%) ca urmare a efectelor încetinirii accentuate a creşterii economice europene (+1,7%). Speranţele unei slabe reveniri au fost amânate pentru 2010 (+1,6%), când PIB-ul ar trebui să revină la un ritm de creştere de două puncte procentuale (2,1%).

2008 va fi un an în care efectele noului climat macroeconomic vor fi resimţite mai puternic: de la o creştere estimată de 1,4% la doar 0,3%, pe fondul unui regres în Europa Occidentală (-0,8% faţă de +1%).

2009 va fi un an de stagnare în Europa Occidentală (în locul unei creşteri estimate iniţial de 1,2%) şi de creştere sus-ţinută în cele patru ţări răsăritene. Nu în ultimul rând, prognoza pentru 2010 arată că sectorul construcţiilor ar putea ieşi din faza de stagnare în cele cincisprezece ţări, în corelare cu o uşoară scădere a ritmului de creştere în grupul celor patru ţări.

Stagnează construcţiile, locomotiva Europei de Est

Analiza comparativă a ritmurilor de creştere a PIB şi a sectorului construcţiilor în zona vestică şi cea estică a Europei arată că sectorul construcţiilor avansează mult mai repede decât PIB-ul în Europa de Est. În anul trecut a fost atins nivelul de 7,5%, ce a confirmat ritmul de creştere din 2006, fiind vorba de o perioadă de doi ani în care PIB-ul a crescut cu şase puncte procentuale. Rolul sectorului construcţiilor a fost reconfirmat şi consolidat mai ales în prima parte a anului 2008. Analiştii italieni speră că tendinţa se va păstra şi în următorii doi ani: pe termen mediu, sectorul construcţiilor va realiza o creştere anuală medie de peste 8%, comparativ cu o creştere a PIB de doar 5%.

În cele cincisprezece ţări occidentale, anul 2006 a fost caracterizat de rolul de locomotivă al sectorului construcţiilor, în timp ce 2007 a fost un an de aliniere între acesta şi PIB, dar perspectivele pentru 2008 sunt mai sumbre.

O piaţă de 1.500 de miliarde de euro

Rezultatele întregului sector al construcţiilor din cele nouăsprezece ţări din reţeaua Euroconstruct au fost cuantificate anul trecut la peste 1.500 miliarde euro (la preţurile din 2007), respectiv puţin peste 12% din produsul intern brut al celor nouăsprezece ţări şi puţin sub PIB-ul Italiei.

Rolul segmentului rezidenţial a fost decisiv, acesta reprezentând aproape jumătate din piaţă, respectiv 718 miliarde euro, chiar dacă a încetat să mai fie cea mai dinamică parte a pieţei din 2007 încoace. Construcţiile noi şi renovările din segmentul non-rezidenţial au atras investiţii de peste 480 miliarde euro, respectiv aproape o treime din totalul investiţiilor. Acest segment este deosebit de activ, jucând un rol fundamental în dinamica sectorului construcţiilor de anul trecut, mai ales datorită componentei de construcţii noi. Nu în ultimul rând, segmentul de lucrări civile a atras 319 milioane euro, respectiv 21% din totalul de 1519 miliarde, confirmând la rândul său creşterea cererii de pe piaţă.

Ştirile zilei

Revista
BURSA Construcţiilor

Vreţi să fiţi la curent cu proiectele iniţiate sau în dezvoltare pe întreg cuprinsul ţării? Care sunt planurile autorităţilor locale în ceea ce priveşte investiţiile în construcţia de locuinţe, spaţii comerciale şi de birouri, infrastructură?

Vreţi să aflaţi noutăţile pe piaţa materialelor de construcţie?

Peste optzeci de pagini cu informaţii utile în revista "Bursa Construcţiilor"!

În exclusivitate - devize pe proiect, preţurile medii ale materialelor şi serviciilor de construcţii.

Aflaţi care sunt cele mai bune plasamente imobiliare ! Ce şi unde se va construi, care sunt proiectele în curs de execuţie şi toate informaţiile necesare unui investitor pe piaţa imobiliară (preţuri, tendinţe din Bucureşti şi din întreaga ţară).

Locuinţe

Piaţa Imobiliară

Proiecte

Amenajări

Smart City

Mobilier

Fotoreportaj

Preţuri

Finanţare

Investiţii

Perspective

Companii

Internaţional