Bursa Construcţiilor
Revista Bursa Construcţiilor nr. 6 / 2024

Guvernul socialist din Portugalia vrea să dicteze cum pot fi utilizate proprietăţile imobiliare

Călin Rechea Piaţa Imobiliară /

Guvernul socialist din Portugalia vrea să dicteze cum pot fi utilizate proprietăţile imobiliare

Autorităţile din Portugalia au venit cu o propunere legislativă demnă de cele mai negre vremuri ale socialismului care domina odată Estul Europei.

Pornind, probabil, de la principiul "modern" şi "vizionar" care spune că "nu vei mai deţine nimic şi vei fi fericit", guvernul de la Lisabona doreşte să oblige proprietarii caselor neocupate să găsească chiriaşi.

Ştirea de la Bloomberg arată că măsura "ar trebui să reducă tensiunile de pe piaţa imobiliară", în condiţiile în care preţurile locuinţelor au explodat din 2015.

Datele preluate de agenţia de ştiri arată că preţurile din Lisabona au crescut de circa 3 ori în ultimii şapte ani şi au ajuns la circa 3.800 de euro/mp în ianuarie 2023.

Oare ce a fost în 2015? Nu cumva a fost pornită tiparniţa BCE pentru a fi salvată zona euro? Să fie doar o coincidenţă?

Portugalia nu este singura ţară din zona euro în care efectele politicilor iresponsabile ale BCE se resimt disproporţionat în comparaţie cu ţările din aşa-numitul "nucleu dur", unde se regăsesc Germania, Ţările de Jos sau Austria.

Pornirea tiparniţei şi dobânzile zero sau negative au accentuat dezechilibrele structurale mai ales în ţările de la periferia zonei euro, iar acestea sunt acum imposibil de rezolvat fără "cutremure" economice şi financiare de amploare.

Fenomenul este deosebit de curios, mai ales că autorităţile europene au încercat să ne convingă, în ultimele decenii, că zona euro este o "zonă monetară optimală", a cărei stabilitate este garantată, deşi un anume Mario Draghi, mare bancher central de felul lui, dar mânat de puternice tendinţe totalitare odată ajuns premier al unui pilon major al zonei euro, a trebui să promită că BCE va face totul.

Peste efectele tiparniţei BCE, în Portugalia s-au suprapus şi efectele programului guvernamental de acordare a vizelor de rezident, aşa numitele "vize de aur", pentru cetăţenii din afara UE care investesc sume importante în sectorul imobiliar şi alte sectoare. Programul a fost demarat în urma crizei financiare grave prin care a trecut ţara la începutul deceniului trecut şi a avut ca scop atragerea resurselor financiare private.

Explozia preţurilor de pe piaţa imobiliară din ultimii ani au transformat cumpărarea şi închirierea unei locuinţe într-un vis imposibil pentru majoritatea cetăţenilor, în condiţiile în care salariul mediu din Portugalia este printre cele mai mici din Europa de Vest, după cum aminteşte Bloomberg.

Convergenţa promisă a veniturilor din muncă se pare că nu a funcţionat nici pentru Portugalia sau poate că rata convergenţei este aşa de mică încât sunt necesari mulţi zeci de ani până la atingerea acelui obiectiv, mai ales în noile condiţii inflaţioniste care pot deveni foarte uşor persistente.

Soluţia găsită de guvernul socialist este de a forţa prin lege proprietarii să închirieze pe termen lung. Proprietarii au protestat şi declară că o astfel de lege este neconstituţională.

Nouă măsură face parte dintr-un pachet legislativ mai mare, care mai include limitarea creşterii chiriilor, iniţiative pentru acordarea mai rapidă a autorizaţiilor de construire, interzicerea contractelor de închiriere pe termen scurt şi încheierea programului "viza de aur".

Premierul Antonio Costa a declarat că încheierea programului "viza de aur" este o măsură de "luptă împotriva speculaţiilor imobiliare", după cum scrie Forbes.

Proprietarii de locuinţe şi investitorii au subliniat că "a forţa oamenii să-şi închirieze proprietăţile încalcă dreptul constituţional al proprietăţii private", după cum scrie Bloomberg.

Luis Menezes Leitao, preşedintele Asociaţiei Proprietarilor din Lisabona, a declarat pentru agenţia de ştiri că "autorităţile au trebui să lase proprietarii în pace şi să se concentreze asupra construirii locuinţelor accesibile".

Dar cum mai pot fi locuinţele accesibile când preţurile materialelor de construcţii au explodat, iar preţurile energiei vor începe să crească cu adevărat în următorii ani, ca urmare a politicilor verzi iresponsabile şi irealizabile?

Marina Goncalves, secretar de stat în Ministerul Locuinţelor şi Infrastructurii, a răspuns criticilor că "o casă goală trebuie să fie utilizată în scopul pentru care a fost creată" şi a subliniat că legea nu se va aplica şi caselor de vacanţă.

Bloomberg arată că guvernul de la Lisabona estimează numărul locuinţelor goale la circa 730.000, în condiţiile în care 78% dintre portughezi sunt proprietari ai caselor în care locuiesc, conform ultimelor date de la Eurostat, din 2021.

În opinia sa, măsura este legală, deoarece "statul nu va intra şi va ocupa locuinţele oamenilor", iar "dreptul de proprietate nu este pus niciodată în discuţie".

Se pare că Marina Goncalves, absolventă a Facultăţii de Drept a Universităţii din Porto, are lacune serioase în ceea ce priveşte dreptul de proprietate.

În Carta drepturilor fundamentale a Uniunii Europene, Articolul 17, se arată că "Orice persoană are dreptul de a deţine în proprietate, de a folosi, de a dispune şi de a lăsa moştenire bunurile pe care le-a dobândit în mod legal".

Adică acest drept fundamental nu include doar deţinerea, ci şi folosirea şi dreptul de a dispune de proprietate.

Cu alte cuvinte, propunerea legislativă a guvernului portughez ignoră un articol fundamental din Carta drepturilor fundamentale a Uniunii Europene.

Bloomberg arată că propunerile guvernamentale se vor afla în dezbatere publică până la mijlocul lunii viitoare, iar apoi guvernul va vota pentru aprobarea lor finală.

Dar propunerile legislative nu trebuie votate de Parlament pentru a deveni legi, chiar dacă votul este doar o formalitate, în condiţiile în care Partidul Socialist deţine majoritatea?

Unde este controlul democratic? Se pare că votul parlamentar a devenit opţional în Europa şi nu mai este nevoie nici de menţinerea aparenţei controlului democratic.

Autorităţile europene nu şi-au găsit timp pentru a condamna acest atac abject asupra unui drept fundamental al cetăţenilor europeni.

Altele sunt priorităţile acum. Marşul continuă neabătut.

Ştirile zilei

Revista
BURSA Construcţiilor

Vreţi să fiţi la curent cu proiectele iniţiate sau în dezvoltare pe întreg cuprinsul ţării? Care sunt planurile autorităţilor locale în ceea ce priveşte investiţiile în construcţia de locuinţe, spaţii comerciale şi de birouri, infrastructură?

Vreţi să aflaţi noutăţile pe piaţa materialelor de construcţie?

Peste optzeci de pagini cu informaţii utile în revista "Bursa Construcţiilor"!

În exclusivitate - devize pe proiect, preţurile medii ale materialelor şi serviciilor de construcţii.

Aflaţi care sunt cele mai bune plasamente imobiliare ! Ce şi unde se va construi, care sunt proiectele în curs de execuţie şi toate informaţiile necesare unui investitor pe piaţa imobiliară (preţuri, tendinţe din Bucureşti şi din întreaga ţară).

Locuinţe

Piaţa Imobiliară

Amenajări

Smart City

Fotoreportaj

Preţuri

Finanţare

Investiţii

Consilier

Companii

Internaţional