Bursa Construcţiilor
Revista Bursa Construcţiilor nr. 7 / 2024

GIURGIUOraşul se extinde în vest, nord-est şi cartierul Negru Vodă

F.A. Locuinţe /

Turnul cu ceas din Giurgiu

Turnul cu ceas din Giurgiu

Noul PUG transformă oraşul prăfuit şi plicticos într-o destinaţie exotică

Cele mai multe autorizaţii pentru construcţia de vile din Giurgiu au fost eliberate de primărie pentru zonele de extindere ale oraşului, res-pectiv vest şi nord-est, dar şi în cartierul Negru Vodă. Deşi au fost eliberate certificate de urbanism pentru ansambluri rezidenţiale de locuinţe individuale, până la finele lunii octombrie, nu fuseseră emise şi autorizaţiile de construire.

În Giurgiu se construiesc, însă, blocuri, majoritatea prin programul Agenţiei Naţionale pentru Locuinţe (ANL). Potrivit datelor furnizate de Direcţia Urbanism a Primăriei Giurgiu, este vorba des-pre două blocuri finalizate în zona centrală, totalizând 32, respectiv, 19 apartamente. Imobilele au un regim de înălţime parter şi patru etaje. Alte patru blocuri cu finanţare ANL totalizează 44 de apartamente. Imobilele sunt situate în apropierea hotelului şi parcului "Steaua Dunării" şi au un regim de înălţime parter şi trei etaje.

Un alt amplasament ANL cuprinde cinci blocuri cu 55 de apartamente. Acestea se află pe aleea Cărămidarii Vechi şi sunt dispuse pe parter şi trei etaje. Un alt imobil ANL se află în zona şoselei Slobozia - Istru şi are 40 de apartamente, dispuse pe parter şi trei etaje.

În Giurgiu, au apărut şi primele iniţiative private de construire de apartamente noi. Ansamblul rezidenţial "Prieteniei" va avea trei clădiri cu 156 de apartamente, situate pe şoseaua Prieteniei. Firma dezvoltatoare este SC "Asim Properties" SRL.

Oficialii Primăriei Giurgiu ne-au precizat că, în acest an, au fost eliberate certificate de urbanism şi pentru alte blocuri, solicitanţii fiind persoane fizice sau juridice private. Dar nu au fost eliberate şi autorizaţiile de construire până la finele lunii octombrie.

Proiecte pentru încă 120 de locuinţe ANL

Continuă, în schimb, proiectele ANL. Ministerul Dezvoltării a aprobat indicatorii tehnico-economici pentru construirea a 120 apartamente sociale. La sfârşitul semestrului I al acestui an, erau în execuţie, potrivit datelor Primăriei Giurgiu, 174 de locuinţe individuale în diferite stadii de execuţie, 51 de apartamente în două blocuri şi alte 44 de apartamente în patru imobile noi.

Mall-ul Armonia va fi situat în centru

La finele lunii octombrie, Primăria Giurgiu avea în curs de autorizare două centre comerciale. Este vorba despre Armonia Mall, care include şi hipermarketul Carrefour, ambele situate pe un teren de 2,4 hectare din zona centrală. Beneficiar este cunoscutul dezvoltator RED. Cel de-al doilea proiect este centrul comercial Kaufland, situat pe un teren din bulevardul Bucureşti, cu o suprafaţă de circa 2,5 hectare. Beneficiarul lucrărilor este SC "Novum Beta" SRL.

Noul PUG transformă oraşul prăfuit şi plicticos într-o destinaţie exotică

Cel mai important proiect de reglementare urbană al Primăriei Giurgiu este actualizarea Planului Urbanistic General (PUG) al oraşului. Documentul va include un nou ansamblu de locuinţe în şoseaua Portului. Potrivit oficialilor primăriei, în zonă pot fi edificate locuinţe colective joase, cu maxim trei etaje şi accente izolate cu regim de maxim zece etaje.

PUG prevede posibilitatea amenajării unui complex sportiv şi de agrement în pădurea Bălănoaia, proiect ce include reabilitarea şi refuncţionalizarea taberei de elevi existente, construirea unui complex pentru cazare, amenajarea unor terenuri de sport în aer liber, asigurarea infrastructurii necesare funcţionării - drumuri şi utilităţi. La acestea se adaugă finalizarea amenajării lacului Prietenia din zona de agrement "Steaua Dunării", complex sportiv care include parc, sală de sport de 150 de locuri, terenuri de sport în aer liber, vestiare, parcare, etc.

Din planurile ambiţioase ale Primăriei Giurgiu fac parte şi realizarea unui port de agrement la Canalul Sfântul Gheorghe, precum şi amenajarea unei zone de faleză. Şi mai grandios este proiectul "Insulele Dunării", propus de o firmă spaniolă, care are în vedere amenajarea pe insulele Mocanu şi Mocănaşul a unor spaţii atent studiate, destinate agrementului, relaxării, care să îmbine şi să pună în valoare frumuseţea şi sălbăticia peisajelor cu vegetaţia şi relieful acestor insule. Aceste amenajări vor fi adaptate cerinţelor impuse de dotări sportive în aer liber (terenuri de golf, tenis, badminton, fotbal, volei, baschet, tir cu arcul, hipism, etc) dar şi de apropierea Dunării (port turistic de agrement, plajă, piscine, dotări pentru sporturi nautice, etc).

Noul PUG al oraşului Giurgiu va subordona toate celelalte proiecte de infrastructură avute în vedere: alimentare cu gaze naturale (se execută reţeaua de distribuţie gaze naturale medie presiune); depozit ecologic pentru gunoiul menajer (în cadrul proiectului "Sistem de management integrat al deşeurilor în judeţul Giurgiu); zona rezidenţială şi de agrement "Vama nouă-Giurgiu II" (locuinţe unifamiliale pe loturi de 400-1000 mp, cu regim de înălţime de maxim parter şi două etaje). La aceasta se adaugă şi zona destinată agrementului: port pentru ambarcaţiuni uşoare, faleză, plajă, spaţii pentru cazare şi alimentaţie publică, parcuri, etc.

Un proiect ambiţios este realizarea noului port de mărfuri (se elaborează studiul de fezabilitate, finanţarea a fost asigurată de Guvernul Olandei), dar şi realizarea tronsonului nord-vestic al drumului de centură al oraşului (o parte în execuţie, pentru alte sub-tronsoane s-a elaborat studiul de fezabilitate.

PUG-ul nou va include proiecte privind optimizarea transportului de călători şi de mărfuri pe calea ferată; modernizarea sistemului de alimentare cu apă şi canalizare a oraşului (în cadrul proiectului "Reabilitarea şi extinderea sistemelor de alimentare cu apă şi de canalizare în judeţul Giurgiu", proiect cu co-finanţare UE)

În viitorul PUG, Primăria Giurgiu ia în considerare şi investiţia Voestalpine Steel Service Center România într-o fabrică de prelucrare mecanică a elementelor metalice (prelucrare la rece a semifabricatelor laminate - tablă pentru subansamble destinate industriei de automobile, produselor electrocasnice, etc). Suprafaţa terenului este de patru hectare. Pentru investiţie a fost eliberată autorizaţia de construire, termenul de punere în funcţiune fiind septembrie 2009. Proiectul constă în două hale industriale conectate - un depozit de materii prime şi materiale şi o hală tehnologică cu depozit de produse finite şi locaţie de expediţie, clădiri operaţionale, cabine poartă, cântare pentru camioane, drumuri de acces, parcări, linie CF, gard şi iluminat perimetral.

Ştirile zilei

Revista
BURSA Construcţiilor

Vreţi să fiţi la curent cu proiectele iniţiate sau în dezvoltare pe întreg cuprinsul ţării? Care sunt planurile autorităţilor locale în ceea ce priveşte investiţiile în construcţia de locuinţe, spaţii comerciale şi de birouri, infrastructură?

Vreţi să aflaţi noutăţile pe piaţa materialelor de construcţie?

Peste optzeci de pagini cu informaţii utile în revista "Bursa Construcţiilor"!

În exclusivitate - devize pe proiect, preţurile medii ale materialelor şi serviciilor de construcţii.

Aflaţi care sunt cele mai bune plasamente imobiliare ! Ce şi unde se va construi, care sunt proiectele în curs de execuţie şi toate informaţiile necesare unui investitor pe piaţa imobiliară (preţuri, tendinţe din Bucureşti şi din întreaga ţară).

Locuinţe

Proiecte

Amenajări

Materiale

Fotoreportaj

Preţuri

Finanţare

Investiţii

Perspective

Internaţional